Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy da się jakoś tą wodę skierować tak aby leciała tylko jednym strumieniem? a nie wszędzie. Teraz jak widać też próbuję skierować w jedną stronę ale szerokość rynny jest niewystarczająca i cieknie trochę do a trochę poza rynnę.

Czy wysokie jest zużycie prądu takiego kabla grzejnego?

Tu masz przykład jak to mozna zrobić https://www.facebook.com/photo.php?fbid=184379224915096&set=pb.154402627912756.-2207520000.1359321978&type=3&permPage=1

tylko trzeba dodatkowo kabel grzejny zainstalować w tej misce i odpływie.

a tu masz to dodatkowo opisane, mniej więcej w połowie strony http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-mitsubishi-heavy-vs-daikin-skyair-czyli-jak-ogrzac-mieszkanie-w-starej-kamienicy/

Drogi Pyxis ja pytam się o radę jaki sprzęt i jakie rozwiązanie a nie abyś patrzył co mam w kieszenie i ile chcę wydać.

Proste jak cep prawda.

Pyxis tak ma, nie przejmuj się, a chopaki dobrze radzą, zrób instalację a pc nie montuj w tej chwili i nie chodzi o to czy ukradną czy nie, bo jak zechcą to i rurki z podlogi wydłubią :)

A jak radzicie sobie z lodem bo ja już nie wiem co robić. Miesiąc temu najpierw miska i wiadro ale 3 dni nie byłem na budowie i zamarzła w nich woda.

Potem parę dni i miałem pełno lodu na schodach wejściowych do kotłowni, więc zastosowałem rynnę która nie jest wystarczająca bo powoli znowu mi dochodzi lód do schodów. Ten ze zdjęcia ma 3 tygodnie i kilkanaście centymetrów wysokości a objętość spooro pod śniegiem jeszcze jest.

sorry ae ktoś Ci w takim razie źle to jednostkę zamontował... przecież wiadomo że będzie lód, mniej czy więcej ale będzie. Nie rozumiem zatem dlaczego zamontowano Ci jednostkę przy schodach... Co do wysokości to tez pewnie są różne teorie. U mnie nie wiem może jest pół metra, fakt że lód mi nie przeszkadza ale nie przypominam sobie by tego lodu bylo strasznie dużo. Dzisiaj zdjęcia w ogrodzie robiłam bo pięknie przyszronione są trawy :)

http://www.klima-med.com/mmap/DSC_0220.jpg

Nie wiem czy Ci to pomoże ale wiem że mój M czasami montuje łańcuszki po których woda spływa :) ...ale to chyba żeby się nie rozpryskiwało...

Edytowane przez ana-76

Macie z M kase (i nowy ekspres do kawy), to pewnie i dyplomy sa za dobra cene.

Trzeba bylo od razu doktorat brac lub profesure. A co! Jak szalec to szalec ;)

nie doceniasz nas :) już dawno profesorski wisi na głównej ścianie w nowym biurze.

A tak serio to nie mów że się nie da kupić papierów :)

Edytowane przez ana-76
literówka

ale Ty jesteś większy "cfaniak":P

i sam sobie to napisałeś;)

Hehe... ale mam. Moge tez kazdemu zainteresowanemu udostepnic.

Kiedys popelnilem tez dla siebie taki monioring obciazenia urzadzen sieciowych po SNMP i wystawilem programik do internrtu. Wisi juz sobie chyba ze 4 lata i miesiecznie pobiera go ponad 100 osob. U mnie chodzi caly czas podgladajac online ile lacza wysycaja maniacy backupowania internetu ;)

http://bmonitor.m0n0wall.eu/

Wiesz mam kwotę przeznaczoną i jak się uda to chcę zrobić wszystko.

Co do pompy to waham się pomiędzy powietrzną a odwiertami.

Ogrzewanie podłogowe zrobię na pewno co do pompy czy kotła na prąd to chciałbym zrobić kotłownie od razu aby później nie rozwalać jakąś część domu:(

można przygotowac kotłownie tak, że nie trzeba jej później rozwalać bez względu na to co później zechcesz do tego podłączyć i bez znaczenia czy to bedzie powietrzna czy gruntowa. Mój M czasami robi np instalację pod klimę lub pod wentylację mechaniczna na etapie wykańczania domu, a dopiero po jakims czasie podłącza jednostki zewnętrzne bądź rekuperator. Bo nie zawsze ktos ma kasę w danym momencie, a łatwiej i ładniej rozłożyć coś przed wykańczaniem domu niż jak Ci później coś widać