Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

no właśnie ile?

Tylko bilans roczny wychodzi dla ..... a powietrznej 3 (czasem 3,3).różnie bywa

Jak zwykle ściemniasz chłopie z tymi copami przenosząc zapewne wyniki z pomiarów niemieckich (jeśli masz dane z opomiarowania w Polsce Atlantikow to podaj) na nasze warunki. Łagodniejsza zima oraz innego rodzaju pompy- typu Wolf, Heliotherm, Hotjet, z copami przewyższającymi klimatyzatory zaadaptowane do grzania wody o nawet 20-30 procent. Przykładowo COP dla Atlantica tri 11 dla -7/35 wynosi 2.5 a dla Hotjeta (czeska firma) 3.15 dla Wolfa, 3.2, dla Heliotherma 3.3 .

U nas te pompy co montujesz zbliżą się co najwyżej do 3 ale w rejonach najcieplejszych- Słubice i okolica. Do tego z niewielkim zużyciem wody użytkowej na poziomie 3-4m3 miesięcznie.

Im większe zużycie CWU tym średnioroczny COP będzie malał- bliżej mu będzie do 2.5 niż do twoich wyimaginowanych 3.3.

Bliższy rzeczywistości będzie uśredniony SPF dla Polski na poziomie 2.6-2.7. Ale nadal z umiarkowanym zużyciem wody użytkowej i temp zasilania 35st dla -20 (czyli dobrze ocieplony dom z przemyślaną podłogówką.)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo ty uważasz inaczej

A ten cop dla atlantica w tym punkcie to 2,85

sam piszesz ,że 3,2, 3,3

A obliczenia są dla Okecia

Może użyj jakiegoś programu albo faktów .A nie tylko nie bo nie.

Może masz racje ,ale ja też mogę powiedzieć "ściemniasz"

i co z tego wynika?

Ponadto nikt nie uwzględnia dla cop CWU

Dostałeś T75 tak jak w umowie a chciałeś go wymienić na T78 za dopłatą.

Niestety przy próbie montażu T78 nie można było go skonfigurować - brak zasięgu.

A żaden z mądrych nie jest wstanie zrobić coś aby jakoś wzmocnić sygnał :(

Atlantic odpowiedział że jeżeli nie działa bo nie ma zasięgu to nie zadziała.

W dokumentacji simensa była informacja że jest wzmacniacz sygnału niestety ani Atlantic ani Simens Polska nie ma takich w ofercie.

Michal. Nie ran mnie. PLS

(...) pompy- typu Wolf, Heliotherm, Hotjet, z copami przewyższającymi klimatyzatory zaadaptowane do grzania wody o nawet 20-30 procent.

Bo taki WOLF ma ze 2x większy parownik w porównaniu do tych "klimatyzatorów", stąd lepsze osiągi.

Ale to jest konstrukcja DEDYKOWANA do tego celu, nie adaptacja ;)

Bo ty uważasz inaczej

A ten cop dla atlantica w tym punkcie to 2,85

Naprawdę? Posługujesz się danymi nieaktualnymi , już o tym pisałem. Na obrazku masz cop z ostatniego katalogu. Tym razem z defrostami. A których ty nadal nie uwzględniasz podając fikcyjne wartości, pomimo, że wielokrotnie pisałem o normie 14511 i o braku rzetelności przy podawaniu copów.

atlantic.jpg

B

Może użyj jakiegoś programu albo faktów .A nie tylko nie bo nie.

Może masz racje ,ale ja też mogę powiedzieć "ściemniasz"

i co z tego wynika?

Ponadto nikt nie uwzględnia dla cop CWU

Bazuję tylko na faktach- konkretnie na testach przeprowadzanych przez Niemców czy Szwjcarów, czy także na podstawie strony liveheatpump.be.

Istytut Fraunhofera uwzględnia CWU w wyliczaniu średniorocznego copa. I mu wyszło 2.88 średnio dla pomp P-W. Testy przeprowadzane w latach 2007-2010. O czym też pisałem.

Naprawdę? Posługujesz się danymi nieaktualnymi , już o tym pisałem. Na obrazku masz cop z ostatniego katalogu. Tym razem z defrostami. A których ty nadal nie uwzględniasz podając fikcyjne wartości, pomimo, że wielokrotnie pisałem o normie 14511 i o braku rzetelności przy podawaniu copów.

O to mi chodzi o fakty ja tego nie znałem.

Ale problem jest jeszcze w jednym miejscu atlantić podaje z mocą 100 % a Panasonik z mocą modulowaną .Nie wiem jak Wolf.

Wtedy parownik większy niż potrzeba dla 100 %..

Nie jestem tu ,żeby walczyć o rację .Podaje co wiem .

Dzieki za fakty

Bazuję tylko na faktach- konkretnie na testach przeprowadzanych przez Niemców czy Szwjcarów, czy także na podstawie strony liveheatpump.be.

Istytut Fraunhofera uwzględnia CWU w wyliczaniu średniorocznego copa. I mu wyszło 2.88 średnio dla pomp P-W. Testy przeprowadzane w latach 2007-2010. O czym też pisałem.

Znam to opracowanie .Napisali tęż o aktualnie montowanych układach i podali wyższe copy.

Rozmawiałem z autorem na spotkaniu w Wawie

czy może podac adres lub fragment normy 14511, mówiący o tym, że wartość wydajności i cop jest z uwzględnieniem defrostu.

poza daikien, mitsubishi oraz hitachi jakoś nie mogę natknąć się na jaka kolwiek informację o tym, że podane wartości obejmują defrost.

w przytaczanym przez ciebie czeskim producencie hotjet w dok technicznych nie znalazłem info o defroście.

wg. mnie jeżeli ktoś podaje parametry i nie doda że z uzględnieniem defrosta to tego defrosta nie uzględnia podawanych parametrach.