1igor1 14.02.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Teraz to sie wystraszylem na powaznie Z tym ze ja izolacji na zewnatrz mam raptem 40-50cm no i nic w ziemi... Uff... U mnie też była ta biała otulina, około 0,5 m, i przed upływem 2 lat wymienili na gwarancji na jakąś czarną silikonową, bo ta biała się po prostu wykruszyła. W Budynku jest ta biała, i nic się z nią nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.02.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Po prostu czytam wypowiedzi fachowców o rurkach oglądam zdjęcia i wyciągam wniosek że to wszyscy "partacze" według kolegi MKM SILESIA a dokładnie chyba firmy MULTI KLIMA z Rudy Śląskiej która jest jedynym solidnym wykonawcą Określenie partactwo dotyczyło wykonania kotłowni, otulina to tylko wisienka na torcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.02.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Liczy się tylko sztuka:bash: Jak sam nie dopilnujesz, pójdą najłatwiejszą drogą Bo jak chcesz zrobić dobrze to przecież jest za drogo a dobra otulina to koszt i jeszcze nałożyć trzeba i pokleić to znowu czas a czas to mamona więc po co jak można taniej no nie? kapitalizm made in allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 14.02.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 A ta "wisienka" To wszystkie firmy na swoich stronach mają zdjęcia z taką białą rurą Więc dlaczego oni to stosują skoro jest to takie złe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 A ta "wisienka" To wszystkie firmy na swoich stronach mają zdjęcia z taką białą rurą Więc dlaczego oni to stosują skoro jest to takie złe? Jak coś nie jest optymalne to nie znaczy że jest złe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Bo jak chcesz zrobić dobrze to przecież jest za drogo a dobra otulina to koszt i jeszcze nałożyć trzeba i pokleić to znowu czas a czas to mamona więc po co jak można taniej no nie? kapitalizm made in allegro Jak chcesz zrobić dobrze- zrób to sam:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 14.02.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ok rozumiem można stosować ale lepiej zastosować tą czarną z silikonu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 14.02.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Czytam o tych rurkach i nie wierze ale jazda Rozmawiałem dzisiaj z magikiem co sam składa pompy i polecił mi z kolektorem ziemnym około 100 m za 12 tys. On w środek rurek nie daje glikolu tylko gaz mówił że jest najlepiej i nie dochodzi koszt pompki do glikolu. Kolesiowi montował pompę powietrzną (mała działka) z wtryskami bo jest bardziej wydajna i bez grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 A to żeś wyskoczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.02.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 A ta "wisienka" To wszystkie firmy na swoich stronach mają zdjęcia z taką białą rurą Więc dlaczego oni to stosują skoro jest to takie złe? Widocznie lubią oszczędzać stówka tu stówka tam i już oferta o tysiąc tańsza nie znasz polskich realiów a co to kogo obchodzi że są straty na rurociągu http://www.youtube.com/watch?v=uKDY7RupeVo witamy prl bis tylko pompy cz z francyji ściągać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 14.02.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 super odpowiedź na moje pytanie ale widać lepiej nie zadawać pytania tylko łykać mądrości instalatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.02.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ja to lubię jak ktoś wprowadza sielską atmosferę tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 super odpowiedź na moje pytanie ale widać lepiej nie zadawać pytania tylko łykać mądrości instalatorów Boziu. Nie jestem instalatorem ale czym grubiej i szczelniej tym lepiej:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Monterzy PC. Potwierdzicie co mowi MKM czy tez to kosmita ?Bez wywolywania czegokolwiek lecz jesli kosmita ma racje to cos jest nie teges. A jesli jest nie teges to nie jest kosmita.Idac dalej tym tropem, poza wykopkami ktore mnie czekaja, czesc 'domowa' bialej otuliny winienem szmatami okrecis jakos ?Bedzie mnie to nurtowac zapewne w te noc na obczyznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Monterzy PC. Potwierdzicie co mowi MKM czy tez to kosmita ? Bez wywolywania czegokolwiek lecz jesli kosmita ma racje to cos jest nie teges. A jesli jest nie teges to nie jest kosmita. Idac dalej tym tropem, poza wykopkami ktore mnie czekaja, czesc 'domowa' bialej otuliny winienem szmatami okrecis jakos ? Bedzie mnie to nurtowac zapewne w te noc na obczyznie. Teraz są bardziej estetyczne materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.02.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Zapewne sa ale nie sa mi one znane, tudziez szmat Ci u nas dostatek. Skarpet starych Wiem, wiem. Kupilem PC a nie wiem czym zaizolowac rurki. Powinienem wszak posiadac te wiedze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Jutro opiszę co się dzieje z pompą,na pewno czujnik przepływu jest do wymiany,pompa nie może "nabrać" odpowiedniej temperatury zasilania,mimo pracy wiatraków na pełnej mocy,wczoraj rano było to max.24st.C i po paru minutach włączała się grzałka i podbijała temperaturę tylko do 28st.C,po defroście pompa przestaje pracować i grzeje tylko grzałka i temperatura zasilania spada do 17st.C.To dane na wczoraj rano. Dziwne w zeszłym roku uruchomiłem 5 pomp panasonic (w tym jedna w Przyszowicach na powstańców) i nie było problemów tylko te pompy powietrzne z forum to jakieś trefne jak wywala czujnik przepływu to po pierwsze instalacja po drugie zabezpieczenie sprężarki nie włączy jej jeżeli temp. na powrocie poniżej 20 między 20 a 25 sprężarka 50% i grzałka DOPIERO POWYŻEJ 25 NA POWROCIE sprężarka pójdzie na 100% Co do powietrznej TYLKO DOBRA INSTALACJA TO GWARANCJA DOBREJ (EKONOMICZNEJ) PRACY. Doszedłem chyba do porozumienia z pompą ws niskiej temperatury zasilania i pracy na grzałce. Na początek przepływy,przy maksymalnym odkręceniu rotametrów i maksymalnej prędkości pompy obiegowej na 7 pętlach przepływ jest 1,6l/min,na 2 pętlach 1,4l/min i na 2 pozostałych pętlach 1,2l/min. Pompa ciepła wg Twojej sugestii przy temperaturze powrotu poniżej 20st.C wyłącza się całkowicie i grzeje tylko grzałka a do dzisiaj przy wszystkich pętlach otwartych miałem temp.powrotu 16st.C przy temperaturze zasilania 25st.C na 4 biegu pomki. Nie mając nic do stracenia zakręciłem 9 pętli zostawiając tylko 2 na pełnym otwarciu i na maksymalnych obrotach pompy obiegowej,ku uciesze na 2 otwartych pętlach temperatura zasilania zaczęła rosnąć do 30-32st.C a na powrocie było 25-27st.C i pompa bzykała bez grzałki podnosząc sukcesywnie temperaturę zasilania i powrotu Przy temperaturze powrotu 29st.C otwierałem kolejne pętle i tak doszedłem do 6 otwartych pętli i temperatury zasilania 36st.C a powrotu 26st.C. Jako,że było późno tak zostawiłem do jutra bo odkręcanie kolejnych pętli skutkowało obniżeniem temperatury powrotu pon.23st.C gdzie włącza się grzałka. Dam trochę czasu płycie,niech się zagrzeje i zakumuluje ciepło z COP3 a jutro z resztą pętli czyli z 5 zakręconymi zrobię podobny myk Defrost mam co 1h i trwa ok.7-8min. Edytowane 14 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 14.02.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 no to widać że wylewka i cały dom musi się wygrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 no to widać że wylewka i cały dom musi się wygrzać Tlko dlaczego jajko jest madrzejsze od kury. Co jej "przeszkadza" praca na nizkich temperaturach GZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 no to widać że wylewka i cały dom musi się wygrzać Tak mi się wydaje I nie dość,że wylewka to jeszcze 25cm płyty,to moim zdaniem przyczyna tak długiego czasu niskiej temperatury powrotu. Tlko dlaczego jajko jest madrzejsze od kury. Co jej "przeszkadza" praca na nizkich temperaturach GZ? Dla mnie to też nie jest zrozumiałe ale to elektronika decyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts