Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Dogie Liwki &Pixise ;)

Nie moja wina,że Wasze "durszlaki" dla zaspokojenia potrzeb tanich rachunków potrzebują dogich gruntowych ;)

Malux,podobnie jak ja miał teoretyczne wyliczenie zużycia energii przez dom przed budową...

Jak wygląda jego faktyczne zużycie energii przy powietrznej widać co tydzień.

Ja będę miał rochę większe zużycie ale to wynika z większego zapotrzebowania domu na ciepło.

Oczywiście nie omieszkam przedstawiać fotek licznika ze zużyciem energii tak jak zapowiedziałem i żeby uwidocznić,że durszalki typu "Liwko&Pixis" nie mają racji bytu wśród niskich rachunków za ogrzewanie :)

Lejce wyraźnie puściły. Słoma znowu może swobodnie wyłazić z butów. Od lat na forum jest temat domu Arturko jaki on bardzo energooszczędny a ja na razie to kicha za kichą. Od miesięcy instalują mu do tego domu PC i końca nie widąć. Niby jest, a jakoby jej nie było (grzały)

Jak zabraknie opału do kozy posil się słomą z butów hehe :D

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.....już tutaj przerabialiśmy Twoją i kolegi propagandę sukcesu a jak wyszło to wszyscy wiedzą, dobrze, że w ogóle masz czym grzać ale o "spalaniu" to na razie wiesz tylko tyle co Ci na kartce wyszło...

:yes:

Budowa skutecznie weryfikuje teorię. Na własnej d........ przeświczone ma to każdy, kto wybudował. :lol2:

Edytowane przez Regut1
Literówka

Za ogrzewanie 1200zł ? 4800kWh*0,42=2016zł/2,5=806zł

Bez komentarza ;)

Czyli Twoj "super termos" bedzie (oczywiscie teorteycznie) w grzaniu niecale 400 zl tanszy?! W skali sezonu!?

Tak jak napisales - bez komentarza. :)

BTW:

Jak wielka masz ta chawire, ze az tyle po liczniku pojedzie? Jakies patio masz czy cos? ;)

gorzej jak Ci cena za kWh wyjdzie wyższa a COP niższy,,, będzie kicha...

Tutaj nic sie nie zgadza, bo zapotrzebowanie teoretyczne, cena za kWh za niska, a jesli dobra, to znaczy ze prad dwutryfowy i grzanie glownie w nocy, wiec COP za wysoki.

Pewnie dociagnie spokojnie do 1000zl i to jak ekipa na budowie sie z dociepleniem sprawila.

Tylko jak u siebie pale czasami w kominku, to krzycze do zony, zeby wrzucila dwa "maluxy" bo wygasa.

Poczekajmy moze az zacznie uzywac kominka tylko sporadycznie, a nie jako glowne zrodlo ciepla. Urealni sie zuzycie pradu.

Urealni się do poziomu który wynika z obliczeń ozc.