HenoK 15.11.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Za 35 była by Ecopower na gotowo ,nie lepiej? Obawiam się, że w okolicach Suwałk nie wyglądałoby to tak różowo. Wymiennik poziomy trzeba by układać bardzo głęboko (poniżej 2m pod powierzchnią ziemi), co powodowałoby też wolną regenerację. Odwierty też mogą być mało skuteczne - na pewnej głębokości można tam nawet znaleźć wieczną zmarzlinę sprzed 13 tys. lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 15.11.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 co prawda nie okolice Suwałk ale bardzo blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.11.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A mnie cały czas wszyscy mówią ,że nie ma cudów w fizyce i taka pompa to przy minus 15 cop 1 jak dobrze pójdzie (bo może być poniżej 1 ,gdyż pójdzie część na odszranianianie i pompa do układu CO da tyle, co wzięła z gniazdka, dodatkowo pomniejszone o energię ,którą zużyła do odszraniania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.11.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Kiedyś inni z równą pewnością siebie twierdzili, że jak coś ma latać, to musi być lżejsze od powietrza. Też brzmiało logicznie. To może dopytaj, jakie równanie mówi, że konkretnie przy -15C COP=1. Dlaczego nei przy -13, albo -17 na przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.11.2011 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 SORRRY źle sprecyzowałam bo jeśli chodzi o samą pompę to o ile dobrze pamiętam koszt pompy to ok 22 netto, wybieraliśmy właśnie pomiędzy Fujitsu a Mitsubishi. Tylko mitsubishi gwarantuje pracę do -25 i pracę bez utraty do -15, pomimo tego że okres gwarancyjny jest taki sam to nie trzeba wiele mówić że Mitsubishi jednak jest lepsze technologicznie a różnica w cenie niewielka... Wiem, wiem zaraz odezwie się hydrauli i będzie miał tysiąc argumentów. Na szczęście każdy ma wolny wybór i może wybrać to co mu bardziej pasuje. Mam okazje porównywać klimatyzatory fujitsu( w pracy) i Mitsubishi (w domu) i różnice widać i słychać. Hydraulik zna i jedno i drugie. Chociaż teraz mitsubishi coś pozmieniało i trzeba poznawać od nowa. A z tymi temperaturami to nie jest tak do końca . I atlanti i Mitsu mają podobne parametry pracy w -25 .Ale np Atlantic podaje dokładne dane o mocy i cop do -20 C. A z mitsu trudno wyrwać te informację .Ale oni podają ,że przy -25 C ma określoną moc i cop (a co w wyższych temp) Z mojego doświadczenia wynika ,ze nawet te stare jednofazowe (do -15 C) pracują przy -25 C I też maja jakaś moc którą można wpisać w tabelkę jako gwarantowaną. Prawdę mówiąc to różnica jest trudna do ocenienia .Z mojego doświadczenia wynika ,że nawet najdroższy i najlepszy agregat źle uruchomiony szybko padnie i a tani chińczyk zmontowany zgodnie ze sztuką jeśli ruszy to bedzie chulał latami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.11.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A mnie cały czas wszyscy mówią ,że nie ma cudów w fizyce i taka pompa to przy minus 15 cop 1 jak dobrze pójdzie (bo może być poniżej 1 ,gdyż pójdzie część na odszranianianie i pompa do układu CO da tyle, co wzięła z gniazdka, dodatkowo pomniejszone o energię ,którą zużyła do odszraniania) Czy cudem jest odparowanie w temperaturze -50 C i odebranie ciepła? Czy cudem jest sprężenie pary i jej skroplenie ? CZy zauważyłeś powstanie cudownych silników pobierających 4W zamiast 60 W np pompach do CO(cud) To samo dzieje sie w sprężarkach. To nie cud -to technologia. W pompach gruntowy nie można odbierać ciepła zbyt intensywnie bo grunt zostanie zamrożony i wszystko padnie. W powietrznych DZ można schładzać bardzo intensywnie . Jeżeli odbierzemy ciepło z powietrza to już jest nasze plus prąd do sprężarki .A odszranianie trzeba zobaczyć ,i zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.11.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 . To dowodzi jaką prowizję mają sprzedawcy pomp na kompleksowej realizacji. Są jelenie i są myśliwi Czy w pracy jesteś myśliwym czy jeleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.11.2011 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 czy może ktoś zna jaka jest wydajność cieplna dobrych pomp powietrznych przy 0/35 -7/35 -15 /35 czy przy -7 /35 wydajność cieplna 5,5jest do dupy? Niestety -pytanie jest bez sensu. To tak jakbyś zapytał jakiej mocy są kotły dobrej firmy a jakiej złej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.11.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ooo hydrauli,patrz tam lepiej 2 strony do tyłu jak żeśmy Cię opisali ,że pompy chcesz po 19tys sprzedawać ,które u innych po 13.5chodzą.Trochę Cię broniłem,że rabat itp ,ale logika była po ich stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.11.2011 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witam. Dzięki Hydrauli za odpowiedz; Mam takie pytanie kolejne; Biorąc pompę Excelia Tri 16kW na budynek o zapotrzebowaniu 8kW będe mógł dogrzewać dodatkowo mały budynek 30-40 m2(pracownia żony wybudowana w przyszłości) tą pompą? Zostanie 2 kW dla -20 dlą zony.Tylko straty na tranzycie mogą być ogromne. Lepiej klimatyzator dobrej klasy (5000 zł -rakieta).I nie trzeba tranzytu i grzejnika (podłogówki) i szybkie dogrzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.11.2011 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 A hydrauli pisał chyba 19tys minus 20% rabatu,co da 15tys.Arturo pisałeś 13.5 zl.Czy tak? Hydrauli rzucil cenę na forum,na pewno jeszcze do jakiejś negocjacji ,bo zakłada ,że każdy negocjować będzie chciał.Czyli w sumie wyjdzie podobnie ,czy coś pokręciłem? EDIT:Jednak hydrauli pisał 19koła plus vat i minus 20% co finalnie da 18.5tys versus 13.5tys.No trochu przestrzelił hydrauli mimo wszystko. Poza tym podają przy Fujitsu Wasterage COP 2.2 przy minus 7 ,a hydrauli pisał ,że chyba COP koło 2 przy minus 20.Wątpię.Na allegro nie podają poniżej minus 7 w ogóle.Tak też mówią mi wszyscy ktorych znam -nie ma szans na jakikolwiek COP już w minus 15 ,bo trzeba by zmienić prawa fizyki.Jak prawda nie wiem Wyjaśiam AlfeaS 8 19000 zł netto katalog -20 % rabat i dodatkowo Vat 8 % lub 23 % w zależności od kontraktu+ robocizna zasobnik 150 l materiały ,uruchomiwnie 7000 zł (W tym 8% wat) A co do cop .są tabele mocy i Cop dla temperatur od +20 do -20 co 1 C i dla temp 30,35,40,45,50,55,60 C po stronie GZ Wyślę na meila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.11.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 czyli ceny masz ok Ja nie znalazłem niższej w necie. Wyższą bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kameleon1983 16.11.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 jakie jest wykorzystanie takiej pompy? Pompa ciepła CARRIER ROOFTOP 50JZ 14kWhttp://allegro.pl/pompa-ciepla-carrier-rooftop-50jz-14kw-i1884972435.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 16.11.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Hydrauli - wyszło mi 23 tys za całość .Tzn wchodzisz ,robisz , wychodzisz a ja wklepuje na sterowniku temperaturę i ma grzać.Tak?Oczywiście podłogówka po mojej stronie ,lub zrobisz Ty ,ale to już osobna kasa.Jaka moc na twoje oko do takiego domu (będzie po 0.5m z przodu i z tyłu wydłużony)Porotherm24 plus 20cm styro lub Silka 25 plus 20cm styro ,okna jakieś ciepłe 3 szybowe.Noi ,tego nie wiem póki co ,może WM z reku ,albo nawet WM z reku i GGWChttp://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amulet/#view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.11.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 jakie jest wykorzystanie takiej pompy? Pompa ciepła CARRIER ROOFTOP 50JZ 14kW http://allegro.pl/pompa-ciepla-carrier-rooftop-50jz-14kw-i1884972435.html To pompa ciepła powietrze-powietrze. Tu masz dużo więcej informacji na jej temat : http://eto.carrier.com/litterature/psd/15029_PSD_02_2006.pdf Sprawdzi się, jeżeli przystosujesz do niej cały system grzewczy (ogrzewanie nadmuchowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kameleon1983 16.11.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 To pompa ciepła powietrze-powietrze. Tu masz dużo więcej informacji na jej temat : http://eto.carrier.com/litterature/psd/15029_PSD_02_2006.pdf Sprawdzi się, jeżeli przystosujesz do niej cały system grzewczy (ogrzewanie nadmuchowe). tak tez sadziłem, chciałem sie tylko upewnić. za rok chce zamontowac pompe ciepła powietrze woda jako dodatkowe źdródło do ogrzewania cwu i aby podgrzewało mi wode co w okresie wiosna -jesień zauważyłem ze takie urzadzenia zaczeły ostatnio tanieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 16.11.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ooo hydrauli,patrz tam lepiej 2 strony do tyłu jak żeśmy Cię opisali ,że pompy chcesz po 19tys sprzedawać ,które u innych po 13.5chodzą.Trochę Cię broniłem,że rabat itp ,ale logika była po ich stronie Hehe przepraszam ale ja też broniłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.11.2011 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Hydrauli - wyszło mi 23 tys za całość .Tzn wchodzisz ,robisz , wychodzisz a ja wklepuje na sterowniku temperaturę i ma grzać.Tak?Oczywiście podłogówka po mojej stronie ,lub zrobisz Ty ,ale to już osobna kasa. Jaka moc na twoje oko do takiego domu (będzie po 0.5m z przodu i z tyłu wydłużony) Porotherm24 plus 20cm styro lub Silka 25 plus 20cm styro ,okna jakieś ciepłe 3 szybowe.Noi ,tego nie wiem póki co ,może WM z reku ,albo nawet WM z reku i GGWC http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amulet/#view Teraz mam masę roboty .Pomyślę w niedzielę (jak będzie czas) Ja robię na Mazowszu - wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.11.2011 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 To ja mam pytanie z Mazowsza 1) czy jednostka zewnętrzna może być na dachu nad jednostką wewnętrzną? 2) a jesli nie to jaka jest maksymalna sensowna odległość jednostek zewnętrznej i wewnętrznej gdy sa zamontowane standardowo? 3) czy którąś alfee można podpiąć do układu solarnego? 4) która alfea ma w standardzie 2 niezależne obiegi? Tak sobie kombinuję, nie wiem co z tego wyjdzie. Ale jakby pompe p-w podpiąć pod solar , płaskiego dachu mam jakieś 100m2. Na samym końcu i tak jednak rachunek ekonomiczny zwycięży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kameleon1983 17.11.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 czy ktos próbował/ interesował sie zakupem pc np. na niemieckich stronach aukcyjnych. wiadomo ze bardzo trudno bedzie z gwarancją. ia jestem zainteresowany pc do 10 tys. p-w jako wspomaganie co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts