Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A zdarzają się defrosty?:)

Tu gdzieś niedawno chyba kolega Szymek miał problem bo mu schody do piwnicy zalodziło ,a były 1 m od jednostki.

pewnie ze się zdarzają ale ich częstotliwość jest zupełnie inna niż np u magnolii czy nawet chcialbympompę (tylko oni pisali o nich) i trwają maksymalnie 3minuty. Może tutaj tkwi tajemnica, nie wiem. Tak czy inaczej lód jest ale nie ma go nie wiadomo ile i to nie tylko u mnie więc nie jestem jakimś odosobnionym przypadkiem. Na zdjęciu wcześniej widać pc która pracuje na kaloryferach i M mówil że u tego klienta jest duża kałuża na tej kostce ale ona jest taka 'rozlana'

pewnie ze się zdarzają ale ich częstotliwość jest zupełnie inna niż np u magnolii czy nawet chcialbympompę (tylko oni pisali o nich) i trwają maksymalnie 3minuty. Może tutaj tkwi tajemnica, nie wiem.

Nie zastanawialas sie od czego moze zalezec ilosc lodu pod urzadzeniem? Przeciez to zamarznieta woda, ktora osadzila sie na wymienniku. Wilgoc jest w powietrzu atmosferycznym i jesli je odpowiednio schlodzic, nie ma sily aby tam pozostala. Skondensuje i zamarznie. Im zimniej (zimniejszy region) i bardziej sucho, tym tej wilgoci w powietrzu mniej.

Ergo: Jesli miszkasz gdzies na polnocnym wschodzie, to bedziesz miala mniejsza tendencje do gromadzenia sie tej wilgoci, niz ludzie np z poludnia Polski. Nie ma tu raczej zadnej magicznej wlasciwosci Twojego kochanego Zubadana ;)

Nie zastanawialas sie od czego moze zalezec ilosc lodu pod urzadzeniem? Przeciez to zamarznieta woda, ktora osadzila sie na wymienniku. Wilgoc jest w powietrzu atmosferycznym i jesli je odpowiednio schlodzic, nie ma sily aby tam pozostala. Skondensuje i zamarznie. Im zimniej (zimniejszy region) i bardziej sucho, tym tej wilgoci w powietrzu mniej.

Ergo: Jesli miszkasz gdzies na polnocnym wschodzie, to bedziesz miala mniejsza tendencje do gromadzenia sie tej wilgoci, niz ludzie np z poludnia Polski. Nie ma tu raczej zadnej magicznej wlasciwosci Twojego kochanego Zubadana ;)

gdybyś nie zauważył hydraulik spytal dlaczego u mnie nie ma a u lukaszka który mieszka gdzieś w moich okolicach jest.... nigdzie nie napisałam że to cecha magicznego zubadana, więc nie czepiaj się Panie czepialski :)

Szczerze Was nie rozumiem, jak ktoś napiszę że ma pół metra lodu to zaraz rozegrzmi gromki śmiech że ma własnie pół metra, jak ktoś napisze że tego lodu ma znacznie mniej reakcja jest taka sama... Według mnie to idiotyczne :D w myśl zasady i tak źle i tak nie dobrze...

Kurcze ta pompa na fotce juz wyglada jak 10cio letnie urzadzenie, a chyba jeszcze 2 lat nie ma.

Nie, nie mogę się z tym zgodzić, dla mnie wygląda jak by miała 11 lat 3 miesiące i 4 dni (może sześć) .... ale w sumie nie będę się z ekspertem kłócił.

Tak, tak 10 lat.

Tak Pyxis masz rację.

pewnie ze się zdarzają ale ich częstotliwość jest zupełnie inna niż np u magnolii czy nawet chcialbympompę (tylko oni pisali o nich) i trwają maksymalnie 3minuty. Może tutaj tkwi tajemnica, nie wiem. Tak czy inaczej lód jest ale nie ma go nie wiadomo ile i to nie tylko u mnie więc nie jestem jakimś odosobnionym przypadkiem. Na zdjęciu wcześniej widać pc która pracuje na kaloryferach i M mówil że u tego klienta jest duża kałuża na tej kostce ale ona jest taka 'rozlana'

Wywołany piszę :)

Ja mam duuużo lodu i defrosty co 40 minut. Kostka Faktycznie jest, ale kończy się razem z domem czyli parę centymetrów za rurą od rynny, a dalej jest piasek, "świeży" bo teren dopiero co był równany. Tam mam jeszcze z 1m dalej ten lód ale jest pokryty śniegiem i go nie widać, i to wszystko przybyło w 3 tygodnie.

Niestety aby pozbyć się nadmiernej ilości lodu skułem go młotem pneumatycznym. Myślę aby na wiosnę zrobić taką misę jak mi to 1igor1 podsunął linkiem z blogu karbon i wpiąć się w tą rynnę i wszystko "może" poleci do zbiornika na deszczówkę.

Lód.JPG

Ja mam duuużo lodu i defrosty co 40 minut. Kostka Faktycznie jest, ale kończy się razem z domem czyli parę centymetrów za rurą od rynny, a dalej jest piasek, "świeży" bo teren dopiero co był równany. Tam mam jeszcze z 1m dalej ten lód ale jest pokryty śniegiem i go nie widać, i to wszystko przybyło w 3 tygodnie.

Niestety aby pozbyć się nadmiernej ilości lodu skułem go młotem pneumatycznym. Myślę aby na wiosnę zrobić taką misę jak mi to 1igor1 podsunął linkiem z blogu karbon i wpiąć się w tą rynnę i wszystko "może" poleci do zbiornika na deszczówkę.

A nie uważasz że na przez kostkę granitową nawet w czasie odwilży trudno jest aby woda odeszła??

A nie uważasz że na przez kostkę granitową nawet w czasie odwilży trudno jest aby woda odeszła??

Przez kostkę tak na pewno ciężko, dlatego miałem naczynia widoczne na zdjęciu w które leciała woda i ją wylewałem, średnio parę razy na dzień były pełne, ale jak nie było mnie z 2-3 dni na budowie to zamarzły. Następnie zamontowałem rynnę aby ściekała na piasek, ale efekt jak na kostce.

a jakby odprowadził np. rurą kanalizacyjną fi 50mm do kanalizacji??

rurę z wierzchu owinąć kablem grzewczym ze sterownikiem i zaizolować aby rura nie zamarzła?

A jaki sterownik. Miałem zamiar zrobić coś jak tu piszą w połowie strony http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-mitsubishi-heavy-vs-daikin-skyair-czyli-jak-ogrzac-mieszkanie-w-starej-kamienicy/

nie złapałem za rękę, ale elewacja była robiona po montażu PCi a lamele są bardzo delikatne, nie wszyscy o tym wiedzą i wystarczy dotknąć czymś twardszym

wysokość nie odnotowałem problemu z tym, można i 50cm, jak komu pasuje

ps. moją prywatna samoruba stoi jeszcze niżej, ważny jest ten niezalodzony NIGDY pasek na dole wymiennika ciepła

Edytowane przez pomarszczonyfred
ps

Sorki :) pomyliłam nika ale pisalam szybko i nie wracałam do poprzedniej strony... mam nadzieje że wybaczysz faux-pas? pamiętam jak pisaleś o problemie, nawet chyba cos pisałam u Ciebie. Jesteś z moich okolic?