Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak jest

no u mnie zasilanie jest teraz 24-25

i pewnie tylko dlatego że na 13 pętli mam zakręcone 7 szt [jak skoncze parkiety to odkręce]

przy mrozach w dzien -7 w nocy -14 to było 28-29, 5 stop zasilania

pompa to s10

leon napisz coś o budynku

Gdy miałem tak jak ty 100% pogodówki to zasialnie miałem na takim samym poziomie. teraz widziałem w weekend temp zasilania których wcześniej chyba jeszcze nigdy nie widziałem:) ale przez kilkadziesiąt minut i dalej cały dzień brak zapotrzebowania. Zużycie dobowe wyszło raczej podobne jak przy ustawieniach wcześniejszych ale po co mi tak przegrzewać dom.

Jaka jest histereza załączenia pompy? Jak mam ustawione 21 to grzeje do 21,ile? i włącza się prze 20,ile? czy jest to parametr do regulacji bo niie widziałem takiej opcji.

Dom 140 m po podłogach średnio zaizolowany. Nie mam żadnych podstaw twierdzić że zużywa za dużo lub chodzi nieprawidłowo tylko chciałbym trochę zoptymalizować ustawienia pod swoje upodobania.

OK obniżę krzywą. Ale jak proponujesz ustawić proporcje pokojowego i pogodówki? Pokojowy jest w takim miejscu gdzie wali na niego zimno z niogrzewanej piwnicy jeszcze przez ok 2 tyg (stan wykańczania czekam na dostawę drzwi:))

Rozumiem że ochrona przeciwmrozowa włącza się jak w kotłowni jest mniej niż 8 stopni? stanie się coś jak obniżę ten próg do powiedzmy 5*? gdzie Pompa ma jakiś czujnik mierzący temp bo może wieje na niego powietrze z niezaślepionego jeszcze komina, bo ogólnie w piwnicy jest więcej niż 8 raczej na pewno..

Ja generalnie nie stosuję termostatów .Bazuję na krzywej.

Termostat po osiągnięciu tamperatury zadanej wyłączy PC razem z pompką cyrkulacyjną.

Wtedy stygnie pc i uruchamia się ochrona(uruchamia pompka cyrkulacyjna.

A umieszczenie termostatu w złym miejscu nic dobrego nie powoduje tylko kłopoty.

A wdomu trudno o dobre miejsce ( korytarz ,1 piętro czy 2 piętro a moze w najchłodniejszym miejscu )

OK więc chyba wrócę do 100% pogodówki.

Czy różnica 2 stopnie pomiędzy komfort a zredukowaną to za dużo i pompa dlatego tak nadgania?

Jaka różnica powinna byc między zasilaniem a powrotem (u mie róznica to zazwyczaj 1,5-2 stopnie)?

4-5 jest lepiej

Ale posprawdzaj na rozdzielaczach powroty powinny mieć równą temperaturę.

A potem wyreguluj pompkę cyrkulacyjną

Ja generalnie nie stosuję termostatów .Bazuję na krzywej.

Termostat po osiągnięciu tamperatury zadanej wyłączy PC razem z pompką cyrkulacyjną.

Wtedy stygnie pc i uruchamia się ochrona(uruchamia pompka cyrkulacyjna.

A umieszczenie termostatu w złym miejscu nic dobrego nie powoduje tylko kłopoty.

A wdomu trudno o dobre miejsce ( korytarz ,1 piętro czy 2 piętro a moze w najchłodniejszym miejscu )

A u mnie termostat jest na korytarzu i zawsze było ustawione 15 stopni. Jednego dnia wchodzę do domu i sprawdzam temperaturę na górze a tam 17 stopni schodzę na dół a termostat wyłączony ( wysunął się jeden kabel) a na dole 16,5 stopnia. Czyli przy 100% pogodowym temperatura w domu będzie wyższa niż ustawiona na sterowniku przy jednostce wewnętrznej.

jak dobrze ustawisz krzywą to nie będziesz przegrzewał wody/

A potem dopiero uruchomisz termostat .On wyłączy jak będzie słoneczko lub kominek .

t

Aha czyli w przypadku jeśli odłączę termostat to krzywą grzejną trzeba wyregulować temperaturę. Dobrze wiedzieć.

Wtedy termostat od razu podłączyłem a krzywą mam ustawioną na chyba z tego co pamiętam 0,4.

4-5 jest lepiej

Ale posprawdzaj na rozdzielaczach powroty powinny mieć równą temperaturę.

A potem wyreguluj pompkę cyrkulacyjną

Z tą pompką to jż wyższy lewel. Mógłbyś przybliżyć. Już obniżyłem krzywą na 0,4 i pokojowy zmniejszyłem na 20% narazie. niestety nie mam zbytnio jak poobserwować w tygodniu więc efekty dopiero w weekend zobaczę. Dziś znowy pompa cały dzień drzemała.

Ponawiam pytanie do hydraulik_ Jaka jest maksymalna dopuszczalna odległość między jednostką zew i wew ? (dotyczy PC P-W) Czy zauważyłeś jakiś spadek ciśnienia lub inne przy najdłuższych odległościach jakie montowałeś ? Jakie najdłuższe montowałeś ?
nie wiem jak jest w atlanticach ale w Mitsubishi maksymalna długość instalacji to 75m. U mnie pc jest oddalona od domu jakieś 15m.

nie wiem jak jest w atlanticach ale w Mitsubishi maksymalna długość instalacji to 75m. U mnie pc jest oddalona od domu jakieś 15m.

Atlantic zaleca do 15m a pozniej musi byc wiecej 'gazu' w rurach. Min. odleglosc tez jest okreslona ale nie pamietam teraz. --->min. 5m

U mnie jednostka stoi liczac 'po rurkach' 17m od hydroboxu.

Edytowane przez Magnolia18