Tromsø 27.01.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Możesz zrobić gruntówkę albo powietrzną .Ale z powietrzną jest problem .Mogą ukraść . A podłoga i tak nie będzie ciepła przy takim OZC. Tak wygląda powietrzna VVVVV Koszt około 25000 zł(zależnie od ilości cwu) A co z ogrzewaniem podłogowym jak to wychodzi cenowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.01.2013 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Wtedy zdecydowanie wzrośnie:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.01.2013 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 A co z ogrzewaniem podłogowym jak to wychodzi cenowo?? 100 zł /m2 ale na Mazurach uda się taniej nawet 60-70 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 A możesz mi zrobić wycenę?Co byś potrzebował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 27.01.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Wracając do tematu pompy ciepła powietrza-woda mam pytanie do fachowców. Przymierzam się do budowy małego domu w Polsce ( okolice Mazur ). Dokładnie z pracowni Z500 projekt Z1329 i stoję przed dylematem wyboru źródła ciepła. Według tego magicznego OZC wychodzi mi jakieś 3kW więc pytanie pojawia się jaką wybrać pompę czy powietrze-woda czy grunotwa??? No i jaką moc?? Dom będzie wykorzystywane przez najbliższych kilkanaście lat maksymalnie 2-3 tygodnie na rok i zależy mnie na czymś co będzie bezobsługowe. Dzięki za odpowiedź. W Twoim przypadku szkoda montować PC. Grzej prądem. Bufor +grzały w II taryfie A jak za kilkanaście lat będziesz się chciał przeprowadzisz to PC będą zupełnie inne (lepsze i tańsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.01.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Myślałem o czymś takim: http://www.systemogrzewania.pl/LG_therma.html Hydrauli napisał, sprzedawca potwierdził na tej stronie, cytat: "Wady pomp ciepła LG Therma V: pozłacane lamele, które kuszą złodzieja" Takie coś bez dozoru to ryzyko, ja na przykład widziałem wyrwany z rurami klimatyzator. Chyba że masz dobrych sąsiadów. A do 3kW, jeszcze tylko na kilka tygodni w roku, to chyba żartujesz z pompą ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.01.2013 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 rzuty kondygnacji ,przekrój . Czy wanna czy natrysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 W Twoim przypadku szkoda montować PC. Grzej prądem. Bufor +grzały w II taryfie A jak za kilkanaście lat będziesz się chciał przeprowadzisz to PC będą zupełnie inne (lepsze i tańsze) Tu gdzie pracuję jest bardzo dużo PC PW i ludzie to chwalą więc tak sobie ubzdurałem że pompę chcę Jaką to już inna bajka i dlatego szukam podpowiedzi na forum. A ty czym grzejesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Hydrauli napisał, sprzedawca potwierdził na tej stronie, cytat: "Wady pomp ciepła LG Therma V: pozłacane lamele, które kuszą złodzieja" Takie coś bez dozoru to ryzyko, ja na przykład widziałem wyrwany z rurami klimatyzator. Chyba że masz dobrych sąsiadów. A do 3kW, jeszcze tylko na kilka tygodni w roku, to chyba żartujesz z pompą ciepła? Dom buduję na emeryturę a teraz na razie będzie przez kilka tygodni na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 27.01.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 25K + dodatkowo podlogowka i jeszcze, ze skubnac moga urzadzenie ? Na kilka tygodni w roku ? Tromsø, przeciez to kosmiczny wydatek ! No chyba ze tam w Norwegii kopaliny jakowes wydobywasz i kasy masz jak diabel gwozdzi. To przed emerytura nieco sobie PC wstawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.01.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Myślałem o czymś takim: http://www.systemogrzewania.pl/LG_therma.html Moim zdaniem zbyt duża, nawet jak na powietrzną. Co do możliwości kradzieży - realnej. Można umieścić w "dobudówce", "wnęce" itp. z metalowymi żaluzjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 27.01.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Moim zdaniem zbyt duża, nawet jak na powietrzną. Co do możliwości kradzieży - realnej. Można umieścić w "dobudówce", "wnęce" itp. z metalowymi żaluzjami. Metalowe zaluzje tez sie przydadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.01.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Metalowe zaluzje tez sie przydadza No, aluminium ponad 3zł/kg na skupie złomu, też Panowie nie pogardzą dołożyć na taczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.01.2013 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Tu gdzie pracuję jest bardzo dużo PC PW i ludzie to chwalą więc tak sobie ubzdurałem że pompę chcę Jaką to już inna bajka i dlatego szukam podpowiedzi na forum. A ty czym grzejesz?? Czyli Szwedzi i Niemcy są od nas lepszymi fachowcami bo stosują i są zadowoleni. Albo u nas tacy malkontenci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.01.2013 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 No, aluminium ponad 3zł/kg na skupie złomu, też Panowie nie pogardzą dołożyć na taczkę Ale to głównie miedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.01.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Ale to głównie miedź Mówię o dodatkowym zarobku dla Panów w postaci dodatkowych żaluzji. PS Wiem z czego jest zbudowany klimatyzator/jednostka zewn. PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 27.01.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Tu gdzie pracuję jest bardzo dużo PC PW i ludzie to chwalą więc tak sobie ubzdurałem że pompę chcę Jaką to już inna bajka i dlatego szukam podpowiedzi na forum. A ty czym grzejesz?? Teraz grzeję ekosyfem. Stoję przed wyborem PC do nowego domu. Waham się pomiędzy PC-PW a gruntówką. Po lektórze FM skłaniam się ku gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 27.01.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Dom buduję na emeryturę a teraz na razie będzie przez kilka tygodni na rok. Wiem ze w Norwegi na pompę zarobisz w kilka miesięcy ale NIE zakładaj jej TERAZ naprawdę szkoda Kasy. Pogrzej nawet grzałką w bojlerze przez te kilka tyg w roku jak zapłacisz kilkaset złotych za prąd to będzie świat . Instalacje podłogówki zrób jak najbardziej ,a czym będziesz grzać zdecydujesz za X lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Dzięki za podpowiedzi Podłogówka to już przesądzone co do kotłowni to chciałbym mieć budowę w dwa sezony zamkniętą i już nie robić w domu nic:) Dodatkowo czytałem u LG, Samsunga że może być monitoring przez internet. Myślałem także o NIBE A fachowcy w Niemczech czy Szwecji ci najlepsi to Polacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 27.01.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Na razie PC nie kupuj. Za 15 lat to będzie przestarzała technologicznie PC. Na 2-3 tygodnie grzania - po co? Połóż elektryczne podłogowe. Koszt mały, zrób sterowanie przez net i zanim się pojawisz na te 2-3 tyg., będzie ciepło. Możesz przepływowy założyć lub pojemnościowy do CWU. Wodę możesz spuszczać lub nie - zależy jaką chcesz mieć temp w domku jak Ciebie nie ma. Jak koniecznie chcesz coś na przyszłość robić, to możesz w podłodze położyć rurki do wodnego ale zostawić puste. PC tak czy inaczej bym teraz nie robił. Ewentualnie kociołek elektryczny i pod wodne go podłączyć, ale z Norwegii chyba wolałbym elektrycznym sterować i dom bez wody zostawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts