lukasza 14.02.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) tak też się zgodzę powinno się z góry ograniczyć zarobki jakąś ustawą niech ci robole jedzą suchy chleb to jeszcze może nie dociągną do 67 i znów będzie oszczędność na emeryturach. ws. dociągnięcia do 67 r.ż: Dlaczego Benedykt XVI abdykował a JPII nie? - bo Niemcy pracują do emerytury a Polacy do śmierci! ws. PC PW. jako człon forum muratora odniosę się do Muratora i treści - idei głoszonej w gazecie. W moim odczuciu jeszcze 3, 4 lata temu sugerowali inwestorom PC gruntowej aby nie przesadzać z izolacją domu, właśnie w oparciu o zyski i straty PLN. Co do WM z reku milczeli (w sensie czy nie usuwać). Sugerowali, że skoro inwestuje się PLN w PC gruntową i ma się dzięki temu tanie ogrzewanie to też zmniejsza się opłacalność inwestycji w izolację, bo oszczędność w dodatkowe 10cm wełny czy styro będzie dużo mniejsza przy PC gruntowej niż gazie czy oleju. Co do PC PW to praktycznie niewiele pisali, na pewno dużo mniej niż o gruntowej, solarach czy innych źródłach ciepła (piecy). Praktycznie pomijali PC PW i przeszli od roku, dwóch do domów typowo nieskoenergetycznych czy to pasywnych z ogrzewaniem tanim "w inwestycji" a droższym za kWh. Oczywiście globalna opaty z tytułu małego zapotrzebowania na ciepło wychodziła niewielka. Ceny rozwiązań za domy pasywne tanieją. Jeszcze 2-4 lata i sądzę, że większość z Nas nie wybrał by ogóle PC a skoncentrowała się na izolacji i szczelności domu! Oczyścicie w tym układzie WM z reku a nawet GWC to konieczność. PC już raczej jest nadmiarem wrażeń a kasę z podłogówki i PC gruntowej czyli lekko licząc 50 tys należy przeznaczyć na izolację. A grzanie? Tanio to prąd i kable vel nagrzewnica i nawiew (choć czy w tym na dłuższa metę da się mieszkać, ja osobiście bym chyba nie wytrzymał z nawiewami). Od biedy jak wzrośnie cena prądu to za 10 lat mała PC PP. takie moje wypociny i sugestie czy dać PC gruntowa czy rekuperację. Edytowane 14 Lutego 2013 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dom pasywny - fajna rzecz. Materialy i ich cena to jedna sprawa, a wykonawstwo, zeby tych materialow nie zepsuc to zupelnie inna bajka. Jeszcze duzo wody w Strzegomce uplynie, nim dorobimy sie ekip ktore beda w przyzwoitej kasie takie uslugi swiadczyly. Teraz montaz okien w warstwie ocieplenia wykonany zgodnie ze sztuka to juz ekwilibrystyka najwyzszych lotow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.02.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) nie jestem przeszkolony utrzymuję dwa domy w starszym ekogroch i grawitacja-można powiedzieć praktykiem jestem[bez urazy] grawitacyjnie doprowadzić powieetrze można zawsze bez problemu rozumiem kwestię komfortu[przy grawitacji też możliwe] natomiast jesli ktoś ma ograniczony budżet to brałbym gruntową proponuję namawiać na pieczenie chleba na własną rękę oszczędność codziennie a nie raz przy budowie domu -może by tak taką polską odmianę socjalizmu unijnego - handel wymienny towar za towar bez tego wynalazku co się nazywa pieniądze będzie ci łatwiej wycenić swoją pracę i zobaczysz jakie efekty przynosi w postaci towaru który otrzymasz w zamian za nią. Edytowane 14 Lutego 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.02.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 To co ja teraz z tymi zajebiscie izolowanymi rurkami mam zrobic? Wykopac i szmatami oblozyc i gipsem obrzucic jak drzewiej bywalo czy co ?to co leci juz w czesci piwnicznej moge jakos 'podizolowac' ale pod ziemia ? Trza ryc ...Poza tym co mam na te urocza otuline zapodac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 hmm, wołać firme niech poprawia?!? spróbować można Albo szpadelek w rękę i ... Bez urazy Magnolia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.02.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Jaka tam uraza Miki co prawda obiecywal, ze na wiosne ... Ale termowizje tez mialem 3T temu miec ... Sam szpadlowac nie moge, gwarancja no i trza pozniej zas podlaczac i 'nagazowac'. Heh, jak te wszystkie poprawy naniose to uuuu Malux, bez brykietu nawet, Twoje zuzycie wciagne jedna dziurka. Buahahhaha. Srata Tata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Jaka tam uraza Miki co prawda obiecywal, ze na wiosne ... Ale termowizje tez mialem 3T temu miec ... Sam szpadlowac nie moge, gwarancja no i trza pozniej zas podlaczac i 'nagazowac'. Heh, jak te wszystkie poprawy naniose to uuuu Malux, bez brykietu nawet, Twoje zuzycie wciagne jedna dziurka. Buahahhaha. Srata Tata Spytaj sie go czy aby na pewno tą kamerę ma, czy to kolejna ściema:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 człowieku co z tobą jest nie tak?? Po prostu nie lubie ściemniaczy:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 14.02.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Takie pytanie mam małe do tego wywodu w sprawie tych spartaczonych rur Przeskoczyłem kilka firm zajmujących się pompami ciepła i na każdych zdjęciach realizacji są takie białe rury jak u Arturo72. Czy to wychodzi że wszyscy miki121, hydrauli, karbon i jeszcze kilka firm to partacze??? http://cieploserwis.pl/galeria/pompy-ciepla-2/ - drugie miejsce w sprzedaży daikina w zeszłym roku;) https://www.facebook.com/karbon.rybnik - polecany wykonawca przez daikina. http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3413&attachmentid=86141 - montaże hydraulika. Kurcze to wychodzi że tylko do mkm silesia walić jedyny fachowiec w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.02.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 silesia masz racjęho hoto nie problem kupującego ile zarabia sprzedawcaklient powinien jedynie racjonalnie wydawać kasęty jako sprzedawca jako nasz sługa uniżony oczywiście nie obarczasz klienta swoimi historyjkami o zusie i innych robolach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Takie pytanie mam małe do tego wywodu w sprawie tych spartaczonych rur Przeskoczyłem kilka firm zajmujących się pompami ciepła i na każdych zdjęciach realizacji są takie białe rury jak u Arturo72. Czy to wychodzi że wszyscy miki121, hydrauli, karbon i jeszcze kilka firm to partacze??? http://cieploserwis.pl/galeria/pompy-ciepla-2/ - drugie miejsce w sprzedaży daikina w zeszłym roku;) https://www.facebook.com/karbon.rybnik - polecany wykonawca przez daikina. http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3413&attachmentid=86141 - montaże hydraulika. Kurcze to wychodzi że tylko do mkm silesia walić jedyny fachowiec w kraju. Tu akurat mkm silesia ma racje. Ta otulina przewidziana jest do klimatyzacji. Ogrzewanie jest bardziej wymagające. (Co widac u Magnolii.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 14.02.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Po prostu czytam wypowiedzi fachowców o rurkach oglądam zdjęcia i wyciągam wniosek że to wszyscy "partacze" według kolegi MKM SILESIA a dokładnie chyba firmy MULTI KLIMA z Rudy Śląskiej która jest jedynym solidnym wykonawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 14.02.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Tu akurat mkm silesia ma racje. Ta otulina przewidziana jest do klimatyzacji. Ogrzewanie jest bardziej wymagające. (Co widac u Magnolii.) Ok to dlaczego wszyscy wielcy instalatorzy tego forum MIKI, Karbon i Hydrauli na niej robią??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Bo maja nas w dupie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 14.02.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Wszyscy instalatorzy Tak samo jak sprzedawca nr 2 w Polsce pomp ciepła daikina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Liczy się tylko sztuka:bash: Jak sam nie dopilnujesz, pójdą najłatwiejszą drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.02.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 magnolia dla twojej wiedzy w tym tygodniu przy zerowych temp zużycie to 7 kwh doba temp zadana 20,5 stop w domu nie mniejkominek od 6 dnii nie ruszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 tak jest z wszystkim, niestety... Po budowie trzeciego domu mogę sie doktoryzować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.02.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 magnolia dla twojej wiedzy w tym tygodniu przy zerowych temp zużycie to 7 kwh doba temp zadana 20,5 stop w domu nie mniej kominek od 6 dnii nie ruszany. ZUCH Ja siedze w pokoju w hotelu w pyrlandii i SE sypnalem na sterowniku 27* i okno mam uchylone. Ciekawe jak tam zuzycie :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.02.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 tak jest mój kominek to zuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts