Magnolia18 09.02.2013 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) chociaż do info o pompach to trudno tu nieraz dojść jak wyzej.TY dazysz ? 'norweg' za prawde CI powiadam uderz w Lacha a uzyskasz odpowiedz ! natenczas u nos Pawel i Gawel Uwe i Willi w jednej stali wili, Uwe na wierchu, a Wili na dole. Uwe spokojny nie wadzi nikomu, a Willi wyrabioł choby we stodole. Edytowane 9 Lutego 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 10.02.2013 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) ale czytam już od dawna przekopałem sporo wpisów o pompach powietrznych i gruntowych.[/QUOT}{ wstyd mi .. M nie brnij Edytowane 10 Lutego 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 nie tylko się pytam bo pyxis powiedział że ta pompa ma 10lat a wcześniej pisałeś że to pierwsza zima:) Polskiego zapomniales? Napisalem, ze WYGLADA jak by miala 10l at. To "subtelna" roznica ktora warto zrozumiec. Wychlada faktycznie ch...wo i to chyba nie tylko moje wrazenia jak widze, ale to pewnie wina tego, ze uswiniona, co nie zmienia faktu, ze wyglada, jak wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 10.02.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 a jak u Ciebie z lodem? na dostatek lodu nie narzekam. jest i przydałoby się pompkę wyżej postawić bo u nas i mrozu i śniegu nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 na dostatek lodu nie narzekam. jest i przydałoby się pompkę wyżej postawić bo u nas i mrozu i śniegu nie brakuje. Nawet jak jedna się zatka to problem .Ja nie kuszę losu:) 50 cm jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Mam PC PW stojąca na tarasie przy wyjściu z tzw kotłowni ( taras wyłozony płytkami granitowymi ) i dzięki wykonaniu studni chłonnej pod PC do której odprowadzam skropliny ( rura ocieplona i zagłobiona w zwirku ) a na tacy ociekowej 100w przewód grzewczy - przez grudzień, styczneń i do dziś zero lodu na tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 10.02.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Mam PC PW stojąca na tarasie przy wyjściu z tzw kotłowni ( taras wyłozony płytkami granitowymi ) i dzięki wykonaniu studni chłonnej pod PC do której odprowadzam skropliny ( rura ocieplona i zagłobiona w zwirku ) a na tacy ociekowej 100w przewód grzewczy - przez grudzień, styczneń i do dziś zero lodu na tarasie. podobnie jest pc postawiona u mojego M przy biurze, u siebie w domu zaś mamywydmuch z rekuperatora. Mój M mówi że wiele szczegułów dopracowac na etapie planów wówczas nie ma problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ja mam i wydmuch z rekuperatora na jednostke zewnętrzną i studnię chłonna pod jednostka ( dlatego że stoi na tarasie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 11.02.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Mam pytanie do użytkowników Zazwyczaj nie ma mnie w domu ale w weekend poobserwowałem pracę pompy i nie wiem jak zapanować nad tym co zaobserwowałem.Sytuacja wygląda takUstawiona tenperatura komfort 21*, zredukowana 19* (przy takich ustawieniach w domu jest ponad 22*)Czas komfort od 7.00 do 18.00 pozostałe godziny zredukowana.Przed 7 jest na czujniku pokojowym 19,x*, wybija 7 i pompa zaczyna szaleć (91% modulacji, temp zasilania ok 35*) i tak około pół godziny do czasu aż na czujniku będzie ponad 21. Wtedy pompa przechodzi w "brak zapotrzebowania" właściwie na cały dzień, poza momentami gdy pojawia się "ochrona przeciwmrozowa aktywna". ale w domu zaczyna robić się problem bo temperatura jeszcze przez 4-5 godzin rośnie i na sterowniku pojawia 23 * a w domu robi się naprawdę gorąco (24* na dole, ponad 25* na poddaszu) jak mnie nie było to nie byłem tego świadomy ale w weekend okna pootwierae jak latem bo nie da się nic robić. ustawienia sterownika 50%-50% pogodówka - wewnętrzny, ogrzwanie 100% podłogowe Pytania:- co oznacza i po co się włącza ochrona przeciwmrozowa skoro w domu jest ciepło (w ustawieniach 8*)?- jak ustawić sterownik żeby uniknąć takiego przegrzewania (przestawiłem na 80% wewnętrzny) ale do weekendu nie będę miał okazji raczej dokładnie zaobserwować jak działa) Podejrzewam że różnica między komfort i zredukowaną jest za dużaJak miałem 100 % pogodówki wydaje mi sie że takiego problemu nie było ale wtedy temperatury ustawiane nie miały nic wspólnego z rzeczywistymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.02.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 u mnie przy 100% pogodówki nie ma tego problemua na tą ochronę to jest sposóbzmniejszyć remp zredukowaną-dziwnę ale takie info mam z atlanticapogodówka plus krzywa i super będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Mam pytanie do użytkowników Zazwyczaj nie ma mnie w domu ale w weekend poobserwowałem pracę pompy i nie wiem jak zapanować nad tym co zaobserwowałem. Sytuacja wygląda tak Ustawiona tenperatura komfort 21*, zredukowana 19* (przy takich ustawieniach w domu jest ponad 22*) Czas komfort od 7.00 do 18.00 pozostałe godziny zredukowana. Przed 7 jest na czujniku pokojowym 19,x*, wybija 7 i pompa zaczyna szaleć (91% modulacji, temp zasilania ok 35*) i tak około pół godziny do czasu aż na czujniku będzie ponad 21. Wtedy pompa przechodzi w "brak zapotrzebowania" właściwie na cały dzień, poza momentami gdy pojawia się "ochrona przeciwmrozowa aktywna". ale w domu zaczyna robić się problem bo temperatura jeszcze przez 4-5 godzin rośnie i na sterowniku pojawia 23 * a w domu robi się naprawdę gorąco (24* na dole, ponad 25* na poddaszu) jak mnie nie było to nie byłem tego świadomy ale w weekend okna pootwierae jak latem bo nie da się nic robić. ustawienia sterownika 50%-50% pogodówka - wewnętrzny, ogrzwanie 100% podłogowe Pytania: - co oznacza i po co się włącza ochrona przeciwmrozowa skoro w domu jest ciepło (w ustawieniach 8*)? - jak ustawić sterownik żeby uniknąć takiego przegrzewania (przestawiłem na 80% wewnętrzny) ale do weekendu nie będę miał okazji raczej dokładnie zaobserwować jak działa) Podejrzewam że różnica między komfort i zredukowaną jest za duża Jak miałem 100 % pogodówki wydaje mi sie że takiego problemu nie było ale wtedy temperatury ustawiane nie miały nic wspólnego z rzeczywistymi. Jaką masz krzywą grzania. Może grzejesz bardzo wysoką temperatura w czasie zgłoszenia zapotrzebowania .Rośnie gwałtownie temperatura podłogi . Nawet po wyłaczeniu pompy jest ona na tyle gorąca ,że temperatura rośnie dalej. I jaka jest temperatura w pomieszczeniu PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.02.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Mam pytanie do użytkowników Zazwyczaj nie ma mnie w domu ale w weekend poobserwowałem pracę pompy i nie wiem jak zapanować nad tym co zaobserwowałem. Sytuacja wygląda tak Ustawiona tenperatura komfort 21*, zredukowana 19* (przy takich ustawieniach w domu jest ponad 22*) Czas komfort od 7.00 do 18.00 pozostałe godziny zredukowana. Przed 7 jest na czujniku pokojowym 19,x*, wybija 7 i pompa zaczyna szaleć (91% modulacji, temp zasilania ok 35*) i tak około pół godziny do czasu aż na czujniku będzie ponad 21. Jaka pompa?? W 0,5 h nagrzewa ci dom o ponad 1C przez podłogówkę?? Nie wydaje się to możliwe albo coś nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.02.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 atlant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 35 stopni w okolicach zera to sporo Jak moc pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.02.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 zgadza się ja dla -3 mam tem zasilania ok. 33-34 ale ustawiona w domu 23,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 11.02.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Pompa atlantic S10No może nie pół godziny ale raczej nie dużo więcej grzejewłaśnie z temp zasilania około 35*w pomieszczeniu gdzie jest pompa temp ok 10* - 12* terazJak chodziło na pogodówce to chodziła właściwie większość czasu ale z modulacją 16% i temp zasilania około 23-27 * jak minusy były za oknem.Krzywa grzania 0,5 bez przesunięcia na pomnie było ustawione po 15- 16 * żeby w domu mieć około 21,5-22* teraz po dodaniu czujnika pokojowego ustawienia są bliższe prawdy tylko po co tak wariuje rano żeby szybko dojść do temp komfort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.02.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 taki złom ci nie będzie chodzic dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Pompa atlantic S10 No może nie pół godziny ale raczej nie dużo więcej grzeje właśnie z temp zasilania około 35* w pomieszczeniu gdzie jest pompa temp ok 10* - 12* teraz Jak chodziło na pogodówce to chodziła właściwie większość czasu ale z modulacją 16% i temp zasilania około 23-27 * jak minusy były za oknem. Krzywa grzania 0,5 bez przesunięcia na pomnie było ustawione po 15- 16 * żeby w domu mieć około 21,5-22* teraz po dodaniu czujnika pokojowego ustawienia są bliższe prawdy tylko po co tak wariuje rano żeby szybko dojść do temp komfort? obniż krzywą na 0,4 Gdy pompa wyczuje temp 8 w pomieszczeniu uruchamia pompę cyrkulacyjną (i pisze ,że jest ochrona. A czujnik w pokoju działa jak termostat .on /off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 taki złom ci nie będzie chodzic dobrze Dość dogłębna analiza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 11.02.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 obniż krzywą na 0,4 Gdy pompa wyczuje temp 8 w pomieszczeniu uruchamia pompę cyrkulacyjną (i pisze ,że jest ochrona. A czujnik w pokoju działa jak termostat .on /off. OK obniżę krzywą. Ale jak proponujesz ustawić proporcje pokojowego i pogodówki? Pokojowy jest w takim miejscu gdzie wali na niego zimno z niogrzewanej piwnicy jeszcze przez ok 2 tyg (stan wykańczania czekam na dostawę drzwi:)) Rozumiem że ochrona przeciwmrozowa włącza się jak w kotłowni jest mniej niż 8 stopni? stanie się coś jak obniżę ten próg do powiedzmy 5*? gdzie Pompa ma jakiś czujnik mierzący temp bo może wieje na niego powietrze z niezaślepionego jeszcze komina, bo ogólnie w piwnicy jest więcej niż 8 raczej na pewno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts