Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

No tak, ale ile takich występuje w roku ?

http://www.pogody.pl/go.live.php/PL-H3/aktualnosci/6107/meteorologiczna-zima-20092010-w-poznaniucz-iii.html

2-3 dni z -20C i jakieś 7-8 dni z -15C.

Kominek z DGP rozwiązuje problem ogrzewania (przydaje się tez akumulacyjniość wylewki/płyty fundamentowej i ścian), a o CWU zadba grzałka.

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy ktos mógłby sie podzielic doswiadczeniami w uzytkowaniu takich pomp (jak w temacie) przy bardzo minusowych temp. powiedzmy -10 i wiecej - jak wyglada sprawa z COP - zamarzaniem, odmarzaniem itd.. (oczywiscie chodzi mi o pompy przygotowane do pracy przy okolo -20

pozdrawiam !

poprzedniej zimy grzałem 1 sezon, z przeciągami i niedorobkami "fachowcow" , rozpoczynalem z wyziębionymi murami, z bledami w ustawieniach pompy, z nieprrawidlowo podlaczonym zaworem 3 - drogowym - wszystko jest opisane w temacie Pci daikin altherma

i.... przezylismy zime z dwoma falami (po ok 7dni) z temp. poniżej - 20stC - wiec raczej moja PCi dała rade;)

od grudnia 2010r mam odlaczona 1 z 2 grzalek - wiec tymbardziej dala rade

mam zwykly kominek bez plaszcza i rozprowadzenia ciepla - uzywany byl mozna powiedziec co dzien( 1-2 szczapy topoli) wiec tez bez szalenstwa jak chodzi o ilosc spalonego drewna i dostarczone ciepło - lubimy sympatyczny plomyk w naszym telewizorku ;)

edit

co do zamrazania i odmrazania, nie kontrolowalem tego jak czesto, ale wody bylo sporo,

w grudniu i koniec stycznia,lub poczatek lutego musialem recznie odladzac jedn zew - dolny wentylator wadzil o nagromadzony wewnatrz lod

pod jednostka zew po najwiekszych mrozach bylo ok 10-12 cm lodu - czyli sporo

Edytowane przez QQQQ

Hmm... Ja dwóch, trzech szczap potrzebuję do rozgrzania wkładu. Dopiero wtedy zaczyna się ładnie palić. Ile metrów tego drewna spalacie?

tamtej zimy nie wiem - 3/4 topoli :)

na tą zime kupilem 3m przestrzenne debu

rozpalam drobnym/ pocietym drewnem pobudowlanym z regoly 2-3 deseczki po ok. 30cm i dopiero grubsza 1 i pozniej 2ga szczape

Bo wychodzi. Gdyby jego dom i jego CWU były ogrzewany czym innym, płacił by dużo większe rachunki. Z tym nie ma co dyskutować;)

wiesz ja też paląc codziennie mógłbym całkowicie wyłączyć ogrzewanie...

a na koniec sezonu napisał bym że na CO poszło mi 200 kwh ( na turbinę do kominka )

a pod spodem drobnym druczkiem... 5 m3 twardego drewna opałowego

Nawiasem, ja do tej pory spaliłem 0,063m3 buczyny. Zimą pewnie rozpalę dla klimatu ze dwa, trzy razy. Wczesną wiosną też pewnie parę razy przepalę. Ciekawe ile mi wyjdzie tego drewna. 0,2 może 0,3m3. Ile jeszcze lat się będę bujał z 2m3?:D

napisz ile zeżarłeś prądu na CO i wszystko inne ( najlepiej w głównym prądowym:) )

pisze uczciwie, nie zawyzam, nie zanizam - wszystko jest w watku o althermie, tutaj i spostrzezeniach ogolnych o PC

za 1 sezon zuzyłem prawie 7,5k kWh pradu i 3/4 topoli i nie wiem ile to bylo drewna , ale wiem ze bylo mokre i jest malo kaloryczne czyli 2,5kZł i 30zł za 3/4 topoli, bo za tyle ja kupilem:) - ale liwko pisze ze powinienem doliczyc 400zl, niech bedzie 600zł - to i tak wynik ogolny jest za...sty :)

ale sie szybko hieny zlecialy;)

jak nie poczytali to jeszcze raz napisze - pale prawie codziennie w kominku 1-2 szczap ( malych , bo przywiezli mi za bardzo porabane), bardziej dla klimatu niz temp. - ci co pala to wiedza ze z tego jest mile wrazenie bez wiekszych korzysci jak chodzi o temp.

jak napalilem 4ma szczapami to mialem w domu ponad 25stC i musielismy krotkie spodnie zakladac i wietrzyc bo sie nie dalo wysiedziec.

pozdrawiam i sorki za hieny;)

;)

żenada

dobrze że twój wpis ja również traktuję w formie żartu.

;)

gdyby nie to że QQQQ zna dokładnie moją opinie na temat grzania jego domu to nie pozwoliłbym sobie na ten żenujący wpis.

tak przy okazji uważam że Q jest opłacany przez daikina -żeby tak z własnej woli opisywać eksploatację pompy tak dokładnie.;)

Edytowane przez malux20