Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

podając 13 masz tak na prawdę do dyspozycji lekko ponad 16 kW bo tyle wytrzyma twoje zabezpieczenie.

Myslę że spokojnie wystarczy - na podstawie własnego doświadczenia - nigdy mi nie wywaliło a mam wszystko na prąd + pompę ciepła.

Nawet jak z sumy używanych urządzeń wyjdzie ci więcej to nie używasz wszystkiego jednocześnie.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to co Panowie 16kW przy pompie ciepla jest wystarczaja czy lepiej dac 17 ? nie chce teraz liczyc wszytskich urzadzen jakie bede mial w domu, dlatego sie pytam Was skoro macie juz postawione domy i odpalone pompy;)

Ja mam zamówione 14kW, a wykorzystuje max 8kW (maksymalne zużycie rejestruje licznik).

Ok. 13kW potrzebne mi były, gdy nie miałem pompy ciepła.

Panowie, czemu ma sluzyc ta debilna nagonka na mikiego, artura, itp? Zrobili jakies bledy czy nie - nie wiem i mnie to nie interesuje. od kilkuset stron pomiedzy jakimis logicznymi informacjami znajduja sie postym o tym jak miki ma na trzecie imie lub ile to juz arturo czeka na swoja pompe. musicie powyrzucac jakies zale, bo macie malo w gaciach czy co? macie konkretne dowody to zgloscie gdzie trzeba, a jak nie macie to zajmijcie sie czyms pozyteczniejszym. wchodzac tutaj chce czytac konkrety, a nie posty na poziomie gimnazujm...

co ten Arturo wam takiego zrobił, że takie psy na nim wieszacie?

Ciekawe ilu z was dało na msze w takiej intencji?

Kto sie czepia Arturo ? Hmm raczej kazdy Mu kibicuje aby zaczal w koncu grzac CAPem. Raz, ze nareszcie a dwa bedzie mogl zaczac mowic o PCi jako uzytkownik, naoczny swiadek pracy a nie znawca DTR. Co Mu sie przyda w Swojej dzialalnosci.

Edit. No tak, pare osob szpileczke tez wbija ;)

co ten Arturo wam takiego zrobił, że takie psy na nim wieszacie?

Ciekawe ilu z was dało na msze w takiej intencji?

A dlaczego odbierasz to jako wieszanie psów na Arturo?

Mi się raczej wydawało, że to kibicowanie jest.

Zapewne Arturo jest dzisiaj nie mniej podeskcytowany.

Nie sądzę, żeby ktoś miał tu satysfakcję z tego, że kolega nie moze się doczekać na swoją pompę.

Liwko, przeglądam i czytam fm już blisko 5 lat (z przerwą dwu letnią między remontem jednego domu a budową drugiego)

Nie znam Arturo dlatego też nie chcę jakoś specjalnie go bronić, ale chyba w tym jadzie trochę się zapędziliście.

Z waszych wypowiedzi wnioskuje, że jak Arturo ogłosi że Miki zamiast pompy włożył cegły w karton to otworzycie szampana i pokochacie ponownie Mikiego

to co Panowie 16kW przy pompie ciepla jest wystarczaja czy lepiej dac 17 ? nie chce teraz liczyc wszytskich urzadzen jakie bede mial w domu, dlatego sie pytam Was skoro macie juz postawione domy i odpalone pompy;)

Roznica w oplacie w Tauronie pomiedzy 16,1 a 17kW to 140 z tego co pamietam. Jak pozniej bedziesz chcial zmienic, to bedzie drozej, bo dojdzie papierologi i zmiana warunkow przylaczenia itd (zaplacilem w sumie 450 zl).

Ja bym brat teraz od razu 17kW i zabezpieczenie 32A. Zrobisz jak zechcesz. :)

Liwko, przeglądam i czytam fm już blisko 5 lat (z przerwą dwu letnią między remontem jednego domu a budową drugiego)

Nie znam Arturo dlatego też nie chcę jakoś specjalnie go bronić

Więc nie wyciągaj pochopnych wniosków.

A pstryczki w nos są tu na porządku dziennym i nikt (prawie*) z tego powodu nie płacze ;)

*Taki jeden się popłakał, zabrał zabawki i już go nie widziano.

Roznica w oplacie w Tauronie pomiedzy 16,1 a 17kW to 140 z tego co pamietam. Jak pozniej bedziesz chcial zmienic, to bedzie drozej, bo dojdzie papierologi i zmiana warunkow przylaczenia itd (zaplacilem w sumie 450 zl).

Ja bym brat teraz od razu 17kW i zabezpieczenie 32A. Zrobisz jak zechcesz. :)

ale Pyxis po co Ci az tyle?? masz jakis maly wartsztat w domu? w sumie ja mysle 14kW bedzie mi stykalo ale moze sie myle?