sSiwy12 15.02.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Pompa powietrzna - jakby zamontować ją w garażu nie na dworze byłoby cieplej o około 5-10 oC dlaczego tak się nie robi? Bo w garażu, tego ciepłego powietrza jest tylko na kilkanaście minut pracy PCi - oczywiście upraszczając zagadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Pompa powietrzna - jakby zamontować ją w garażu nie na dworze byłoby cieplej o około 5-10 oC dlaczego tak się nie robi? Bo w ciągu 15min pracy pompy w garażu masz taką samą ja nie niższą temperaturę niż na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.02.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 ARTUR"Dla mnie optymalnym rozwiązaniem był prąd,ze względu na zużycie cwu najtańszą alternatywą poza prądem była powietrzna,ekogroszek,gaz,gruntowe odpadły ze względu na cenę i to,że w powietrznej będzie COP2 a nie np.3,5 i będę wchodził częściej na drogą taryfę to też mnie satysfakcjonuje bo wiem,że nic tańszego bym nie znalazł.Tak wogóle to przy Atlanticu 8kW chciałem grzać tylko w I taryfie,przy Panasie 9kW będą raczej II taryfy dzięki pełnej mocy do -15st.C ;)" to nie tak prosto pełna moc do -15 nie oznacza że przy -15 masz lepszy cop cop jest taki sam jak w zwykłej pompie przy -15 panasonc t-cap 9kw ma sprężarkę ze zwykłej 12kwale jak wiesz inwerter może pracować minimalnie na 30% więc jak będziesz potrzebował mniej niż 4kw to będziesz miał pompę on-offdobra koniec bo z tego chleba nie będę miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 15.02.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Poczytałem trochę i powiem szczerze, że zniechęciłem się do tej pompy ! Wykonano dla mnie kilka wycen i kiedy zacząłem zadawać pytania słyszałem: 15 cm na ścianę hmm trochę mało niech Pan da 20 cm będzie lepiej ocieplenie tzn styropian nie jest drogi więc się opłaca, Ci co ich namówiłem na 20 dziś daliby 25cm .......Wentylacja- grawitacyjna hmm , szkoda z mechaniczną by Pan miał dopiero niskie rachunki...... i tak w kółko Po waszych wpisach widać jakie problemy są z pompami i porównując je np. z brudem od pieca na eko to jest przepaść. Piec na eko to rozwiązanie , które jest w 100 % pewne bez żadnych obaw bo idzie Pan spisać licznik, bez dodatkowych pod liczników i bez zbiorników na wodę powyżej 100l. Wypisuje się tutaj ile to roboty przy piecu ale nie widzi się ile nerwów i latania jest o to żeby pompa działała i dała redę. To wszystko zależy kto i jak wykonał instalację. U mnie hydraulik spisał się dobrze instalator pompy również, spotkali się razem i ustalili co i jak, aby później nie było niedomówień i zbędnych metrów rurek w kotłowni. Wszystko co ustaliliśmy z wykonawcami zostało wykonane i nie mam żadnych zastrzeżeń do ich pracy(a przede wszystkim do wykonanej instalacji ). A ja w tej chwili mogę powiedzieć że moja pompa śmiga jak ta lala i nie mam żadnych problemów i jestem bardzo zadowolony że nie wybrałem pieca na coś A to że mam podlicznik i spisuje co się da to takie moje hobby:D. Więc wydaje mi się że można być zadowolonym z Pci , ale może miałem fart do wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.02.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 W moim przypadku ok.7.5m3 a to daje 1500zł. A liczyłeś różnice w kosztach ogrzewania? U mnie wynosi ona 40zł rocznie. Myślisz że dobrze bym zrobił dając 20cm zamiast 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.02.2013 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Tak czytam jawi mi się, obraz niesamowity. Idę do lekarza i mam sprawdzać czy przepisał mi właściwą "terapię", a jak si nie znam, to mam zatrudnić konsultanta medycznego. Ja ostatnio poprosiłem o zmianę leku bo mi szkodził ,przeczytałem ulotkę nowego .Różnił się nazwą. Oczywiście można nie czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 adigg ma rację niech następni skorzystają z tego przepychania tematu.jeśli chodzi o izolację to tam 50 zł tu 100zł a tam 200zła na koncu-niemożliwe żeby 100m2 ogrzać za 1000 zl .przy przeliczeniach macie rację -no ale jest okazja to zrobić a potem spokojniej poobserwować ceny paliw. jeszcze jedno jak ktoś lubi troszkę ryzykować to nie brać powietrznej tylko gruntową a chwilowo nie robić kominka za 10 tyś złi wtym miejscu przyda się się bardzo dobra izolacja żeby w przypadku awarii z tydzien spokojnie czekać na naprawę-taki przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.02.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 i wtym miejscu przyda się się bardzo dobra izolacja żeby w przypadku awarii z tydzien spokojnie czekać na naprawę-taki przykład. Zawsze mozesz zainwestowac 150 zl w 3 fazowa nagrzwnice 6kW. Widzialam ostatnio w markecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) to nie tak prosto pełna moc do -15 nie oznacza że przy -15 masz lepszy cop cop jest taki sam jak w zwykłej pompie przy -15 panasonc t-cap 9kw ma sprężarkę ze zwykłej 12kw ale jak wiesz inwerter może pracować minimalnie na 30% więc jak będziesz potrzebował mniej niż 4kw to będziesz miał pompę on-off dobra koniec bo z tego chleba nie będę miał Ale mi nie zależy na wyższym COP przy -15st.C tylko na wyższej dostępnej mocy grzewczej.8kW Atlantica dysponuje przy -15st.C ok.5kW mocy grzewczej a Panasonic ma dalej 9kW,u mnie ma to znaczenie przy grzaniu w II taryfie,jak pisałem wyżej,gdybym miał 8kW Atlantica to grzałbym tylko w I taryfie ale skoro mam pompę,której moc jest na tyle duża przy niskich temperaturach to wchodzę w dwie taryfy a pompa ma za zadanie ładować akumulator. Przy okazji wieści z budowy,wszystkie pętle otwarte,temperatura zasilania 34st.C powrotu 25st.C a po nocy zastałem 42st.C na zasilaniu i 34st.C na powrocie,temperatura w domu wczoraj wieczorem 13,5st.C dzisiaj rano 17,9st.C przy połowie odkręconych petli. Edytowane 15 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 powietrzna -to tylko za dużąi nie chcę tu słuchać wywodów sprzedawców jakbym miał lepiej z małą pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.02.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ale mi nie zależy na wyższym COP przy -15st.C tylko na wyższej dostępnej mocy grzewczej.8kW Atlantica dysponuje przy -15st.C ok.5kW mocy grzewczej a Panasonic ma dalej 9kW,u mnie ma to znaczenie przy grzaniu w II taryfie,jak pisałem wyżej,gdybym miał 8kW Atlantica to grzałbym tylko w I taryfie ale skoro mam pompę,której moc jest na tyle duża przy niskich temperaturach to wchodzę w dwie taryfy a pompa ma za zadanie ładować akumulator. Przy okazji wieści z budowy,wszystkie pętle otwarte,temperatura zasilania 34st.C powrotu 25st.C a po nocy zastałem 42st.C na zasilaniu i 34st.C na powrocie,temperatura w domu wczoraj wieczorem 13,5st.C dzisiaj rano 17,9st.C przy połowie odkręconych petli. A wiec wychodzisz na prosta, well done !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.02.2013 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 powietrzna -to tylko za dużą i nie chcę tu słuchać wywodów sprzedawców jakbym miał lepiej z małą pompą 5 x za duża a albo 10 x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.02.2013 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ale mi nie zależy na wyższym COP przy -15st.C tylko na wyższej dostępnej mocy grzewczej.8kW Atlantica dysponuje przy -15st.C ok.5kW mocy grzewczej a Panasonic ma dalej 9kW,u mnie ma to znaczenie przy grzaniu w II taryfie,jak pisałem wyżej,gdybym miał 8kW Atlantica to grzałbym tylko w I taryfie ale skoro mam pompę,której moc jest na tyle duża przy niskich temperaturach to wchodzę w dwie taryfy a pompa ma za zadanie ładować akumulator. Przy okazji wieści z budowy,wszystkie pętle otwarte,temperatura zasilania 34st.C powrotu 25st.C a po nocy zastałem 42st.C na zasilaniu i 34st.C na powrocie,temperatura w domu wczoraj wieczorem 13,5st.C dzisiaj rano 17,9st.C przy połowie odkręconych petli. To trzeba kupić atlantic typ 11 to jest ta sama moc i trzy fazy.To tylko kwestia nazwy. A ciekawe jak cenowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 tak jest x15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 dobrze że ci artur ta pompa zatrybiła bo jak dziś uslyszałem o meteorycie to pierwsze co pomyślałem- że przy twoim szczęściu mogła oberwać jednostka zewnętrzna- jednak omineła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 To trzeba kupić atlantic typ 11 to jest ta sama moc i trzy fazy.To tylko kwestia nazwy. A ciekawe jak cenowo ? TRI11 jest droższa niż T-CAP 9kW,za "moich" czasów" cena dla kupujacego to ok.19-20tys.zł z VAT8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.02.2013 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 TRI11 jest droższa niż T-CAP 9kW,za "moich" czasów" cena dla kupujacego to ok.19-20tys.zł z VAT8% Atlantic pewno by się dało za 23000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Atlantic pewno by się dało za 23000 zł O,ceny TRI spadają Dobre info dla inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 artur za tri 11 23 tyś to żaden spadek cenowy zresztą 23 z montażem za tri 11 to chyba jakoś tak średnio konkurencyjnie przy cenach za gruntową - spadają szybciej im ceny niż przy powietrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 15.02.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Jeb. To ile Wy te PC bedziecie odpalac? Dluzej niz u mnie ?? Pytanie brzmi. Jak w rok niecaly mozna odpalic 40 czy nawet gdzies widzialem 60 szt PC ? Podpowiedz. Przy takiej szybkosci podlaczen jak u mnie i Arturo ( nie licze dostawy ). Chcialbympompe, kto tam jeszcze ma z wiadomego zrodla... U Was tez odpalanie trwalo tyle ? miałam zadać to samo pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts