Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nigdy nie ukrywałem,że jestem przeciwny "durszalkom" made in Liwko,Pyxis itp ;)

Niskie rachunki za ogrzewanie nie daje nam pompa ciepła tylko nasz dom :)

Gruntowa uratowała Wam dupę...ale tylko do czasu ;)

Drogi Arturo, mylisz pojęcia. Jeżeli dom opatulę warstewką folii to będzie durszlakiem? A jeżeli zamiast dać 15cm styropianu dałbym 20 i zaoszczędził bym 40zł rocznie to czy dobrze bym zrobił?

Czekam na odpowiedź :)

Bo to zależy jak liczyć może kubatura.Bo strop pomiędzy parterem i poddaszem jest nieizolowany ,Parter h= 275 cm

sporo wody bo to firma i 6 ludzi + normanle potrzeby mieszkańców

Wystawie i ja moje 'oddzialy' na linie.

Parter 2.50-3.00, pod nim nie izolowana piwnica, nad nim pietro zas nad pietrem NIE izolowane pseudo poddasze ( bardzo niskie ale jednak, nieuzytkowe ).

5 ludzi doroslych ( dzieci nawet i wiecej 'kosztuja' ) + ponad normatywne potrzeby mieszkancow.

Moja PC w bunkrze ( by Miki ) vs Twoja gruntowa.

Ewidentnie Panie wykonawco cos nie teges.

PS.

Dalej bede podtrzymywal teze, ze moze u mnie byc lepiej ... aaa i na grzejnikach.

Niskie rachunki za ogrzewanie nie daje nam pompa ciepła tylko Wasz dom,a że macie "durszlaki" zamiast domów to niskie rachunki macie na niskim okresie użytkowania :)

Arturo , wyluzuj .......................

I Livko i Pyxis już mieszkają, a Ty ......................................

Niskie rachunki za ogrzewanie nie daje nam pompa ciepła tylko Wasz dom,a że macie "durszlaki" zamiast domów to niskie rachunki macie na niskim okresie użytkowania :)

Heheh, jak rozumiem skoro moj "durszlak" bierze 1200 zl na sezon, to Twoj dom pewnie ogrzejesz za.... 400zl? Eee. no duzo. Masz bardzo cieply dom. 300 max?

Jak sie kura zesiura Arturo! (a Mance w poprzek stanie). :)

Edytowane przez Pyxis

ooo...witki

panowie robi się ciepło jak zwykle

@Bad napisał, że 23 za pompę PW 11kW to dużo za grunt 7kW z zasobnikiem 27kpln to ok.

Ja się nie zgadzam. Po pierwsze primo pompa PW technicznie dużo bardziej zaawansowana (tak tak wiem zaawansowana się szybciej zepsuje) a po drugie primo 11kW kontra 7kW od tyle.

Arturo, Pyksis ma przewagę on użytkuje ten swój durszlak, i jak twierdzi za CO zapłaci 1200 zł, a ma większy chyba dom niż ty (jak mu drastycznie podniosą ceny np 2 x to zapłaci 2 x tyle ), a ty się tak napinasz obliczasz gniesz i wywijasz a zapłacisz ile mniej ?? a ile mniej wydałeś na instalacje (a umówmy się konstelacja sprzyjających warunków dla cen twojej instalacji CO jest bardzo dobra)

hehe

przy gruntowej zagrałbym na całość i bez kominka,

regut ja kocham swój wkład[zasługa liwka duża]

tak poważniej dzięki kominkowi można cop uzyskać niezły

[2-3 tygodnie przepalania to max]

ostatnio się prawie popłakałem prawie jak przyszedłem na budowę po 13 h a w kominku palił się kloc dębowy.

wiem że malenstwo mnie nie zawiedzie

i kto mi uwierzy że z niego popiolu nie trzeba wynosić

Gość Arturo72
Ale teoretycznie?

Drogi Arturo, mylisz pojęcia.

Dogie Liwki &Pixise ;)

Nie moja wina,że Wasze "durszlaki" dla zaspokojenia potrzeb tanich rachunków potrzebują dogich gruntowych ;)

Malux,podobnie jak ja miał teoretyczne wyliczenie zużycia energii przez dom przed budową...

Jak wygląda jego faktyczne zużycie energii przy powietrznej widać co tydzień.

Ja będę miał rochę większe zużycie ale to wynika z większego zapotrzebowania domu na ciepło.

Oczywiście nie omieszkam przedstawiać fotek licznika ze zużyciem energii tak jak zapowiedziałem i żeby uwidocznić,że durszalki typu "Liwko&Pixis" nie mają racji bytu wśród niskich rachunków za ogrzewanie :)

Edytowane przez Arturo72