Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

tak też się zgodzę powinno się z góry ograniczyć zarobki jakąś ustawą niech ci robole jedzą suchy chleb to jeszcze może nie dociągną do 67 i znów będzie oszczędność na emeryturach.

ws. dociągnięcia do 67 r.ż:

Dlaczego Benedykt XVI abdykował a JPII nie?

- bo Niemcy pracują do emerytury a Polacy do śmierci!

ws. PC PW.

jako człon forum muratora odniosę się do Muratora i treści - idei głoszonej w gazecie. W moim odczuciu jeszcze 3, 4 lata temu sugerowali inwestorom PC gruntowej aby nie przesadzać z izolacją domu, właśnie w oparciu o zyski i straty PLN. Co do WM z reku milczeli (w sensie czy nie usuwać). Sugerowali, że skoro inwestuje się PLN w PC gruntową i ma się dzięki temu tanie ogrzewanie to też zmniejsza się opłacalność inwestycji w izolację, bo oszczędność w dodatkowe 10cm wełny czy styro będzie dużo mniejsza przy PC gruntowej niż gazie czy oleju.

Co do PC PW to praktycznie niewiele pisali, na pewno dużo mniej niż o gruntowej, solarach czy innych źródłach ciepła (piecy). Praktycznie pomijali PC PW i przeszli od roku, dwóch do domów typowo nieskoenergetycznych czy to pasywnych z ogrzewaniem tanim "w inwestycji" a droższym za kWh. Oczywiście globalna opaty z tytułu małego zapotrzebowania na ciepło wychodziła niewielka.

Ceny rozwiązań za domy pasywne tanieją. Jeszcze 2-4 lata i sądzę, że większość z Nas nie wybrał by ogóle PC a skoncentrowała się na izolacji i szczelności domu! Oczyścicie w tym układzie WM z reku a nawet GWC to konieczność. PC już raczej jest nadmiarem wrażeń a kasę z podłogówki i PC gruntowej czyli lekko licząc 50 tys należy przeznaczyć na izolację. A grzanie? Tanio to prąd i kable vel nagrzewnica i nawiew (choć czy w tym na dłuższa metę da się mieszkać, ja osobiście bym chyba nie wytrzymał z nawiewami). Od biedy jak wzrośnie cena prądu to za 10 lat mała PC PP.

takie moje wypociny i sugestie czy dać PC gruntowa czy rekuperację.

Edytowane przez lukasza

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom pasywny - fajna rzecz. Materialy i ich cena to jedna sprawa, a wykonawstwo, zeby tych materialow nie zepsuc to zupelnie inna bajka. Jeszcze duzo wody w Strzegomce uplynie, nim dorobimy sie ekip ktore beda w przyzwoitej kasie takie uslugi swiadczyly. Teraz montaz okien w warstwie ocieplenia wykonany zgodnie ze sztuka to juz ekwilibrystyka najwyzszych lotow.

nie jestem przeszkolony

utrzymuję dwa domy

w starszym ekogroch i grawitacja-można powiedzieć praktykiem jestem[bez urazy]

grawitacyjnie doprowadzić powieetrze można

zawsze bez problemu

rozumiem kwestię komfortu[przy grawitacji też możliwe]

natomiast jesli ktoś ma ograniczony budżet to brałbym gruntową

proponuję namawiać na pieczenie chleba na własną rękę oszczędność codziennie a nie raz przy budowie domu -może by tak taką polską odmianę socjalizmu unijnego - handel wymienny towar za towar bez tego wynalazku co się nazywa pieniądze będzie ci łatwiej wycenić swoją pracę i zobaczysz jakie efekty przynosi w postaci towaru który otrzymasz w zamian za nią.

Edytowane przez mkm silesia

Jaka tam uraza :)

Miki co prawda obiecywal, ze na wiosne ... Ale termowizje tez mialem 3T temu miec ...

Sam szpadlowac nie moge, gwarancja no i trza pozniej zas podlaczac i 'nagazowac'.

Heh, jak te wszystkie poprawy naniose to uuuu Malux, bez brykietu nawet, Twoje zuzycie wciagne jedna dziurka.

Buahahhaha. Srata Tata :)

Jaka tam uraza :)

Miki co prawda obiecywal, ze na wiosne ... Ale termowizje tez mialem 3T temu miec ...

Sam szpadlowac nie moge, gwarancja no i trza pozniej zas podlaczac i 'nagazowac'.

Heh, jak te wszystkie poprawy naniose to uuuu Malux, bez brykietu nawet, Twoje zuzycie wciagne jedna dziurka.

Buahahhaha. Srata Tata :)

Spytaj sie go czy aby na pewno tą kamerę ma, czy to kolejna ściema:lol2:

Takie pytanie mam małe do tego wywodu w sprawie tych spartaczonych rur :)

Przeskoczyłem kilka firm zajmujących się pompami ciepła i na każdych zdjęciach realizacji są takie białe rury jak u Arturo72.

Czy to wychodzi że wszyscy miki121, hydrauli, karbon i jeszcze kilka firm to partacze???

http://cieploserwis.pl/galeria/pompy-ciepla-2/ - drugie miejsce w sprzedaży daikina w zeszłym roku;)

https://www.facebook.com/karbon.rybnik - polecany wykonawca przez daikina.

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3413&attachmentid=86141 - montaże hydraulika.

Kurcze to wychodzi że tylko do mkm silesia walić jedyny fachowiec w kraju.

Takie pytanie mam małe do tego wywodu w sprawie tych spartaczonych rur :)

Przeskoczyłem kilka firm zajmujących się pompami ciepła i na każdych zdjęciach realizacji są takie białe rury jak u Arturo72.

Czy to wychodzi że wszyscy miki121, hydrauli, karbon i jeszcze kilka firm to partacze???

http://cieploserwis.pl/galeria/pompy-ciepla-2/ - drugie miejsce w sprzedaży daikina w zeszłym roku;)

https://www.facebook.com/karbon.rybnik - polecany wykonawca przez daikina.

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3413&attachmentid=86141 - montaże hydraulika.

Kurcze to wychodzi że tylko do mkm silesia walić jedyny fachowiec w kraju.

Tu akurat mkm silesia ma racje.

Ta otulina przewidziana jest do klimatyzacji. Ogrzewanie jest bardziej wymagające.

(Co widac u Magnolii.)