Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Malux,podobnie jak ja miał teoretyczne wyliczenie zużycia energii przez dom przed budową...

Jak wygląda jego faktyczne zużycie energii przy powietrznej widać co tydzień.

Tylko jak u siebie pale czasami w kominku, to krzycze do zony, zeby wrzucila dwa "maluxy" bo wygasa.

Poczekajmy moze az zacznie uzywac kominka tylko sporadycznie, a nie jako glowne zrodlo ciepla. Urealni sie zuzycie pradu.

Dogie Liwki &Pixise ;)

Nie moja wina,że Wasze "durszlaki" dla zaspokojenia potrzeb tanich rachunków potrzebują dogich gruntowych ;)

Malux,podobnie jak ja miał teoretyczne wyliczenie zużycia energii przez dom przed budową...

Jak wygląda jego faktyczne zużycie energii przy powietrznej widać co tydzień.

Ja będę miał rochę większe zużycie ale to wynika z większego zapotrzebowania domu na ciepło.

Oczywiście nie omieszkam przedstawiać fotek licznika ze zużyciem energii tak jak zapowiedziałem i żeby uwidocznić,że durszalki typu "Liwko&Pixis" nie mają racji bytu wśród niskich rachunków za ogrzewanie :)

Zycze powodzenia, ale tez pokory:yes: powiedziales Hop a jeszcze nie przeskoczyles :)

Gość Arturo72
Kiedyś napisałem że przy PC PW trzeba polubić kominek, a Ty masz kominek, który da się polubić :D

U mnie kominek będzie "badziewny" bodobnie jak dla niektórych moja pompa ;)

Wkład Basia za 2tys.zł z kratki.pl,obudowa z płyt szamotowych za ok.2tys.zł ,czyli kominek tylko dla oka a nie do grzania...

Zycze powodzenia, ale tez pokory:yes: powiedziales Hop a jeszcze nie przeskoczyles :)

Bo wiem co wybudowałem :)

Edytowane przez Arturo72

Oczywiście nie omieszkam przedstawiać fotek licznika ze zużyciem energii tak jak zapowiedziałem i żeby uwidocznić,że durszalki typu "Liwko&Pixis" nie mają racji bytu wśród niskich rachunków za ogrzewanie :)

Ja czekam z utesknieniem na ten moment.

Jak rozumiem kwota rzedu 1200 zl to jest duzo? Czy ona ma mi jakos wzrosnac gdy Ty juz zasiedlisz swoj "potluczony termos"?

pyxis

palenie raz w tygodniu jest ok

to nie klopot

bez kominka w tygodniu pummmpa nie żre nawet 7kwh obecnie a cieplo jest [no jak w pasywniaku prawie 19 stop na kiblu]

Ale ja nie pisze, ze klopot, tylko to jednak to wplywa na zuzycie pradu. Im cieplejszy dom, tym ten wplyw bardziej zuwazalny. Temperatury tez nie masz w domu "standardowej". Proponuje wiec jeszcze Arturkowi troszke poczekac.

Gość Arturo72
Ja czekam z utesknieniem na ten moment.

Jak rozumiem kwota rzedu 1200 zl to jest duzo? Czy ona ma mi jakos wzrosnac gdy Ty juz zasiedlisz swoj "potluczony termos"?

Za ogrzewanie 1200zł ? 4800kWh*0,42=2016zł/2,5=806zł

Bez komentarza ;)

...Arturo, sory ale zacznij na prawdę grzać i dopiero pokazuj jaki jesteś gość...

Proponuję,żebyś się na przyszłość nie błaźnił,zapoznaj się z tematem zużycia energii przez dom a potem pisz posty bo teraźniejszymi postami ośmieszsz się i to nie ziemsko,podobnie jak ekogroszkowcy ;)

Być może jesteś dla "durszlakowców" guru ale dla mnie,jeśli chodzi o zużycie energii przez dom jesteś "zielonym listkiem" ;)

Zużycie wg projektu gotowego to 86kWh/m2/rok czyli 118*86=10148kWh za sezon co przy COP2,5=4059kWh*0,45=1826zł za sezon grzewczy.

Przy budowie wprowadziłem szereg zmian co zaskutkowało zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok co daje zużycie w PLN 869zł przy COP2,5.

Edytowane przez Arturo72