simluc 03.02.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 no właśnie ile? Tylko bilans roczny wychodzi dla ..... a powietrznej 3 (czasem 3,3).różnie bywa Jak zwykle ściemniasz chłopie z tymi copami przenosząc zapewne wyniki z pomiarów niemieckich (jeśli masz dane z opomiarowania w Polsce Atlantikow to podaj) na nasze warunki. Łagodniejsza zima oraz innego rodzaju pompy- typu Wolf, Heliotherm, Hotjet, z copami przewyższającymi klimatyzatory zaadaptowane do grzania wody o nawet 20-30 procent. Przykładowo COP dla Atlantica tri 11 dla -7/35 wynosi 2.5 a dla Hotjeta (czeska firma) 3.15 dla Wolfa, 3.2, dla Heliotherma 3.3 . U nas te pompy co montujesz zbliżą się co najwyżej do 3 ale w rejonach najcieplejszych- Słubice i okolica. Do tego z niewielkim zużyciem wody użytkowej na poziomie 3-4m3 miesięcznie. Im większe zużycie CWU tym średnioroczny COP będzie malał- bliżej mu będzie do 2.5 niż do twoich wyimaginowanych 3.3. Bliższy rzeczywistości będzie uśredniony SPF dla Polski na poziomie 2.6-2.7. Ale nadal z umiarkowanym zużyciem wody użytkowej i temp zasilania 35st dla -20 (czyli dobrze ocieplony dom z przemyślaną podłogówką.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.02.2013 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Bo ty uważasz inaczej A ten cop dla atlantica w tym punkcie to 2,85sam piszesz ,że 3,2, 3,3 A obliczenia są dla OkeciaMoże użyj jakiegoś programu albo faktów .A nie tylko nie bo nie.Może masz racje ,ale ja też mogę powiedzieć "ściemniasz"i co z tego wynika? Ponadto nikt nie uwzględnia dla cop CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.02.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Dostałeś T75 tak jak w umowie a chciałeś go wymienić na T78 za dopłatą. Niestety przy próbie montażu T78 nie można było go skonfigurować - brak zasięgu. A żaden z mądrych nie jest wstanie zrobić coś aby jakoś wzmocnić sygnał Atlantic odpowiedział że jeżeli nie działa bo nie ma zasięgu to nie zadziała. W dokumentacji simensa była informacja że jest wzmacniacz sygnału niestety ani Atlantic ani Simens Polska nie ma takich w ofercie. Michal. Nie ran mnie. PLS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.02.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lutego 2013 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.02.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (...) pompy- typu Wolf, Heliotherm, Hotjet, z copami przewyższającymi klimatyzatory zaadaptowane do grzania wody o nawet 20-30 procent. Bo taki WOLF ma ze 2x większy parownik w porównaniu do tych "klimatyzatorów", stąd lepsze osiągi. Ale to jest konstrukcja DEDYKOWANA do tego celu, nie adaptacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.02.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 A nie byłem próbować?? Nie chcesz bym odpowiedzial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 03.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Bo ty uważasz inaczej A ten cop dla atlantica w tym punkcie to 2,85 Naprawdę? Posługujesz się danymi nieaktualnymi , już o tym pisałem. Na obrazku masz cop z ostatniego katalogu. Tym razem z defrostami. A których ty nadal nie uwzględniasz podając fikcyjne wartości, pomimo, że wielokrotnie pisałem o normie 14511 i o braku rzetelności przy podawaniu copów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avantiii 03.02.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam wszystkich....Czy ktoś mógłby mi polecić solidną firmę z Małopolski do zamontowania pompy ciepła z podłogówką (odwiert) i wentylacji mechanicznej z rekuperacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 03.02.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 B Może użyj jakiegoś programu albo faktów .A nie tylko nie bo nie. Może masz racje ,ale ja też mogę powiedzieć "ściemniasz" i co z tego wynika? Ponadto nikt nie uwzględnia dla cop CWU Bazuję tylko na faktach- konkretnie na testach przeprowadzanych przez Niemców czy Szwjcarów, czy także na podstawie strony liveheatpump.be. Istytut Fraunhofera uwzględnia CWU w wyliczaniu średniorocznego copa. I mu wyszło 2.88 średnio dla pomp P-W. Testy przeprowadzane w latach 2007-2010. O czym też pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.02.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Naprawdę? Posługujesz się danymi nieaktualnymi , już o tym pisałem. Na obrazku masz cop z ostatniego katalogu. Tym razem z defrostami. A których ty nadal nie uwzględniasz podając fikcyjne wartości, pomimo, że wielokrotnie pisałem o normie 14511 i o braku rzetelności przy podawaniu copów. O to mi chodzi o fakty ja tego nie znałem. Ale problem jest jeszcze w jednym miejscu atlantić podaje z mocą 100 % a Panasonik z mocą modulowaną .Nie wiem jak Wolf. Wtedy parownik większy niż potrzeba dla 100 %.. Nie jestem tu ,żeby walczyć o rację .Podaje co wiem . Dzieki za fakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.02.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Bazuję tylko na faktach- konkretnie na testach przeprowadzanych przez Niemców czy Szwjcarów, czy także na podstawie strony liveheatpump.be. Istytut Fraunhofera uwzględnia CWU w wyliczaniu średniorocznego copa. I mu wyszło 2.88 średnio dla pomp P-W. Testy przeprowadzane w latach 2007-2010. O czym też pisałem. Znam to opracowanie .Napisali tęż o aktualnie montowanych układach i podali wyższe copy. Rozmawiałem z autorem na spotkaniu w Wawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam wszystkich.... Czy ktoś mógłby mi polecić solidną firmę z Małopolski do zamontowania pompy ciepła z podłogówką (odwiert) i wentylacji mechanicznej z rekuperacją? moze byc z Podhala i bez odwiertow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 03.02.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 moze byc z Podhala i bez odwiertow ? a moze byc z pomorza i od kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 a moze byc z pomorza i od kanalizacji? jak dla Ciebie to moze i byc z Hoolywood i od lodow kreconych. Tudziez z Halymby 6 tam kaj tytki lypiom Na ciul sie wcinasz zas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 03.02.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Naprawdę? Posługujesz się danymi nieaktualnymi , już o tym pisałem. Na obrazku masz cop z ostatniego katalogu. Tym razem z defrostami. A których ty nadal nie uwzględniasz podając fikcyjne wartości, pomimo, że wielokrotnie pisałem o normie 14511 i o braku rzetelności przy podawaniu copów. czy może podac adres lub fragment normy 14511, mówiący o tym, że wartość wydajności i cop jest z uwzględnieniem defrostu. poza daikien, mitsubishi oraz hitachi jakoś nie mogę natknąć się na jaka kolwiek informację o tym, że podane wartości obejmują defrost. w przytaczanym przez ciebie czeskim producencie hotjet w dok technicznych nie znalazłem info o defroście. wg. mnie jeżeli ktoś podaje parametry i nie doda że z uzględnieniem defrosta to tego defrosta nie uzględnia podawanych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 03.02.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Bo taki WOLF ma ze 2x większy parownik w porównaniu do tych "klimatyzatorów", stąd lepsze osiągi. Ale to jest konstrukcja DEDYKOWANA do tego celu, nie adaptacja To dobrze rozumuje że tak samo będzie w Vaillancie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 ja to rozwiązałem w inny sposóbprzyjmuję cop zimą 2w inne pory 2,5-3 brak rozczarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avantiii 03.02.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Tak, moze kogos znajde do odwiertow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 ja mam pompę kaszaniastą i tanią -jak na taki szmelc to styczeń 310kwh +65 kg brykietu dębowego pewnie jakbym kupił powietrzną bardziej wypasioną to zszedłbym do 150 kwh:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 03.02.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 jak dla Ciebie to moze i byc z Hoolywood i od lodow kreconych. Tudziez z Halymby 6 tam kaj tytki lypiom Na ciul sie wcinasz zas ? defrosty wrocily zes taki nerwowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts