Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
z reszta Arturo przeciez instaluje T-Capa, wie ktos moze co tam u niego ? dziala juz ??

Arturo;)

Odpalona:

DSCN4318.jpg

Pierwsze wrażenia z próbnego odpalenia pozytywne aczkolwiek na pełną ocenę przyjdzie poczekać kilka dni :)

Jednostka zewnętrzna cicha,były opinie,że jest głośna ale zdecydowanie dementuje,zresztą mi by to nie przeszkadzało,niech sąsiad się martwi ;)

W jednostce wewnętrznej słychać tylko pompę obiegową i bulgotanie przy pracy,być może spowodowane jest to nie odpowietrzeniem instalacji,wydaje mi się,że Atlantic był cichszy pod tym względem.

Pod względem wizualnym jednostki wewnętrznej Atlantic wygrywa,podobnie ma się rzecz ze sterownikiem,w Panasie jest po angielsku i nie podświetlany i jest po prostu brzydszy,tutaj Atlantic przoduje chyba wśród pomp powietrznych bo i Daikin i Nibe są wg mnie brzydsze.

Ze względu,że jest to próbny montaż pompa nie jeszcze ma podpiętego sterownika pokojowego i pogodowego ani też nie mam licznika.

Podczas pracy wywala błąd h62 co oznacza "błąd przełącznika przepływu wody",trzeba zrobić reset błędu na sterowniku i za 10min wyskakuje ponownie ten sam błąd i tak w kółko,miki ma to opanować.

Najwyższa temperatura zasilania jaką zaobserwowałem to 58st.C.

Edytowane przez Arturo72

Byłem na szkoleniach, instalatorskich jak i serwisowych i wszystko co widziałem to dennice i zbiorniki. Mówiono o kotłach też.

Szkoda że PC u nas nie montują, ale Szwedzi też muszą mieć jakiś przemysł. Tak jak "żółtki" zresztą, bez urazy.

dzięki :D szkoda zatem, że ktoś kto reprezentuje firmę i próbuje namówić do współpracy troche inaczej temat przedstawia... przekaże eMowi.

Edytowane przez ana-76
literówka

Trójfazowy.

Ok to super bede uwaznie sledzil twoje doniesienia bo dzieki ostatniemu twojemu linkowi troche sie zaciekawilem tymi T-Capami :)

Moze ktos prosto wytlumaczyc czym sie rozni jedno i troj fazowa pompa ? T-Cap jest dostepny w dwoch opcjach i oczywiscie trojfazowy jest drozszy. co zyskujemy przy pompie trojfazowej ?

Gość Arturo72
widze ze panasonicu trzeba dolozyc ok.3 tys zeby miec 3-fazowa ale co mi to da ? lepszy COP caloroczny ?

Brakuje przedstawiciela Panasonica na forum bo inne marki powietrznych czy gruntowych pomp mają swoje "zaplecze" forumowe ;)

Na papierze jedna faza nie różni się niczym od trzech faz,z tego co usłyszałem jednym uchem a drugim wypadło w trójfazowych jest łagodniejsze rozłożenie napięć ale jak to ma się do praktyki użytkowania i czy dobrze usłyszałem tego nie jestem pewien,coś musi być na rzeczy skoro trójfazowe T-CAP-y są sporo droższe.

Gość Arturo72
Fajnie by bylo jakby ktos to rzeczywiscie fachowo potwierdzil :)

chcialbympompe-uderz do właściciela AJB,niech desygnuje kogoś na forum :)

Znam firmę AJB. Miałem osobisty kontakt z właścicielem.

Co do AJB to zasięgnąłem języka na forum przez google i kilka Panasy jest już zamontowanych na forum przez tą firmę,wrażenia narazie pozytywne :)

Edytowane przez Arturo72

no wlasnie czesto sobie ludzie tlumacza a bo to jest drozsze to musi byc lepsze. Fajnie by bylo jakby ktos to rzeczywiscie fachowo potwierdzil :)

Gdzies czytalem o wiekszej sprawnosci silnikow 3fazowych. To chyba glowna zaleta, bo rownomierna obciazalnosc faz przy tych mocach to pomijalna sprawa.