lujski 23.11.2011 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 no dobra skoro nikt mi nie chce odpowiedzieć na pytanie - to zadam trochę inne - które pompy to tzw,. "tanie chińczyki" ?? prosiłbym o jakieś przykładowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kameleon1983 23.11.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 a co Ty chcesz grzać, halę, na co Ci pompa o mocy 37 kW? zrób zapotrzebowanie na ciepło i dopiero dobieraj pompę, jak by pompa ciepła była jednym zrodłem co to bym zrobił zapotrzebowanie. mi jest potrzebna jako dodatkowe źródło. dlatego się pytam czy wystarczy pompa o mocy 12 kw, 10kw czy 8 kw. widziąłem oferty za 5tys z zasobinkiem czy 12 tys(12 kw) bez zasobnika. jestem z woj łódzkiego i są dofinansowania na pompy. jezeli było by dofinansowanie na pompe pw to jestem w stanie wydać 12 tys razem z zasobnikiem około 250l. działka jest juz zagospodarowana wiec odpadają kolektory poziome i pionowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 23.11.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) kameleon1983: zdradź proszę tajemnicę, jakie będzie główne źródło ogrzewania Twojego domu. Podana przez producenta moc ma się nijak do mocy, która może stanowić podstawę do wyliczenia zapotrzebowania (czyli czy wystarczy 8 czy 30 kW), ponieważ przy niskich temperaturach (sporo poniżej zera) moc jest duużo mniejsza. I to na pewno wypada sprawdzić przed wyborem konkretnego modelu. Jeśli masz dostęp do wykresu lub danych pokazujących wydajność czy moc tej pompy przy np. -10 na zewnątrz, to podaj je tutaj, bo przytaczasz całą tabelkę, w której nie ma niczego ciekawego (oprócz gwarancji ogrzania 400 metrowej hali przy temp = 0 na zewnątrz, wtedy moc wynosi 24 kW, ale do 45 raczej grzać nie będziesz musiał). Natomiast pobór prądu rzędu 8 kW przy pompie mającej ogrzać dom jest tak nieuzasadnionym wydatkiem i obciążeniem dla instalacji, że pozostaje Ci jedynie szukanie czegoś ZNACZNIE mniejszego. lujski: czy to tani chińczyk czy drogi zależy raczej od ceny a nie od typu. Zobacz, jak się zachowuje wydajność (COP) przy temperaturze, która Cię interesuje i wtedy podejmuj decyzję, co dalej. Ciekawe, czy hydrauli znajdzie chwilę, by odpowiedzieć na pytanie w sprawie końcowej ceny tamtej pompy... Edytowane 23 Listopada 2011 przez Tom OP biję się w piersi, wpisałem złego adresata, a to karygodny błąd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 23.11.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Tom - ale ja wczesniej pytałem o pytałem o polskie i chinskie pompy ciepła, ktore by grzały do -20 - o grzanie hal nie pytałem - pytałem o to zeby sobie zobaczyc jak wygladaja pompy z podobnymni paramterami i jaka roznica jest w cenach generalnie to dopiero sie przymierzam do zakupu pompy, ma byc głównym źródłem ciepła - dobrze jakby grzałą do tych -20 stopni, ale przy tak duzych mrozach to zapewno odpale kondensacyjny na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 23.11.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) Bardzo przepraszam.Bije się w piersi. Już poprawiłem.Zatem szukamy tego samego.Nie znalazłem niestety nigdzie ciekawych danych o ciekawych cenowo pompach. Zazwyczaj producent lub importer podaje temp zewnętrzną 0, natomiast wykresu lub danych przy niższych temperaturach brak. Ale może to jest tak, że po prostu źle szukam... Edytowane 23 Listopada 2011 przez Tom OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kameleon1983 23.11.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 szczegółowe dane to ja widze tylko na stronach zagranicznych. sa tabele wykresy efektywnosci nawet instrukcje jak podłączyć i dodatkowo filmy video.a na polskich info co do temp 0 C i wyjatkow -7, -10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.11.2011 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 HURAMamy 1000 wpisówChyba PC PW zyskają godne miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 24.11.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 ... w forumowym archiwum hydrauli: czy do ogrzania domu i cwu Twoim zdaniem warto szukać jakiegoś "chinola" zakładając, że montaż przeprowadzi sprawdzony instalator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.11.2011 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Są chinole i CHINOLE.Montowałem chinola z tabliczką znamionową z DORTMUNDU i 5 letnia gwarancją .Ale był też taki który udało się uruchomić trzeci agregat .Jedno i drugie ładnie pracuje już ponad rok.Ja robię to aptekarsko .nawet w instrukcji do chinola było napisane ,że nie trzeba robić próżni ,wystarczy wypłukać rury wypuszczając czynnik chłodniczy (zbrodnia)Ja kupiłem przyzwoitą pompę (iwerter do -15 C) za 10000 zł typ 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.11.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 hydrauli napisz albo wyślij jaki namiar mail i telefon do siebie.Bo jak kiedy znikniesz to kto mnie pompę założy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 czy pod kątem wykorzystania 2 taryfy przy pompie pow. lepiej zrobić posadzkę cementową niż andryhydową - podobna ta ostatnia szybciej oddaje ciepło i tyle nie kumuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.11.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Sam sobie odpowiedziałeś . W drugiej taryfie musisz zakumulować zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.11.2011 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.11.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 A w ogóle, czy w przypadku pomp powietrze-woda warto wchodzić w dwie taryfy ?W końcu nocą spada temperatura powietrza, czyli COP...Jest dobry COP pomiędzy 13 a 15, ale czy to wystarczające ? Oświetlenie, RTV od 16 do 22 pracują też w "gorszej taryfie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 są jeszcze soboty niedzielę święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 25.11.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Soboty, niedziele są, ale święta już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.11.2011 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Moja Alterma od 1.11.2011 łyknęła 1000 kWh.domek ma 250 m2 ,żeliwne grzejniki i podłogówkę Pogoda jest super -tak trzymać.Lepiej palić polski prąd .niż ruski gaz czy ropę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 28.11.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Hej!Pozdrawiam gorąco!Nie było mnie w dysputach,ale zapewniam,że śledzę wątek "kibicuję",odnośnie pogody,też się cieszę niezmiernie,ciepło nawet w Skandynawii.Mam pytanie...czy przy tych temperaturach,w okresie jednego miesiąca ,1000kWh to nie lekka przesada,nawet jak na 250m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 28.11.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 mysle ze to sporo - moja zuzyla od 30.10- 27.11 (taki mam zapisany okres) - 592kWhroznica miedzy moja a hydrauli moze wynikac z zapotrzebowania na prad - 16tka troche wiecej potrzebuje niz 11nastka mrozna zima moze sie to zmienic na jego korzysc, bo u mnie czesciej beda zalaczaly sie zapasowe grzalki - tak mysleoraz z tego ze ja ogrzewam obecnie - bez poddasza sam parter - ok 190-200m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.11.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 tak dla odniesienia...mój domek od 30.10.2011 do dzisiaj tj. 28.11.2011 łyknął 1106 kwh "czystego" prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts