malux20 11.02.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 tak jest no u mnie zasilanie jest teraz 24-25i pewnie tylko dlatego że na 13 pętli mam zakręcone 7 szt [jak skoncze parkiety to odkręce]przy mrozach w dzien -7 w nocy -14 to było 28-29, 5 stop zasilaniapompa to s10leon napisz coś o budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.02.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Rozumiem że ochrona przeciwmrozowa włącza się jak w kotłowni jest mniej niż 8 stopni? . moim zdaniem ochrona przeciw mrozowa się włącza jak jest poniżej iluś tam na zewnątrz a nie w budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.02.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 atlantic mA inne zdanieale na logikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 11.02.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 tak jest no u mnie zasilanie jest teraz 24-25 i pewnie tylko dlatego że na 13 pętli mam zakręcone 7 szt [jak skoncze parkiety to odkręce] przy mrozach w dzien -7 w nocy -14 to było 28-29, 5 stop zasilania pompa to s10 leon napisz coś o budynku Gdy miałem tak jak ty 100% pogodówki to zasialnie miałem na takim samym poziomie. teraz widziałem w weekend temp zasilania których wcześniej chyba jeszcze nigdy nie widziałem:) ale przez kilkadziesiąt minut i dalej cały dzień brak zapotrzebowania. Zużycie dobowe wyszło raczej podobne jak przy ustawieniach wcześniejszych ale po co mi tak przegrzewać dom. Jaka jest histereza załączenia pompy? Jak mam ustawione 21 to grzeje do 21,ile? i włącza się prze 20,ile? czy jest to parametr do regulacji bo niie widziałem takiej opcji. Dom 140 m po podłogach średnio zaizolowany. Nie mam żadnych podstaw twierdzić że zużywa za dużo lub chodzi nieprawidłowo tylko chciałbym trochę zoptymalizować ustawienia pod swoje upodobania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 OK obniżę krzywą. Ale jak proponujesz ustawić proporcje pokojowego i pogodówki? Pokojowy jest w takim miejscu gdzie wali na niego zimno z niogrzewanej piwnicy jeszcze przez ok 2 tyg (stan wykańczania czekam na dostawę drzwi:)) Rozumiem że ochrona przeciwmrozowa włącza się jak w kotłowni jest mniej niż 8 stopni? stanie się coś jak obniżę ten próg do powiedzmy 5*? gdzie Pompa ma jakiś czujnik mierzący temp bo może wieje na niego powietrze z niezaślepionego jeszcze komina, bo ogólnie w piwnicy jest więcej niż 8 raczej na pewno.. Ja generalnie nie stosuję termostatów .Bazuję na krzywej. Termostat po osiągnięciu tamperatury zadanej wyłączy PC razem z pompką cyrkulacyjną. Wtedy stygnie pc i uruchamia się ochrona(uruchamia pompka cyrkulacyjna. A umieszczenie termostatu w złym miejscu nic dobrego nie powoduje tylko kłopoty. A wdomu trudno o dobre miejsce ( korytarz ,1 piętro czy 2 piętro a moze w najchłodniejszym miejscu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 11.02.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 OK więc chyba wrócę do 100% pogodówki. Czy różnica 2 stopnie pomiędzy komfort a zredukowaną to za dużo i pompa dlatego tak nadgania? Jaka różnica powinna byc między zasilaniem a powrotem (u mie róznica to zazwyczaj 1,5-2 stopnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.02.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 moim zdaniem ochrona przeciw mrozowa się włącza jak jest poniżej iluś tam na zewnątrz a nie w budynku nie no raczej w budynku... czujka temp wewn jest potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.02.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 nadganiać to może dlatego że straty są spore i np podczas okresu zredukowanego się w ogóle nie włącza, a pracuje tylko w okresie komfortowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 OK więc chyba wrócę do 100% pogodówki. Czy różnica 2 stopnie pomiędzy komfort a zredukowaną to za dużo i pompa dlatego tak nadgania? Jaka różnica powinna byc między zasilaniem a powrotem (u mie róznica to zazwyczaj 1,5-2 stopnie)? 4-5 jest lepiej Ale posprawdzaj na rozdzielaczach powroty powinny mieć równą temperaturę. A potem wyreguluj pompkę cyrkulacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 11.02.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ja generalnie nie stosuję termostatów .Bazuję na krzywej. Termostat po osiągnięciu tamperatury zadanej wyłączy PC razem z pompką cyrkulacyjną. Wtedy stygnie pc i uruchamia się ochrona(uruchamia pompka cyrkulacyjna. A umieszczenie termostatu w złym miejscu nic dobrego nie powoduje tylko kłopoty. A wdomu trudno o dobre miejsce ( korytarz ,1 piętro czy 2 piętro a moze w najchłodniejszym miejscu ) A u mnie termostat jest na korytarzu i zawsze było ustawione 15 stopni. Jednego dnia wchodzę do domu i sprawdzam temperaturę na górze a tam 17 stopni schodzę na dół a termostat wyłączony ( wysunął się jeden kabel) a na dole 16,5 stopnia. Czyli przy 100% pogodowym temperatura w domu będzie wyższa niż ustawiona na sterowniku przy jednostce wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 obniż krzywą tak ,żeby było okej bez termostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 11.02.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 obniż krzywą tak ,żeby było okej bez termostatu. Aha czyli w przypadku jeśli odłączę termostat to krzywą grzejną trzeba wyregulować temperaturę. Dobrze wiedzieć. Wtedy termostat od razu podłączyłem a krzywą mam ustawioną na chyba z tego co pamiętam 0,4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 jak dobrze ustawisz krzywą to nie będziesz przegrzewał wody/ A potem dopiero uruchomisz termostat .On wyłączy jak będzie słoneczko lub kominek . tAha czyli w przypadku jeśli odłączę termostat to krzywą grzejną trzeba wyregulować temperaturę. Dobrze wiedzieć. Wtedy termostat od razu podłączyłem a krzywą mam ustawioną na chyba z tego co pamiętam 0,4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 11.02.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 4-5 jest lepiej Ale posprawdzaj na rozdzielaczach powroty powinny mieć równą temperaturę. A potem wyreguluj pompkę cyrkulacyjną Z tą pompką to jż wyższy lewel. Mógłbyś przybliżyć. Już obniżyłem krzywą na 0,4 i pokojowy zmniejszyłem na 20% narazie. niestety nie mam zbytnio jak poobserwować w tygodniu więc efekty dopiero w weekend zobaczę. Dziś znowy pompa cały dzień drzemała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 11.02.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ponawiam pytanie do hydraulik_ Jaka jest maksymalna dopuszczalna odległość między jednostką zew i wew ? (dotyczy PC P-W) Czy zauważyłeś jakiś spadek ciśnienia lub inne przy najdłuższych odległościach jakie montowałeś ? Jakie najdłuższe montowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 11.02.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Panowie pytanko co do ceny Dostałem ofertę na maty kapilarne za 89zł. m2. Czy ktoś ma takie cudo i czy cena jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS-ce 12.02.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Weź pod uwagę większe pompki obiegowe i zużycie V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 12.02.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ponawiam pytanie do hydraulik_ Jaka jest maksymalna dopuszczalna odległość między jednostką zew i wew ? (dotyczy PC P-W) Czy zauważyłeś jakiś spadek ciśnienia lub inne przy najdłuższych odległościach jakie montowałeś ? Jakie najdłuższe montowałeś ? nie wiem jak jest w atlanticach ale w Mitsubishi maksymalna długość instalacji to 75m. U mnie pc jest oddalona od domu jakieś 15m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.02.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) nie wiem jak jest w atlanticach ale w Mitsubishi maksymalna długość instalacji to 75m. U mnie pc jest oddalona od domu jakieś 15m. Atlantic zaleca do 15m a pozniej musi byc wiecej 'gazu' w rurach. Min. odleglosc tez jest okreslona ale nie pamietam teraz. --->min. 5m U mnie jednostka stoi liczac 'po rurkach' 17m od hydroboxu. Edytowane 12 Lutego 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 12.02.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Atlantic zaleca do 15m a pozniej musi byc wiecej 'gazu' w rurach. Min. odleglosc tez jest okreslona ale nie pamietam teraz. U mnie jednostka stoi liczac 'po rurkach' 17m od hydroboxu. licząc po rurach to u mnie będzie gdzieś też około tego http://www.klima-med.com/mmap/pc1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts