Kasia Krzysiek 04.02.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 hę? może się jeszcze nie przebudziłeś/łaś - nie wiem z kim mam przyjemność. poczytaj całość konwersacji pomiędzy mną i Magnolia18 to moze zrozumiesz. przebudziłem/łam ... to że się nie wypowiadam nie znaczy że nie czytam ... a po trzy ... to nie ważne co mówisz że myślisz ważne co można pomyśleć po twoich wypowiedziach ŚLĄZAKU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.02.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Norma jest ujednoliceniem.Jeśli producent podaje COP, to również gdzieś małym drukiem przywołuje normę. Jeśli nie przywołuje, to nie wiadomo co miał na myśli - zwłaszcza jak nie ma opisu. Jeśli podaje COP dla +7/35, 0/35, -7/35, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że COP został określony zgodnie z normą, czyli bez uwzględnienia zużycia energii przez "urządzenia towarzyszące" - czyli praktycznie samej sprężarki + wymienniki. Ps. Raczej sam z siebie, producent nie "zanizy" COP. Poprzednia (wycofana) norma uwzględniała pobór energii przez "urządzenia towarzyszące" - dlatego nastapił cudowny skok w osiaganym przez PCi COP. Edytowane 4 Lutego 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 04.02.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) tak tylko mi się nasunęło... kiedyś zadałem proste pytanie o wycenę - i nie dostałem odpowiedzi...z uzasadnieniem, że to nie twoja branża (czy coś w tym stylu) Teraz nagle stała się twoją branżą? czy mężowi się nudzi i pisze z twojego konta?(co już przerabialiśmy) tak trudno założyć własne konto? - nie musi to być od razu profil płatny co inneg wycena, a co innego informację ogólne, wyceny takiego systemu też bym nie podała bo nie wiem natomiast wiele słyszę i sporo koduje. W odróżnieniu do żon Pyxisa i Liwko mam pojecie techniczne i niektóre pojecia trochę "łapie" nie obca mi obsługa lutownicy , walcarki, czy polerki bębnowej (to moja branża)... A M na brak zajęcia nie narzeka. Z tego co wiem w tej chwili jest w stolicy , chcesz numer by sprawdzić? Edytowane 4 Lutego 2013 przez ana-76 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 04.02.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Moim zdaniem "bacteria killer" jak zwykle masz racje, przy nowym tylko idiota da się wpuścić w powietrzną Panowie to może doradzicie mi abym nie był idiotą. Dom nowy, ale bez gazu w ziemi. Brak w całej gminie i szybko nie będzie. Wiadomo wolałbym do pieca z węglem nie latać. Działkę mam 30 arów a zaraz będzie 53 ary, z tego 42 ary to drzewa, reszta to droga i trochę trawy wokoło. Na poziome DZ brak miejsca. Odwierty pionowe w pisku takim jak nad morzem, żółty, sypki, tylko u mnie wilgotny nie jest. Sąsiad dowiercił się do wody koło 36 metra. Więc tych odwiertów trochę trzeba by zrobić. No to dać kupę kasy i zrobić x2 więcej odwiertów. Kupić piec na olej z baniakiem lub gaz z baniakiem do ziemi i drogo grzać czy PC PW dla idiotów. Aaa i co doradzicie ludziom nie tak "majętnym" jak ja co pod miastami kupują działeczki 7-8arów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 04.02.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 No to dać kupę kasy i zrobić x2 więcej odwiertów. Kupić piec na olej z baniakiem lub gaz z baniakiem do ziemi i drogo grzać czy PC PW dla idiotów. Aaa i co doradzicie ludziom nie tak "majętnym" jak ja co pod miastami kupują działeczki 7-8arów? rozwiń swoją myśl PCi P-W dla idiotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.02.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 z sensownych rozwiązań to pozostaje ci: - PC + DZ pionowe (tego piachu chyba nie ma 36m wgłąb ) - PC PW - kocioł elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 04.02.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 z sensownych rozwiązań to pozostaje ci: - PC + DZ pionowe (tego piachu chyba nie ma 36m wgłąb ) - PC PW - kocioł elektryczny Jesli nie wągiel i gaz to faktycznie 3 powyższe są sensowne a wybór zawsze jest trudny. No jest jeszcze coś co ostatnio wypłyneło czyli "panele na podczerwień" ale mnie one nie przekonują nie mam ochoty być grzejnikiem dla domu. Ja wybrałem PC p-w w końcu to mój cyrk i moje konie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.02.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 no pozostają jeszcze kable elektrycznePC PW - wybór nie jest zły i relatywnie tani, jeśli pompa byłaby za te 15 kpln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 04.02.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 z sensownych rozwiązań to pozostaje ci: - PC + DZ pionowe (tego piachu chyba nie ma 36m wgłąb ) - PC PW - kocioł elektryczny - no niestety ten piach się ciągnie w dół, niedaleko mnie są duże złoża piasku kwarcowego, taka okolica. Zaleta jedyna ładnie sosny rosną i trawy takie ozdobne co się żonie podobają a w sklepie za takie chcą 15-20 zł. Ja mam takich setki. - PC PW lub latać i zasypywać pellet. A wada PC do mnie to powyżej 20 tys pewnie koło 25 tys jak sam poszukam PC PW po dobrej cenie. - kocioł nie. Potrzebuję z jakieś 6000kw na dom i z 3000kw na wodę, czyli w realu wyjdzie 10 000kw. Pewnie z 4-5 tys rocznie czystym prądem, za 5 lat jak podniosą ceny prądu i będzie 2x drożej i będę szukał pelletu lub PC PW to już lepiej od razu to kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 04.02.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 No PC p-w taka ze średniej półki to ok. 25 patoli trzeba liczyć, ale szukać taniej zawsze warto. Jeszcze można pomysleć o chińskiej PC wyjdzie jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 to powyżej 20 tys pewnie koło 25 tys jak sam poszukam PC PW po dobrej cenie. - kocioł nie. Potrzebuję z jakieś 6000kw na dom i z 3000kw na wodę, czyli w realu wyjdzie 10 000kw. Pewnie z 4-5 tys rocznie czystym prądem, za 5 lat jak podniosą ceny prądu i będzie 2x drożej i będę szukał pelletu lub PC PW to już lepiej od razu to kupić. Jedno jest pewne: ceny wzrosną, spadną, albo pozostaną na tym samym poziomie. Nikt parę lat temu się nie spodziewał, że za sprawą amerykańskiego łupkowego ceny energii spadną, w USA m3 gazu na giełdzie kosztuje 8 centów, a w Polsce cena hurtowa MWh spada i jest najniższa od lat (do weryfikacji, nie pamiętam gdzie to analizowałem). Na Twoim miejscu podjąłbym ryzyko i kupił chińczyka pw za 5 KPLN. Jest szansa, że się rozsypie, ale bardziej prawdopodobne, że na złość wszystkim będzie działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.02.2013 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 - no niestety ten piach się ciągnie w dół, niedaleko mnie są duże złoża piasku kwarcowego, taka okolica. Zaleta jedyna ładnie sosny rosną i trawy takie ozdobne co się żonie podobają a w sklepie za takie chcą 15-20 zł. Ja mam takich setki. - PC PW lub latać i zasypywać pellet. A wada PC do mnie to powyżej 20 tys pewnie koło 25 tys jak sam poszukam PC PW po dobrej cenie. - kocioł nie. Potrzebuję z jakieś 6000kw na dom i z 3000kw na wodę, czyli w realu wyjdzie 10 000kw. Pewnie z 4-5 tys rocznie czystym prądem, za 5 lat jak podniosą ceny prądu i będzie 2x drożej i będę szukał pelletu lub PC PW to już lepiej od razu to kupić. PC PW jest za darmo w stosunku do peletu Komin,kocioł ,kotłownia (2000 zł /m2) ,skład paliwa A pc nie wymaga nic z tych rzeczy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 04.02.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Panowie to może doradzicie mi abym nie był idiotą. ... Ja troszkę nalewam z "bacteria killer'a" sam jestem ...takim idiotą, i wybrałem powietrzną bo mam piach, brak gazu i nie widziało mi się dołożyć do gruntówki 20 kpln, Powietrzna to nie jest rozwiązanie doskonałe (bo gruntówka to doskonałe jest) ale działa i grzeje, myślę że w miarę tanio (no na gruntówce będzie jeszcze taniej)- znaczy u mnie trochę ponad 1100 zł na grzanie i ciepła wodę od czerwca poprzedniego roku do teraz, ale do tego jeszcze z 1-1,5 mp mokrej brzozy, która się pali jak mokra brzoza i brykietu za 150 zł może więcej, i jest to pierwszy sezon, trochę mostków mam, o podłodze 190 m2 które grzeje. Oceń sam czy dużo czy mało i ile mniej np na gruntówce (powiedzmy, że gruntówa taniej by to zrobiła o 40 % więc wydałbym ok 650-700zł, drewna by poszło tyle samo pewnie bo lubimy kominek, a i jeszcze kluczowa sprawa jakie temperatury bo moja żona kiedyś do mnie "zrób coś bo zaczynamy zamarzać - wskazanie termometru ok.22C - optimum wtedy było mniej więcej 23,5-24 C ale powoli staram się obniżać ten standart do mrożących 22) Jest kilka minusów (np. defrost obniżający sprawność) ale kluczowe jest .... dobry instalator i tyle.Powietrzna w każdym razie działa... to znaczy ja jestem idiotą i mnie się wydaje że działa. Generalnie: bierz gruntową nawet jak nie masz miejsca na poziomy kolektor albo masz złe warunki (jak masz złe warunki albo za mało miejsca to jesteś po prostu głupi powinieneś wybrać taką działkę abyś mógł zainstalować kolektor poziomy z pompą ciepła ; najlepiej za 27 kpln);p Edytowane 4 Lutego 2013 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.02.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 - no niestety ten piach się ciągnie w dół, niedaleko mnie są duże złoża piasku kwarcowego, taka okolica. Zaleta jedyna ładnie sosny rosną i trawy takie ozdobne co się żonie podobają a w sklepie za takie chcą 15-20 zł. Ja mam takich setki. to chyba ewentualnie pozostaje ci zrobić badania geologiczne pod kątem DZ pionowego pod warunkiem że decydowałbyś się na PC gruntową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 04.02.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 PC PW jest za darmo w stosunku do peletu Komin,kocioł ,kotłownia (2000 zł /m2) ,skład paliwa A pc nie wymaga nic z tych rzeczy:yes: masz całkowicie rację, ale jak wybudowałem mury z kominem w 2009 roku to PC PW nie były tak znane. PC do ziemi była i dla mnie nadal z odwiertami jest za droga (szczególnie jak muszę je przewymiarować). Więc w 2009 roku sobie postawiłem dom i mam kotłownie z osobnym wejściem i kominem. Więc i jest mała presja aby to wykorzystać. Ja na dziś mam kompletną kotłownie z dobrym piecem na pellet za 13 k (mam 4 pompki grundfosa z darowizny vs PC PW za minimum 25k. jakbym dziś stawiał dom to problemu bym nie miał. Bym go ogrzał samym prądem dopłacając do budowy z 20 tys (po zmniejszeniu kotłowni, bez schodów zewnętrznych, bez komina) no albo jakbym nie miał drzew to bym sam "wystrugał" DZ poziome bo koparkę mam za 50zł/h, ludzi do ziemi za darmo, tylko za podłączenie w studzience i zalanie bym zapłacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.02.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ja troszkę nalewam z "bacteria killer'a" sam jestem ...takim idiotą, i wybrałem powietrzną bo mam piach, brak gazu i nie widziało mi się dołożyć do gruntówki 20 kpln, a jak z głośnością tej pompy? mocno hałasuje, sąsiedzi zadowoleni czy "zadowoleni" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Generalnie: bierz gruntową nawet jak nie masz miejsca na poziomy kolektor albo masz złe warunki Zapominamy o prostszej opcji: wytnij drzewa, żeby sobie strzelić kolektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.02.2013 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 masz całkowicie rację, ale jak wybudowałem mury z kominem w 2009 roku to PC PW nie były tak znane. PC do ziemi była i dla mnie nadal z odwiertami jest za droga (szczególnie jak muszę je przewymiarować). Więc w 2009 roku sobie postawiłem dom i mam kotłownie z osobnym wejściem i kominem. Więc i jest mała presja aby to wykorzystać. Ja na dziś mam kompletną kotłownie z dobrym piecem na pellet za 13 k (mam 4 pompki grundfosa z darowizny vs PC PW za minimum 25k. jakbym dziś stawiał dom to problemu bym nie miał. Bym go ogrzał samym prądem dopłacając do budowy z 20 tys (po zmniejszeniu kotłowni, bez schodów zewnętrznych, bez komina) no albo jakbym nie miał drzew to bym sam "wystrugał" DZ poziome bo koparkę mam za 50zł/h, ludzi do ziemi za darmo, tylko za podłączenie w studzience i zalanie bym zapłacił. To rób gruntówkę przecież za 10000 zł kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.02.2013 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 mam taką na warszawskim osiedlu szeregowców .nikt nie interweniuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) mam taką na warszawskim osiedlu szeregowców .nikt nie interweniuje Kolega sobie strzelił jakiś wypasiony model klimy Toshiby na balkonie w bloku, ostrzegałem go, że sąsiedzi go na widłach wyniosą, a to się takie cichutkie okazało, że absolutnie nie ma się czego czepić. W szoku jestem jak to idzie to przodu. edit: dodałem dla uściślenia, że w bloku, obok innych balkonów. Edytowane 4 Lutego 2013 przez andriuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts