Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

czy od pompy powietrznej bez możliwości chłodzenia odliczę sobie pełen vat?

czy ktoś ma doświadczenia z powietrzną buderusa vel- vaillanta albo wiessmana?

mam propozycję buderusa 8kw z zasobnikiem i kompletem hydrauliki w kotłowni[żadnego dokupywania subunków , pompek] i 2 przeglądami w czasie gwarancji gratis. cena 21900 brutto z montażem

tylko że za bardzo nie widzę tego typu urządzeń na forum

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy od pompy powietrznej bez możliwości chłodzenia odliczę sobie pełen vat?

czy ktoś ma doświadczenia z powietrzną buderusa vel- vaillanta albo wiessmana?

mam propozycję buderusa 8kw z zasobnikiem i kompletem hydrauliki w kotłowni[żadnego dokupywania subunków , pompek] i 2 przeglądami w czasie gwarancji gratis. cena 21900 brutto z montażem

tylko że za bardzo nie widzę tego typu urządzeń na forum

Popatrz na chrakterystyki pompy buderusa i porównaj z typem 8 innej firmy Szczególnie w niskich temperaturach to zrozumiesz różnice

Typ 8 to nie 8 kW.Ona ma 8 kW tylko w jakimś punkcie pracy np +7/+30

Koledze zaproponowali typ 8 a ja proponowałem typ 16 .tylko moja dawała przy -20 C 10kW a tamta nawet nie pracowała w takich warunkach.Poszła moja

Nie ma czegoś takiego jak odliczenie pełnego VAtu

Zaciekawił mnie ten Atlantic ;)

hydrauli-czy dla domku o zapotrzebowaniu 50kWh/m2/rok i powierzchi grzewczej 118m2 zmieszczę się w 15-18tys.zł z kompletem ?

Czy Alfea S6 będzie odpowiednia dla mnie czy radzisz S8 ?

http://www.mk.net.pl/pliki/atlantic-pompy-ciepla.pdf

Ja montuje albo 8 albo 16 ,byle starczyło.

Mała różnica w cenie 6 a 8

Wg cennika (bez cwu) 8 to 19000 i vat moge dać 20%

Ale jeszcze zbiornik i robota i materiały montazowe

To dodatkowo min 7000 zł

Taniej się nie opłaca.

Mogę ci kogoś podesłać z atlantica .Pogadaj .Może jako pokazową zrobią .

Ja tak czasem robię jak widzę potencjał w regionie to robie pokazową .ale nie dopłacam tylko obniżam zysk.

Coś jakiś ten cennik dziwny:

http://www.jz24.pl/alfea-s8-atlantic-kw-pompa-ciepla-p-872.html

Jakbyś napisał-"VAT mogę odjąć" to by pasowało ;)

Narazie jestem na etapie wyborów wirtualnych.

Możemy zorganizować jakiś napad na kuriera .Będzie tanio i bez watu ;)

Tańsza jest evolution też fajna Grzałki można dokupić później.

dywersyfikacja dywersyfikacją, ale jak policzysz koszty inwestycyjne tej dywersyfikacji, to pewnie drożej niż PC wyjdzie...

Już kiedyś koszt swojego systemu omawiałem i nie był wysoki, był dużo (kilkakrotnie) niższy niż koszt pc w tamtych czasach, zwłaszcza że w dom włożyłem sporo swojej pracy. Tak na szybko solary 5600, kominek 4500, piec gazowy 700, ostatnio klimatyzatory 2400 - to podstawowe koszty mojego systemu.

dywersyfikacja zawsze kosztuje tu się nie ma co oszukiwać. Jak ktoś mówi inaczej to kłamie.

czy ja mówię, że nie kosztuje? Skoro mam taki system to w czym "kłamię"? Faktur jeszcze nie wyrzuciłem. Koszt eksploatacji domu prowadzę rzetelnie wg faktur.

Edytowane przez kbab

Policz na FM odważnych którzy wybudowali dom bez komina - to są jednostki, dlatego jeśli ktoś do pc, czy systemu elektrycznego dodaje kominek to w bajki można włożyć opłacalność takiego systemu nawet przy dzisiejszych cenach. A teraz Ci z kominami i np z pc na siłę udowadniają budowę domów bez kominów, zatem dlaczego uważają że się pomylili, jak również dlaczego dzisiaj większość nowych inwestorów buduje domy z kominami? Oczywiście rynek robi swoje i taniejące pc stają się bardziej dostępne dla przeciętnych inwestorów, zwłaszcza że pojawiają się nowsze technologicznie i przystosowane do modernizacji posiadanych systemów grzewczych.

Ale zawsze pozostaje niedosyt - np Hydrauli już po 5 latach eksploatacji pc mówi o jej wymianie, czyżby się zamortyzowała???

Edytowane przez kbab

płaski odpada, terenu za mało. A pionowych się obawiam od kiedy czytałem kilka komentarzy jak gostkowi skopali. Spać bym nie mógł w nocy.

Skopać to mogą wszystko, włącznie z dachem, który może się zawalić :) Nie ma co popadać w czarne wizje. Jak długo czytam wszelkie fora i opinie o pompach ciepła RAZ spotkałem się z opisem przypadku, że komuś źle wykonali odwierty, a właściwie to dobrze, tylko za krótki. Nie da się tego skopać, jeżeli będzie odpowiednia długość dobrana do mocy PC i odpowiednio szczelne połączenie "głowicy" na dnie odwiertu. Reszta to kawał niebieskiej rury, najlepiej bezpośrednio wprowadzonej do budynku. Zagrożeń awarii samego odwiertu o wystarczającej długości w zasadzie brak, nie licząc urządzeń peryferyjnych, typu pompka, naczynie wyrównawcze, czy zawory, ale to wszystko do naprawy w godzinkę jak już się sypnie.