Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To gruntówka dalej chodzi z (prawie) niezmiennym COP, a powietrzna będzie potrzebowała niezłego wsparcia z grzałek elektrycznych i w końcu się zatrzyma, a już na pewno będzie rzęcholiła, co zapewne wpłynie na jej trwałość.

To gruntówka dalej chodzi z (prawie) niezmiennym COP, a powietrzna będzie potrzebowała niezłego wsparcia z grzałek elektrycznych i w końcu się zatrzyma, a już na pewno będzie rzęcholiła, co zapewne wpłynie na jej trwałość.

kiedy się zatrzyma?

Będzie pracowała na 100% .

A gruntówka zawsze pracuję na 100 %i nie rzęcholi?

Tego szukałem -podaj źródło

To jest dostępne w najbliższej stacji meteo, bo dla różnych terenów wygląda to różnie.

W mojej okolicy w lutym zeszłego roku -25 trzymało 2 tygodnie, a i bywało że termometr spadał do -30.

Dobry instalator powietrznych PCi powinien takie dane, z danego terenu ściągnąć i na ich podstawie poinformować inwestora na co może liczyć.

Ciekawe, że żaden instalator nie chce podpisać zobowiązania co do przewidywanych kosztów eksploatacyjnych takich PCi.

Bo instalatorzy piszą, że powietrzna PCi nie potrzebuje innego wsparcia - także tu, w tym wątku.

Bo instalatorzy porównują ją do gruntowych.

jak dobierzesz pc na -20 C to i gruntowa i powietrzna potrzebuje wsparcia grzałkami.

Ale to są nie znaczące icydenty.

Czasem nawet budynek nie zareaguje na tak niską temperaturę.

ja w tym roku w wawie widziałem -15 C przez chwilę

To jest dostępne w najbliższej stacji meteo, bo dla różnych terenów wygląda to różnie.

W mojej okolicy w lutym zeszłego roku -25 trzymało 2 tygodnie, a i bywało że termometr spadał do -30.

Dobry instalator powietrznych PCi powinien takie dane, z danego terenu ściągnąć i na ich podstawie poinformować inwestora na co może liczyć.

Ciekawe, że żaden instalator nie chce podpisać zobowiązania co do przewidywanych kosztów eksploatacyjnych takich PCi.

Aty podpiszesz przy gruntowej/

Ja mam łatwiej jak klient niezadowolony to mogę zabrać.

Ale na razie nikt nie chce oddać.

Ostaniu montowałem u klienta który wozi olej w okolicach Legionowa .Nie znam jego nika ale niech napisze czy zadowolony.

Ma olejowego domgaza i podłogówkę .

Z tego co wiem - bez uwag

Po co listopad i marzec ,A dzisiaj słońce i +3 C

Edytowane przez hydraulik_

Tylko ile tego wsparcia w kWh dla powietrznej, a ile dla gruntowej (z CWU oczywiście).

no właśnie ile?

jedna ma 10 kW i druga ma 10 przy -20 C

budynek dla -20 C potrzebuje 10 kW to ile potrzebuje budynek dla -25 C

11,25 kW dla gruntowej zakładając stały cop potrzeba wsparcie 1,25 kW

a dla powietrznej nawet jeżeli spadnie cop -20 -25 C jakieś 1,5 kW no nawet 2 kW ( przez 18 h źródło wyżej)

Ale to nie tu jest problem w tych warunkach jest dramatyczna różnica COP.

Tylko bilans roczny wychodzi dla gruntowej 4 a powietrznej 3 (czasem 3,3).różnie bywa

Ja zakładam ogrzewanie przez cały rok a nie tylko przy -25 C

Podpiszesz dla gruntówki ,albo gazu ,albo oleju?

Pod wspomnianą Śnieżką za tamten rok 3.300kWh w tym 87 godzin grzałki. CWU dla 3 osób, powietrzna THERMA V.:D

Dom nie ma (żadnego) komina. Koszt instalacji (2011r) 27.000zł (+ dla przyzwoitości, urwane na zakupie PCi 8.000zł).:D

Ps. Gwarantowano, że nie więcej niż 4.000kWh/rok

Edytowane przez sSiwy12

Pod wspomnianą Śnieżką za tamten rok 3.300kWh w tym 87 godzin grzałki. CWU dla 3 osób, powietrzna THERMA V.:D

Dom nie ma (żadnego) komina. Koszt instalacji (2011r) 27.000zł (+ dla przyzwoitości, urwane na zakupie PCi 8.000zł).:D

Ps. Gwarantowano, że nie więcej niż 4.000kWh/rok

to duży bład z tymi kosztami:yes:

I ma grzałki

W okolicy śnieżki proponuję gruntówki

Edytowane przez hydraulik_

I ma grzałki

Bo z założenia musiały być - gdyby były możliwość zastosowania gruntowej, też by były i o takiej samej mocy. Taka specyfika domu.

Jako rezerwowe źródło zasilania jest 10kW agregat prądotwórczy.

to duży bład z tymi kosztami:yes:

W okolicy śnieżki proponuję gruntówki

Nie sadzę, aby był duży - liczony był na docelowo 4 osoby - teraz już są.

Tam nie było możliwości zastosowania gruntówki. Dom kotwiony w skale (nadkład gruntu średnio 1m).

Brak możliwości wjazdu dla ciężkiej wiertnicy.

Zapytam tutaj w koncu PC PW to prawie jak klima z inverterem :)

Chcialem przymyslec ogrzewanie domu w okresach przejsciowych klimatyzacja, ale 1 jednostka moze miec problem wszsytko ogarnac.

Zastanawiam sie czy by nie uzyc klimatyzatora kanalowego, takiego co ma przynajmniej 2 wyjscia, tak, zeby ogrzewac wiecej stref.

Pytanie do znawcow tematu; czy klimatyzator kanalowy wielowyjsciowy jest w stanie regulowac parametry pracy dla kazdego wyjscia oddzielnie ?

Pozdrawiam