Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Monterzy PC. Potwierdzicie co mowi MKM czy tez to kosmita ?

Bez wywolywania czegokolwiek lecz jesli kosmita ma racje to cos jest nie teges. A jesli jest nie teges to nie jest kosmita.

Idac dalej tym tropem, poza wykopkami ktore mnie czekaja, czesc 'domowa' bialej otuliny winienem szmatami okrecis jakos ?

Bedzie mnie to nurtowac zapewne w te noc na obczyznie.

http://www.youtube.com/watch?v=oYcLk89DREc

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak mi się wydaje :)

I nie dość,że wylewka to jeszcze 25cm płyty,to moim zdaniem przyczyna tak długiego czasu niskiej temperatury powrotu.

Dla mnie to też nie jest zrozumiałe ale to elektronika decyduje.

Nie elektronika zapewnia tylko stabilne (w miarę jak to możliwe w powietrznej) warunki pracy układu chłodniczego choć uważam że panasonic zrobił pompę za bardzo uniwersalną a jak coś jest do wszystkiego to czasem jest przy tym trochę pracy.

Określenie partactwo dotyczyło wykonania kotłowni, otulina to tylko wisienka na torcie

Coś w tym jest. Widzieliśmy z mężem kilka kotłowni wykonanych przez różne firmy, również i u użytkowników tego forum. Powiem że nam osobiście najbardziej NIE podobały się kotłownie mikiego121 niestety. Po pierwsze brak filtra, rurki tylko plastikowe a u innych zawsze jakiś filter i miedziane rurki, jednostki zewnętrzne przykręcone do ściany, chociaż były możliwości postawienia na stojakach. Z tymi stojakami to różnie u innych też są i zawsze rurki w białych otulinach, ale w miejscach od ściany do jednostki już dodatkowa otulina na tej białej, niestety nie u mikiego121. Zapomniałam dodać o tym że u jednego forumowicza nawet powrót z zasilaniem pomylił na całą podłogówkę, o czym nawet inwestor nie wiedział dopiero mój mąż go uświadomił. Ale za to ceny miał najniższe. Czyli coś za coś :)

Coś w tym jest. Widzieliśmy z mężem kilka kotłowni wykonanych przez różne firmy, również i u użytkowników tego forum. Powiem że nam osobiście najbardziej NIE podobały się kotłownie mikiego121 niestety. Po pierwsze brak filtra, rurki tylko plastikowe a u innych zawsze jakiś filter i miedziane rurki, jednostki zewnętrzne przykręcone do ściany, chociaż były możliwości postawienia na stojakach. Z tymi stojakami to różnie u innych też są i zawsze rurki w białych otulinach, ale w miejscach od ściany do jednostki już dodatkowa otulina na tej białej, niestety nie u mikiego121. Zapomniałam dodać o tym że u jednego forumowicza nawet powrót z zasilaniem pomylił na całą podłogówkę, o czym nawet inwestor nie wiedział dopiero mój mąż go uświadomił. Ale za to ceny miał najniższe. Czyli coś za coś :)

Kogo azaliz reprezentujesz ? :) Ot tak z czystej ciekawosci abym lepiej spal ( moze to stare szmaty zrownowazy? )

I co z tego wynika ? Ty Swoje, Oni Swoje a ja dalej w ciemnej d..e. Badz w rozjasnionej w zaleznosci, ktore SWOJE jest wlasciwe.

Wspominajac moj podgrzewany pasek zieleni, natenczas sklaniam sie ku wersji zielonego ludka :)

Przecież już pisałem że powinieneś kupić pompę ht najlepiej z evi i na r407c

albo - kiedyś daikin miał w ofercie takie cudo dwustopniowe pierwsza spr. szła chyba na r404 a drugi stopień na r134 nie wiem czy to jeszcze sprzedają bo pompa i grzejniki to nie mój zakres zainteresowań

Przecież już pisałem że powinieneś kupić pompę ht najlepiej z evi i na r407c

albo - kiedyś daikin miał w ofercie takie cudo dwustopniowe pierwsza spr. szła chyba na r404 a drugi stopień na r134 nie wiem czy to jeszcze sprzedają bo pompa i grzejniki to nie mój zakres zainteresowań

Ja tez mowilem, ze mi HT nie jest potrzebna :) chyba

dosc dobrze sie sprawuje, pomijajac wkurzajace defrosty. Kilka poprawek jak chociazby doizolowanie rurek i inne tam i mam nadzieje, miec inna prace w przyszla zime. Ta chyli sie ku upadkowi :) Zakoncze ja wynikiem w miare akceptowalnym.

Brak syfu w piwnicy i orki przy BEZobslugowym kotle. BEZcenne :)

Zasobnika nie mam jeszcze podpiętego elektrycznie.

Jeb. To ile Wy te PC bedziecie odpalac? Dluzej niz u mnie ??

Pytanie brzmi. Jak w rok niecaly mozna odpalic 40 czy nawet gdzies widzialem 60 szt PC ?

Podpowiedz. Przy takiej szybkosci podlaczen jak u mnie i Arturo ( nie licze dostawy ).

Chcialbympompe, kto tam jeszcze ma z wiadomego zrodla... U Was tez odpalanie trwalo tyle ?

Nikogo nie reprezentuje napisałam tylko nasze spostrzeżenia.

Jako konsument, klient ( potencjalny ? ) tak mam rozumiec ? :)

Jesli to powyzsze sie zgadza, wychodziloby, iz Twoj M jest niezly fachura, skoro wylapal blad ... nie broniac nikogo niekoniecznie Mikiego ale np. kogos z Jego ekipy ( co nie zmienia faktu, ze leci na konto szefa )

Edytowane przez Magnolia18

Ja tez mowilem, ze mi HT nie jest potrzebna :) chyba

dosc dobrze sie sprawuje, pomijajac wkurzajace defrosty. Kilka poprawek jak chociazby doizolowanie rurek i inne tam i mam nadzieje, miec inna prace w przyszla zime. Ta chyli sie ku upadkowi :) Zakoncze ja wynikiem w miare akceptowalnym.

Brak syfu w piwnicy i orki przy BEZobslugowym kotle. BEZcenne :)

pomijajac terminy i takie tam

to może ty sobie sam wymyślałeś problem?

przy twojej chacie i grzejnikach to może wszystko było ok.

to że będzie taniej to chyba nie liczyłeś , jedynie na wygodę?

?

Jako konsument, klient ( potencjalny ? ) tak mam rozumiec ? :)

Jesli to powyzsze sie zgadza, wychodziloby, iz Twoj M jest niezla fachura, skoro wylapal blad ... nie broniac nikogo niekoniecznie Mikiego ale np. kogos z Jego ekipy ( co nie zmienia faktu, ze leci na konto szefa )

Proszę Pana jesteśmy starszymi ludźmi a historia wyglądała tak: Pompa chodziła, skrzynki z rozdzielaczami były otwarte, ręcznie dotknął i zapytał " dlaczego rozdzielacz z napisem powrót jest ciepły a zasilanie zimne? " na to właściciel domu powiedział że nie wie i sam dotknął. Potem zadzwonił do jakiegoś hydraulika podobno też z forum i ten kazał mu naciskać odkręcone kurki, co okazało się że przy naciskaniu coś strzela w rurach, i ten mu potwierdził wstępną tezę.