Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Nie musisz handlować, ale możesz reklamować marki.

Już pierwszy Twój post daje do myślenia:

Użytkownik pompy ciepła nie wie jak się ona nazywa?

W następnych postach wypowiadasz się w sposób "fachowy" na tematy instalacyjne.

Po co więc potem szukasz wśród użytkowników opinii na temat pomp ciepła i central wentylacyjnych?

No tak pytałem czy NIBE1140 bo nie mogłem takiej znaleźć na stronach NIBE:)

A co do fachowości to sorki ale jestem człowiekiem technicznym i pracuje na domach jednorodzinnych ale z kabelkami :)

I uwierz tam też są hydraulicy którzy montują pompy więc mam gdzie uzyskać informacje a na forum chciałem sprawdzić tzw. polskie realia :)

Bo nie zawsze to co jest produkowane na skandynawie jest też sprzedawane w Polsce.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tromso - Henok ma rację, bo jak prześledzić twoje wpisy, to faktycznie wygląda to na marketing szeptany....wierz lub nie...ale było to już tu przerabiane wiele razy i forumowicze są przeczuleni na tym punkcie - widać wyraźnie, skoro nawet mnie podejrzewają :p

Jak rozumiem nie mogę mieć podstaw technicznych ani wymieniać pełnych nazw producentów bo za każdym razem uznane to za marketing szeptany :)

I uwierz tam też są hydraulicy którzy montują pompy więc mam gdzie uzyskać informacje a na forum chciałem sprawdzić tzw. polskie realia :)

Bo nie zawsze to co jest produkowane na skandynawie jest też sprzedawane w Polsce.

no i dochodzimy do sedna sprawy...

być może jak już ktoś wcześniej wspomniał w Twoim rejonie odwierty są bardzo drogie, być może Norwegowie mają tani prąd, więcej zarabiają i dlatego nie oglądają każdego wydanego eurocenta i montują powietrzne bo jest im tak wygodniej...

w Polsce za 48 tys kupisz skandynawską czy niemiecką najwyższej klasy pompę gruntową wraz z odwiertami a taka na pewno będzie miała większą sprawność czyli niższe koszty eksploatacyjne i dlatego takie porady dla Ciebie się pojawiły

Poza niższymi kosztami eksploatacyjnymi gruntowe pompy powinny być bardziej trwałe niż powietrzne bo konstrukcja prostsza, mniej elementów mogących ulec jakiejś awarii...

ale ponieważ to Twój dom to wybieraj po swojemu ;)

no i dochodzimy do sedna sprawy...

być może jak już ktoś wcześniej wspomniał w Twoim rejonie odwierty są bardzo drogie, być może Norwegowie mają tani prąd, więcej zarabiają i dlatego nie oglądają każdego wydanego eurocenta i montują powietrzne bo jest im tak wygodniej...

w Polsce za 48 tys kupisz skandynawską czy niemiecką najwyższej klasy pompę gruntową wraz z odwiertami a taka na pewno będzie miała większą sprawność czyli niższe koszty eksploatacyjne i dlatego takie porady dla Ciebie się pojawiły

Poza niższymi kosztami eksploatacyjnymi gruntowe pompy powinny być bardziej trwałe niż powietrzne bo konstrukcja prostsza, mniej elementów mogących ulec jakiejś awarii...

ale ponieważ to Twój dom to wybieraj po swojemu ;)

Poza tymi argumentami zostaje jeszcze jedno najistotniejsze zdanie żony ;)

Nie można porównywać krajów Skandynawskich i niektórych landów Niemieckich do nas, w zakresie stosowania powietrznych PCi - to nieporozumienie !

Tam one zawsze chodzą (i w większości) na tanim prądzie, który uruchamia PCi w sposób automatyczny, kiedy tylko mają nadmiar energii, a nie jak u nas w określonych godzinach.

Nie można porównywać krajów Skandynawskich i niektórych landów Niemieckich do nas, w zakresie stosowania powietrznych PCi - to nieporozumienie !

Tam one zawsze chodzą (i w większości) na tanim prądzie, który uruchamia PCi w sposób automatyczny, kiedy tylko mają nadmiar energii, a nie jak u nas w określonych godzinach.

To mówisz jako instalator czy jako użytkownik takiej pompy.

zapytam jeszcze raz jak jest różnica w "pompowaniu energii" - parowanie -20 skraplanie +40 (np.powietrzna z dobra podłogówką)

a parowanie -5 skraplanie 55 (gruntowa z buforem albo kiepską podłogówką)

Jeszcze raz podpowiadam w powietrznej należy zastosować większą sprężarkę aby niższą temp. skompensować masą czynnika chłodniczego ale energii elektr pobiorą tyle samo, cop taki sam - to do sprawdzenia w tabelach wydajności sprężarek

Tak może i śmieszny ale w domu u mnie podejmujemy decyzję w dwie osoby:)

Ale może u Ciebie jest inaczej i liczy się tylko Twoje zdanie :p

Czyli taka swoista parodia domowej demokracji. Nawet jak nie masz pojecia, mozesz miec liczace sie zdanie. "Fajnie".

U mnie tez decyzje podejmujemy oboje. Czy budowac dom, gdzie kupic dzialke, ile mamy miec dzieci, gdzie spedzimy wakacje, itd., ale zonie nie mowie na jakiej temperaturze ma cos prasowac, na jaki program nastawic pralke, czy jakim programem ma suszyc pranie. Nie mam w tym teamacie wiedzy. Tak samo jak nie wymagam od niej, aby mi doradzala w sprawie pompy ciepla, wyboru taryfy czy doboru centralnego odkurzacza. Pewnie to straszna "dyskryminacja", ale poki co sie sprawdzxa doskonale. :)

Czyli taka swoista parodia domowej demokracji. Nawet jak nie masz pojecia, mozesz miec liczace sie zdanie. "Fajnie".

U mnie tez decyzje podejmujemy oboje. Czy budowac dom, gdzie kupic dzialke, ile mamy miec dzieci, gdzie spedzimy wakacje, itd., ale zonie nie mowie na jakiej temperaturze ma cos prasowac, na jaki program nastawic pralke, czy jakim programem ma suszyc pranie. Nie mam w tym teamacie wiedzy. Tak samo jak nie wymagam od niej, aby mi doradzala w sprawie pompy ciepla, wyboru taryfy czy doboru centralnego odkurzacza. Pewnie to straszna "dyskryminacja", ale poki co sie sprawdzxa doskonale. :)

:lol2:

Zapytaj Pyxisa, a prawde Ci powie.

zapytam jeszcze raz jak jest różnica w "pompowaniu energii" - parowanie -20 skraplanie +40 (np.powietrzna z dobra podłogówką)

a parowanie -5 skraplanie 55 (gruntowa z buforem albo kiepską podłogówką)

Jeszcze raz podpowiadam w powietrznej należy zastosować większą sprężarkę aby niższą temp. skompensować masą czynnika chłodniczego ale energii elektr pobiorą tyle samo, cop taki sam - to do sprawdzenia w tabelach wydajności sprężarek

Coś się tak uczepił.

1. W DZ z bezpośrednim parowaniem (a takim jest, upraszczając) powietrzna panują inne "warunki" brzegowe.

2. Różnica może być w zastosowanym czynniku, np. zastosowanie dwutlenku węgla.

3. Średnioroczny COP (wydajność) powietrznych pomp ciepła jest (może być) niższy od gruntowych.

4. Średnia temperatura powietrza zewnętrznego w okresie grzewczym, to około +3 stopni.

5. W lecie powietrzna PCi nadrabia to co "straciła" w okresie zimowym.

6. W (z) czym masz problem ?