gall86 12.02.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 a ja myslałem, że im bliżej tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2013 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ponawiam pytanie do hydraulik_ Jaka jest maksymalna dopuszczalna odległość między jednostką zew i wew ? (dotyczy PC P-W) Czy zauważyłeś jakiś spadek ciśnienia lub inne przy najdłuższych odległościach jakie montowałeś ? Jakie najdłuższe montowałeś ? w zależności od marki i typu te odległości są różne . Ale dochodzą do 70 m po rurze ,zazwyczaj 50 m ja robiłem 30 m Ciśnienia nie mierzyłem bo to nic nie wnosi . Każde zwiększenie odległości obniża sprawność .nie powiem o ile . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.02.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 a ja myslałem, że im bliżej tym lepiej Atlantic pisze, ze musi byc min. 5m ( np. przy ich PC typu S jak jest mniej to tracisz gwarancje - instrukcja ). Zalecaja max 15 a jak nieco wiecej to musi byc doladowany czynnik. Tyle instrukcja. U mnie Miki sugerowal aby na wiosne jednak dac PC blizej przy czym wybralismy takie miejsce z uwagi na to, iz nieco 'schowana' jest, no i wydmuch leci gdzies w ogrod a nie w okna badz do sasiadow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 a ja myslałem, że im bliżej tym lepiej Lepiej, ale glosniej i mozliwe lodowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.02.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 ... Każde zwiększenie odległości obniża sprawność .nie powiem o ile . Zatem gdybym zmniejszyl odleglosc z 17m na ok. 13m ( bo jedynie takie miejsce jeszcze dopuszczam przy czym nie jest ono moim faworytem ) te 4m COS dadza ale niewiadomo CO ? Moze nie warta skorka wyprawki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.02.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Lepiej, ale glosniej i mozliwe lodowisko. Heh te lodowiska to mit jakowys. Natomiast co do glosnosci ... Dzis spalem w innym pokoju a ze cieplawo to std uchylilem okno No wkurzal mnie nieco ten szum :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dzis spalem w innym pokoju a ze cieplawo to std uchylilem okno No wkurzal mnie nieco ten szum :| Wniosek - nawet jak sie ostro "pozresz" z malzonka, to na noc warto sie pogodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2013 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Zatem gdybym zmniejszyl odleglosc z 17m na ok. 13m ( bo jedynie takie miejsce jeszcze dopuszczam przy czym nie jest ono moim faworytem ) te 4m COS dadza ale niewiadomo CO ? Moze nie warta skorka wyprawki ? Straty ciśnienia (długość ) nie jest tek istotna jak izolacja odcinka na dworze.Jeżeli te metry są w budynku to w zasadzie nie straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.02.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Wniosek - nawet jak sie ostro "pozresz" z malzonka, to na noc warto sie pogodzic Buahhahahaha, wiedzialem, ze ktos w podobny sposob skomentuje. Skucha Pyksio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.02.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Straty ciśnienia (długość ) nie jest tek istotna jak izolacja odcinka na dworze.Jeżeli te metry są w budynku to w zasadzie nie straty. Ne zewnatrz ( dworze, polu ) jest 2/3 rurek, te 4m 'zysku' to bylby odzysk 'podziemny'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Buahhahahaha, wiedzialem, ze ktos w podobny sposob skomentuje. Skucha Pyksio Ty mi tu oczek nie mydlij. Taka separacja od loza i od stolu dziala na faceta najskuteczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 12.02.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Zwiększając odległość między jednostkami trzeba doładować czynnik, zwiększając ilość zakrętów powoduje to większe opory i przez to sprężarka ma wiecej pracy. Dodatkowo po zwiększeniu odległości powinny być rury o większym przekroju ? (mam na myśli znaczne zwiększenie odległości np. o 10..15m lub więcej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.02.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 jeb. to zakrety tez sa wazne ? :|bede mial z 5 :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2013 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 jeb. to zakrety tez sa wazne ? :| bede mial z 5 :/ Zakręty mają wpływ na sprawność, ale nie na napełnienie. Dlatego warto układać rury z łagodnymi łukami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 12.02.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam Was serdecznie, Kilka tygodni temu założyłem temat z zamiarem dowiedzenia się jaki piec na eko wybrać , po kilku wpisach zacząłem się zastanawiać może pompa i o to jestem tutaj. Wysłałem zapytanie do AJB PC i dostałem trzy warianty na Panasonic 7KW i Atlantic oferty są na poziomie 20-24 tys wraz z instalacją i uruchomieniem. Macie jakieś opinie na temat tych pomp i firmy AJB Klima? WARIANT 1 :dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja SPLIT SDF: pompa ciepła 4,6 kW + grzałkihydroboxu 3 kW = 7,6 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur zewnętrznych-20oC /sprawdzone w praktyce do -23 oC, poniżej sama grzałka w hydroboxie/ WARIANT 2 :dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja EXTENSA SPLIT: pompa ciepła 4,7 kW +grzałki hydroboxu 3 kW = 7,7 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperaturzewnętrznych -15oC /sprawdzone w praktyce do -20 oC/ WARIANT 3 : dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja SPLIT SDF: pompa ciepła 5,9 kW + grzałkihydroboxu 3 kW = 8,9 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur zewnętrznych-20oC /sprawdzone w praktyce do -23 oC/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2013 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam Was serdecznie, Kilka tygodni temu założyłem temat z zamiarem dowiedzenia się jaki piec na eko wybrać , po kilku wpisach zacząłem się zastanawiać może pompa i o to jestem tutaj. Wysłałem zapytanie do AJB PC i dostałem trzy warianty na Panasonic 7KW i Atlantic oferty są na poziomie 20-24 tys wraz z instalacją i uruchomieniem. Macie jakieś opinie na temat tych pomp i firmy AJB Klima? WARIANT 1 : dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja SPLIT SDF: pompa ciepła 4,6 kW + grzałki hydroboxu 3 kW = 7,6 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur zewnętrznych -20oC /sprawdzone w praktyce do -23 oC, poniżej sama grzałka w hydroboxie/ WARIANT 2 :dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja EXTENSA SPLIT: pompa ciepła 4,7 kW + grzałki hydroboxu 3 kW = 7,7 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur zewnętrznych -15oC /sprawdzone w praktyce do -20 oC/ WARIANT 3 : dostępna całkowita moc grzewcza dla A-15/W35 wersja SPLIT SDF: pompa ciepła 5,9 kW + grzałki hydroboxu 3 kW = 8,9 kW. Gwarantowana przez producenta praca pompy do temperatur zewnętrznych -20oC /sprawdzone w praktyce do -23 oC/ Ja oczywiście polecę Atlantica. mam wiele działających zero problemów Mam pytanko :jakie ogrzewanie i jakie OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 12.02.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Nie mam zrobionego OCZ domek 97m2 , parterowy , ściany 24 Ytong + 15 styr, podłoga 20 styr, strop 15 styr + 10 wełny, okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna. Ogrzewanie całość podłogowe (nie którzy odradzają mi podłogówki w sypialniach co Wy na to?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Nie mam zrobionego OCZ domek 97m2 , parterowy , ściany 24 Ytong + 15 styr, podłoga 20 styr, strop 15 styr + 10 wełny, okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna. Ogrzewanie całość podłogowe (nie którzy odradzają mi podłogówki w sypialniach co Wy na to?) Weź altlantica będziesz zadowolony ,a w sypialni podłogówka jest ok. Kilku klientów jest zadowolonych Jest też forum na ten temat OGRZEWANIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 12.02.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Weź altlantica będziesz zadowolony ,a w sypialni podłogówka jest ok. Kilku klientów jest zadowolonych Jest też forum na ten temat OGRZEWANIE z mojego doświadczenie a jakieś jest w ostatnim roku 2012 żona wypisywała dzienniki robót z 20 klientom którzy już się wprowadzili i mają mix: podłogówka pod płytkami (głownie wiatrołap, komunikacja, łazienki i kuchnie, czasem salon) a grzejniki bo niby tańsze w pokojach. cytuję każdego z tych Klientów: "teraz wszędzie bym dał podłogówkę!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 12.02.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 "teraz wszędzie bym dał podłogówkę!" a żeby było w temacie wątku to: 1. podłogówka idealna do PC 2. dopisz jakie ceny były konkretnie do jakiej pompy. Na 8%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts