Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydawało mi się, że vat na zakup materiał + usługa wynosi 8 % a nie 23 % W takim razie niech pompa 19 tyś i z montażem to vat 8 %?

Cennik pomp fujitsu waterstage 8kW- cena pompy 17 500, taka sama na allegro 18 360 z vatem...

sorry, że odchodzę może od tematu ale mnie tak na szybko naszło...

Też chcieliśmy pompę p-w....:bash:

Edytowane przez Gremlinka

hydrauli skąd masz taki cennik ?

panowie,

pytanie, skąd ta cena,

ano z kalkulacji,

każdy wykonawca chcąc istnieć na rynku i prowadząc legalny interes, musi zgodnie z rachunkiem ekonomicznym, zarobić na siebie pracowników i prowadzenie firmy i tym się różni od tych, co to siedzą przy komputerze i klikają wrzucając ceny z minimalną marżą, czasem nawet 20 zł albo puszczając towar całkowicie po kosztach,

dlaczego tak robią?

długo by pisać, powody każdy ma inne,

a prowadząc sklep internetowy, gdzie liczy się obrót, można sobie pozwolić na takie marże,

w końcu nie musi sprowadzać towaru, bo wyśle mu hurtownia, koszty utrzymania firmy są o wiele niższe niż wykonawcy,

można sobie poszaleć,

jak wspomniałem, instalator musi się utrzymać na rynku,

dlatego jak wam sprzeda kocioł czy inny duży element instalacji w cenach z internetu, to musi sobie odbić na innych rzeczach,

czy to będzie drobnica, czy też robocizna, to efektem tego zawsze będzie cena ostateczna i tego się trzeba trzymać,

długo już jesteście na tym forum, ale podstaw działania rynku jakoś nie chcecie pojąć,

hydrauli, pisał ile orientacyjnie kosztuje instalacja z pompą która potrzebuje wspomagania, bo efektywnie pracuje do -15C i to się liczy a nie ile u niego kosztuje pompa,

a co do Arturo72, przecież od początku dawał do zrozumienia, że chciałby wybudować się za darmo i na raty,:)

Arturo czytaj ze zrozumieniem,

Ty sądzisz, że ktoś coś robi za darmo,

specjalnie dla Ciebie,

ja też Ci mogę sprzedać pompę po kosztach, skoro masz się czuć lepiej,

ale swoje i tak muszę dostać, jeżeli nie na pompie to na czym innym,

czy to będą materiały, czy też robocizna,

chyba nie jesteś tak naiwny, że sądzisz, że ktoś Cię będzie sponsorował,:jawdrop:

zrozum, że jak weźmiesz wykonawcę to on i tak musi swoje zarobić,

nie ważne, że Ci nie sprzeda pompy, to za tę samą robotę, weźmie i tak tyle samo,

z tym, że w przypadku gdy Ci ją sprzeda to mniej weźmie za coś innego,

czy to tak trudno zrozumieć,

tak to sobie możesz kupować lodówkę, bo sam ją sobie ustawisz w kącie i podłączysz,

o ewentualnych problemach, przy ewentualnych świadczeniach gwarancyjnych, nie wspomnę,

no cóż, ale Ty masz inne widzenie świata,

Dla wanny przepływowy to samobójstwo. Tam idzie najwięcej CWU. No chyba, że wanna będzie używana bardzo sporadycznie i tylko w taniej taryfie (nie ma możliwości magazynowania)

eee tam, jak wsadzasz kawał mięsiwa do piekarnika i śmigniesz kilka kwh jednorazowo to raczej nie marudzisz że samobójstwo

jak sobie nalejesz wody do wanny za dwa zeta raz na kilka dni to świat się nie zawali;)

lepsze to niż cały czas trzymać duży zapas dla tej wanny ,bo jak sobie przeliczysz straty dobowe to wcale nie widać większych oszczędności z tańszej taryfy...

moim zdaniem to wcale nie jest głupi pomysł

to odpowiedz mi jeszcze, na moje pytanie o koszt Twojej pracy,

a później postaraj się policzyć ile roboczo-godzin stanowi wykonanie instalacji,

dodaj do tego koszty prowadzenia firmy, podatki, Zusy itp. oraz masę innych dodatkowych kosztów, jak chociażby liczone dwa dojazdy co Ciebie w okresie rozruchu oraz dodatkowy koszt dojazdu, bo czegoś nie zrozumiałeś jak to obsługiwać, a wystarczyło by dobrze przeczytać instrukcję, albo zastanowić się i otworzyć zawór który się zamknęło i wreszcie zysk właściciela rzędu 8-10% i już Ci wyjdzie koszt Twojej instalacji

Oj Arturo, podejrzewam, że nie masz firmy i nigdy jej nie miałeś. Ja też nie lubię być dojony ale za pracę należy się uczciwa zapłata. Nikt nie zakłada firmy by przynosiła straty. Jeżeli masz sezonowość to i tak za pozostały okres musisz płacić. Ktoś, kto żyje z produkcji i sprzedaży zniczy, żniwa ma 1 listopada, ale koszta firmy są przez cały rok.