simluc 03.02.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) czy może podac adres lub fragment normy 14511, mówiący o tym, że wartość wydajności i cop jest z uwzględnieniem defrostu. poza daikien, mitsubishi oraz hitachi jakoś nie mogę natknąć się na jaka kolwiek informację o tym, że podane wartości obejmują defrost. w przytaczanym przez ciebie czeskim producencie hotjet w dok technicznych nie znalazłem info o defroście. wg. mnie jeżeli ktoś podaje parametry i nie doda że z uzględnieniem defrosta to tego defrosta nie uzględnia podawanych parametrach. Fujitsu też podaje wyraźnie na swojej stronie niemieckiej- zobacz zrzut z katalogu w jez. ang. Wolf takżee ma na swojej stronie copy wg obowiązującej normy. Jeśli dany producent nie zaznacza wg jakiej normy są podawane copy to można to zweryfikować na niemieckiej stronie bafa.de (obrazek w załączniku dla hotjeta i heliotherma) Link do strony : http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/waermepumpen/index.html Aktualna lista pomp- powietrze-woda i gruntowych objętych dofinansowaniem ze zweryfikowanym copem wg normy EN 14511: http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdf Edytowane 3 Lutego 2013 przez simluc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.02.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Generalnie ten temat mnie nie interesuje, ale na forum jest sporo tematów typu czarna lista, gdzie padaja oskarzenia, przestrogi itp oraz nazwy fim.a tu jakos ten temat sie nie potrafi utrzymac... Mnie też. nie interesuje. Choc powinien. Ale nie mam powodów do obaw. Tylko róznica jest w tym że na czarną listę umieszczają ci inwestorzy którzy zostali poszkodowani czy oszukani. I sprawy i konflikty może mają dalszy ciąg w odpowiednich do tego instytucjach. A tu zauwazyłem nagonke i zajadłość tych którzy nie mieli nic wspólnego z M. Nie zostali poszkodowani czy oszukani. I tu jest pies pogrzebany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 03.02.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 a TY co co jestes ? Masz cos do powiedzenia o PC-W ? nie? Buda Daruj sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 pewnie mikuś zagroził redakcji, że i ich prokurator dosięgnie i się wzięli i wystraszyli Bo się odkrył i to mocno. A oponuje, bo być może chodzi o dyspozycję art. 373 Prawo upadłościowe lub art. 41 § 2 KK z zaszłości, lub (i) działanie na szkodę spólki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.02.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Daruj sobie Ja ? Nie masz NIC do powiedzenia jesli mowimy PCi-W. czym straszysz ? PF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 03.02.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 ja cie strasze? moze lekarza odwiedzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 03.02.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Dokładnie taki model : geoTHERM plus VWL S Copy rewelacja, jedne z wyższych dla pomp p-w. w porównaniu do np atlantica tri: 3,1 do 2,5 - o 24 procent lepsze przy -7/35 i 4,0 do 3,17 - o 26 procent lepiej przy 2/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.02.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) nie chce mi sie szukac Edytowane 3 Lutego 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.02.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Panowie wyluzujcie bo mi jad pixele rozpuszcza. Edytowane 4 Lutego 2013 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.02.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Copy rewelacja, jedne z wyższych dla pomp p-w. w porównaniu do np atlantica tri: 3,1 do 2,5 - o 24 procent lepsze przy -7/35 i 4,0 do 3,17 - o 26 procent lepiej przy 2/35. Ok. dobra tylko na różnicy w cenie to ja mogę płacić większe żuzycie prądu a jeszcze starczy na waciki dla mojej ładniej połówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.02.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Ok. dobra tylko na różnicy w cenie to ja mogę płacić większe żuzycie prądu a jeszcze starczy na waciki dla mojej ładniej połówki. Nie wiadomo czy większe??? Ten Vaillant ma do odszraniania GRZAŁKI! I podczas tego procesu oprócz podgrzewania rur wymiennika i aluminiowych lameli musi zagrzać też całą objętość mieszanki glikol/woda znajdującej się w wymienniku. To będzie największa niespodzianka tej pompy jak ktoś przy zakupie wbił sobie do głowy COPy z tabelki. Chyba że zrobili odwracalny układ w jednostce wewnętrznej, tylko po co były te kable przy parowniku które widziałem? Jest ktoś z serwisantów Vaillanta żeby mnie sprostować, bardzo bym prosił jeśli się mylę. Edytowane 3 Lutego 2013 przez wihajster Uzupełnienie treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.02.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Muszę sobie oblukac tem model dokładniej. Jeśli faktycznie wspomaga się grzałkami to zuzycie kW może nie wygladać za ładnie. Kwestia z jaką mocą używa tych grzałek jesli 3kW to może nie będzie dużego rozczarowania. Swoją szosą przy zakupie PC kierować się kryterium COP wg tabelek to jak kupować samochód kierując sie max cyferką na prędkościomierzu zapominając o innych parametrach. Edytowane 3 Lutego 2013 przez rewo66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.02.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) bedziesz. Przyjmij to do wiadomosci. Jestem tu nie przypadkiem - tyle niech ci starczy.> uuu ma sie bac? BO? ... Edytowane 3 Lutego 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 03.02.2013 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 nie sadze ,żebym pisał o możliwych zmianach w defrostach. Nie mamy tego w żadnej instrukcji Chłopaki z Fujitsu mówili że coć można zmienić w jednostce zew ,ale nie radzą dotykać a mój M mówi, że nie można zmienić tam defrostów bo tak pracuje fujitsu i nic tego nie zmieni... taki jego urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 03.02.2013 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Nie wiadomo czy większe??? Ten Vaillant ma do odszraniania GRZAŁKI! I podczas tego procesu oprócz podgrzewania rur wymiennika i aluminiowych lameli musi zagrzać też całą objętość mieszanki glikol/woda znajdującej się w wymienniku. To będzie największa niespodzianka tej pompy jak ktoś przy zakupie wbił sobie do głowy COPy z tabelki. Chyba że zrobili odwracalny układ w jednostce wewnętrznej, tylko po co były te kable przy parowniku które widziałem? Jest ktoś z serwisantów Vaillanta żeby mnie sprostować, bardzo bym prosił jeśli się mylę. Copy podawane wg normy En 14511, zgodnie z którą uwzględnione są defrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 03.02.2013 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Swoją szosą przy zakupie PC kierować się kryterium COP wg tabelek to jak kupować samochód kierując sie max cyferką na prędkościomierzu zapominając o innych parametrach. Raczej zużyciem paliwa byłoby tu bardziej adekwatnym porównaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.02.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Copy podawane wg normy En 14511, zgodnie z którą uwzględnione są defrosty. nie wiem co to copy sropy i bez urazy ... nie ze na ju huuuuuu i bez ale jak chcecie zobaczyc PRAWDZIWY defrost, zapraszam. anonima Galla tez sie dowie Michas ? Bedziesz i niedowirakom okazesz ? Miloby bylo Gall tez przybadz, obiecuje ze pies nie ugryzie Edytowane 3 Lutego 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.02.2013 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 nie wiem co to copy sropy i bez urazy ... nie ze na ju huuuuuu i bez ale jak chcecie zobaczyc PRAWDZIWY defrost, zapraszam. anonima Galla tez sie dowie Jak często inwerter robi ci siusiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.02.2013 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Muszę sobie oblukac tem model dokładniej. Jeśli faktycznie wspomaga się grzałkami to zuzycie kW może nie wygladać za ładnie. Kwestia z jaką mocą używa tych grzałek jesli 3kW to może nie będzie dużego rozczarowania. W kwitach piszą: odmrażacz 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.02.2013 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Jak często inwerter robi ci siusiu He ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts