Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyżej edytowałem mój post

Ale i tak to zużycie mnie dziwi. Instalator wszystko sprawadzał i jest ponoć OK. W domu jest po prostu ciepło - 23 st.

co znaczy podłogówki 20 % ? masz jeszcze elektryczne grzanie?

co do róznicy miedzy 21 a 23 stopnie... sory ale to nie 100% w poborze.

I śmiało mogę powiedzieć że coś jest nie teges...

zdecydowanie pompa bierze ci zadużo!

ja mam PCi daikina - zuzycie - TAKIE SAMO JAK TWOJE:) - to zadziwiajace ale IDENTYCZNE :)

dla zainteresowanych opis mojego domu w watku Altherma Daikin

za ostatni tydzien do dzisiaj rano (14.02-21.02) - 260kWh - wiec trwa stabilizacja :)

wydaje mi sie ze ktos liczył dokładnie cop dla daikina i wychodzilo nieco ponad 3

pozdr

Rozumiem że masz PC P - W jak ci się sprawuje przy dużych temperaturach minusowych, czy musisz dogrzewać grzałką. Jakiej mocy masz PC.

najwyzszy rachunek - calkowity - mialem 10kzł za 2 miechy w tamtym roku

Ja mam podobny układ u mnie i nigdy bym tyle prądu nie zużył, podaj jaki metraż moc i producenta klimy. 10tyś to przy g11 około 20tys kW przez 60 dni to wychodzi 333kW na dobę czyli prawie 14 kW na godzinę - czym ty grzejesz albo ile masz metróóóóóóów

Rozumiem że masz PC P - W jak ci się sprawuje przy dużych temperaturach minusowych, czy musisz dogrzewać grzałką. Jakiej mocy masz PC.

mam pc pow-woda

krotko - jestem jak na razie zachwycony , a mam duuuze jeszcze przeciagi - sprawdz na watku altherma, jak chcesz

przy obecnych temp -14/15 dziala grzalka sztuk 1 bo 2ga wylaczylem :)

musze jeszcze ustawic cwu bo zabiera mi duzo pradu (ok 8kWh/dobe) w drogiej taryfie - jak mozna to ogranicze , ale i tak jest GUT!

to moj 1wszy sezon i bezsensu stracilem ok 1500kWh - no coz jak zwykle frycowe i niedorobki

pozdr

Ja mam podobny układ u mnie i nigdy bym tyle prądu nie zużył, podaj jaki metraż moc i producenta klimy. 10tyś to przy g11 około 20tys kW przez 60 dni to wychodzi 333kW na dobę czyli prawie 14 kW na godzinę - czym ty grzejesz albo ile masz metróóóóóóów

mam 500m2 - 3 x klime o mocy 4,5kw i zaczynam kazdy dzien grzaniem na maxa, koncze chlodzeniem

McQuay

i pomieszczenie jest caly czas wentylowane bez reku - niestety , ale reku na ta kubature to okolo 100kzl i nie mam gdzie postawic - wiec lipa

To coś mi tu nie pasuje 3x4,5=13,5kW, mi wyszło że tyle to ty zużywasz cały czas, a tu napisałeś że grzejesze jak zaczynasz i kończysz chlodzeniem (tylko po co ) czyli nie grzejesz całą dobę, to jakim prawem zużywasz tyle prądu na grzanie ?? Edytowane przez 1igor1

To coś mi tu nie pasuje 3x4,5=14kW, mi wyszło że tyle to ty zużywasz cały czas, a tu napisałeś że grzejesze jak zaczynasz i kończysz chlodzeniem (tylko po co ) czyli nie grzejesz całą dobę, to jakim prawem zużywasz tyle prądu na grzanie ??

napisalem tez ze mam wentylacje mechaniczna i b. duzo wywiewu - niestety :( - to nie dom szczelnie ocieplony

a i dlugosc przewodow z czynnikiem dluga i urzadzenia na 100% nie maja takiej wydajnosci i COP jak pisze nie jest rawdziwe - moze u innych producentow jest ok

fakt jest taki ze i tej zimy i poprzedniej dzialaly - czyli nie zamrozily sie na smierc :)

no tak ale jakim prawem zuzyłeś tyle prądu skoro te 3 klimatyzacje tyle mogły by zużyć tylko wtedy jakby pracowały 24h na dobę non stop. chodzi mi żebyś napisał czy dogrzewałeś się czymś jeszcze czy masz licznik uszkodzony, bo to nie jest możliwe aby te 3 klimatyzatory tyle prądu zuzyły. Czy może do tej kwoty 10tys doliczyłeś również działalność firmy kompy itd.

no tak ale jakim prawem zuzyłeś tyle prądu skoro te 3 klimatyzacje tyle mogły by zużyć tylko wtedy jakby pracowały 24h na dobę non stop. chodzi mi żebyś napisał czy dogrzewałeś się czymś jeszcze czy masz licznik uszkodzony, bo to nie jest możliwe aby te 3 klimatyzatory tyle prądu zuzyły. Czy może do tej kwoty 10tys doliczyłeś również działalność firmy kompy itd.

to byl caly rachunek , ale i tak powalajacy - juz to napisalem

wmojej firmie sa 3 kompy i pracuja od 18.00-05.00

poza tym nagrywarka do monitoringu\

obecnie dziala to tylko w piatek i sobote (kryzys)\

moge ci napisac jak przyjdzie nowy racunek jak to wyglada - nie pamietam jaki byl poprzedni

mysle ze sporo mniejszy od "najlepszego" bo wprowadzilem sporo zmian :)

mam 500m2 - 3 x klime o mocy 4,5kw i zaczynam kazdy dzien grzaniem na maxa, koncze chlodzeniem

McQuay

i pomieszczenie jest caly czas wentylowane bez reku - niestety , ale reku na ta kubature to okolo 100kzl i nie mam gdzie postawic - wiec lipa

Twoje klimy o mocy 13,5 kW to za mało na 500m2 - to wypada zaledwie 27W/m2, dodatkowo masz duże straty na wentylacji, spróbuj chociaż skierować wywiew na skraplacze klimatyzatorów, to powinno radykalnie poprawić ich sprawność.

skraplacze to czułe urządzenia, potrafią sporo kWh odebrać z wentylacji, jeśli taka innowacja byłaby mało kosztowna - to na pewno warto. Jeśli ktoś klimatyzator wykorzystuje do ogrzewania to powinien skraplacz montować na południowej nasłonecznionej stronie, jak również niezbyt dobrym pomysłem jest montaż ich na nasłonecznionych dachach krytych papą, jeśli mają służyć głównie do chłodzenia pomieszczeń.

co znaczy podłogówki 20 % ? masz jeszcze elektryczne grzanie?

co do róznicy miedzy 21 a 23 stopnie... sory ale to nie 100% w poborze.

I śmiało mogę powiedzieć że coś jest nie teges...

zdecydowanie pompa bierze ci zadużo!

Wszystko jest opomiarowane i dokładnie widać co ile bierze. 20% to jest żuzycie prądu na podłogówki.

Mnie sie też wydaje, że to za dużo, ale naprawdę nie mam żadnych argumentów, że coś pracuje źle.

HYdrauli parterówka i wodna podłogówka i pompa p/w jest fajnie,a poddasze użytkowe czyli podłogówka na dole i na górze co?Przewymiarowane grzejniki jedynie.Też ok ,czy jest problem ,jakiś spadek COP itp?

Im wyższa temperatura wody w układzie tym niższe COP .Czyli należy mocno przewymiarować lub inaczej dobrać grzejniki na jak najniższe parametry.

Możesz zrobić podłogówkę pod drewnem . Trzeba jednak sobie zdawać sprawę z tego ,że pompa prawie wcale nie pracuje w warunkach określonych w tabelach.

NP +7/+35 i na pełnej mocy.Tak naprawdę to dla +7 temperatura wody to około+28 C i 30 % mocy znamionowej . COP jest wyższe

Dla PC P-W przyjmuje sie COP średnioroczne powyżej 3 . dla gruntowej około 4

Odpowiednik pompy gruntowej 10 kW można w wersji powietrznej wykonać za 30-35 tyś złotych.Dwa dni i po robocie.

Jest to jakieś rozwiązanie ma wady i zalety , jak wszystko.

McQuay

po pierwsze moc masz stanowczo za mało.

Mam w biurze klimatyzację jako źródło ogrzewania temperatura ustawiona 20st i tyle jest, ogromne okna, pomieszczenie 72m2, dzisiaj płaciłam rachunek za energię 840zł w biurze chodzi non stop wielki serwer, 5-6 komputerów w godz 8-18, drukarka, lodówka. Klimatyzator kanałowy mitsubishi inverter. Normalnie rachunki za prąd są w granicach 500zł.