Pyxis 08.02.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Pompki obiegowe pracują non-stop bez względu na to, czy działa kompresor, czy nie. Co za marnotrawstwo. Edytowane 8 Lutego 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.02.2013 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Dla parametrów -15/35 daje 4,5kW mocy. Celowo jest niedowymiarowana i w punkcie biwalentym mają uruchomić się grzałki wspomagające. Przy -16 w grudni jeszcze się nie uruchomiły. W domu 21,5*. Klega szukał czegoś co ma 8-9 dla -20 (sztiebel typ 8 za 35 tyś) A ty mówisz ,że da sie zrobić za 25 tyś taką co ma 4,5 kW przy -15 C To policzmy Teraz daikin sprzedaję takie po 6000 7000 zł ( cena dla mnie ) ja chciąłbym zarobić na całej zabawie 3000 zł czyli 7000 +5000+3000+3000+(18000*0,08)=19440 zł ( pc+montaż(R+M)+zysk+zsobnik cwu A na Atlantico PC typ 8 15000+5000+3000+(23000*0,08)=24840 zł Też się da Ale 9 kW przy -20 C to 35000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 08.02.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ogromne marnotrastwo.Dwie pompki obiegowe zużywają mi 100kWh miesięcznie ale i tak w całościmam mniejszy zużycie niz myślałem.Instalator nie chciał za bardzo grzebać w elektronice wbrew instarukcji igwarancji urządzenia.Istnieje uzasadnienie takiej pracy pompek w przypadku pracy tylko na krzywej grzewczej bez sterownika pokojowego. Pompki muszą chodzić wtedy cały czas żeby i urzadzenie wiedziało jaka jest aktualna temperatura czynnika grzewczego na powrocie i w razie czego uruchomilo kompresor.Myślałem, że po uruchomieniu sterowania pokojowego pompki obiegowe będą się uruchamiały tylko na sygnał grzania ale dziady i tak pracują cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Nawet jesli, to chyba w IVT u kolegi jest tak, ze co 20 min mieszaja 5min wode w podlodze i odczytuja w ten sposob temperature.Pewnie u Ciebie to sprawa sterowania - prostego jak sugerujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Co za marnotrawstwo. Była już o tym mowa. Tak jest przy sterowaniu pogodowym. U mnie pompka pobiera 45Wx24hx200dni=216kWh Z czego około 70kWh tak czy siak by pracowała. Zostaje 146kWh co przy średniej 0,45zł daje kwotę 65zł. Ale przecież to też się nie marnuje. Pompka pracując wytwarza ciepło. Fakt że z COP1 ale wytwarza. Do tego dochodzi samoregulacja podłogówki. Jeżeli mamy np. salon nasłoneczniony a PC w tym czasie nie pracuje to część z tego ciepła dostarczonego przez słoneczko zostanie przetransportowana do zacienionych części domu (bardziej myślę, że część ciepła po nocy nie zostanie w nasłonecznionych pomieszczeniach odebrana) i to też jest jakiś zysk. Jeżeli mówimy o jakichś stratach to są one na pewno niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 No i mam w ciągu sezonu tylko kilka start-stopów pompki obiegowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Była już o tym mowa. Tak jest przy sterowaniu pogodowym. To chyba raczej nie sprawa pogodowki.Tez mam sterowanie pogodowe, ale obiegowka pracuje tylko razem ze sprezarka. Ustawilem ich start na 20 sek przed jej startem i 20 sek po zatrzymaniu. Poza tym nie pracuja. Ja zdaje sobie sprawe, ze nie sa to straty duze , ale jednak jakies tam sa. Dla samych obiegowek tez nie jest wszytko jedno ile godzin pracuja. Trzeba bedzie po prostu wczesniej je serwisowac. To tez koszta. Generalnie tragedii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.02.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 fcb bierz panasa i się nie zastanawiaj do -15 ma stałą moc. Tak więc jak pisze że ma 9 to do tych -15 ma 9. Cena z montażem to właśnie w okolicach 25K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.02.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Muszę jednak interweniować - na początek usuwam wszystkie posty z wulgaryzmami i całkowicie nie na temat.. Jeżeli nie pomoże zamknę wątek ( a szkoda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.02.2013 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Sławek sorry za "głupi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 To chyba raczej nie sprawa pogodowki.Tez mam sterowanie pogodowe, ale obiegowka pracuje tylko razem ze sprezarka. Ustawilem ich start na 20 sek przed jej startem i 20 sek po zatrzymaniu. Poza tym nie pracuja. Ale zapewne masz termometr w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 08.02.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 ok, mnie też poniosło więc przepraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ale zapewne masz termometr w podłodze? Tak. W tym zapewne "siedzi diabel" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 08.02.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 ...no i znowu kolejny wątek zamknięty i wyczyszczony...to forum nie jest moderowane, to forum jest cenzurowane jak za komuny a usuwane jest wszystko co się nie spodoba Panu Moderatorowi z niewiadomo jakich przyczyn... dzisiaj toczy się tu dyskusja o pompach ciepła a jutro może któryś z Jaśnie Wielmożnych Moderatorów dojść do wniosku, że ta dyskusja to pomawianie węglarzy i zamknie wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 08.02.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 fcb bierz panasa i się nie zastanawiaj do -15 ma stałą moc. Tak więc jak pisze że ma 9 to do tych -15 ma 9. Cena z montażem to właśnie w okolicach 25K no wlasnie zlozylem zapytanie do firmy AJB wiec czekam cierpliwie na ich oferte. T-CAP widze ze ma stala moc do -15 cena tez nie zabija. ale nie wiem ile firma sobie narzuci dodatkowych kosztow. chce jeszcze podlogowke i reku ale zastanawiam sie czy reku samemu cos nie podzialac bo to chyba nie jest jakas magia a mozna 6 tys zaoszczedzic na robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 08.02.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 w ogole jaka opinie maja pompy Panasonica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unim 08.02.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Kochany moderatorze oczywiście lepiej zamknąć inny wątek na którym się toczyły boje instalatorów z inwestorami i czyścić inne. Ale gdzie pisać?? Wszystko zamykane czyszczone, jak ktoś siedzi 24/7 przy komputerze to przynajmniej jest w temacie jeśli przeczyta zanim to usuniecie, ale jeśli nie to jest dużo rzeczy nie świadomy, ale co tam z innego wątku z 9 stron zostało 3 Edytowane 8 Lutego 2013 przez unim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.02.2013 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 no wlasnie zlozylem zapytanie do firmy AJB wiec czekam cierpliwie na ich oferte. T-CAP widze ze ma stala moc do -15 cena tez nie zabija. ale nie wiem ile firma sobie narzuci dodatkowych kosztow. chce jeszcze podlogowke i reku ale zastanawiam sie czy reku samemu cos nie podzialac bo to chyba nie jest jakas magia a mozna 6 tys zaoszczedzic na robocie. Z tą stałą mocą to też chwyt marketingowy. Polega na ograniczeniu mocy w wyższych temperaturach (to teoretycznie wyższe cop) Ale każda inna PC też nie pracuje z wyższa mocą niż potrzeba. Ile sobie cenią T-CAP typ9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 08.02.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 ja miałem przyjemność widzieć Panasonica T-CAP 9kW i jakoś tak totalna chińszczyzną zalatywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.02.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ostatnio -zresztą już gdzieś to pisałem - dostałem ofertę na tą pompę z montażem, wychodziło gdzieś nie całe 25K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts