Liwko 09.11.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 eee tam, jak wsadzasz kawał mięsiwa do piekarnika i śmigniesz kilka kwh jednorazowo to raczej nie marudzisz że samobójstwo jak sobie nalejesz wody do wanny za dwa zeta raz na kilka dni to świat się nie zawali;) lepsze to niż cały czas trzymać duży zapas dla tej wanny ,bo jak sobie przeliczysz straty dobowe to wcale nie widać większych oszczędności z tańszej taryfy... moim zdaniem to wcale nie jest głupi pomysł Dlatego napisałem sporadycznie;) Sam przyznasz, że jeżeli wanna miała by być używana codziennie (u mnie raz na dwa dni), to nie był by to najszczęśliwszy pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.11.2011 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 faktycznie z cenami pomp pow widać zmiany pozytywne na rzaie wielcy dostosowują ceny do malutkich marek i nazywają to promocjami. mniejsze firmy najp. wiosną dostosują ceny do większych. dla mnie rynkową ceną na daikina typ 8 z zasobnikiem i hydruliką w kotłowni i odpaleniem to max 20-21 ceny brutto z 8% watem.to jest kwestia kilku miesięcy jak ta cena będzie normą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.11.2011 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Dlatego napisałem sporadycznie;) Sam przyznasz, że jeżeli wanna miała by być używana codziennie (u mnie raz na dwa dni), to nie był by to najszczęśliwszy pomysł? Przy tak częstym użytkowaniu bym zbankrutował i może nawet nie koniecznie przez prąd ale ja mam mieć szambo 10m3. W obecnym domu zużywam 15m3 wody miesięcznie, ale jest kanalizacja, a i tak wanna raz na tydzień używana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 10.11.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 No właśnie dlaczego hydrauli napisał 20 % vat (bo jakiś rabat z 23% ??). Nie lubię fałszywych promocji. Jeżeli kupuję usługę z materiałem to jest 8 % vat? Jak się kupije okna z montażem to ile jest vat?Albo ja o czymś nie wiem....Nie mam nic do sprzedawców, jak podchodzą uczciwie do sprzedaży to niech zarabiają. Musza z czegoś żyć. Nawet wolę czasami zapłacić ciut więcej jeżeli kupuję za to spokój, że praca będzie dobrze wykonana, a serwis się w razie czeego nie wyprze i nie powie radz sobie sama. Nie tylko cena jest ważna.Nie rozumem tylko czemu skoro Atlantic miał być nieco tańszy od Fujitsu, a wg cennika na stronach producentów tak nie jest... Ponoć to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 10.11.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 (edytowane) A hydrauli pisał chyba 19tys minus 20% rabatu,co da 15tys.Arturo pisałeś 13.5 zl.Czy tak? Hydrauli rzucil cenę na forum,na pewno jeszcze do jakiejś negocjacji ,bo zakłada ,że każdy negocjować będzie chciał.Czyli w sumie wyjdzie podobnie ,czy coś pokręciłem?EDIT:Jednak hydrauli pisał 19koła plus vat i minus 20% co finalnie da 18.5tys versus 13.5tys.No trochu przestrzelił hydrauli mimo wszystko.Poza tym podają przy Fujitsu Wasterage COP 2.2 przy minus 7 ,a hydrauli pisał ,że chyba COP koło 2 przy minus 20.Wątpię.Na allegro nie podają poniżej minus 7 w ogóle.Tak też mówią mi wszyscy ktorych znam -nie ma szans na jakikolwiek COP już w minus 15 ,bo trzeba by zmienić prawa fizyki.Jak prawda nie wiem Edytowane 10 Listopada 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 10.11.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Aha to ja nie zrozumiałam, to zmienia postać rzeczy Cena robi się ok. Arturo nie ma nic za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.11.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Chyba jednak mają większy COP, w zeszłym roku przy -23 moja jeszcze nagrzewała dom. Jakby miała COP=1 to grzała by lekko ponad 4kw/h a to zbyt mało aby moją chałupę ogrzać w mrozie -20. także sądzę że jest inaczej. Ale to jest PC P-P także może to robi różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 10.11.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Aha to ja nie zrozumiałam, to zmienia postać rzeczy Cena robi się ok. Arturo nie ma nic za darmo. To chyba ja zle zrozumiałem,edytowałem ale Ty chyba wcześniej napisałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 10.11.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 (edytowane) Te 13,5 tyś to jakaś pewnie jednorazowa promocja... nie wiem czy jest możliwa taka cena bez jakiejś okazji np. komuś coś zalega w magazynie. Nie wierzę jednak w stałe promocje, jak coś w katalogu kosztuje, to z klucza instalatorzy mają taniej (tak jest zwykle, nie wiem czy w przypadku pomp ciepła też), a wiadomo, że chcą coś zarobić do tego. Jeżeli 19 tyś plus vat i minus 20 % to hmmm to jakieś 16 400 z vatem (chociaż już nie jestem pewna edit 2 z vatem 8 %). Najlepiej jakby hydrauli jeszcze raz się odezwał i napisał jak to jest. Nie chcę pieca na węgiel, bo nie lubię tego pyłu, nie chcę prądu, bo nie będę budować super energooszczędnie, nie chcę odwiertów, bo będę się martwić i denerwować czy dobrze zrobią itepe itede, instalacja na gaz z butli... drogo i nie chce butli, nie mam gdzie postawić (taka działka). My jakoś spróbujemy przełknąć te pieniądze, kominy i tak zrobimy. Trzeba siędywersyfikować na wypadek wojny Edytowane 10 Listopada 2011 przez Gremlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.11.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 a ja przy takiej wrażiwej sprawie jak ogrzewanie domu nie patrzylbym tylko na cenę ale także na to czy sprzedający ma wiedzę i doświadczenie-nic za darmo nie przychodzi. za chwilę żony sobie wybierać trzeba bo taniej- w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 10.11.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Spoko Arturo . Nie denerwuj się. Ja też nie jestem pewna co do tej kwoty i ten vat mi się nie widzi... wydaje mi się, że powninn być 8 % i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 10.11.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 hydrauli nigdy tani nie był Ale ja bym odczytał "19 tys i vat mogę dać 20%", jako 19tys plus zwyczajowy vat i mogę dać 20% rabatu. Może wpadnie hydrauli to wyjaśni. Jak nie zapomnę,zadzwonię po weekendzie do tego Krakowa i zapytam po ile i za ile montaż. A Arturo trochę racji ma,nie chce kupić za darmo,ani nikogo okraść,jest ktoś kto chce sprzedać za określoną cenę i ktoś kto uważa ,że tyle to jest warte (13.5) i kupuje. Nawiasem mówiąc wielokrotnie spotykam się z rzeczami wartymi X a sprzedawanymi za X plus 150% marży.To jakaś taka mentalność w Polsce.Pamiętam perfumy sprzedawane u nas po 400zł za flakonik, jako dobro super luksusowe ,podczas gdy te same perfumy np we Włoszech można było kupić po 100zł,bo tam to zwyczajna rzecz.Pamiętam zegarki Swatch, sprzedawane u nas jako dobro luksusowe w pięknych gablotach i te same zegarki Swatch we Włoszech walające się pęczkami w szufladach w każdym podrzędnym sklepie/kiosku za 40% tej ceny co w Polsce.Takich przykładów jest cała masa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 10.11.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 http://allegro.pl/zubadan-powietrzna-pompa-ciepla-puz-hrp100-vha2-i1906107181.htmlPisze ,że nawet mechanik samochodowy mający trochę pojęcia o układach klimatyzacji może zamontować hahaha.Może to sposób.Koszt będzie kilkaset złotych takiego montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.11.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Gdzie tam widzieliście -20% ? Ja widzę 19tys.zł+VAT 20%(???)=22,7tys.zł+7tys.zł montaż ze zbiornikiem=30tys.zł za pompę Atlantic Alfea S8 A co to za stawka VAT: 20% ? Myślisz, że wyrażenie "dać 20%" znaczy "dam Ci 20% VAT ? To chyba nie hydrauli VAT "daje" Jeśli z montażem, to VAT 8%, to chyba oczywista oczywistość. No i jeśłi faktycznie może dać 20% rabatu, to cena robi się przyjemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.11.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 to może ustalmy cenę z montażem i vatem 8 %pompy łapią się na 8%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 11.11.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 tyle to nie, ja szukam takich ok 12kw wiec trzeba dać ok 27tys Czy jednostkę zewnętrzną mogę zamocować na płaskim dachu? Wtedy odległość między jednostką zewnetrzna a wewnętrzna by była ok 2m. jesli dam na ścianie to będzie ok 6-8m w moim przypadku, zeby nie kombinowac z iloscią gazu pomiedzy jedn. zew i wew - min odległość od jednostek było 5m, poniżej 5m konieczne ponowne uzupełnianie czynnika, min odległość między jednostkami 3m. warto sprawdzic jak to jest w przypadku Twojej pompy, zanim wybierzasz miejsce pamiętaj o sporej ilości wody z odszraniania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.11.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam.Dzięki Hydrauli za odpowiedz; Mam takie pytanie kolejne; Biorąc pompę Excelia Tri 16kW na budynek o zapotrzebowaniu 8kW będe mógł dogrzewać dodatkowo mały budynek 30-40 m2(pracownia żony wybudowana w przyszłości) tą pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 11.11.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 (edytowane) mysle ze juz czas zebym wam napisal jak to wyglada z ogrodem zimowym - u mnie tak wyszlo naturalnie, miedzy trzema filarami ktore podpieraja stop pomieszczenia na poddaszu od strony ogrodu i do scian budynku - tak w skrócie ok 25-26m2 nie spodziewalem sie ze to pomieszczenie moze podniesc mi temp. w domu o ok. 0.5 - 1stC w ciagu dnia - przy obecnych temp. mam go od strony wschodniej, wiec gdyby byl od strony poludniowej - to ... musialbym wentylowac moze komus sie to przyda w kwestii projektowania - gdzie postawic jedn. zew - chodzi oczywiscie o oblodzenie , ja juz nie mam takiej mozliwosci - w tym roku p.s. mysle zeby nowy temat zalozyc - jak myslicie w ogrzewaniu? - chodzi o ogrod zimowy Edytowane 12 Listopada 2011 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 12.11.2011 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) czy ktos mógłby sie podzielic doswiadczeniami w uzytkowaniu takich pomp (jak w temacie) przy bardzo minusowych temp. powiedzmy -10 i wiecej - jak wyglada sprawa z COP - zamarzaniem, odmarzaniem itd.. (oczywiscie chodzi mi o pompy przygotowane do pracy przy okolo -20 pozdrawiam ! Edytowane 12 Listopada 2011 przez lujski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.11.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) przy -10 da radę przy -20 na dwoje babka wróżyła Edytowane 14 Listopada 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts