Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Witam jestem nowicjuszem, chcę na pewno zainstalować pompę powietrze woda szukam namiarów na firmy,szukam pomp i czym więcej wiem tym mniej wiem już mam mętlik w głowie,Mam dom właśnie w budowie chcę robić instalacje itp..... i nadal nie wiem co i z kim zamontować!Proszę o kontakty do firm lub prywatnych wykonawców od ludzi którzy już je mają zamontowane i jeszcze jedno pytanie (gdzie na forum się podział hydrauli!!!!!!!!!!!!!!!!)

Mira kujawsko pomorskie

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do malux20

dobrze że twój wpis ja również traktuję w formie żartu.

;)

gdyby nie to że QQQQ zna dokładnie moją opinie na temat grzania jego domu to nie pozwoliłbym sobie na ten żenujący wpis.

tak przy okazji uważam że Q jest opłacany przez daikina -żeby tak z własnej woli opisywać eksploatację pompy tak dokładnie.

1. zart ci sie nie udal;)- jak nim byl(edit)

2.chcialbym zeby moje posty oplacal daikin - ale to twoja fantazja

3. nigdy nie wypowiedziales sie na temat gdzania mojego domu

4. zaloze ci sprawe o pomowienie - moze sie nauczysz :) - -szkoda bo to watek dla zainteresowanych- a ty ich odsttraszasz, i nie dzwon ani do mnie ani do innych z forum po porade - po co?

Edytowane przez QQQQ

;)

gdyby nie to że QQQQ zna dokładnie moją opinie na temat grzania jego domu to nie pozwoliłbym sobie na ten żenujący wpis.

tak przy okazji uważam że Q jest opłacany przez daikina -żeby tak z własnej woli opisywać eksploatację pompy tak dokładnie.

jakbys mogl to podziel sie z wszystkimi na temat ogzrzewania mojego domu - moze o czyms nie wiem a ty wiesz lepiej :)

taki kraj jacy ludzie :)

;)

jeszcze raz jak to jest z tym moim domem - wrecz czekam na pordy - osiole!!!!- -to do maluxa

Witam jestem nowicjuszem, chcę na pewno zainstalować pompę powietrze woda szukam namiarów na firmy,szukam pomp i czym więcej wiem tym mniej wiem już mam mętlik w głowie,Mam dom właśnie w budowie chcę robić instalacje itp..... i nadal nie wiem co i z kim zamontować!Proszę o kontakty do firm lub prywatnych wykonawców od ludzi którzy już je mają zamontowane i jeszcze jedno pytanie (gdzie na forum się podział hydrauli!!!!!!!!!!!!!!!!)

Mira kujawsko pomorskie

jakrobiszobisz w domu podlgowke to nie ma znaczenia jakie zrodlo ciepla dolaczysz - nie sugeruj sie tym ze ktos mowi ze to nie zdrowe, to najzdrowsze ogrzewanie - naturalnie - od dolu do gory

proszę bardzo jeśli dobrze pamiętam wpis wpis 585 i 493 [i inne] w wątku o daikinie to były wypowiedzi na temat twojej pompy -akurat o twoim ogrzewaniu wypowiadałem się tylko pozytywnie

jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam . i proszę nie odbierać wszystkiego na sztywno

forma odpowiedzi liwko mi się podoba

tak przy okazji dla osób zastanawiających się nad powietrzną -

trzeba chwilę poczekać jak ceny spadną urealnią się [to akurat w najmniejszym stopniu zależy od sprzedawców] a bardziej marek produkujących

praktycznie markową pompę kompletną z montażem można kupić za 20 tyś brutto- z serwisem na dwa lata gratis

przy kosztach pompy pomijamy też koszty serwisowania-

niektórzy proponują przegląd co pół roku za 250 zł plus dojazd- to jest uczciwe -czas i doświadczenie kosztuje , jednak to są koszty ogrzewania domu.

trochę niezręcznie mi to pisać -spotkałem się z wypowiedzią w sumie zadowolonego uzytkownika powietrznej , który stwierdził że teraz drugi raz mocno zastanowiłby się nad gruntową ze względu na większą stabilność .-

generalnie jesli ktoś chce i może wyłożyć kasę to idzie w gruntową . jesli komuś nie przeszkadza przepalanie w kominku np idzie w powietrzną.

co nie zmienia że bardziej biorę pod uwagę powietrzną. -nie będę ściemniał chodzi o kasę

Edytowane przez malux20

ok, a powiedz mi jeszcze jedno. Ja to jest z temperaturą min pracy pompy?

Kombinuję żeby pc była jedynym źródłem ciepła w domu, jak będzie za zimno niech załączją się grzałki. I teraz do czego są te grzałki?

czy do tego aby rozmrażać pompę aby działała dalej sama czy do ogrzewania bezpośredniego "co" ja się pompa wyłączy?

W skrócie czy konieczny jest np dodatkowy piec elektryczny na obwód co? Nie interesuje mnie cw z pc.

u mnie pompa jest jedynym źródłem ogrzewania i nie mam ani jednej grzałki, ubieglej zimy najniższa odnotowana temperatura to -26st a w domu cieplutko, wg ustawień na sterownikach

SORRRY źle sprecyzowałam bo jeśli chodzi o samą pompę to o ile dobrze pamiętam koszt pompy to ok 22 netto, wybieraliśmy właśnie pomiędzy Fujitsu a Mitsubishi. Tylko mitsubishi gwarantuje pracę do -25 i pracę bez utraty do -15, pomimo tego że okres gwarancyjny jest taki sam to nie trzeba wiele mówić że Mitsubishi jednak jest lepsze technologicznie a różnica w cenie niewielka... Wiem, wiem zaraz odezwie się hydrauli i będzie miał tysiąc argumentów. Na szczęście każdy ma wolny wybór i może wybrać to co mu bardziej pasuje. Mam okazje porównywać klimatyzatory fujitsu( w pracy) i Mitsubishi (w domu) i różnice widać i słychać.