malux20 08.11.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 czy od pompy powietrznej bez możliwości chłodzenia odliczę sobie pełen vat?czy ktoś ma doświadczenia z powietrzną buderusa vel- vaillanta albo wiessmana? mam propozycję buderusa 8kw z zasobnikiem i kompletem hydrauliki w kotłowni[żadnego dokupywania subunków , pompek] i 2 przeglądami w czasie gwarancji gratis. cena 21900 brutto z montażem tylko że za bardzo nie widzę tego typu urządzeń na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.11.2011 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 czy od pompy powietrznej bez możliwości chłodzenia odliczę sobie pełen vat? czy ktoś ma doświadczenia z powietrzną buderusa vel- vaillanta albo wiessmana? mam propozycję buderusa 8kw z zasobnikiem i kompletem hydrauliki w kotłowni[żadnego dokupywania subunków , pompek] i 2 przeglądami w czasie gwarancji gratis. cena 21900 brutto z montażem tylko że za bardzo nie widzę tego typu urządzeń na forum Popatrz na chrakterystyki pompy buderusa i porównaj z typem 8 innej firmy Szczególnie w niskich temperaturach to zrozumiesz różnice Typ 8 to nie 8 kW.Ona ma 8 kW tylko w jakimś punkcie pracy np +7/+30 Koledze zaproponowali typ 8 a ja proponowałem typ 16 .tylko moja dawała przy -20 C 10kW a tamta nawet nie pracowała w takich warunkach.Poszła moja Nie ma czegoś takiego jak odliczenie pełnego VAtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.11.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 no z vatem faktycznie chodzi o różnicę w vacie.hydrauli dla twojej ciekawości prześlę ci charekterystykę buderusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.11.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 dywersyfikacja zawsze kosztuje tu się nie ma co oszukiwać. Jak ktoś mówi inaczej to kłamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.11.2011 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 no z vatem faktycznie chodzi o różnicę w vacie. hydrauli dla twojej ciekawości prześlę ci charekterystykę buderusa Ja znam buderusa Mogę tobie wysłać charakterystykę Atlantica Podaj mi maila na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.11.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Zaciekawił mnie ten Atlantic hydrauli-czy dla domku o zapotrzebowaniu 50kWh/m2/rok i powierzchi grzewczej 118m2 zmieszczę się w 15-18tys.zł z kompletem ? Czy Alfea S6 będzie odpowiednia dla mnie czy radzisz S8 ? http://www.mk.net.pl/pliki/atlantic-pompy-ciepla.pdf Ja montuje albo 8 albo 16 ,byle starczyło. Mała różnica w cenie 6 a 8 Wg cennika (bez cwu) 8 to 19000 i vat moge dać 20% Ale jeszcze zbiornik i robota i materiały montazowe To dodatkowo min 7000 zł Taniej się nie opłaca. Mogę ci kogoś podesłać z atlantica .Pogadaj .Może jako pokazową zrobią . Ja tak czasem robię jak widzę potencjał w regionie to robie pokazową .ale nie dopłacam tylko obniżam zysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.11.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 to ja mam pytanko odnośnie atlantic Konkretnie czym róznią sie (oprócz ceny) - alfea s atlantic, - alfea s evolution atlantic -alfea s excelia tri atlantic Oraz co byłoby najodpowiedniejsze do samego CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.11.2011 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Coś jakiś ten cennik dziwny: http://www.jz24.pl/alfea-s8-atlantic-kw-pompa-ciepla-p-872.html Jakbyś napisał-"VAT mogę odjąć" to by pasowało Narazie jestem na etapie wyborów wirtualnych. Możemy zorganizować jakiś napad na kuriera .Będzie tanio i bez watu Tańsza jest evolution też fajna Grzałki można dokupić później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.11.2011 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 hydrauli miałeś czas zobaczyć wydajności buderusa które ci przesłałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.11.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) dywersyfikacja dywersyfikacją, ale jak policzysz koszty inwestycyjne tej dywersyfikacji, to pewnie drożej niż PC wyjdzie... Już kiedyś koszt swojego systemu omawiałem i nie był wysoki, był dużo (kilkakrotnie) niższy niż koszt pc w tamtych czasach, zwłaszcza że w dom włożyłem sporo swojej pracy. Tak na szybko solary 5600, kominek 4500, piec gazowy 700, ostatnio klimatyzatory 2400 - to podstawowe koszty mojego systemu. dywersyfikacja zawsze kosztuje tu się nie ma co oszukiwać. Jak ktoś mówi inaczej to kłamie. czy ja mówię, że nie kosztuje? Skoro mam taki system to w czym "kłamię"? Faktur jeszcze nie wyrzuciłem. Koszt eksploatacji domu prowadzę rzetelnie wg faktur. Edytowane 9 Listopada 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.11.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Policz na FM odważnych którzy wybudowali dom bez komina - to są jednostki, dlatego jeśli ktoś do pc, czy systemu elektrycznego dodaje kominek to w bajki można włożyć opłacalność takiego systemu nawet przy dzisiejszych cenach. A teraz Ci z kominami i np z pc na siłę udowadniają budowę domów bez kominów, zatem dlaczego uważają że się pomylili, jak również dlaczego dzisiaj większość nowych inwestorów buduje domy z kominami? Oczywiście rynek robi swoje i taniejące pc stają się bardziej dostępne dla przeciętnych inwestorów, zwłaszcza że pojawiają się nowsze technologicznie i przystosowane do modernizacji posiadanych systemów grzewczych.Ale zawsze pozostaje niedosyt - np Hydrauli już po 5 latach eksploatacji pc mówi o jej wymianie, czyżby się zamortyzowała??? Edytowane 9 Listopada 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.11.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 warto dopłacić do możliwości dywersyfikacji.putin z merkolową o tym myślą za nasd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.11.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 U mnie nie będzie komina tzn tylko jeden właśnie do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.11.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 same nieszczęścia w tym tygodniu puścili gaz bałtykiem-człowiek się martwihanka się zabiła na śmierć przez kartony- człowiek spać nie może z rozpaczy:cry:jak tu nie myśleć o dywersyfikacji-nadciągają czarne chmury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.11.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 no Hanka to faktycznie tragedia , słuchałem poranny WF w EskaRock, straszna żałoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 09.11.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Kto czuje rozpacz po Hance, to niech ogląda Rodzinka.pl:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.11.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 tyle to nie, ja szukam takich ok 12kw wiec trzeba dać ok 27tys Czy jednostkę zewnętrzną mogę zamocować na płaskim dachu? Wtedy odległość między jednostką zewnetrzna a wewnętrzna by była ok 2m. jesli dam na ścianie to będzie ok 6-8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.11.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 tyle to nie, ja szukam takich ok 12kw wiec trzeba dać ok 27tys Za taką cenę to już masz z palcem w d... gruntową z odwiertami. A z płaskim jeszcze mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.11.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 płaski odpada, terenu za mało. A pionowych się obawiam od kiedy czytałem kilka komentarzy jak gostkowi skopali. Spać bym nie mógł w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 09.11.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 płaski odpada, terenu za mało. A pionowych się obawiam od kiedy czytałem kilka komentarzy jak gostkowi skopali. Spać bym nie mógł w nocy. Skopać to mogą wszystko, włącznie z dachem, który może się zawalić Nie ma co popadać w czarne wizje. Jak długo czytam wszelkie fora i opinie o pompach ciepła RAZ spotkałem się z opisem przypadku, że komuś źle wykonali odwierty, a właściwie to dobrze, tylko za krótki. Nie da się tego skopać, jeżeli będzie odpowiednia długość dobrana do mocy PC i odpowiednio szczelne połączenie "głowicy" na dnie odwiertu. Reszta to kawał niebieskiej rury, najlepiej bezpośrednio wprowadzonej do budynku. Zagrożeń awarii samego odwiertu o wystarczającej długości w zasadzie brak, nie licząc urządzeń peryferyjnych, typu pompka, naczynie wyrównawcze, czy zawory, ale to wszystko do naprawy w godzinkę jak już się sypnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts