Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę nie chce mi się o tym pisać uwierz mi na słowo że jak pompa ma bardzo zmienny parametr dolnego źródła (powietrze) to górne źródło musi być w miarę "stabilne" i producenci "robiąc" pompę która jest (jak panasonic) i do podłogówki i do grzejników niskotemperaturowych muszą iść na pewien kompromis i dlatego poniżej 25 sprężarka na 50% i grzałki. Są producenci którzy mają dedykowane urz. do podłogówki (mniejszy wymiennik więc większa temp. skraplania) i spr. pracuje z temp. powrotu (z instalacji c.o.) nawet 10oC i o dziwo na papierze gorzej wyglądają od panasonica a w realu wychodzą lepiej np. w czasie tej łagodnej zimy nie było załączenia grzałek ale jak klient słyszy panasonic t-cap stała moc do -15 to myśli o tym że non stop ma -15 a w realu 96% zimy ma w okolicy 0 a na wiosnę i jesień ok. +5

Panie mkm silesia zastanawia mnie jedno czemu mi Pan tego nie powiedzial jak bylem u Pana na spotkaniu ?? bardzo Pan wychwalal pompe T-Cap i nie padlo zadne z tych sformuowan co Pan tutaj napisal. Mnie to wlasnie najbardziej denerwuje u instalatorow ze madrzy sa na forum ale jak przychodzi do sprzedazy to powiedza 1/3 informacji. W Polsce to jest wkur.... ze za kazdym razem trzeba byc specjalista od wszystkiego co sie kupuje bo zawsze mozna spotkac sie z walkiem. Tak samo bylo u mikiego, robil cos potem ludzie narzekali i jak sie okazalo ze mozna cos zrobic lepiej to pretensje mikiego ze nie chcieli tego albo ze za ta cene sie nie da. Aleeeee pytanie czy Instalator przedstawil taka opcje inwestorowi ??? oczywiscie ze nie !!! przyklad Magnolii ktory na wlasna reke poprawia instalacje ktora dalo sie zrobic lepiej ale pewnie drozej by to kosztowalo. Co z tego jesli iwestor jest w stanie wydac wiecej ale wie ze instalacja jest cycus glancus i nie musi siedzic na FM zeby dowiedziec sie co jest zje....... taki moj zal wyglaszam bo juz mam dosc ciaglego odpytywania instalatorow i dopytywania sie o rozne rzeczy bo oni to uznaja za wiedze tajemna. pozdro!