malux20 14.02.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 kolego przepraszam że sobie pozwalam na zbyt wieleale unim to skrót od czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.02.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 pomijajac terminy i takie tam to może ty sobie sam wymyślałeś problem? przy twojej chacie i grzejnikach to może wszystko było ok. to że będzie taniej to chyba nie liczyłeś , jedynie na wygodę? ? Ja sie czepiam terminow, czepialem? Wspomnialem nieco wyzej jedynie fakt. To raz Dwa. Ze problemy byly/sa to fakt kolejny. Czesc usunieta, reszta poczeka na wiosne. Ze bedzie taniej ? Nie bylo takich ustalen. Jedynie osobiscie kiedys stwierdzilem, ze jak zmieszcze sie w cenie wegla to jest na TAK. Koszt ten sam a roboty i syfu NIET Rzecz inna, niezaleznie od kosztow ( tych jeszcze za sezon zimowy nie znamy, jedynie domniemywac mozna ) jesli osiaga sie koszty na poziomie X ale istnieja przeslanki, ze poprawienie paru elementow moze dac koszty na poziomie X minus ?? % ( zawsze jednak MINUS ) to w czym dywagacja ? Argumentacja w stylu "ale jest cieplo w domu?" nie jest delikatnie mowiac trafiona. Uprzedzam, nie mowie tu o izolacji BIALEJ bo zaraz bedzie, ze byloby drozej. Moze drozej, nikt nie proponowal. Mowie o INNYCH detalach. Wiem, moge w kominku podpalac co jakich czas. Beda inne wyniki. Z partyzanta moge i kociol rozpalic i 'pochwalic' sie licznikiem pozniej. Ze jeszcze dodam, iz od poczatku grudnia moje koszty nie obejmuja CWU bo te zaliczone w koszta INNEj kieszeni, jednakowoz TEZ mojej. Jak to mawia Arturo sa kosztem kategorii COP1. To na chu....steczke ta PC? Pochwalic sie sasiadom ? Ktorzy pala skarpetami i po 2 miesiacach moja PC wyglada wg Pyksia na 10-letnia ( tak to ta nowa, wymieniona juz jednostka tak wyglada ) Ehhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.02.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Bardziej należałoby spytać: dlaczego zbyt niskie ciśnienie na skraplaniu? Proszę nie chce mi się o tym pisać uwierz mi na słowo że jak pompa ma bardzo zmienny parametr dolnego źródła (powietrze) to górne źródło musi być w miarę "stabilne" i producenci "robiąc" pompę która jest (jak panasonic) i do podłogówki i do grzejników niskotemperaturowych muszą iść na pewien kompromis i dlatego poniżej 25 sprężarka na 50% i grzałki. Są producenci którzy mają dedykowane urz. do podłogówki (mniejszy wymiennik więc większa temp. skraplania) i spr. pracuje z temp. powrotu (z instalacji c.o.) nawet 10oC i o dziwo na papierze gorzej wyglądają od panasonica a w realu wychodzą lepiej np. w czasie tej łagodnej zimy nie było załączenia grzałek ale jak klient słyszy panasonic t-cap stała moc do -15 to myśli o tym że non stop ma -15 a w realu 96% zimy ma w okolicy 0 a na wiosnę i jesień ok. +5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Proszę Pana jesteśmy starszymi ludźmi a historia wyglądała tak: Pompa chodziła, skrzynki z rozdzielaczami były otwarte, ręcznie dotknął i zapytał " dlaczego rozdzielacz z napisem powrót jest ciepły a zasilanie zimne? " na to właściciel domu powiedział że nie wie i sam dotknął. Potem zadzwonił do jakiegoś hydraulika podobno też z forum i ten kazał mu naciskać odkręcone kurki, co okazało się że przy naciskaniu coś strzela w rurach, i ten mu potwierdził wstępną tezę. Alez nie bylo moim zamiarem urazic. Slowo bylego Zucha. Jesli tak bylo odebrane. Przepraszam ! Przy okazji, to jak to dzialalo skoro bylo podlaczone od za przeproszeniem d..y strony ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unim 14.02.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 kolego przepraszam że sobie pozwalam na zbyt wiele ale unim to skrót od czego? Jestem kobietą a to nie jest skrót tylko starosłowiańskie imię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 14.02.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Kolego UNIM skoro tak byłeś zainteresowany instalacją miki121 to dlaczego od początku zalogowania się na tym forum wiercisz temat wokół nich. Wszystkie Twoje wpisy chyba poza jednym tyczą się mikiego121 i jego pracy Ja sam wysłałem do nich zapytanie o pompę ciepła ale dostałem informację że do końca roku nie mają wolnych terminów i polecili mi kilku innych z forum ludzi od pomp ciepła i rekuperacji. Z mojego punktu widzenia mało mnie obchodzi miki121 i inni ale ciągłe wałkowanie tematów jest już nudne lepiej pogadać o pompach z praktykami Edytowane 14 Lutego 2013 przez Tromsø Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.02.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 no ale może twoje problemy wynikają z tego że zdecydowałeś się na powietrzną chciałeś przyżydzić no to zapewne liczyłeś się z minusami powietrznej oczywiście nikt ci nie broni palić w kominku raz w tygodniu tak ja to robię -3klocki dębiny w tygodniu [przy niedzieli to nie problem chyba-tymbardziej że możesz kupić taki wkład kominkowy z którego wyciągać będziesz popiół raz na wiosnę.ja ci podpowiem jaki ja mam sposób na defrosty - mam to w d ,,, interesuje mnie licznikno może spale 1 m3 drewna w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.02.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) przepraszam ale w pierwszej chwili pomyslałem że pracujesz w przemysle gumowym nie będę kasował - niech zostanie dowód na moje buractwoliczę na wyruzomiałość Edytowane 14 Lutego 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unim 14.02.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Kolego UNIM skoro tak byłeś zainteresowany instalacją miki121 to dlaczego od początku zalogowania się na tym forum wiercisz temat wokół nich. Wszystkie Twoje wpisy chyba poza jednym tyczą się mikiego121 i jego pracy Ja sam wysłałem do nich zapytanie o pompę ciepła ale dostałem informację że do końca roku nie mają wolnych terminów i polecili mi kilku innych z forum ludzi od pomp ciepła i rekuperacji. Z mojego punktu widzenia mało mnie obchodzi miki121 i inni ale ciągłe wałkowanie tematów jest już nudne lepiej pogadać o pompach z praktykami Właśnie po przeczytaniu Pana postu #9152 i odpowiedzi na niego zdecydowałam się troszkę przybliżyć temat. A byliśmy zainteresowani bo po codziennym czytaniu tego forum sami chcieliśmy go na wykonawcę. Edytowane 14 Lutego 2013 przez unim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.02.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 no ale może twoje problemy wynikają z tego że zdecydowałeś się na powietrzną chciałeś przyżydzić no to zapewne liczyłeś się z minusami powietrznej oczywiście nikt ci nie broni palić w kominku raz w tygodniu tak ja to robię -3klocki dębiny w tygodniu [przy niedzieli to nie problem chyba-tymbardziej że możesz kupić taki wkład kominkowy z którego wyciągać będziesz popiół raz na wiosnę. ja ci podpowiem jaki ja mam sposób na defrosty - mam to w d ,,, interesuje mnie licznik no może spale 1 m3 drewna w tym roku Rozwin pojecie. W sensie, ze nie grunt ? Mowilem razy kilka. NIE ma opcji, jakbym rozkopal ogrod to moge isc pod most, ten ktory nie potrzebuje OZC ni PCi I raz jeszcze. Moja PC grzeje mi moj bunkier. A ze moze to robic z lepszym efektem/nizszymi kosztami ? Olac ? Dodam, ze dzieki FM wiem, ze to mozliwe. Ba, dzieki FM juz mam mini tuning i poprawe pracy. Warto pytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Proszę nie chce mi się o tym pisać uwierz mi na słowo że jak pompa ma bardzo zmienny parametr dolnego źródła (powietrze) to górne źródło musi być w miarę "stabilne" i producenci "robiąc" pompę która jest (jak panasonic) i do podłogówki i do grzejników niskotemperaturowych muszą iść na pewien kompromis i dlatego poniżej 25 sprężarka na 50% i grzałki. Są producenci którzy mają dedykowane urz. do podłogówki (mniejszy wymiennik więc większa temp. skraplania) i spr. pracuje z temp. powrotu (z instalacji c.o.) nawet 10oC i o dziwo na papierze gorzej wyglądają od panasonica a w realu wychodzą lepiej np. w czasie tej łagodnej zimy nie było załączenia grzałek ale jak klient słyszy panasonic t-cap stała moc do -15 to myśli o tym że non stop ma -15 a w realu 96% zimy ma w okolicy 0 a na wiosnę i jesień ok. +5 To po co jest zawór rozprężny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 14.02.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Właśnie po przeczytaniu Pana postu #9152 i odpowiedzi na niego zdecydowałam się troszkę przybliżyć temat. A byliśmy zainteresowani bo po codziennym czytaniu tego forum sami chcieliśmy go na wykonawcę. Wykonawców i technologi w Polsce od groma. Kiedy napisałem na forum że zastanawiam się na pompą dużo anonimowych instalatorów zalało mi priva Ja wybrałem pompę powietrzną i instalację taką jaką chciałem ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.02.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 no ale może twoje problemy wynikają z tego że zdecydowałeś się na powietrzną chciałeś przyżydzić no to zapewne liczyłeś się z minusami powietrznej oczywiście nikt ci nie broni palić w kominku raz w tygodniu tak ja to robię -3klocki dębiny w tygodniu [przy niedzieli to nie problem chyba-tymbardziej że możesz kupić taki wkład kominkowy z którego wyciągać będziesz popiół raz na wiosnę. ja ci podpowiem jaki ja mam sposób na defrosty - mam to w d ,,, interesuje mnie licznik no może spale 1 m3 drewna w tym roku ja mam zrobioną powietrzną co żre 30kwh na dobę tej zimy + 4kwh obiegówka po podłodze 240m2 kubatura 360m3 osobny licznik na ukł, chłodniczy i osobny na hydro-box z grzałkami, za cenę wymiennika gruntowego inwestor zrobił sobie wentylację z birinkiem exelentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.02.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 to tak dochodzą mnie informację że większość użytkowników narzeka że nie może poradzić sobie z ustawieniamiale nie tu na forum.czy to prawda że muratorowi powysyłaliscie zdjęcia w krawatach przy swoich pompachjesteście pewni kto łamach muratora będzie komentować ze strony instalatorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Jestem kobietą a to nie jest skrót tylko starosłowiańskie imię. Na mnie mówią Swarożyc:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.02.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 silesia ciekawą rzecz napisałeś 240 m2 -360 m3u mnie 123m2 a tylko 325 m3 to odnosnie naszych dyskusji jak liczyć zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 to tak dochodzą mnie informację że większość użytkowników narzeka że nie może poradzić sobie z ustawieniami ale nie tu na forum. czy to prawda że muratorowi powysyłaliscie zdjęcia w krawatach przy swoich pompach jesteście pewni kto łamach muratora będzie komentować ze strony instalatorów? Miki i społka. Błahuahuahua:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Chłopak mieszka na poddaszu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.02.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 to tak dochodzą mnie informację że większość użytkowników narzeka że nie może poradzić sobie z ustawieniami ale nie tu na forum. czy to prawda że muratorowi powysyłaliscie zdjęcia w krawatach przy swoich pompach jesteście pewni kto łamach muratora będzie komentować ze strony instalatorów? uuu masz wtyki ? Sam odpowiedziales tez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.02.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 vprezeseEX to w roli artura czy wi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts