Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na razie PC nie kupuj. Za 15 lat to będzie przestarzała technologicznie PC. Na 2-3 tygodnie grzania - po co?

Połóż elektryczne podłogowe. Koszt mały, zrób sterowanie przez net i zanim się pojawisz na te 2-3 tyg., będzie ciepło. Możesz przepływowy założyć lub pojemnościowy do CWU. Wodę możesz spuszczać lub nie - zależy jaką chcesz mieć temp w domku jak Ciebie nie ma.

Jak koniecznie chcesz coś na przyszłość robić, to możesz w podłodze położyć rurki do wodnego ale zostawić puste. PC tak czy inaczej bym teraz nie robił. Ewentualnie kociołek elektryczny i pod wodne go podłączyć, ale z Norwegii chyba wolałbym elektrycznym sterować i dom bez wody zostawić...

Nic dodać nic ująć;)

Dobra jeżeli ogrzewanie podłogowe to jaki piec elektryczny kupić?

Który można sterować przez internet?

O znalazłem taki twór Stibel Eltron.

http://www.stiebel-eltron.pl/produkty/wentylacja/LWZ_303-403#

To by spełniło wszystkie oczekiwania i niema jednostki na zewnątrz którą można ukraść:)

Edytowane przez Tromsø

Nie masz rodziny w PL???

Wskazane jest doglądanie budynku co jakiś czas, albo może przyjaciele?

Nie wiem czy są kotły elektryczne ze sterowaniem zdalnym.

Tak sobie mysle, ze budowanie domu, zeby w nim "pomieszkac" kika tygodni w roku przez najblizsze kilkanascie lat, to ....(eufemizm bedzie!).... nierozsadne posuniecie. :)

Nich kupi niedrogie niewielkie mieszkanie, a na Mazurach tylko dzialke (albo kilka;)). Jak juz go wypuszcza z "niewoli" to przyjedzie, postawi nowy piekny dom i zamieszka, a nie zacznie emeryture od remontu rudery w ktorej nikt nie mieszkal przez nascie lat.

Kurcze myślałem że to forum budowlane a nie psychiatryczne;)

Z tym remontem też masz rację.

Ale może okaże się że za 5 lat Polska będzie lepszym rynkiem pracy niż Skandynawia i co wtedy :)

No to dom stanie nie za nascie a za 5 lat. Przeciez to nie problem.

Moze tez sie za 5 lat okazac, ze jakas mila tubylcza kobietka przekona Cie, ze przyjemniej zorze ogladac na emeryturze, a nie walczyc z komarami na Mazurach ;)

A jak radzicie sobie z lodem bo ja już nie wiem co robić. Miesiąc temu najpierw miska i wiadro ale 3 dni nie byłem na budowie i zamarzła w nich woda.

Potem parę dni i miałem pełno lodu na schodach wejściowych do kotłowni, więc zastosowałem rynnę która nie jest wystarczająca bo powoli znowu mi dochodzi lód do schodów. Ten ze zdjęcia ma 3 tygodnie i kilkanaście centymetrów wysokości a objętość spooro pod śniegiem jeszcze jest.

Lód.JPG