Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co Ty chcesz grzać,

halę,

na co Ci pompa o mocy 37 kW?

zrób zapotrzebowanie na ciepło i dopiero dobieraj pompę,

jak by pompa ciepła była jednym zrodłem co to bym zrobił zapotrzebowanie.

mi jest potrzebna jako dodatkowe źródło. dlatego się pytam czy wystarczy pompa o mocy 12 kw, 10kw czy 8 kw.

widziąłem oferty za 5tys z zasobinkiem czy 12 tys(12 kw) bez zasobnika.

jestem z woj łódzkiego i są dofinansowania na pompy. jezeli było by dofinansowanie na pompe pw to jestem w stanie wydać 12 tys razem z zasobnikiem około 250l.

działka jest juz zagospodarowana wiec odpadają kolektory poziome i pionowe

kameleon1983: zdradź proszę tajemnicę, jakie będzie główne źródło ogrzewania Twojego domu.

Podana przez producenta moc ma się nijak do mocy, która może stanowić podstawę do wyliczenia zapotrzebowania (czyli czy wystarczy 8 czy 30 kW), ponieważ przy niskich temperaturach (sporo poniżej zera) moc jest duużo mniejsza. I to na pewno wypada sprawdzić przed wyborem konkretnego modelu. Jeśli masz dostęp do wykresu lub danych pokazujących wydajność czy moc tej pompy przy np. -10 na zewnątrz, to podaj je tutaj, bo przytaczasz całą tabelkę, w której nie ma niczego ciekawego (oprócz gwarancji ogrzania 400 metrowej hali przy temp = 0 na zewnątrz, wtedy moc wynosi 24 kW, ale do 45 raczej grzać nie będziesz musiał). Natomiast pobór prądu rzędu 8 kW przy pompie mającej ogrzać dom jest tak nieuzasadnionym wydatkiem i obciążeniem dla instalacji, że pozostaje Ci jedynie szukanie czegoś ZNACZNIE mniejszego.

lujski: czy to tani chińczyk czy drogi zależy raczej od ceny a nie od typu. Zobacz, jak się zachowuje wydajność (COP) przy temperaturze, która Cię interesuje i wtedy podejmuj decyzję, co dalej.

Ciekawe, czy hydrauli znajdzie chwilę, by odpowiedzieć na pytanie w sprawie końcowej ceny tamtej pompy...

Edytowane przez Tom OP
biję się w piersi, wpisałem złego adresata, a to karygodny błąd!

Tom - ale ja wczesniej pytałem o pytałem o polskie i chinskie pompy ciepła, ktore by grzały do -20 - o grzanie hal nie pytałem - pytałem o to zeby sobie zobaczyc jak wygladaja pompy z podobnymni paramterami i jaka roznica jest w cenach

generalnie to dopiero sie przymierzam do zakupu pompy, ma byc głównym źródłem ciepła - dobrze jakby grzałą do tych -20 stopni, ale przy tak duzych mrozach to zapewno odpale kondensacyjny na gaz :D

Bardzo przepraszam.

Bije się w piersi. Już poprawiłem.

Zatem szukamy tego samego.

Nie znalazłem niestety nigdzie ciekawych danych o ciekawych cenowo pompach. Zazwyczaj producent lub importer podaje temp zewnętrzną 0, natomiast wykresu lub danych przy niższych temperaturach brak. Ale może to jest tak, że po prostu źle szukam...

Edytowane przez Tom OP

Są chinole i CHINOLE.Montowałem chinola z tabliczką znamionową z DORTMUNDU i 5 letnia gwarancją .Ale był też taki który udało się uruchomić trzeci agregat .

Jedno i drugie ładnie pracuje już ponad rok.

Ja robię to aptekarsko .nawet w instrukcji do chinola było napisane ,że nie trzeba robić próżni ,wystarczy wypłukać rury wypuszczając czynnik chłodniczy (zbrodnia)

Ja kupiłem przyzwoitą pompę (iwerter do -15 C) za 10000 zł typ 16

A w ogóle, czy w przypadku pomp powietrze-woda warto wchodzić w dwie taryfy ?

W końcu nocą spada temperatura powietrza, czyli COP...

Jest dobry COP pomiędzy 13 a 15, ale czy to wystarczające ?

Oświetlenie, RTV od 16 do 22 pracują też w "gorszej taryfie"...

mysle ze to sporo - moja zuzyla od 30.10- 27.11 (taki mam zapisany okres) - 592kWh

roznica miedzy moja a hydrauli moze wynikac z zapotrzebowania na prad - 16tka troche wiecej potrzebuje niz 11nastka

mrozna zima moze sie to zmienic na jego korzysc, bo u mnie czesciej beda zalaczaly sie zapasowe grzalki - tak mysle

oraz z tego ze ja ogrzewam obecnie - bez poddasza sam parter - ok 190-200m2