Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

..... ale widze że po zlinczowaniu mikiego będą się tu wypowiadac tylko mądrale które takiej pompy w ogóle nie mają.

Ciekawe czy konstruktorzy i eksperci w lotnictwie, posiadają samoloty i potrafią nimi latać.

Kupno samochodu nie robi z Ciebie automatycznie znawcy motoryzacji, co najwyżej możesz stwierdzić ile pali w określonych warunkach i jakie ewentualne masz z nim kłopoty.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe czy konstruktorzy i eksperci w lotnictwie, posiadają samoloty i potrafią nimi latać.

Kupno samochodu nie robi z Ciebie automatycznie znawcy motoryzacji, co najwyżej możesz stwierdzić ile pali w określonych warunkach i jakie ewentualne masz z nim kłopoty.

Tyle, że dany konstruktor czy ekspert dysponuje papierkami, które potwierdzają jego kwalifikacje, wiedzę i doświadczenie, a tu na forum może zalogować się każdy i pisać różnego rodzaju pierdoły, bo myśli, że jest anonimowy i nienamierzalny.

Jakaś informacja od uzytkownika zawsze cos daje choc zazwyczaj nie jest on ekspertem. A z mikim sprawa jest prosta .Działa na forum bo przynosi mu to wymierne korzyści w postaci pozyskiwania klientów ale poniewaz na pewno zna sie w temacie lepiej niz większość tu zaglądających więc jego opinie jako fachowca przydawały się. Sposób w jaki część tu piszących na niego naskoczyła nie podobał mi się.Jeśli komuś coś sknocił niech go poda do sądu i tyle a grupowe wylewanie na niego pomyj budzi mój niesmak. I kończe temat bo przeciez ten wątek ma być ma byc o pompach.

Czytam ten wątek od paru miesięcy bo chce się jak najwięcej dowiedzieć o pompach ciepła powietrze woda ale widze że po zlinczowaniu mikiego będą się tu wypowiadac tylko mądrale które takiej pompy w ogóle nie mają.

Witam.

Ja jestem zadowolony z pompy p-w. Pisałem to juz na kilku wątkach.

Dom 130m2, pompa powietrze-woda 7kW. Już teraz widzę, że zużycie w sezonie będzie grubo poniżej 4000kWh na wszystko (c.o.+cwu+2 pompki obiegowe+defrosty+antrylegionella), od 1 listopada 2012r zużyłem 1810kWh, w samym styczniu będzie około 700kWh i jak dobrze pójdzie to zmieszczę w 3000kWh za sezon na wszystko. Chcę odłączyć bufor i jedną pompkę żeby zejść ze zużyciem w dół.

Nie jest ani sprzedawcą, ani instalatorem. Pompa jest delikatnie niedowymiarowana ale grzałki się jeszcze nie włączyły ani razu.

Małopolska.

Czy ten monitoring który masz w stopce można podpiąć do każdej pompy ciepła?

Ten monitoring jest możliwy do podpięcia do wszystkiego, nie jest powiązany z pompą tylko pokazuje odczyty z czujników.

widać kiedy coś jest nie tak, kiedy jest napalone w kominku...

kupiłem ten monitoring rok temu i chyba miałem tylko 3 zwieszenia transmisji, koszt urzymania strony to 100 netto i koszt transmisji też ok. 100 zł.

w tej chwili chyba jest mozliwość większej ilości czujników

Zapomnij tutaj dostaniesz co najwyżej opinie ludzi którzy zrobili sobie instalacje podłogową do pieca potem podpięli pompę powietrzna i są bardzo zdziwieni że nie działa jak gruntowa - moc powietrznej dobrali w stosunku do gruntowej jak 1 do 1 przy +7.

I to czasami w ogóle sukces że mają instalację podłogową - ale zapytaj o parametry tych podłogówek - odpowiedź przecież to podłogówka i działa ale zero pojęcia jak.

Następny fachowiec co podpina podłogówkę pod piec. Naprawdę zdolna bestia.

Ludziska mają problemy a ty najwspanialszy, najmądrzejszy z.... nie wiem jak cię nazwać - hydraulik? instalator? Sądząc po twoich odpowiedziach to jesteś zwykłym mądrusiem. Jeśli już krytykujesz to konkretnie - kogo, co żle zrobił i jak wg ciebie powinno być to wykonane. A takie odpowiedzi jak powyżej świadczą tylko o twoim poziomie intelektualnym jak i fachowości w tym temacie.

cyt. Zapomnij tutaj dostaniesz co najwyżej opinie ludzi....

Nie musisz się wypowiadać za innych zwłaszcza że nie masz nic do powiedzenia.

Jeśli udzielasz odpowiedzi to używaj I os. l poj. wtedy będą bardziej rzetelne:

Zapomnij tutaj dostaniesz co najwyżej moją opinie który zrobił sobie instalacje podłogową do pieca potem podpiąłem pompę powietrzną i jestem bardzo zdziwiony że nie działa jak gruntowa - moc powietrznej dobrałem w stosunku do gruntowej jak 1 do 1 przy +7.

I to i w ogóle sukces że mam instalację podłogową - ale zapytaj mnie o parametry tych podłogówek - odpowiedź przecież to podłogówka i działa ale mam zero pojęcia jak.

No niestety,nie dane mi było...

Historia jest tak dziwna,że aż śmieszna i nie do uwierzenia gdybym to nie ja osobiście nadzorował.

Opiszę jak już będę miał pompę(jutro) ale nie polecam wysyłki towaru przez firmę Schenker a przy okazji generalny dystrybutor Panasonica na Polskę też ma swoje za skórą.

he a co Ty masz do shenkera? to jedna z lepszych firm kurierskich jakie znam, serio!

o doczytałam, że kurier dotarł, jaka miła to nowina bo jeszcze chwila i będziesz mógl się wypowiadać jako użytkownik nie teoretyk ;P

Edytowane przez ana-76

Nadrobiłem zaległości i tyle off topu to jeszcze chyba sie nie zdarzyło.

Moja tri działa, trochę się obladza i dużo żre (4 miesiace i prawie 4000kWh.

Arturo cieszę się że się doczekałeś - daj znać jak rozruch:bye:

Pyxis - jesteś niewyuczalny.

Jak to? Nie dałeś rurek do drabinek? Ty?

No cóż twoje małpy, twój cyrk.;)

Edytowane przez r.tyrman

Pyxis - jesteś niewyuczalny.

Jak to? Nie dałeś rurek do drabinek? Ty?

No cóż twoje małpy, twój cyrk.;)

Oooo! Wyplynal plankton wyniesieony przez sztorm z glebin! ;)

Bola Cie widze mocno i te malpy i ten cyrk.

Rurki dalem, tylko nie dalem osobnych od czegostam co by mialo wode kotlowa o wyzszej temperaturze, a czego nie mam, nie chcialem miec i miec nie bede.

Zreszta moje drabinki nie sa "dekoracyjne", wiec sie nie licza ;)

Dzisiaj dostałem pierwszą ofertę na pompę ciepła.

W pierwszej wersji była to pompa ciepła powietrze woda Vaillant:

- pompa ciepła o mocy 7,4kW model VWL 82/3S

- sterownik bezprzewodowy

- rozdzielacz z dwoma obwodami grzewczymi

- system sterowania on-line

- jakieś podwyższenie jednostki zewnętrznej;

- montaż wraz z uruchomieniem w systemie viega coś tam

Koszt 48000 zł.

Dodatkowo podłogowe ogrzewanie wyceniono na trzech opcjach:

- rehau - 89zł m2

- kisan - 68zł m2

- mata kapitalna - 120zł m2

Co to jest ta mata kapitalna?

Dzięki za informacje

Gość Arturo72
he a co Ty masz do shenkera? to jedna zlepszych firm kurierskich jakie znam, serio!

Ja nic nie ma do Schenkera,wielu znajomych pracuje tam,bo w Pyskowicach czyli ok.10km ode mnie Schenker ma główną bazę ;)

Schenker jest ok dopóki nie rozdrabnia się na drobne a mianowicie np.do Żywca przesyłek nie dostarcza oryginalny Schenker a jedynie "kurier" wynajęty przez Schenkera.

W mojej sprawie dużo winy ponosi także dystrybutor Panasa bo wiedział o problemie od zeszłej środy.

Ja nic nie ma do Schenkera,wielu znajomych pracuje tam,bo w Pyskowicach czyli ok.10km ode mnie Schenker ma główną bazę ;)

Schenker jest ok dopóki nie rozdrabnia się na drobne a mianowicie np.do Żywca przesyłek nie dostarcza oryginalny Schenker a jedynie "kurier" wynajęty przez Schenkera.

W mojej sprawie dużo winy ponosi także dystrybutor Panasa bo wiedział o problemie od zeszłej środy.

:) dziwie się bo u nas nie ma z nimi problemu, a oddział najbliższy jest 80km za to siódemka u nas wymiata. M ostatnio się wkurzył bo 50 szpul rury wieźli przez trzy dni bo im się do samochodu nie zmieściło...

Gość Arturo72
:) dziwie się bo u nas nie ma z nimi problemu, a oddział najbliższy jest 80km za to siódemka u nas wymiata. M ostatnio się wkurzył bo 50 szpul rury wieźli przez trzy dni bo im się do samochodu nie zmieściło...

A mi siódemka dzisiaj dowiozła towar wczoraj wysyłany z Łodzi :)

Co kraj to obyczaj ;)