malux20 15.02.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 i brykiet i brykiet 10-15 kg tygodniowodziś miałem kolejną wizytę forumowicza z Małżonką wierzyli mi na slowo że grzeję przez merbaubył kłopot bo jak zadzwonili to szybko zasypywałem piaskiem kominek - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.02.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Malux,podobnie jak ja miał teoretyczne wyliczenie zużycia energii przez dom przed budową... Jak wygląda jego faktyczne zużycie energii przy powietrznej widać co tydzień. Tylko jak u siebie pale czasami w kominku, to krzycze do zony, zeby wrzucila dwa "maluxy" bo wygasa. Poczekajmy moze az zacznie uzywac kominka tylko sporadycznie, a nie jako glowne zrodlo ciepla. Urealni sie zuzycie pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 15.02.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dogie Liwki &Pixise Nie moja wina,że Wasze "durszlaki" dla zaspokojenia potrzeb tanich rachunków potrzebują dogich gruntowych Malux,podobnie jak ja miał teoretyczne wyliczenie zużycia energii przez dom przed budową... Jak wygląda jego faktyczne zużycie energii przy powietrznej widać co tydzień. Ja będę miał rochę większe zużycie ale to wynika z większego zapotrzebowania domu na ciepło. Oczywiście nie omieszkam przedstawiać fotek licznika ze zużyciem energii tak jak zapowiedziałem i żeby uwidocznić,że durszalki typu "Liwko&Pixis" nie mają racji bytu wśród niskich rachunków za ogrzewanie Zycze powodzenia, ale tez pokory:yes: powiedziales Hop a jeszcze nie przeskoczyles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 15.02.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 eeee ... chyba kominek nie ma znaczenia a umiejętność palenia... ale kominek mam NAJLEPSZY NA ŚWIECIE do regut'a było to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 15.02.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Kiedyś napisałem że przy PC PW trzeba polubić kominek, a Ty masz kominek, który da się polubić Kruca. Czas pokochac kominek Tyle, ze moj bez rozprowadzenia ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 pyxis palenie raz w tygodniu jest ok to nie klopotbez kominka w tygodniu pummmpa nie żre nawet 7kwh obecnie a cieplo jest [no jak w pasywniaku prawie 19 stop na kiblu] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) Kiedyś napisałem że przy PC PW trzeba polubić kominek, a Ty masz kominek, który da się polubić U mnie kominek będzie "badziewny" bodobnie jak dla niektórych moja pompa Wkład Basia za 2tys.zł z kratki.pl,obudowa z płyt szamotowych za ok.2tys.zł ,czyli kominek tylko dla oka a nie do grzania... Zycze powodzenia, ale tez pokory:yes: powiedziales Hop a jeszcze nie przeskoczyles Bo wiem co wybudowałem Edytowane 15 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 15.02.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 i brykiet i brykiet 10-15 kg tygodniowo dziś miałem kolejną wizytę forumowicza z Małżonką wierzyli mi na slowo że grzeję przez merbau Też jadę przez drewno, 15mm parkiet dębowy. Zobaczę po roku co z niego zostanie:D . U mnie inny nośnik ale z chęcią zaglądam po sąsiedzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 a w czym palita? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.02.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Oczywiście nie omieszkam przedstawiać fotek licznika ze zużyciem energii tak jak zapowiedziałem i żeby uwidocznić,że durszalki typu "Liwko&Pixis" nie mają racji bytu wśród niskich rachunków za ogrzewanie Ja czekam z utesknieniem na ten moment. Jak rozumiem kwota rzedu 1200 zl to jest duzo? Czy ona ma mi jakos wzrosnac gdy Ty juz zasiedlisz swoj "potluczony termos"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 15 mm i szerokość 60mm?żona nakazała mi przebierać w salonie deski przez telefon - jutro wraca do domu będzie jazda jak się starałem przebraćno jak zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.02.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 malux spójrz na priw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 15.02.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 eeeee ja w mojej pompie PW pale ..... PRĄDEM.... kuźwa.. ale offtop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 15.02.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 ...Arturo, sory ale zacznij na prawdę grzać i dopiero pokazuj jaki jesteś gość...już tutaj przerabialiśmy Twoją i kolegi propagandę sukcesu a jak wyszło to wszyscy wiedzą, dobrze, że w ogóle masz czym grzać ale o "spalaniu" to na razie wiesz tylko tyle co Ci na kartce wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.02.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 pyxis palenie raz w tygodniu jest ok to nie klopot bez kominka w tygodniu pummmpa nie żre nawet 7kwh obecnie a cieplo jest [no jak w pasywniaku prawie 19 stop na kiblu] Ale ja nie pisze, ze klopot, tylko to jednak to wplywa na zuzycie pradu. Im cieplejszy dom, tym ten wplyw bardziej zuwazalny. Temperatury tez nie masz w domu "standardowej". Proponuje wiec jeszcze Arturkowi troszke poczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 regut spokojnie w przyszłym roku dębinka wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 z tymi 19 stop to ja mam sam polew w pasywniakachu mnie tak po ludzku bardziej 21-22 w łazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 15.02.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 a w czym palita? Aż boje się przyznać bo to niepopularne w tym wątku Instalacje zrobiłem w podłogowym z oczekiwaniem na przyszłość. A kominek "telewizorek" z rozporwadzeniem. Choć teraz pewnie dałbym nasadę kominową żeby temp w komin nie puszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) Ja czekam z utesknieniem na ten moment. Jak rozumiem kwota rzedu 1200 zl to jest duzo? Czy ona ma mi jakos wzrosnac gdy Ty juz zasiedlisz swoj "potluczony termos"? Za ogrzewanie 1200zł ? 4800kWh*0,42=2016zł/2,5=806zł Bez komentarza ...Arturo, sory ale zacznij na prawdę grzać i dopiero pokazuj jaki jesteś gość... Proponuję,żebyś się na przyszłość nie błaźnił,zapoznaj się z tematem zużycia energii przez dom a potem pisz posty bo teraźniejszymi postami ośmieszsz się i to nie ziemsko,podobnie jak ekogroszkowcy Być może jesteś dla "durszlakowców" guru ale dla mnie,jeśli chodzi o zużycie energii przez dom jesteś "zielonym listkiem" Zużycie wg projektu gotowego to 86kWh/m2/rok czyli 118*86=10148kWh za sezon co przy COP2,5=4059kWh*0,45=1826zł za sezon grzewczy. Przy budowie wprowadziłem szereg zmian co zaskutkowało zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok co daje zużycie w PLN 869zł przy COP2,5. Edytowane 15 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 15.02.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 a u nas 23-24 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts