Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

ja postuluje tylko zeby instalatorzy przedstawiali inwestorom rozne opcje i wyjasnili im co na tym zyskaja/straca. to jest profesjonalne podejscie do klienta gdzie obie strony mysla i mowia o tym samym, obie strony maja swiadomosc podjetej decyzji i skutkow jakie sie z tym wiaza, co pozniej pozwoli na ominiecie rozczarowan. U nas wyglada to tak ze wysylam zapytanie do instalatora on podaje mi sume i tyle. na pytania odpowiada wybiorczo i udziela wygodnych odpowiedzi. wszystko na zasadzie bedzie Pan zadowolony.... odpytalem wielu instalatorow i dwoch sie tylko spytalo o ozc reszta uznala ze jest to zbedny dodatek...

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie mkm silesia zastanawia mnie jedno czemu mi Pan tego nie powiedzial jak bylem u Pana na spotkaniu ?? bardzo Pan wychwalal pompe T-Cap i nie padlo zadne z tych sformuowan co Pan tutaj napisal. Mnie to wlasnie najbardziej denerwuje u instalatorow ze madrzy sa na forum ale jak przychodzi do sprzedazy to powiedza 1/3 informacji. W Polsce to jest wkur.... ze za kazdym razem trzeba byc specjalista od wszystkiego co sie kupuje bo zawsze mozna spotkac sie z walkiem. Tak samo bylo u mikiego, robil cos potem ludzie narzekali i jak sie okazalo ze mozna cos zrobic lepiej to pretensje mikiego ze nie chcieli tego albo ze za ta cene sie nie da. Aleeeee pytanie czy Instalator przedstawil taka opcje inwestorowi ??? oczywiscie ze nie !!! przyklad Magnolii ktory na wlasna reke poprawia instalacje ktora dalo sie zrobic lepiej ale pewnie drozej by to kosztowalo. Co z tego jesli iwestor jest w stanie wydac wiecej ale wie ze instalacja jest cycus glancus i nie musi siedzic na FM zeby dowiedziec sie co jest zje....... taki moj zal wyglaszam bo juz mam dosc ciaglego odpytywania instalatorow i dopytywania sie o rozne rzeczy bo oni to uznaja za wiedze tajemna. pozdro!

Mam do ciebie pytanie -czemu nie pytasz przed zakupem tylko po.

Dlaczego konsekwencje własnej niewiedzy przerzucasz na innych.Jesteś inwestorem i z mocy prawa masz się znać. Jak nie znasz się to zatrudnij projektanta.

Instalator nie jest od tego ,żeby krytykować własny towar .Nie jest od tego ,żeby znaleźć tobie lepszego i tańszego instalatora.

Mało tego instalator wybiera sobie urządzenie z ktury nie będzie miał problemów (klient też). I robi to w dobrej wierze bo odpowiada swoim majątkiem.

Argumentem inwestora jest "ja się przecież nie znam -to wina instalatora".

ja postuluje tylko zeby instalatorzy przedstawiali inwestorom rozne opcje i wyjasnili im co na tym zyskaja/straca. to jest profesjonalne podejscie do klienta gdzie obie strony mysla i mowia o tym samym, obie strony maja swiadomosc podjetej decyzji i skutkow jakie sie z tym wiaza, co pozniej pozwoli na ominiecie rozczarowan. U nas wyglada to tak ze wysylam zapytanie do instalatora on podaje mi sume i tyle. na pytania odpowiada wybiorczo i udziela wygodnych odpowiedzi. wszystko na zasadzie bedzie Pan zadowolony.... odpytalem wielu instalatorow i dwoch sie tylko spytalo o ozc reszta uznala ze jest to zbedny dodatek...

Przecież tak to wygląda ,ale potem jest pretensja ,że ja myślałem ,że jest inaczej.

Ja zawsze wysyłam DTR do poczytania tam jest wszystko 200 stron.

Nawet zawracam uwagę co ważne.

Ale to trzeba przeczytać

Panie mkm silesia zastanawia mnie jedno czemu mi Pan tego nie powiedzial jak bylem u Pana na spotkaniu ?? bardzo Pan wychwalal pompe T-Cap i nie padlo zadne z tych sformuowan co Pan tutaj napisal. Mnie to wlasnie najbardziej denerwuje u instalatorow ze madrzy sa na forum ale jak przychodzi do sprzedazy to powiedza 1/3 informacji. W Polsce to jest wkur.... ze za kazdym razem trzeba byc specjalista od wszystkiego co sie kupuje bo zawsze mozna spotkac sie z walkiem. Tak samo bylo u mikiego, robil cos potem ludzie narzekali i jak sie okazalo ze mozna cos zrobic lepiej to pretensje mikiego ze nie chcieli tego albo ze za ta cene sie nie da. Aleeeee pytanie czy Instalator przedstawil taka opcje inwestorowi ??? oczywiscie ze nie !!! przyklad Magnolii ktory na wlasna reke poprawia instalacje ktora dalo sie zrobic lepiej ale pewnie drozej by to kosztowalo. Co z tego jesli iwestor jest w stanie wydac wiecej ale wie ze instalacja jest cycus glancus i nie musi siedzic na FM zeby dowiedziec sie co jest zje....... taki moj zal wyglaszam bo juz mam dosc ciaglego odpytywania instalatorow i dopytywania sie o rozne rzeczy bo oni to uznaja za wiedze tajemna. pozdro!

Wystarczy "odpowiednio zrobić kotłownie" nie tak jak w Przyszowicach i wtedy wszystko gra - te uwagi dotyczyły skopanej kotłowni "Artura".

Zawsze robię ofertę alternatywną na Technibela/Sanyo ale te pompy maja inne ograniczenia w związku z c.w.u. dlatego mam obie w ofercie bo się uzupełniają ze swoimi "możliwościami"

No niestety musiałbym chyba "poskładać" sam pompę Technibel/Panasonic wtedy by "mnie zaspokoiła" a tak to każda ma coś do poprawy Panasonic soft, Technibel c.w.u.i głośność jedn zewnętrznej (choć nie jest tragiczna ale pansonic cichszy)

No i co ja na to poradzę że czasem kompromis potrzebny.

Chyba najwalniejsze że wiem która co potrafi i można wybrać co komu będzie potrzebne

Wyobraźcie sobie sytuację dom bez izolacji w dachu - 15 C na dworze .

Klient ma pretensję ,że zamroził instalacje z winy instalatora bo zatrzymała się pompa ciepła.

Zaglądał tam raz na tydzień.

Nie wiadomo dlaczego PC się zatrzymała(np brak prądy).

Argument jest właśnie taki .Instalator nie powiedział ,że tak może się zdarzyć.

ehhh... bo tak się w Polsce traktuje klientów, byłe wycisnąć z kasy na maks dając z siebie niewiele, byle to zrobić co ma się zrobić i uciekać dalej

jak coś będzie źle to do poprawki za dodatkową kasę albo... kontakt się urywa, zero odbierania tel itp. w naszych warunkach coś takiego jak gwarancja (w budowlance) to lipa :) oczywiście są firmy / fachowcy w porządku ale niestety - patrząc z perspektywy swojej budowy - większość (więcej niż 50%) to "cfaniaczki"

a co do pompy PC PW to w takim razie jakie są dobre do podłogówki i tylko do podłogówki ?

Mam do ciebie pytanie -czemu nie pytasz przed zakupem tylko po.

co masz na mysli ?? ja jeszcze nic nie kupilem i jestem wlasnie w fazie szukania instalatora. Instalator nie jest od krytykowania wlasnego towaru ale tez nie powinnien mydlic oczow ze jego zabawka dziala wspaniale a potem na forum pisac ze jednak w pewnych temp. to inne dzialaja lepiej ale sa drozsze a klient woli tansze. Ale czy spytal klienta i go uswiadomil ze jak dolozy np. 5 tys to problemow zadnych nie bedzie ? oczywiscie ze nie ! Jakie konsekwencje mojej niewiedzy ?? co Ty chlopie piszesz ? jesli Ty jestes takim specjalista to dla kogo trzymasz to wiedze, jesli nie dla klienta? ja od pol roku czytam forum codziennie i sciagam materialy na temat pomp zeby sie doszkalac bo wiem ze wlasnie nie moge liczyc na szczera opinie instalatora tylko na skrawek informacji o jego produkcie. Klient powinnien byc swiadomy co kupuje na nie specjalista z danego produktu no bo po co sa instalatrorzy ? pracuje w branzy automatyki przemyslowej i myslisz ze jak jade do klienta to kaze mu za mnie napisac program ? odpytuje go z wiedzy o programowaniu i wysmiewam jego niewiedze ? ehhh....

co masz na mysli ?? ja jeszcze nic nie kupilem i jestem wlasnie w fazie szukania instalatora. Instalator nie jest od krytykowania wlasnego towaru ale tez nie powinnien mydlic oczow ze jego zabawka dziala wspaniale a potem na forum pisac ze jednak w pewnych temp. to inne dzialaja lepiej ale sa drozsze a klient woli tansze. Ale czy spytal klienta i go uswiadomil ze jak dolozy np. 5 tys to problemow zadnych nie bedzie ? oczywiscie ze nie ! Jakie konsekwencje mojej niewiedzy ?? co Ty chlopie piszesz ? jesli Ty jestes takim specjalista to dla kogo trzymasz to wiedze, jesli nie dla klienta? ja od pol roku czytam forum codziennie i sciagam materialy na temat pomp zeby sie doszkalac bo wiem ze wlasnie nie moge liczyc na szczera opinie instalatora tylko na skrawek informacji o jego produkcie. Klient powinnien byc swiadomy co kupuje na nie specjalista z danego produktu no bo po co sa instalatrorzy ? pracuje w branzy automatyki przemyslowej i myslisz ze jak jade do klienta to kaze mu za mnie napisac program ? odpytuje go z wiedzy o programowaniu i wysmiewam jego niewiedze ? ehhh....

Ja nie wyśmiewam nie wiedzy ,tez pytam i informuję .Klient wybiera .Ale jak wybierz ei ma jednak pretensje ,że źle wybrał .To dlaczego do instalatora.

Ze bedzie taniej ? Nie bylo takich ustalen. Jedynie osobiscie kiedys stwierdzilem, ze jak zmieszcze sie w cenie wegla to jest na TAK. Koszt ten sam a roboty i syfu NIET :)

Rzecz inna, niezaleznie od kosztow ( tych jeszcze za sezon zimowy nie znamy, jedynie domniemywac mozna ) jesli osiaga sie koszty na poziomie X ale istnieja przeslanki, ze poprawienie paru elementow moze dac koszty na poziomie X minus ?? % ( zawsze jednak MINUS ) to w czym dywagacja ?

Ehhhh :)

1. Czyli osobiście jesteś w wielkim błędzie (byłeś) licząc że PC PW zmieści się w cenie węgla. Jakby to ująć w czarnej du... byłeś jak PC PW planowałeś (to skojarzenie z węglem, nic do Ciebie osobiście). Już nawet nie wspomnę, że grzejesz na grzejnikach. Dobrze jak ta PC PW będzie w cenie gazu ziemnego z tymi grzejnikami!

2. do sprawy X i X minus %. To że coś będzie taniej nie znaczy, że nie podlega to dywagacji. Też chiałbym być instalatorem, który dobiera PC a potem jak PC nie daje rady to robię Klientowi termowizję i mówię jak ma dom dostosować do PC. Od du ... strony (nie wiem co dziś mam z tą dupą). Skoro miałeś takie podejście do PC PW to podpowiem Ci, że samo policzenie , że będzie spowoduje X minus % to jeszcze nie powód by to robić, bo trzeba przeliczyć czy to jest opłacalne ekonomicznie. Nie ma sensu inwestować 10Y żeby zyskać rocznie 0,3Y.

No i naczytasz sie takich głupot i polecisz do instalatora i powiesz ,że sprzedał ci zła PC.

I wyjdzie zgodnie z twoją teorią ,że to kolejny oszust.

stary ... widzę że z ciebie jeszcze wróżbita i prorok jest ;)

już wiesz jak się zachowam w przyszłości.. niesamowite, może branże trzeba zmienić hehe

jeszcze jedna uwaga - gdzie napisałem o oszustach? pisałem o "cfaniaczkach" :)

bay de łej - moja teoria to nie teoria tylko praktyka.. samo życie.. ile się nasłuchałem będzie pan zadowolony... a potem było punktowanie co źle zrobione :)

ile po drodze było wciskanie kitu, a potem tłumaczenia że teoria to teoria a w praktyce się upraszcza itp .. tak upraszcza że bele szybciej i do innej roboty lecieć..

Tak czytam jawi mi się, obraz niesamowity.

Idę do lekarza i mam sprawdzać czy przepisał mi właściwą "terapię", a jak si nie znam, to mam zatrudnić konsultanta medycznego.:bash:

To nie odbiorcy wymuszają bylejakość instalatorów, tylko oni sami, chcąc sprzedać towar i usługi, dorabiają "ideologię właściwą".

Zawsze powtarzam że pompy ciepła nie dla idiotów i coraz częściej się utwierdzam, że stwierdzenie jest słuszne.

Przywołuje też słynne kilka lat temu, a zapomniane, przykazanie dla instalatorów - "temperatura (GZ) głupcze". Zapomniane a szkoda, bo pompa ciepła to niskotemeraturowe urządzenie grzewcze, czego wyrazem są wszelkie COP-y sropy i dupotropy, podawane dla DZ o temperaturze 35 stopni. A kolosalne znaczenie ma to przy powietrznych PCi.

Chwalicie się drodzy instalatorzy faktem, że Wasze PCi nie posiadają grzałek elektrycznych - a powinny je mieć (też, zwłaszcza, w PCi powietrznych). I nie chodzi tu tylko o ich pracę jako ewentualne wspomaganie w warunkach skrajnych, ale jako element ogrzewania awaryjnego.

I na zakończenie. P/W PCi to bardzo dobre rozwiązanie, często wręcz jedyne. Tyle, że zapominacie o tej temperaturze GZ i jedziecie z opowieściami o COP 3 - 7. A CWU ? A może zacznijcie informować inwestorów, że można zastosować niewielkie (3-5kW) elektroniczne przepływowe ogrzewacze CWU, które rozwiązują ten problem - bo oszczędzają energie elektryczną.

Tak wiem - oświecona góra ...., upadły anioł forum (ale forum też upadłe), piszę pierdoły, itp.

Idę do lekarza i mam sprawdzać czy przepisał mi właściwą "terapię", a jak si nie znam, to mam zatrudnić konsultanta medycznego.:bash:

zajebisty tekst :D zaraz dojdziemy do sytuacji ze bede zatrudnial dwoch instalatorow zeby jeden weryfikowal prace drugiego...

jesli informujesz o zaletach/wadach danego rozwiazania to jest ok. mowie o sytuacji gdzie inwestor slyszy od wykonawcy: bedzie Pan zadowolony, bedzie cieplo w domu, bezstresowo a potem jest kapa i wszyscy maja polew z inwestora ze zdecydowal sie na PW.

po pierwsze inwestorzy którym robiłem instal. nie piszą na forum bo chyba są zadowoleni

po drugie ja też nie pisze na forum oprócz zimy jak mam trochę mniej roboty i siedzę przy kompie bo lecą oferty

po trzecie nie napisałem że panasonic to złe rozwiązanie natomiast napisałem że trzeba trochę pracy w kotłowni żeby lepiej działał niż u Artura

po czwarte do każdej umowy robię symulację kosztów ( i w tych symulacjach Panasonic wychodzi lepiej a Technibel dorównuje w realu) więc można przyjąć że oba urz. mają podobną sprawność średnio roczną - kwestia sterownika c.w.u itd. to moje subiektywne odczucie i tak naprawdę nie ma jak tego ocenić

po czwarte subiektywnie wolę Technibela SUBIEKTYWNIE ale najlepiej pasował by mi mix jedn. zewn. panasonic + hydro box tecznibel + soft 90% technibel,10% panasonic ale to SUBIEKTYWNIE bo tecnibela np. nie podepnę do netu a są klienci którzy chcą pompę z netem

Gość Arturo72

To nie jest tak do końca,mamy np. pięciu instalatorów i sprzedawców,jeden sprzedaje urządzenia grzewcze na prąd,drugi na ekogroszek,trzeci pompy ciepła powietrzne,czwarty pompy ciepła gruntowe,piąty na gaz..

To inwestor musi zdecydować,który system wybierze,który będzie dla niego najbardziej optymalny pod każdym względem i to nie na podstawie gadki sprzedawców tylko na podstawie kompleksowej wiedzy o swoim domu.Jeśli sam nie potrafi zdecydować to znaczy,że nie wie co wybudował i musi płacić za nie wiedzę teraz i w przyszłości.

Dla mnie optymalnym rozwiązaniem był prąd,ze względu na zużycie cwu najtańszą alternatywą poza prądem była powietrzna,ekogroszek,gaz,gruntowe odpadły ze względu na cenę i to,że w powietrznej będzie COP2 a nie np.3,5 i będę wchodził częściej na drogą taryfę to też mnie satysfakcjonuje bo wiem,że nic tańszego bym nie znalazł.

Tak wogóle to przy Atlanticu 8kW chciałem grzać tylko w I taryfie,przy Panasie 9kW będą raczej II taryfy dzięki pełnej mocy do -15st.C ;)

natomiast napisałem że trzeba trochę pracy w kotłowni żeby lepiej działał niż u Artura

Np ?

Edytowane przez Arturo72

Poczytałem trochę i powiem szczerze, że zniechęciłem się do tej pompy !

Wykonano dla mnie kilka wycen i kiedy zacząłem zadawać pytania słyszałem: 15 cm na ścianę hmm trochę mało niech Pan da 20 cm będzie lepiej ocieplenie tzn styropian nie jest drogi więc się opłaca, Ci co ich namówiłem na 20 dziś daliby 25cm .......Wentylacja- grawitacyjna hmm , szkoda z mechaniczną by Pan miał dopiero niskie rachunki......

i tak w kółko :(

Po waszych wpisach widać jakie problemy są z pompami i porównując je np. z brudem od pieca na eko to jest przepaść. Piec na eko to rozwiązanie , które jest w 100 % pewne bez żadnych obaw bo idzie Pan spisać licznik, bez dodatkowych pod liczników i bez zbiorników na wodę powyżej 100l.

Wypisuje się tutaj ile to roboty przy piecu ale nie widzi się ile nerwów i latania jest o to żeby pompa działała i dała redę.

Odnosiłem się tylko i wyłącznie do instalatorów PCi (bo to chyba taki temat ?), a w szczególności do tej wypowiedzi :

Dlaczego konsekwencje własnej niewiedzy przerzucasz na innych.Jesteś inwestorem i z mocy prawa masz się znać. Jak nie znasz się to zatrudnij projektanta.

Instalator nie jest od tego ,żeby krytykować własny towar .