Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

chociaż do info o pompach to trudno tu nieraz dojść :)

jak wyzej.TY dazysz ?

'norweg'

za prawde CI powiadam

uderz w Lacha

a uzyskasz odpowiedz !

natenczas u nos Pawel i Gawel

Uwe i Willi w jednej stali wili,

Uwe na wierchu, a Wili na dole.

Uwe spokojny nie wadzi nikomu,

a Willi wyrabioł choby we stodole.

Edytowane przez Magnolia18

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie :)

tylko się pytam bo pyxis powiedział że ta pompa ma 10lat a wcześniej pisałeś że to pierwsza zima:)

Polskiego zapomniales? Napisalem, ze WYGLADA jak by miala 10l at. To "subtelna" roznica ktora warto zrozumiec.

Wychlada faktycznie ch...wo i to chyba nie tylko moje wrazenia jak widze, ale to pewnie wina tego, ze uswiniona, co nie zmienia faktu, ze wyglada, jak wyglada :)

Mam PC PW stojąca na tarasie przy wyjściu z tzw kotłowni ( taras wyłozony płytkami granitowymi ) i dzięki wykonaniu studni chłonnej pod PC do której odprowadzam skropliny ( rura ocieplona i zagłobiona w zwirku ) a na tacy ociekowej 100w przewód grzewczy - przez grudzień, styczneń i do dziś zero lodu na tarasie.

Mam PC PW stojąca na tarasie przy wyjściu z tzw kotłowni ( taras wyłozony płytkami granitowymi ) i dzięki wykonaniu studni chłonnej pod PC do której odprowadzam skropliny ( rura ocieplona i zagłobiona w zwirku ) a na tacy ociekowej 100w przewód grzewczy - przez grudzień, styczneń i do dziś zero lodu na tarasie.

podobnie jest pc postawiona u mojego M przy biurze, u siebie w domu zaś mamywydmuch z rekuperatora. Mój M mówi że wiele szczegułów dopracowac na etapie planów wówczas nie ma problemów...

Mam pytanie do użytkowników

Zazwyczaj nie ma mnie w domu ale w weekend poobserwowałem pracę pompy i nie wiem jak zapanować nad tym co zaobserwowałem.

Sytuacja wygląda tak

Ustawiona tenperatura komfort 21*, zredukowana 19* (przy takich ustawieniach w domu jest ponad 22*)

Czas komfort od 7.00 do 18.00 pozostałe godziny zredukowana.

Przed 7 jest na czujniku pokojowym 19,x*, wybija 7 i pompa zaczyna szaleć (91% modulacji, temp zasilania ok 35*) i tak około pół godziny do czasu aż na czujniku będzie ponad 21. Wtedy pompa przechodzi w "brak zapotrzebowania" właściwie na cały dzień, poza momentami gdy pojawia się "ochrona przeciwmrozowa aktywna". ale w domu zaczyna robić się problem bo temperatura jeszcze przez 4-5 godzin rośnie i na sterowniku pojawia 23 * a w domu robi się naprawdę gorąco (24* na dole, ponad 25* na poddaszu) jak mnie nie było to nie byłem tego świadomy ale w weekend okna pootwierae jak latem bo nie da się nic robić.

ustawienia sterownika 50%-50% pogodówka - wewnętrzny, ogrzwanie 100% podłogowe

Pytania:

- co oznacza i po co się włącza ochrona przeciwmrozowa skoro w domu jest ciepło (w ustawieniach 8*)?

- jak ustawić sterownik żeby uniknąć takiego przegrzewania (przestawiłem na 80% wewnętrzny) ale do weekendu nie będę miał okazji raczej dokładnie zaobserwować jak działa)

Podejrzewam że różnica między komfort i zredukowaną jest za duża

Jak miałem 100 % pogodówki wydaje mi sie że takiego problemu nie było ale wtedy temperatury ustawiane nie miały nic wspólnego z rzeczywistymi.

Zazwyczaj nie ma mnie w domu ale w weekend poobserwowałem pracę pompy i nie wiem jak zapanować nad tym co zaobserwowałem.

Sytuacja wygląda tak

Ustawiona tenperatura komfort 21*, zredukowana 19* (przy takich ustawieniach w domu jest ponad 22*)

Przed 7 jest na czujniku pokojowym 19,x*, wybija 7 i pompa zaczyna szaleć (91% modulacji, temp zasilania ok 35*) i tak około pół godziny do czasu aż na czujniku będzie ponad 21. Wtedy pompa przechodzi w "brak zapotrzebowania" właściwie na cały dzień, poza momentami gdy pojawia się "ochrona przeciwmrozowa aktywna". ale w domu zaczyna robić się problem bo temperatura jeszcze przez 4-5 godzin rośnie i na sterowniku pojawia 23 * a w domu robi się naprawdę gorąco (24* na dole, ponad 25* na poddaszu) jak mnie nie było to nie byłem tego świadomy ale w weekend okna pootwierae jak latem bo nie da się nic robić.

ustawienia sterownika 50%-50% pogodówka - wewnętrzny, ogrzwanie 100% podłogowe

Pytania:

- co oznacza i po co się włącza ochrona przeciwmrozowa skoro w domu jest ciepło (w ustawieniach 8*)?

- jak ustawić sterownik żeby uniknąć takiego przegrzewania (przestawiłem na 80% wewnętrzny) ale do weekendu nie będę miał okazji raczej dokładnie zaobserwować jak działa)

Podejrzewam że różnica między komfort i zredukowaną jest za duża

Jak miałem 100 % pogodówki wydaje mi sie że takiego problemu nie było ale wtedy temperatury ustawiane nie miały nic wspólnego z rzeczywistymi.

Jaką masz krzywą grzania.

Może grzejesz bardzo wysoką temperatura w czasie zgłoszenia zapotrzebowania .Rośnie gwałtownie temperatura podłogi .

Nawet po wyłaczeniu pompy jest ona na tyle gorąca ,że temperatura rośnie dalej.

I jaka jest temperatura w pomieszczeniu PC?

Sytuacja wygląda tak

Przed 7 jest na czujniku pokojowym 19,x*, wybija 7 i pompa zaczyna szaleć (91% modulacji, temp zasilania ok 35*) i tak około pół godziny do czasu aż na czujniku będzie ponad 21.

Jaka pompa??

W 0,5 h nagrzewa ci dom o ponad 1C przez podłogówkę?? Nie wydaje się to możliwe albo coś nie kumam.

Pompa atlantic S10

No może nie pół godziny ale raczej nie dużo więcej grzeje

właśnie z temp zasilania około 35*

w pomieszczeniu gdzie jest pompa temp ok 10* - 12* teraz

Jak chodziło na pogodówce to chodziła właściwie większość czasu ale z modulacją 16% i temp zasilania około 23-27 * jak minusy były za oknem.

Krzywa grzania 0,5 bez przesunięcia na pomnie było ustawione po 15- 16 * żeby w domu mieć około 21,5-22* teraz po dodaniu czujnika pokojowego ustawienia są bliższe prawdy tylko po co tak wariuje rano żeby szybko dojść do temp komfort?

Pompa atlantic S10

No może nie pół godziny ale raczej nie dużo więcej grzeje

właśnie z temp zasilania około 35*

w pomieszczeniu gdzie jest pompa temp ok 10* - 12* teraz

Jak chodziło na pogodówce to chodziła właściwie większość czasu ale z modulacją 16% i temp zasilania około 23-27 * jak minusy były za oknem.

Krzywa grzania 0,5 bez przesunięcia na pomnie było ustawione po 15- 16 * żeby w domu mieć około 21,5-22* teraz po dodaniu czujnika pokojowego ustawienia są bliższe prawdy tylko po co tak wariuje rano żeby szybko dojść do temp komfort?

obniż krzywą na 0,4

Gdy pompa wyczuje temp 8 w pomieszczeniu uruchamia pompę cyrkulacyjną (i pisze ,że jest ochrona.

A czujnik w pokoju działa jak termostat .on /off.

obniż krzywą na 0,4

Gdy pompa wyczuje temp 8 w pomieszczeniu uruchamia pompę cyrkulacyjną (i pisze ,że jest ochrona.

A czujnik w pokoju działa jak termostat .on /off.

OK obniżę krzywą. Ale jak proponujesz ustawić proporcje pokojowego i pogodówki? Pokojowy jest w takim miejscu gdzie wali na niego zimno z niogrzewanej piwnicy jeszcze przez ok 2 tyg (stan wykańczania czekam na dostawę drzwi:))

Rozumiem że ochrona przeciwmrozowa włącza się jak w kotłowni jest mniej niż 8 stopni? stanie się coś jak obniżę ten próg do powiedzmy 5*? gdzie Pompa ma jakiś czujnik mierzący temp bo może wieje na niego powietrze z niezaślepionego jeszcze komina, bo ogólnie w piwnicy jest więcej niż 8 raczej na pewno..