Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Za 35 była by Ecopower na gotowo ,nie lepiej?

Obawiam się, że w okolicach Suwałk nie wyglądałoby to tak różowo.

Wymiennik poziomy trzeba by układać bardzo głęboko (poniżej 2m pod powierzchnią ziemi), co powodowałoby też wolną regenerację.

Odwierty też mogą być mało skuteczne - na pewnej głębokości można tam nawet znaleźć wieczną zmarzlinę sprzed 13 tys. lat :(.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mnie cały czas wszyscy mówią ,że nie ma cudów w fizyce i taka pompa to przy minus 15 cop 1 jak dobrze pójdzie (bo może być poniżej 1 ,gdyż pójdzie część na odszranianianie i pompa do układu CO da tyle, co wzięła z gniazdka, dodatkowo pomniejszone o energię ,którą zużyła do odszraniania)

Kiedyś inni z równą pewnością siebie twierdzili, że jak coś ma latać, to musi być lżejsze od powietrza. Też brzmiało logicznie.

To może dopytaj, jakie równanie mówi, że konkretnie przy -15C COP=1.

Dlaczego nei przy -13, albo -17 na przykład

SORRRY źle sprecyzowałam bo jeśli chodzi o samą pompę to o ile dobrze pamiętam koszt pompy to ok 22 netto, wybieraliśmy właśnie pomiędzy Fujitsu a Mitsubishi. Tylko mitsubishi gwarantuje pracę do -25 i pracę bez utraty do -15, pomimo tego że okres gwarancyjny jest taki sam to nie trzeba wiele mówić że Mitsubishi jednak jest lepsze technologicznie a różnica w cenie niewielka... Wiem, wiem zaraz odezwie się hydrauli i będzie miał tysiąc argumentów. Na szczęście każdy ma wolny wybór i może wybrać to co mu bardziej pasuje. Mam okazje porównywać klimatyzatory fujitsu( w pracy) i Mitsubishi (w domu) i różnice widać i słychać.

Hydraulik zna i jedno i drugie.

Chociaż teraz mitsubishi coś pozmieniało i trzeba poznawać od nowa.

A z tymi temperaturami to nie jest tak do końca .

I atlanti i Mitsu mają podobne parametry pracy w -25 .Ale np Atlantic podaje dokładne dane o mocy i cop do -20 C.

A z mitsu trudno wyrwać te informację .Ale oni podają ,że przy -25 C ma określoną moc i cop (a co w wyższych temp)

Z mojego doświadczenia wynika ,ze nawet te stare jednofazowe (do -15 C) pracują przy -25 C I też maja jakaś moc którą można wpisać w tabelkę jako gwarantowaną.

Prawdę mówiąc to różnica jest trudna do ocenienia .Z mojego doświadczenia wynika ,że nawet najdroższy i najlepszy agregat źle uruchomiony szybko padnie i a tani chińczyk zmontowany zgodnie ze sztuką jeśli ruszy to bedzie chulał latami

A mnie cały czas wszyscy mówią ,że nie ma cudów w fizyce i taka pompa to przy minus 15 cop 1 jak dobrze pójdzie (bo może być poniżej 1 ,gdyż pójdzie część na odszranianianie i pompa do układu CO da tyle, co wzięła z gniazdka, dodatkowo pomniejszone o energię ,którą zużyła do odszraniania)

Czy cudem jest odparowanie w temperaturze -50 C i odebranie ciepła?

Czy cudem jest sprężenie pary i jej skroplenie ?

CZy zauważyłeś powstanie cudownych silników pobierających 4W zamiast 60 W np pompach do CO(cud)

To samo dzieje sie w sprężarkach.

To nie cud -to technologia.

W pompach gruntowy nie można odbierać ciepła zbyt intensywnie bo grunt zostanie zamrożony i wszystko padnie.

W powietrznych DZ można schładzać bardzo intensywnie .

Jeżeli odbierzemy ciepło z powietrza to już jest nasze plus prąd do sprężarki .A odszranianie trzeba zobaczyć ,i zrozumieć.

Witam.

Dzięki Hydrauli za odpowiedz;

Mam takie pytanie kolejne;

Biorąc pompę Excelia Tri 16kW na budynek o zapotrzebowaniu 8kW będe mógł dogrzewać dodatkowo mały budynek 30-40 m2(pracownia żony wybudowana w przyszłości) tą pompą?

Zostanie 2 kW dla -20 dlą zony.Tylko straty na tranzycie mogą być ogromne.

Lepiej klimatyzator dobrej klasy (5000 zł -rakieta).I nie trzeba tranzytu i grzejnika (podłogówki) i szybkie dogrzanie

A hydrauli pisał chyba 19tys minus 20% rabatu,co da 15tys.Arturo pisałeś 13.5 zl.Czy tak? Hydrauli rzucil cenę na forum,na pewno jeszcze do jakiejś negocjacji ,bo zakłada ,że każdy negocjować będzie chciał.Czyli w sumie wyjdzie podobnie ,czy coś pokręciłem?

EDIT:Jednak hydrauli pisał 19koła plus vat i minus 20% co finalnie da 18.5tys versus 13.5tys.No trochu przestrzelił hydrauli mimo wszystko.

Poza tym podają przy Fujitsu Wasterage COP 2.2 przy minus 7 ,a hydrauli pisał ,że chyba COP koło 2 przy minus 20.Wątpię.Na allegro nie podają poniżej minus 7 w ogóle.Tak też mówią mi wszyscy ktorych znam -nie ma szans na jakikolwiek COP już w minus 15 ,bo trzeba by zmienić prawa fizyki.Jak prawda nie wiem

Wyjaśiam

AlfeaS 8 19000 zł netto katalog -20 % rabat i dodatkowo Vat 8 % lub 23 % w zależności od kontraktu+ robocizna zasobnik 150 l materiały ,uruchomiwnie 7000 zł

(W tym 8% wat)

A co do cop .są tabele mocy i Cop dla temperatur od +20 do -20 co 1 C i dla temp 30,35,40,45,50,55,60 C po stronie GZ

Wyślę na meila

Hydrauli - wyszło mi 23 tys za całość .Tzn wchodzisz ,robisz , wychodzisz a ja wklepuje na sterowniku temperaturę i ma grzać.Tak?Oczywiście podłogówka po mojej stronie ,lub zrobisz Ty ,ale to już osobna kasa.

Jaka moc na twoje oko do takiego domu (będzie po 0.5m z przodu i z tyłu wydłużony)

Porotherm24 plus 20cm styro lub Silka 25 plus 20cm styro ,okna jakieś ciepłe 3 szybowe.Noi ,tego nie wiem póki co ,może WM z reku ,albo nawet WM z reku i GGWC

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amulet/#view

jakie jest wykorzystanie takiej pompy?

Pompa ciepła CARRIER ROOFTOP 50JZ 14kW

http://allegro.pl/pompa-ciepla-carrier-rooftop-50jz-14kw-i1884972435.html

To pompa ciepła powietrze-powietrze.

Tu masz dużo więcej informacji na jej temat : http://eto.carrier.com/litterature/psd/15029_PSD_02_2006.pdf

Sprawdzi się, jeżeli przystosujesz do niej cały system grzewczy (ogrzewanie nadmuchowe).

To pompa ciepła powietrze-powietrze.

Tu masz dużo więcej informacji na jej temat : http://eto.carrier.com/litterature/psd/15029_PSD_02_2006.pdf

Sprawdzi się, jeżeli przystosujesz do niej cały system grzewczy (ogrzewanie nadmuchowe).

tak tez sadziłem, chciałem sie tylko upewnić.

za rok chce zamontowac pompe ciepła powietrze woda jako dodatkowe źdródło do ogrzewania cwu i aby podgrzewało mi wode co w okresie wiosna -jesień

zauważyłem ze takie urzadzenia zaczeły ostatnio tanieć.

Hydrauli - wyszło mi 23 tys za całość .Tzn wchodzisz ,robisz , wychodzisz a ja wklepuje na sterowniku temperaturę i ma grzać.Tak?Oczywiście podłogówka po mojej stronie ,lub zrobisz Ty ,ale to już osobna kasa.

Jaka moc na twoje oko do takiego domu (będzie po 0.5m z przodu i z tyłu wydłużony)

Porotherm24 plus 20cm styro lub Silka 25 plus 20cm styro ,okna jakieś ciepłe 3 szybowe.Noi ,tego nie wiem póki co ,może WM z reku ,albo nawet WM z reku i GGWC

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amulet/#view

Teraz mam masę roboty .Pomyślę w niedzielę (jak będzie czas)

Ja robię na Mazowszu - wystarczy

To ja mam pytanie z Mazowsza :)

1) czy jednostka zewnętrzna może być na dachu nad jednostką wewnętrzną?

2) a jesli nie to jaka jest maksymalna sensowna odległość jednostek zewnętrznej i wewnętrznej gdy sa zamontowane standardowo?

3) czy którąś alfee można podpiąć do układu solarnego?

4) która alfea ma w standardzie 2 niezależne obiegi?

Tak sobie kombinuję, nie wiem co z tego wyjdzie. Ale jakby pompe p-w podpiąć pod solar , płaskiego dachu mam jakieś 100m2.

Na samym końcu i tak jednak rachunek ekonomiczny zwycięży :)