Pyxis 16.02.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 okazuje się że powietrzna "chodzi" średnio na odparowani ok. -8 zimą wiosna i jesienią 0 odparowanie w gruntowej to ok. -5 do -10 Nie wprowadzajmy "zastepczych" parametrow. Wystarczajaco dokladnym i obrazowym jest temperatura DZ przy obu tych pompach. Po co mieszac w glowach inwestorow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.02.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 A nie mówiłem że Arturo lejce puściły?...Ja cię Arturo nawet oszczędzałem jak byłeś ArturWi (czy jakoś tam). Myślałem, że spokorniałeś, założyłeś firmę i zaczynasz pracę na własny rachunek. Szanowałem to bo akurat wiem jak nie jest łatwo. Ale nie, ty byłeś tylko fałszywie grzeczniutki i milutki tu na forum z czystej chęci zysku i nic więcej! Jak firma się rypła, słoma z butów ponownie zaczęła wyłazić. Ale na szczęście to nie mój problem...Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Zależy co rozumiemy pod pojęciem lepsza,w jakich warunkach lepsza i w jakich kosztach lepsza. Ile razy pozna walkowac ten sam temat z rozbiciem na jakies pseudodefiniowanie slowa "lepsza". Po prostu gruntowa pozbawiona jest wszystkich wad powietrznej. Pod tym wzgledem jest lepsza. Tutaj nie ma juz dyskusji i wszystko zostalo po kilkakroc powiedziane. Jedyna zaleta powietrznej jest brak koniecznosci prac ziemnych przy wykonywaniu DZ. Kiedys jeszcze dochodzila cena , ale to juz nieaktualna sprawa. Jesli tak banalnego tematu nie mozesz ogarnac, to nie masz szans na zrobienie kariery w temacie jakiegokolwiek doradztwa, bo ignorujesz fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.02.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 no to masz jak na talerzu temperatury dz dla powietrznej to temp. powietrza u mnie 3 miesiące zimy średnio ok. -1 a pozostałe 6 miesięcy sezonu grubo na plusiehttp://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 16.02.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 hehe przy gruntowej zagrałbym na całość i bez kominka, regut ja kocham swój wkład[zasługa liwka duża] tak poważniej dzięki kominkowi można cop uzyskać niezły [2-3 tygodnie przepalania to max] ostatnio się prawie popłakałem prawie jak przyszedłem na budowę po 13 h a w kominku palił się kloc dębowy. wiem że malenstwo mnie nie zawiedzie i kto mi uwierzy że z niego popiolu nie trzeba wynosić To ja w moim nowo powstałym kominku 2 duuuże klocki dębowe wysezonowane spalam przy szybrach na minimum w 3 godziny i śladu nie było kominek 14kW bez płaszcza. Nie wiem jak u Ciebie 13 godzin się to wypala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.02.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Nie puściły,byłem i jestem sobą Od zawsze byłem przeciwnikiem drogich,nie mających uzasadnienia ekonomicznego urządzeń do ogrzewania i obojętnie czy byłyby to powietrzne,gruntowe,solary,wypaśnie reku itp. To nie gadaj o czyimś domu że jest durszlak bo ma 5cm mniej styropianu niż twój! Policz mi geniuszu ile m2 okien ma twój dom? U mnie jest ich 41m2! Zapewne gdybym zmniejszył każde ze swoich okien o 5cm2 to więcej bym oszczędził rocznie niż przez te głupie 5cm styropianu! Dlaczego nie zmniejszyłem? Bo nie chciałem!!! Rachunki na CO na poziomie 1200zł rocznie bardzo mnie zadowalają i zmniejszanie komfortu celem mniejszych rocznych rachunków nie wchodziło u mnie w grę!!! Dom chcieliśmy taki jaki mamy, umiesz to uszanować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Od zawsze byłem przeciwnikiem drogich,nie mających uzasadnienia ekonomicznego urządzeń do ogrzewania i obojętnie czy byłyby to powietrzne,gruntowe,solary,wypaśnie reku itp. Identycznie mozna potraktowac walenie kasy w docieplenie bez granic, ale tego jakos nie negujesz. U Ciebie "od zawsze" znaczy tyle co od 2-3 miesiecy. Jest wielce prawdopodobne, ze za kilka miesiecy znowu ci sie "zmienii" i tym razem super beda nie wiem... panele na podczerwien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.02.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 szymek chyba małą mocą kominkasam się zdziwiłem-grab to byłpowietrzne same w sobie są ciekawą propozycjąno ale ja uważam że cena ich [25 tyśnp] to porażka10-15 tyś ze wszystkim i to będzie się sprzedawaćplus jasny i czytelny serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 16.02.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Od wczoraj mnie tu nie było a tu jak wesoło się zrobiło. Pyxisowi wszyscy odpuścili bo teraz Arturo dostaje po klawiaturze od każdego. A mówiłem mu kiedyś że ja wróżę mu max 6 miesięcy i spółka Ciepły dom się rozpadnie. A teraz celnie wszyscy zauważyli że Arturo bez płatnego profilu jest bardziej wygadany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.02.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 szymek chyba małą mocą kominka sam się zdziwiłem-grab to był powietrzne same w sobie są ciekawą propozycją no ale ja uważam że cena ich [25 tyśnp] to porażka 10-15 tyś ze wszystkim i to będzie się sprzedawać plus jasny i czytelny serwis i tyle kosztuje pansonic na dom 150m2 "dobrze wykonany" z rekuperacją ja za takie instalki kompletne wystawiam fakturę na 37-40tyś. chyba nie zdzieram bo już bym wymienił moje 13 letnie audi na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 16.02.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 i brykiet i brykiet 10-15 kg tygodniowo dziś miałem kolejną wizytę forumowicza z Małżonką wierzyli mi na slowo że grzeję przez merbau był kłopot bo jak zadzwonili to szybko zasypywałem piaskiem kominek - Wczoraj byliśmy z żonką potwierdzam ! W domku 21 stopni i bardzo ciepło (byliśmy około 2h), na podłodze nie czuć ciepła taka letniutka i drabinki w łazienkach to samo. Kominek malutki - obejrzałem dokładnie i widać że nie jest zbyt eksploatowany. Nadmieniam, że podłogówka nie była cała otwarta. Dom Super, pompa też fajna mieliśmy okazje wychodzić jak się załączyła - nie jest głośna. Sam właściciel równy koleś w całym tego słowa znaczeniu. Pozdrawiam i dzięki za możliwość obejrzenia w realu - zobaczyłem uwierzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.02.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Oby się kuźwa nie okazało że to taki chwyt marketingowy jest taniej to się złapie frajerów a potem jak się dopierdzieli to oczy nam na wierzch wyjdą. Pamiętacie jak było z olejem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.02.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Wczoraj byliśmy z żonką potwierdzam ! W domku 21 stopni i bardzo ciepło (byliśmy około 2h), na podłodze nie czuć ciepła taka letniutka i drabinki w łazienkach to samo. Kominek malutki - obejrzałem dokładnie i widać że nie jest zbyt eksploatowany. Nadmieniam, że podłogówka nie była cała otwarta. Dom Super, pompa też fajna mieliśmy okazje wychodzić jak się załączyła - nie jest głośna. Sam właściciel równy koleś w całym tego słowa znaczeniu. Pozdrawiam i dzięki za możliwość obejrzenia w realu - zobaczyłem uwierzyłem Widzę że warto było zasiać to ziarenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.02.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 nie sądzę...a wiesz dlaczego? bo wszędzie oferują gwarancję ceny na 3 lata i liczą sobie za to grubą kasę.....nałapią gości z gwarancją i z podpisanymi umowami, to wtedy ceny obnizą, przynajmniej za energię, bo przesył to inna bajka.... I wcale bym się nie zdziwił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.02.2013 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Czyli znany tu instalator wydymal 60 osob? No skoro sie chwalil, ze co roku wpadnie 60x300.... Skoro twierdzisz, ze nie trzeba.... Skoro tak się omówili . Ja nie widzę potrzeby.Ale to dotyczy wszystkich urządzeń .Można pojechać do autoryzowanego serwisu ,albo samemu wymienić olej i filtr . Niektórzy dzwonią żeby popatrzeć na wszelki wypadek. A ja mówię ,że nie da się naprawić profilaktycznie .Serwis nie gwarantuję niezawodnej pracy. Ale czy to należy rozpatrywać w kategoriach oszustwa (wydymania). Ja twierdze ,że niema takiej potrzeby Ostatnio zajrzałem do mojej gruntowej .I w środku coś kapało (niedokładnie zrobiona izolacja) Warto czy nie warto zajrzeć? Edytowane 16 Lutego 2013 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.02.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Powietrzna pompa ciepła za 46.000zł netto (a mam taka ofertę osoby z FM) powinna mi przysyłać automatycznie SMS-a, że coś z nią nie tak - wszak za coś "zapłaciłem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 16.02.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 To fakt 4 lata temu wyceny na gruntówki były na poziomie 70tys.zł co wyrażałem jako bzdurę i głupotę inwestorów decydujących się na takie rzeczy sąsiad moj jakies 4 lata temu dał tyle za gruntową- nawet ciut wieksze kwoty słyszałem. argumentował ze nie chce gazu w domu kominka tez nie ma - nie chciał zywego ognia. ma 3 dzieci moze to było powodem uwazasz go za ......... głupca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 16.02.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Arturo każdego uważa za głupca, każdy ma sp...ny dom (czyt. "durszlak"), jedynie on - Arturo zbudował dom idealny, jego dom jest w ogóle pozbawiony wad, jego pompa Panasonic jest najlepsza na świecie (niedawno najlepszy był Atlantic, ale to się już zmieniło), jego firma była najlepsza, doradzała ciemniakom jak zbudować równie idealny dom jak jego (niestety chyba ciemniaki się na tym nie poznali i firma zakończyła działalność), spółka w której Arturo jest viceprezesem jest również (jak nie trudno się domyśleć) najlepsza, oferuje oczywiście najlepsze pompy ciepła, jego wspólnik to najlepszy fachowiec, dobry człowiek - ma ponoć Wielkie Serce...co tu gadać - wystarczy popatrzeć jak prężnie działają - u Artura czas montażu pompy już chyba przekroczył pół roku, ale co z tego - on i tak jest Najlepszy i najdoskonalszy, a reszta - cóż... głupcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 16.02.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 ? Jakie jest faktyczne uzasadnienie w rachunkach dopłaty 10tys.zł za gruntową ? Na swoim przykładzie możesz policzyć. czy faktycznym uzasadnieniem moze byc chęc nieposiadania takiego czegos koło domu - 1 z argumentów. srednio to wygląda mozna to obsadzic jakimis tujami bluszczem ogolnie zamaskować? http://images47.fotosik.pl/1722/35d91c68ca2d8f42med.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.02.2013 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Arturo każdego uważa za głupca, każdy ma sp...ny dom (czyt. "durszlak"), jedynie on - Arturo zbudował dom idealny, jego dom jest w ogóle pozbawiony wad, jego pompa Panasonic jest najlepsza na świecie (niedawno najlepszy był Atlantic, ale to się już zmieniło), jego firma była najlepsza, doradzała ciemniakom jak zbudować równie idealny dom jak jego (niestety chyba ciemniaki się na tym nie poznali i firma zakończyła działalność), spółka w której Arturo jest viceprezesem jest również (jak nie trudno się domyśleć) najlepsza, oferuje oczywiście najlepsze pompy ciepła, jego wspólnik to najlepszy fachowiec, dobry człowiek - ma ponoć Wielkie Serce... co tu gadać - wystarczy popatrzeć jak prężnie działają - u Artura czas montażu pompy już chyba przekroczył pół roku, ale co z tego - on i tak jest Najlepszy i najdoskonalszy, a reszta - cóż... głupcy... Są dokładni i nigdzie się nie śpieszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts