Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponawiam pytanie do hydraulik_ Jaka jest maksymalna dopuszczalna odległość między jednostką zew i wew ? (dotyczy PC P-W) Czy zauważyłeś jakiś spadek ciśnienia lub inne przy najdłuższych odległościach jakie montowałeś ? Jakie najdłuższe montowałeś ?

w zależności od marki i typu te odległości są różne .

Ale dochodzą do 70 m po rurze ,zazwyczaj 50 m

ja robiłem 30 m

Ciśnienia nie mierzyłem bo to nic nie wnosi .

Każde zwiększenie odległości obniża sprawność .nie powiem o ile .

a ja myslałem, że im bliżej tym lepiej :o

Atlantic pisze, ze musi byc min. 5m ( np. przy ich PC typu S jak jest mniej to tracisz gwarancje - instrukcja ). Zalecaja max 15 a jak nieco wiecej to musi byc doladowany czynnik. Tyle instrukcja.

U mnie Miki sugerowal aby na wiosne jednak dac PC blizej przy czym wybralismy takie miejsce z uwagi na to, iz nieco 'schowana' jest, no i wydmuch leci gdzies w ogrod a nie w okna badz do sasiadow.

Zatem gdybym zmniejszyl odleglosc z 17m na ok. 13m ( bo jedynie takie miejsce jeszcze dopuszczam przy czym nie jest ono moim faworytem ) te 4m COS dadza ale niewiadomo CO ?

Moze nie warta skorka wyprawki ?

Straty ciśnienia (długość ) nie jest tek istotna jak izolacja odcinka na dworze.Jeżeli te metry są w budynku to w zasadzie nie straty.

Zwiększając odległość między jednostkami trzeba doładować czynnik, zwiększając ilość zakrętów powoduje to większe opory i przez to sprężarka ma wiecej pracy. Dodatkowo po zwiększeniu odległości powinny być rury o większym przekroju ? (mam na myśli znaczne zwiększenie odległości np. o 10..15m lub więcej)

Witam Was serdecznie, Kilka tygodni temu założyłem temat z zamiarem dowiedzenia się jaki piec na eko wybrać , po kilku wpisach zacząłem się zastanawiać może pompa i o to jestem tutaj. Wysłałem zapytanie do AJB PC i dostałem trzy warianty na Panasonic 7KW i Atlantic oferty są na poziomie 20-24 tys wraz z instalacją i uruchomieniem. Macie jakieś opinie na temat tych pomp i firmy AJB Klima?

WARIANT 1 :

dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja SPLIT SDF: pompa ciepła 4,6 kW + grzałki

hydroboxu 3 kW = 7,6 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur zewnętrznych

-20oC /sprawdzone w praktyce do -23 oC, poniżej sama grzałka w hydroboxie/

WARIANT 2 :dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja EXTENSA SPLIT: pompa ciepła 4,7 kW +

grzałki hydroboxu 3 kW = 7,7 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur

zewnętrznych -15oC /sprawdzone w praktyce do -20 oC/

WARIANT 3 : dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja SPLIT SDF: pompa ciepła 5,9 kW + grzałki

hydroboxu 3 kW = 8,9 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur zewnętrznych

-20oC /sprawdzone w praktyce do -23 oC/

Witam Was serdecznie, Kilka tygodni temu założyłem temat z zamiarem dowiedzenia się jaki piec na eko wybrać , po kilku wpisach zacząłem się zastanawiać może pompa i o to jestem tutaj. Wysłałem zapytanie do AJB PC i dostałem trzy warianty na Panasonic 7KW i Atlantic oferty są na poziomie 20-24 tys wraz z instalacją i uruchomieniem. Macie jakieś opinie na temat tych pomp i firmy AJB Klima?

WARIANT 1 :

dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja SPLIT SDF: pompa ciepła 4,6 kW + grzałki

hydroboxu 3 kW = 7,6 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur zewnętrznych

-20oC /sprawdzone w praktyce do -23 oC, poniżej sama grzałka w hydroboxie/

WARIANT 2 :dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja EXTENSA SPLIT: pompa ciepła 4,7 kW +

grzałki hydroboxu 3 kW = 7,7 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur

zewnętrznych -15oC /sprawdzone w praktyce do -20 oC/

WARIANT 3 : dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja SPLIT SDF: pompa ciepła 5,9 kW + grzałki

hydroboxu 3 kW = 8,9 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur zewnętrznych

-20oC /sprawdzone w praktyce do -23 oC/

Ja oczywiście polecę Atlantica.

mam wiele działających zero problemów

Mam pytanko :jakie ogrzewanie i jakie OZC

Nie mam zrobionego OCZ domek 97m2 , parterowy , ściany 24 Ytong + 15 styr, podłoga 20 styr, strop 15 styr + 10 wełny, okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna. Ogrzewanie całość podłogowe (nie którzy odradzają mi podłogówki w sypialniach co Wy na to?)

Weź altlantica będziesz zadowolony ,a w sypialni podłogówka jest ok.

Kilku klientów jest zadowolonych Jest też forum na ten temat OGRZEWANIE

Weź altlantica będziesz zadowolony ,a w sypialni podłogówka jest ok.

Kilku klientów jest zadowolonych Jest też forum na ten temat OGRZEWANIE

z mojego doświadczenie a jakieś jest w ostatnim roku 2012 żona wypisywała dzienniki robót z 20 klientom którzy już się wprowadzili i mają mix: podłogówka pod płytkami (głownie wiatrołap, komunikacja, łazienki i kuchnie, czasem salon) a grzejniki bo niby tańsze w pokojach.

cytuję każdego z tych Klientów:

"teraz wszędzie bym dał podłogówkę!"