fcb 15.02.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Poczytałem trochę i powiem szczerze, że zniechęciłem się do tej pompy ! Wykonano dla mnie kilka wycen i kiedy zacząłem zadawać pytania słyszałem: 15 cm na ścianę hmm trochę mało niech Pan da 20 cm będzie lepiej ocieplenie tzn styropian nie jest drogi więc się opłaca, Ci co ich namówiłem na 20 dziś daliby 25cm .......Wentylacja- grawitacyjna hmm , szkoda z mechaniczną by Pan miał dopiero niskie rachunki...... i tak w kółko Po waszych wpisach widać jakie problemy są z pompami i porównując je np. z brudem od pieca na eko to jest przepaść. Piec na eko to rozwiązanie , które jest w 100 % pewne bez żadnych obaw bo idzie Pan spisać licznik, bez dodatkowych pod liczników i bez zbiorników na wodę powyżej 100l. Wypisuje się tutaj ile to roboty przy piecu ale nie widzi się ile nerwów i latania jest o to żeby pompa działała i dała redę. wiesz to nie jest problem pomp ciepla tylko jakosci wykonania instalacji. wielu uzytkownikow tutaj na forum potwierdzilo ze sa zadowoleni z pompy. wiele osob narzeka na jakies niedociagniecia ale przewaznie wynikaja one z niekompetencji osoby wykonujacej ta instalacje. dzwinym trafem w wieszkosci te osoby byly obsluzone przez jednego wykonawce z pomorza. naczytalem sie wiele rzeczy ale dalej stoje przy decyzji ogrzewania pompa, smieciuchowi stanowcze nie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.02.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Po waszych wpisach widać jakie problemy są z pompami i porównując je np. z brudem od pieca na eko to jest przepaść. Piec na eko to rozwiązanie , które jest w 100 % pewne bez żadnych obaw bo idzie Pan spisać licznik, bez dodatkowych pod liczników i bez zbiorników na wodę powyżej 100l. Wypisuje się tutaj ile to roboty przy piecu ale nie widzi się ile nerwów i latania jest o to żeby pompa działała i dała redę. Bo to dupa, a nie instalator mówił (twierdził). Świnia ma większe pojęcie o niebie, niż on o nowoczesnych systemach grzewczych i wentylacyjnych. Z wypowiedzi wynika, że ledwie załapał się na mechanikę kotła węglowego, a na "wykładach" o sterownikach siedział jak bezrozumny tuman. Zbyt ostro napisałem - nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 15.02.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 to chyba problem Twojego fachowca nie lubię bawić się cudzymi zabawkami chyba że odpłatnie hehe przynajmniej szczera odpowiedz. chociaz rozumiem Arturo ze szuka tutaj rozwiazania. i co Hydraulik w tym przypadku tez wina inwestora ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.02.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) Poczytałem trochę i powiem szczerze, że zniechęciłem się do tej pompy ! Wykonano dla mnie kilka wycen i kiedy zacząłem zadawać pytania słyszałem: 15 cm na ścianę hmm trochę mało niech Pan da 20 cm będzie lepiej ocieplenie tzn styropian nie jest drogi więc się opłaca, Ci co ich namówiłem na 20 dziś daliby 25cm .......Wentylacja- grawitacyjna hmm , szkoda z mechaniczną by Pan miał dopiero niskie rachunki...... i tak w kółko Po waszych wpisach widać jakie problemy są z pompami i porównując je np. z brudem od pieca na eko to jest przepaść. Piec na eko to rozwiązanie , które jest w 100 % pewne bez żadnych obaw bo idzie Pan spisać licznik, bez dodatkowych pod liczników i bez zbiorników na wodę powyżej 100l. Wypisuje się tutaj ile to roboty przy piecu ale nie widzi się ile nerwów i latania jest o to żeby pompa działała i dała redę. Bzdury nic nie wnoszące do tematu piszesz znam ludzi którzy myślą odwrotnie mieli w starym domu super piec z podajnikiem za 8tyś teraz mają w nowym pompę za 16 i myślą odwrotnie niż Ty ALE CO Z TEGO Edytowane 15 Lutego 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 no ja nie grzebię i spoko lokowiesz te parę defrostów warte jest żeby w takim lutym patrzeć jak pompa nabija dziennie 7kwh[np x 0,35 kwh]a te pogrubienie styro to najprostsza sprawa [ważniejsza dopilnowanie innych detali]zaizoluj chałupę na maxa [dołożysz z 10 ]olej reku[przy minimalnych stratach do przemyślenia i zakładaj gruntowa nawet.choć ja po lutym widzę że to niepotrzebne pozdrawiam chłop kujawiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 pisałł to kominkarz ściemniacz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.02.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 olej reku[przy minimalnych stratach do przemyślenia Niby dlaczego - koszt wykonania prawidłowej (zgodnej z przepisami) wentylacji grawitacyjnej, jest porównywalny z kosztem WM z reku, a komfort nieporównywalny. Np. zimą nie pizga po nogach, a to oznacza, też mniejsze wydatki na lekarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) Poczytałem trochę i powiem szczerze, że zniechęciłem się do tej pompy ! Wykonano dla mnie kilka wycen i kiedy zacząłem zadawać pytania słyszałem: 15 cm na ścianę hmm trochę mało niech Pan da 20 cm będzie lepiej ocieplenie tzn styropian nie jest drogi więc się opłaca, Ci co ich namówiłem na 20 dziś daliby 25cm .......Wentylacja- grawitacyjna hmm , szkoda z mechaniczną by Pan miał dopiero niskie rachunki...... i tak w kółko I bardzo dobrze radzili,15cm styro woła o pomstę do nieba to chyba problem Twojego fachowca nie lubię bawić się cudzymi zabawkami chyba że odpłatnie Spoko,damy radę U mnie pompa głównie ma na celu ładować akumulator składający się z 67m3 betonu i jestem pewny,że wywiąże się z tego chociaz rozumiem Arturo ze szuka tutaj rozwiazania. Nie szukam żadnego rozwiązania,pompa narazie nie działa w pełni tego słowa znaczeniu. Narazie muszę doprowadzić te 67m3 betonu do temperatury powrotu pow.20st.C a robię to po kolei,gdyż rzucenie jej od razu na głebokie wody skutkowało temperaturą powrotu pon.20st.C,gdzie pompa z automatu się wyłączała i grzałem grzałką Edytowane 15 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 15.02.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 I bardzo dobrze radzili,15cm styro woła o pomstę do nieba Arturo to jest wniosek poparty obliczeniami ? ile zaoszczedzisz przy wiekszej grubosci scian ? ile bedzie sie zwracac inwestycja w 20 cm styro w porownaniu do 15cm przy pompie ciepla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.02.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 I bardzo dobrze radzili,15cm styro woła o pomstę do nieba Spoko,damy radę U mnie pompa głównie ma na celu ładować akumulator składający się z 67m3 betonu i jestem pewny,że wywiąże się z tego Nie szukam żadnego rozwiązania,pompa narazie nie działa w pełni tego słowa znaczeniu. Narazie muszę doprowadzić te 67m3 betonu do temperatury powrotu pow.20st.C a robię to po kolei,gdyż rzucenie jej od razu na głebokie wody skutkowało temperaturą powrotu pon.20st.C Według mojego SUBIEKTYWNEGO zdania błędna idea w przypadku pompy powietrze - woda i od razu piszę że nie będę się tłumaczył z moich SUBIEKTYWNYCH opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.02.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) I bardzo dobrze radzili,15cm styro woła o pomstę do nieba Jesteś pewny że w każdym przypadku? U mie zmiana z 15 na 25 da oszczędność rzędu 140zł/rok PS Nie uwzględniłem COPA bo jak uwzględnię to hoho. Nawet przy 2,5 wychodzi niecałe 60 Edytowane 15 Lutego 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) Arturo to jest wniosek poparty obliczeniami ? ile zaoszczedzisz przy wiekszej grubosci scian ? ile bedzie sie zwracac inwestycja w 20 cm styro w porownaniu do 15cm przy pompie ciepla ? Dla mnie bzdurą jest myślenie,nie ocieplam bo kupuję pompę ciepła. Mam dom zużywający na c.o wg obliczeń 4800kWh na sezon,zejście z projektowych 10000kWh,też teoretycznych obliczeń kosztowało 17tys.zł więcej. Gdyby nie cwu grzałbym prądem z COP1 za 4tys.zł,a znowu prąd+pompa do cwu to koszt ok.12tys.zł,wolałem kupić za niewiele więcej powietrzną pompę o niskiej mocy. Według mojego SUBIEKTYWNEGO zdania błędna idea w przypadku pompy powietrze - woda i od razu piszę że nie będę się tłumaczył z moich SUBIEKTYWNYCH opinii Nie musisz się tłumaczyć Jesteś pewny że w każdym przypadku? Oczywiście,izolacja domu wg mnie nie podlega "opłacalności". Izolacja domu nie zepsuje się po iluś tam latach,cena energii grzewczej wciąż idzie w góre,za 15 lat jaka będzie cena energii i czy za 15 lat remont izolacji będzie tańszy niż przy budowie czy droższy ? Edytowane 15 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.02.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 błędna idea w przypadku pompy powietrze - woda Podzielam taką opinię, ale z zastrzeżeniem, że także w przypadku każdego innego źródła. W przypadku domu dobrze izolowanego, taka bezwładność nie jest komfortowym rozwiązaniem. Moim zdaniem - oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 15.02.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 tak z ciekawosci ile wychodzi roznica w inwestycji na styro 15 cm i 20 cm grafitowego przy domu jednorodzinnym o rozmiarach srednich ( kubatura 200) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 15.02.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 malux - ty,ja i sporo innych - nie jestesmy dobrymi przykładami bo w naszym przypadku wybór był świadomy, sporo wiedzieliśmy na ten temat, potrzebowaliśmy praktycznie tylko kogoś kto to zmontuje. W razie problemów nawet - bez problemów potrafimy zdiagnozować przyczyne i naprawić/poprawić. Schody zaczynają się w momencie, jak ktos naczyta sie jakie to PC są super-hiper, nie wie nic na ten temat, dostanie wycene, zamontuje i ......potem dopiero są jaja - o czym mieliśmy okazje wielokrotnie tutaj czytac. jak np kolega, który miał zamontowanego Ziriusa i bluzgał na cały świat że mu zimno...okazało się , że z mieszacza puszczał na podłogi 29C - a nikt mu nie wytłumaczył jak się tym steruje. Dalej chyba nie wie, ale przynajmniej wie. jak ręcznie przestawić temperaturę na zasilaniu, zeby miec ciepło w domu..... tutaj w pełni się zgadzam Z sSiwy12 - PC nie dla idiotów.... Przecież z całej filozofii PC instalatorzy krzyczą do inwestorów - ogrzewanie bezobsługowe Pan tylko podaje ile stopni chce mieś w domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 tak z ciekawosci ile wychodzi roznica w inwestycji na styro 15 cm i 20 cm grafitowego przy domu jednorodzinnym o rozmiarach srednich ( kubatura 200) W moim przypadku ok.7.5m3 a to daje 1500zł. W przypadku domu dobrze izolowanego, taka bezwładność nie jest komfortowym rozwiązaniem. Moim zdaniem - oczywiście. A tak kłociłeś się z TB na temat NCO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 15.02.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 ok.7.5m3 a to daje 1500zł. do zaakceptowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.02.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Przecież z całej filozofii PC instalatorzy krzyczą do inwestorów - ogrzewanie bezobsługowe Pan tylko podaje ile stopni chce mieś w domu! Bo to prawda - tyle, że każde źródło ciepła należy "ustawić indywidualnie" do każdego domu i potrzeb ich mieszkańców. Przy PCi, po ustawieniu faktycznie zapominasz, że masz jakieś ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 15.02.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Panowie może a raczej pewnie zadam banalne pytanie ale po to jest forum Rożnica między pompą powietrzną a pompą z wymiennikiem? Pompa powietrzna - jakby zamontować ją w garażu nie na dworze byłoby cieplej o około 5-10 oC dlaczego tak się nie robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 A tak kłociłeś się z TB na temat NCO Akurat nie w tym zakresie - czego sam jesteś przykładem, bo masz centralne i nie przy takiej wielkiej bezwładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts