Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Pompa powietrzna - jakby zamontować ją w garażu nie na dworze byłoby cieplej o około 5-10 oC dlaczego tak się nie robi?

Bo w garażu, tego ciepłego powietrza jest tylko na kilkanaście minut pracy PCi - oczywiście upraszczając zagadnienie.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Pompa powietrzna - jakby zamontować ją w garażu nie na dworze byłoby cieplej o około 5-10 oC dlaczego tak się nie robi?

Bo w ciągu 15min pracy pompy w garażu masz taką samą ja nie niższą temperaturę niż na zewnątrz ;)

ARTUR

"Dla mnie optymalnym rozwiązaniem był prąd,ze względu na zużycie cwu najtańszą alternatywą poza prądem była powietrzna,ekogroszek,gaz,gruntowe odpadły ze względu na cenę i to,że w powietrznej będzie COP2 a nie np.3,5 i będę wchodził częściej na drogą taryfę to też mnie satysfakcjonuje bo wiem,że nic tańszego bym nie znalazł.

Tak wogóle to przy Atlanticu 8kW chciałem grzać tylko w I taryfie,przy Panasie 9kW będą raczej II taryfy dzięki pełnej mocy do -15st.C ;)"

to nie tak prosto pełna moc do -15 nie oznacza że przy -15 masz lepszy cop

cop jest taki sam jak w zwykłej pompie przy -15

panasonc t-cap 9kw ma sprężarkę ze zwykłej 12kw

ale jak wiesz inwerter może pracować minimalnie na 30% więc jak będziesz potrzebował mniej niż 4kw to będziesz miał pompę on-off

dobra koniec bo z tego chleba nie będę miał

Poczytałem trochę i powiem szczerze, że zniechęciłem się do tej pompy !

Wykonano dla mnie kilka wycen i kiedy zacząłem zadawać pytania słyszałem: 15 cm na ścianę hmm trochę mało niech Pan da 20 cm będzie lepiej ocieplenie tzn styropian nie jest drogi więc się opłaca, Ci co ich namówiłem na 20 dziś daliby 25cm .......Wentylacja- grawitacyjna hmm , szkoda z mechaniczną by Pan miał dopiero niskie rachunki......

i tak w kółko :(

Po waszych wpisach widać jakie problemy są z pompami i porównując je np. z brudem od pieca na eko to jest przepaść. Piec na eko to rozwiązanie , które jest w 100 % pewne bez żadnych obaw bo idzie Pan spisać licznik, bez dodatkowych pod liczników i bez zbiorników na wodę powyżej 100l.

Wypisuje się tutaj ile to roboty przy piecu ale nie widzi się ile nerwów i latania jest o to żeby pompa działała i dała redę.

To wszystko zależy kto i jak wykonał instalację.

U mnie hydraulik spisał się dobrze instalator pompy również, spotkali się razem i ustalili co i jak,

aby później nie było niedomówień i zbędnych metrów rurek w kotłowni.

Wszystko co ustaliliśmy z wykonawcami zostało wykonane i nie mam żadnych zastrzeżeń do ich pracy(a przede wszystkim do wykonanej instalacji ).

A ja w tej chwili mogę powiedzieć że moja pompa śmiga jak ta lala i nie mam żadnych problemów i jestem bardzo zadowolony że nie wybrałem pieca na coś

A to że mam podlicznik i spisuje co się da to takie moje hobby:D.

Więc wydaje mi się że można być zadowolonym z Pci , ale może miałem fart do wykonawców.:yes:

Tak czytam jawi mi się, obraz niesamowity.

Idę do lekarza i mam sprawdzać czy przepisał mi właściwą "terapię", a jak si nie znam, to mam zatrudnić konsultanta medycznego.:bash:

Ja ostatnio poprosiłem o zmianę leku bo mi szkodził ,przeczytałem ulotkę nowego .Różnił się nazwą.

Oczywiście można nie czytać

adigg ma rację

niech następni skorzystają z tego przepychania tematu.

jeśli chodzi o izolację

to tam 50 zł tu 100zł a tam 200zł

a na koncu-niemożliwe żeby 100m2 ogrzać za 1000 zl .

przy przeliczeniach macie rację -no ale jest okazja to zrobić a potem spokojniej poobserwować ceny paliw.

jeszcze jedno jak ktoś lubi troszkę ryzykować

to nie brać powietrznej tylko gruntową a chwilowo nie robić kominka za 10 tyś zł

i wtym miejscu przyda się się bardzo dobra izolacja żeby w przypadku awarii z tydzien spokojnie czekać na naprawę-taki przykład.

Gość Arturo72
to nie tak prosto pełna moc do -15 nie oznacza że przy -15 masz lepszy cop

cop jest taki sam jak w zwykłej pompie przy -15

panasonc t-cap 9kw ma sprężarkę ze zwykłej 12kw

ale jak wiesz inwerter może pracować minimalnie na 30% więc jak będziesz potrzebował mniej niż 4kw to będziesz miał pompę on-off

dobra koniec bo z tego chleba nie będę miał

Ale mi nie zależy na wyższym COP przy -15st.C tylko na wyższej dostępnej mocy grzewczej.8kW Atlantica dysponuje przy -15st.C ok.5kW mocy grzewczej a Panasonic ma dalej 9kW,u mnie ma to znaczenie przy grzaniu w II taryfie,jak pisałem wyżej,gdybym miał 8kW Atlantica to grzałbym tylko w I taryfie ale skoro mam pompę,której moc jest na tyle duża przy niskich temperaturach to wchodzę w dwie taryfy a pompa ma za zadanie ładować akumulator.

Przy okazji wieści z budowy,wszystkie pętle otwarte,temperatura zasilania 34st.C powrotu 25st.C a po nocy zastałem 42st.C na zasilaniu i 34st.C na powrocie,temperatura w domu wczoraj wieczorem 13,5st.C dzisiaj rano 17,9st.C przy połowie odkręconych petli.

Edytowane przez Arturo72

Ale mi nie zależy na wyższym COP przy -15st.C tylko na wyższej dostępnej mocy grzewczej.8kW Atlantica dysponuje przy -15st.C ok.5kW mocy grzewczej a Panasonic ma dalej 9kW,u mnie ma to znaczenie przy grzaniu w II taryfie,jak pisałem wyżej,gdybym miał 8kW Atlantica to grzałbym tylko w I taryfie ale skoro mam pompę,której moc jest na tyle duża przy niskich temperaturach to wchodzę w dwie taryfy a pompa ma za zadanie ładować akumulator.

Przy okazji wieści z budowy,wszystkie pętle otwarte,temperatura zasilania 34st.C powrotu 25st.C a po nocy zastałem 42st.C na zasilaniu i 34st.C na powrocie,temperatura w domu wczoraj wieczorem 13,5st.C dzisiaj rano 17,9st.C przy połowie odkręconych petli.

A wiec wychodzisz na prosta, well done !!!:D

To trzeba kupić atlantic typ 11 to jest ta sama moc i trzy fazy.To tylko kwestia nazwy.

A ciekawe jak cenowo ?

Gość Arturo72
To trzeba kupić atlantic typ 11 to jest ta sama moc i trzy fazy.To tylko kwestia nazwy.

A ciekawe jak cenowo ?

TRI11 jest droższa niż T-CAP 9kW,za "moich" czasów" cena dla kupujacego to ok.19-20tys.zł z VAT8% :)

Jeb. To ile Wy te PC bedziecie odpalac? Dluzej niz u mnie ??

Pytanie brzmi. Jak w rok niecaly mozna odpalic 40 czy nawet gdzies widzialem 60 szt PC ?

Podpowiedz. Przy takiej szybkosci podlaczen jak u mnie i Arturo ( nie licze dostawy ).

Chcialbympompe, kto tam jeszcze ma z wiadomego zrodla... U Was tez odpalanie trwalo tyle ?

miałam zadać to samo pytanie :)