lory7 13.11.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witam jestem nowicjuszem, chcę na pewno zainstalować pompę powietrze woda szukam namiarów na firmy,szukam pomp i czym więcej wiem tym mniej wiem już mam mętlik w głowie,Mam dom właśnie w budowie chcę robić instalacje itp..... i nadal nie wiem co i z kim zamontować!Proszę o kontakty do firm lub prywatnych wykonawców od ludzi którzy już je mają zamontowane i jeszcze jedno pytanie (gdzie na forum się podział hydrauli!!!!!!!!!!!!!!!!)Mira kujawsko pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 13.11.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 myśli jak tu wybrnąć z pompy za 19 którą inni mają za 13.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 13.11.2011 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) do malux20 dobrze że twój wpis ja również traktuję w formie żartu. gdyby nie to że QQQQ zna dokładnie moją opinie na temat grzania jego domu to nie pozwoliłbym sobie na ten żenujący wpis. tak przy okazji uważam że Q jest opłacany przez daikina -żeby tak z własnej woli opisywać eksploatację pompy tak dokładnie. 1. zart ci sie nie udal;)- jak nim byl(edit) 2.chcialbym zeby moje posty oplacal daikin - ale to twoja fantazja 3. nigdy nie wypowiedziales sie na temat gdzania mojego domu 4. zaloze ci sprawe o pomowienie - moze sie nauczysz - -szkoda bo to watek dla zainteresowanych- a ty ich odsttraszasz, i nie dzwon ani do mnie ani do innych z forum po porade - po co? Edytowane 14 Listopada 2011 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 13.11.2011 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 dobrze że twój wpis ja również traktuję w formie żartu. gdyby nie to że QQQQ zna dokładnie moją opinie na temat grzania jego domu to nie pozwoliłbym sobie na ten żenujący wpis. tak przy okazji uważam że Q jest opłacany przez daikina -żeby tak z własnej woli opisywać eksploatację pompy tak dokładnie. jakbys mogl to podziel sie z wszystkimi na temat ogzrzewania mojego domu - moze o czyms nie wiem a ty wiesz lepiej taki kraj jacy ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 14.11.2011 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 dobrze że twój wpis ja również traktuję w formie żartu. gdyby nie to że QQQQ zna dokładnie moją opinie na temat grzania jego domu to nie pozwoliłbym sobie na ten żenujący wpis. tak przy okazji uważam że Q jest opłacany przez daikina -żeby tak z własnej woli opisywać eksploatację pompy tak dokładnie. jeszcze raz jak to jest z tym moim domem - wrecz czekam na pordy - osiole!!!!- -to do maluxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 14.11.2011 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witam jestem nowicjuszem, chcę na pewno zainstalować pompę powietrze woda szukam namiarów na firmy,szukam pomp i czym więcej wiem tym mniej wiem już mam mętlik w głowie,Mam dom właśnie w budowie chcę robić instalacje itp..... i nadal nie wiem co i z kim zamontować!Proszę o kontakty do firm lub prywatnych wykonawców od ludzi którzy już je mają zamontowane i jeszcze jedno pytanie (gdzie na forum się podział hydrauli!!!!!!!!!!!!!!!!) Mira kujawsko pomorskie jakrobiszobisz w domu podlgowke to nie ma znaczenia jakie zrodlo ciepla dolaczysz - nie sugeruj sie tym ze ktos mowi ze to nie zdrowe, to najzdrowsze ogrzewanie - naturalnie - od dolu do gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.11.2011 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) proszę bardzo jeśli dobrze pamiętam wpis wpis 585 i 493 [i inne] w wątku o daikinie to były wypowiedzi na temat twojej pompy -akurat o twoim ogrzewaniu wypowiadałem się tylko pozytywniejeżeli kogoś uraziłem to przepraszam . i proszę nie odbierać wszystkiego na sztywnoforma odpowiedzi liwko mi się podoba tak przy okazji dla osób zastanawiających się nad powietrzną -trzeba chwilę poczekać jak ceny spadną urealnią się [to akurat w najmniejszym stopniu zależy od sprzedawców] a bardziej marek produkującychpraktycznie markową pompę kompletną z montażem można kupić za 20 tyś brutto- z serwisem na dwa lata gratisprzy kosztach pompy pomijamy też koszty serwisowania-niektórzy proponują przegląd co pół roku za 250 zł plus dojazd- to jest uczciwe -czas i doświadczenie kosztuje , jednak to są koszty ogrzewania domu. trochę niezręcznie mi to pisać -spotkałem się z wypowiedzią w sumie zadowolonego uzytkownika powietrznej , który stwierdził że teraz drugi raz mocno zastanowiłby się nad gruntową ze względu na większą stabilność .- generalnie jesli ktoś chce i może wyłożyć kasę to idzie w gruntową . jesli komuś nie przeszkadza przepalanie w kominku np idzie w powietrzną. co nie zmienia że bardziej biorę pod uwagę powietrzną. -nie będę ściemniał chodzi o kasę Edytowane 14 Listopada 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 też po głowie chodzi mi jeszcze gruntowa ale z odwiertem pionowym. Tylko że koszt jest wyższy jak zwykle trzeba to jeszcze poobliczać dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.11.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 dajcie mi gruntową za 30 tyś brutto z kompletną kotłownią to nawet nie spojrzę na powietrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 14.11.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 dajcie mi gruntową za 30 tyś brutto z kompletną kotłownią to nawet nie spojrzę na powietrzną Jakiej mocy ? Jeśli z kolektorem poziomym, to żaden problem. Jeśli z odwiertami, też da się zmieścić w 30 tzł przy np. 7-8kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 A ty jesteś jeleniem czy tym drugim Nie mogłem się powstrzymać, mógłbyś się trochę hamować, po co obrażać innych? W jakiej cenie te odwierty? Masz wyszczególnione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Rozumiem intencje ale nie pisz ze ktoś jest jeleniem. Ogólnie wszyscy jesteśmy ludźmi, tego się trzymajmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 14.11.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ok, a powiedz mi jeszcze jedno. Ja to jest z temperaturą min pracy pompy? Kombinuję żeby pc była jedynym źródłem ciepła w domu, jak będzie za zimno niech załączją się grzałki. I teraz do czego są te grzałki? czy do tego aby rozmrażać pompę aby działała dalej sama czy do ogrzewania bezpośredniego "co" ja się pompa wyłączy? W skrócie czy konieczny jest np dodatkowy piec elektryczny na obwód co? Nie interesuje mnie cw z pc. u mnie pompa jest jedynym źródłem ogrzewania i nie mam ani jednej grzałki, ubieglej zimy najniższa odnotowana temperatura to -26st a w domu cieplutko, wg ustawień na sterownikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.11.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 To jeszcze poprosimy o model pompy i charakterystykę powierzchni/dociepleń domu - dobrze jest zbierać info o pewniakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 14.11.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 zubadan, dom 150m +piwnica, styropian 15, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 14.11.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 jesteś blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.11.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) czy może ktoś zna jaka jest wydajność cieplna dobrych pomp powietrznychprzy 0/35-7/35-15 /35czy przy -7 /35 wydajność cieplna 5,5jest do dupy? Edytowane 14 Listopada 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.11.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Za 35 była by Ecopower na gotowo ,nie lepiej?Albo Atlantic o którym mówił hydrauli za powiedzmy 20 zamiast 35Zubadan ok,ale cena z kosmosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 15.11.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 SORRRY źle sprecyzowałam bo jeśli chodzi o samą pompę to o ile dobrze pamiętam koszt pompy to ok 22 netto, wybieraliśmy właśnie pomiędzy Fujitsu a Mitsubishi. Tylko mitsubishi gwarantuje pracę do -25 i pracę bez utraty do -15, pomimo tego że okres gwarancyjny jest taki sam to nie trzeba wiele mówić że Mitsubishi jednak jest lepsze technologicznie a różnica w cenie niewielka... Wiem, wiem zaraz odezwie się hydrauli i będzie miał tysiąc argumentów. Na szczęście każdy ma wolny wybór i może wybrać to co mu bardziej pasuje. Mam okazje porównywać klimatyzatory fujitsu( w pracy) i Mitsubishi (w domu) i różnice widać i słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 i czuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts