Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracając do tematu pompy ciepła powietrza-woda mam pytanie do fachowców.

Przymierzam się do budowy małego domu w Polsce ( okolice Mazur ).

Dokładnie z pracowni Z500 projekt Z1329 i stoję przed dylematem wyboru źródła ciepła.

Według tego magicznego OZC wychodzi mi jakieś 3kW więc pytanie pojawia się jaką wybrać pompę czy powietrze-woda czy grunotwa???

No i jaką moc??

Dom będzie wykorzystywane przez najbliższych kilkanaście lat maksymalnie 2-3 tygodnie na rok i zależy mnie na czymś co będzie bezobsługowe.

Dzięki za odpowiedź.

W Twoim przypadku szkoda montować PC. Grzej prądem. Bufor +grzały w II taryfie A jak za kilkanaście lat będziesz się chciał przeprowadzisz to PC będą zupełnie inne (lepsze i tańsze):bye:

Hydrauli napisał, sprzedawca potwierdził na tej stronie, cytat: "Wady pomp ciepła LG Therma V: pozłacane lamele, które kuszą złodzieja"

Takie coś bez dozoru to ryzyko, ja na przykład widziałem wyrwany z rurami klimatyzator.

Chyba że masz dobrych sąsiadów.

A do 3kW, jeszcze tylko na kilka tygodni w roku, to chyba żartujesz z pompą ciepła?

W Twoim przypadku szkoda montować PC. Grzej prądem. Bufor +grzały w II taryfie A jak za kilkanaście lat będziesz się chciał przeprowadzisz to PC będą zupełnie inne (lepsze i tańsze):bye:

Tu gdzie pracuję jest bardzo dużo PC PW i ludzie to chwalą więc tak sobie ubzdurałem że pompę chcę :)

Jaką to już inna bajka i dlatego szukam podpowiedzi na forum.

A ty czym grzejesz??

Hydrauli napisał, sprzedawca potwierdził na tej stronie, cytat: "Wady pomp ciepła LG Therma V: pozłacane lamele, które kuszą złodzieja"

Takie coś bez dozoru to ryzyko, ja na przykład widziałem wyrwany z rurami klimatyzator.

Chyba że masz dobrych sąsiadów.

A do 3kW, jeszcze tylko na kilka tygodni w roku, to chyba żartujesz z pompą ciepła?

Dom buduję na emeryturę a teraz na razie będzie przez kilka tygodni na rok.

Moim zdaniem zbyt duża, nawet jak na powietrzną.

Co do możliwości kradzieży - realnej. Można umieścić w "dobudówce", "wnęce" itp. z metalowymi żaluzjami.

Tu gdzie pracuję jest bardzo dużo PC PW i ludzie to chwalą więc tak sobie ubzdurałem że pompę chcę :)

A ty czym grzejesz??

Czyli Szwedzi i Niemcy są od nas lepszymi fachowcami bo stosują i są zadowoleni.

Albo u nas tacy malkontenci

A ty czym grzejesz??

Teraz grzeję ekosyfem. Stoję przed wyborem PC do nowego domu. Waham się pomiędzy PC-PW a gruntówką. Po lektórze FM skłaniam się ku gruntowej.:popcorn:

Dom buduję na emeryturę a teraz na razie będzie przez kilka tygodni na rok.

Wiem ze w Norwegi na pompę zarobisz w kilka miesięcy ale NIE zakładaj jej TERAZ naprawdę szkoda Kasy. Pogrzej nawet grzałką w bojlerze przez te kilka tyg w roku jak zapłacisz kilkaset złotych za prąd to będzie świat :-). Instalacje podłogówki zrób jak najbardziej ,a czym będziesz grzać zdecydujesz za X lat.

Dzięki za podpowiedzi :)

Podłogówka to już przesądzone co do kotłowni to chciałbym mieć budowę w dwa sezony zamkniętą i już nie robić w domu nic:)

Dodatkowo czytałem u LG, Samsunga że może być monitoring przez internet.

Myślałem także o NIBE :)

A fachowcy w Niemczech czy Szwecji ci najlepsi to Polacy :)

Na razie PC nie kupuj. Za 15 lat to będzie przestarzała technologicznie PC. Na 2-3 tygodnie grzania - po co?

Połóż elektryczne podłogowe. Koszt mały, zrób sterowanie przez net i zanim się pojawisz na te 2-3 tyg., będzie ciepło. Możesz przepływowy założyć lub pojemnościowy do CWU. Wodę możesz spuszczać lub nie - zależy jaką chcesz mieć temp w domku jak Ciebie nie ma.

Jak koniecznie chcesz coś na przyszłość robić, to możesz w podłodze położyć rurki do wodnego ale zostawić puste. PC tak czy inaczej bym teraz nie robił. Ewentualnie kociołek elektryczny i pod wodne go podłączyć, ale z Norwegii chyba wolałbym elektrycznym sterować i dom bez wody zostawić...