Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

masz rację ale żeby mieć 16 wystarczy zamówić 13 (chyba że w tauronie nie pozwalają ale wątpie) różnica 4 kW przy przyłączu kablowym (chyba ok 200 zł brutto za 1 kW) to około 800 zł

flisiu to czy zamówisz 13, 14 czy 16 nie ma żadnego znaczenia w sensie technicznym bo będziesz miał to samo 25 A zabezpieczenie a w umowie przyłączeniowej płacisz za każdy kW mocy przyłączanej więc albo bierz 13kW (zab 25A) albo 17kW (zab 32A) albo 21kW (zab 40 A) branie mocy z pomiędzy tych przedziałów nie ma wogóle sensu

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale Pyxis po co Ci az tyle?? masz jakis maly wartsztat w domu? w sumie ja mysle 14kW bedzie mi stykalo ale moze sie myle?

Jako minimum musialem zamowic 16,1kW na domek. Mialem juz zrobiona rozdzielnie z zabezpieczniami 25A na niektorych obwodach, wiec uznalem, ze ma sens podniesienie zabezpieczenia przedlicznikowego na 32A. Czy wykorzystam - pewnie nie, ale zycie mnie juz nauczylo, ze nieraz sa zaskakujace obroty spraw o ktorych wczesniej sie nam nawet nie snilo. :)

A dlaczego odbierasz to jako wieszanie psów na Arturo?

Mi się raczej wydawało, że to kibicowanie jest.

Zapewne Arturo jest dzisiaj nie mniej podeskcytowany.

Nie sądzę, żeby ktoś miał tu satysfakcję z tego, że kolega nie moze się doczekać na swoją pompę.

Ty tu jesteś głównym hejterem, który dodarltkowo bawi się w detektywa. Masz coś na mikiego to wrzucaj karty na stol zawiadom kogo trzeba, a jak nie masz to się go nie czepiaj. dziwi mnie ze admini nie widza jaki bajzel wprowadzają tu tacy jak ty, którzy poza posmianiem się z kogoś nie maja nic mądrego do powiedzenia.

to tak na chlopski rozum po co sa te posrednie wartosci, zeby tylko kase zbic? jak bede mial przylacze 13kW a dom bedzie w danej chwili hipotetycznie potrzebowal 16 to tak samo zadziala zabezpiecznie jakbym mial 16kW przylacze?

na kazde zabezpieczenie przypada pewien zakres mocy umownej. Jeżeli licznik nie rejestruje poborów mocy, za której przekroczenie płaci się kary, to warto brać najnizsza moc z danego przedziału. Natomiast gdyby licznik rejestrował moc pobrana (co ma miejsce w taryfach C2 i większych, rzadziej c1) to warto zmierzyć maksymalny możliwy pobor, aby nie płacić za przekroczenie

Ty tu jesteś głównym hejterem, który dodarltkowo bawi się w detektywa. Masz coś na mikiego to wrzucaj karty na stol zawiadom kogo trzeba, a jak nie masz to się go nie czepiaj. dziwi mnie ze admini nie widza jaki bajzel wprowadzają tu tacy jak ty, którzy poza posmianiem się z kogoś nie maja nic mądrego do powiedzenia.

Skoro chec poznania prawdy komu mialbym zaplacic 30 tys. zl za usluge nazywasz hejterowaniem i zabawa w detektywa lub obrzucasz innymi inwektywami to gratuluje startu w konkursie na najwiekszego hipokryte forum

A do Arturo nic nie mam. Nigdy nic zlego na niego nie napisalem.

Zreszta, Twojemu idolowi zadawalem pytania, na ktore nie raczyl odpowiedziec.

wlasnie patrze na tabele tauronu na ich stronie i z niej wynika ze nie ma jakis posrednich wartosci przylacza np. dla zabezpieczenia 20A jest 13,8 kW a dla 25A 17,3kW i nie ma nic po srodku. ktos pisal ze 25A zabezpieczenie jest od 13kW...

bo wcześniej tak 2-3 lata temu można było wybierać również wartości pośrednie, jak widać zmienili to bo widzieli że to sensu nie ma :)

u siebie wybrałem właśnie 14 kW

Skoro chec poznania prawdy komu mialbym zaplacic 30 tys. zl za usluge nazywasz hejterowaniem i zabawa w detektywa lub obrzucasz innymi inwektywami to gratuluje startu w konkursie na najwiekszego hipokryte forum

A do Arturo nic nie mam. Nigdy nic zlego na niego nie napisalem.

Zreszta, Twojemu idolowi zadawalem pytania, na ktore nie raczyl odpowiedziec.

Do czasu gdy niczego mu nie udowodnisz jest niewinny. I nie interesuje mnie nic innego. Jak masz dowody to chętnie je poznam. Na razie polrobujesz coś udowodnić, ale ci nie wychodzi.

Bardzo łatwo kogoś zmieszać z gownem, gorzej to odkręcić.

Gość Arturo72
Arturo napięcie siega zenitu8)

Ta daaammm..:

Mordka się cieszy,koza też,że dostała swojego "capa" :)

DSCN4280.jpg

DSCN4281.jpg

DSCN4282.jpg

Przyczyną opóźnienia w dostawie pompy było to,że kurier przez kilka dni nie mógł podjechać pod górkę w Żywcu i trzeba było przekierowywać przesyłkę bezpośrednio do mnie na budowę...

DSCN4280.jpg

DSCN4281.jpg

DSCN4282.jpg

Edytowane przez Arturo72

Do czasu gdy niczego mu nie udowodnisz jest niewinny. I nie interesuje mnie nic innego. Jak masz dowody to chętnie je poznam. Na razie polrobujesz coś udowodnić, ale ci nie wychodzi.

Bardzo łatwo kogoś zmieszać z gownem, gorzej to odkręcić.

Kpisz, czy zartujesz?

Jezeli nie ma znaczenia dla Ciebie z kim robisz intetesy to Twoja sprawa.

Zadalem kilka pytan, jak widac niewygodnych i rozpetala sie burza, wiec chyba bylo cos na rzeczy.

Nie jestem poszkodowany i nie bede nic na sile udowadnial.

A jak zostane pozwany to stawie sie w sadzie razem z adwokatem.

Moja aktywnosc w temacie skonczyla sie wraz z ucieczka tego kogo bronisz.

Kpisz, czy zartujesz?

Jezeli nie ma znaczenia dla Ciebie z kim robisz intetesy to Twoja sprawa.

Zadalem kilka pytan, jak widac niewygodnych i rozpetala sie burza, wiec chyba bylo cos na rzeczy.

Nie jestem poszkodowany i nie bede nic na sile udowadnial.

A jak zostane pozwany to stawie sie w sadzie razem z adwokatem.

Moja aktywnosc w temacie skonczyla sie wraz z ucieczka tego kogo bronisz.

nikogo nie broni to raz. Dwa uważnie robię interesy i nie wplacam na ślepo kasy gdzie popadnie. Trzy: forum, a zwłaszcza tematy "pompy ciepła p-w" nie są miejscem to wyjaśniania kto jest kto i ile ma ma sumieniu. Wchodząc q temat chce czytać posty w temacie a nie Rutkowski patrol vol. 789

e. musicie powyrzucac jakies zale, bo macie malo w gaciach czy co?

. wchodzac tutaj chce czytac konkrety, a nie posty na poziomie gimnazujm...

OBROŃCO UCIŚNIONYCH: chcesz czytać konkrety (i mieć przy okazji dużo w gaciach) to kup sobie świerszczyka:P

Jak nie wiesz o co biega to popytaj szczęśliwych posiadaczy Atlanticów na PV.:popcorn:

nikogo nie broni to raz. Dwa uważnie robię interesy i nie wplacam na ślepo kasy gdzie popadnie. Trzy: forum, a zwłaszcza tematy "pompy ciepła p-w" nie są miejscem to wyjaśniania kto jest kto i ile ma ma sumieniu. Wchodząc q temat chce czytać posty w temacie a nie Rutkowski patrol vol. 789

Jezeli firma weszla przebojem na rynek a forum uczynila medium pozyskiwania klientow to nie powinna byc transparentna?

Zarzucasz mi, ze chcialem wiedziec, czy nie zostane oszukany?

Czy to nie jest hipokryzja?

Dla mnie temat skonczony. Jak to napisal Pyxis... Kazdy nawet sredniointeligentny zdanie sobie wyrobil.

Teraz bedziesz czytal o pompie Arturo, bo to bedzie hicior.

Gość Arturo72
No Arturo:p b. ładna obłość;)

Kiedy start?

Od jutra montaż,uruchomienie zaraz po :)

Bardzo wyszukane i radosne :D

Gdybym to nie ja się kontaktował w sprawie dostawy,też bym nie uwierzył ;)

schenker.jpg

Edytowane przez Arturo72

Arturo :) ciesze sie Twoim szczesciem. No i Kozy :)

Jutro i pojutrze dzialacie ? W czwartek bede w orce to mam rzut beretem do Ciebie.

btw. faktycznie ten hydrobox Atlantica znacznie ladniejszy ale po prawdzie to jakby u mnie mial dzialac zajerzyscie to moglby wygladac jak sterowanie w SW badz SNR od KRUGow