QQQQ 28.11.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 tak dla odniesienia... mój domek od 30.10.2011 do dzisiaj tj. 28.11.2011 łyknął 1106 kwh "czystego" prądu z cwu , czy bez cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.11.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 z cwu , czy bez cwu? bez cwu... ale CWU u mnie to ok.2.6 kwh na dobę, więc ok. 80 kwh na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 29.11.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 bez cwu... ale CWU u mnie to ok.2.6 kwh na dobę, więc ok. 80 kwh na miesiąc a jaka masz temp. w domu? - wiadomo ze na poddaszu powinno byc cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.11.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Hej!Pozdrawiam gorąco!Nie było mnie w dysputach,ale zapewniam,że śledzę wątek "kibicuję",odnośnie pogody,też się cieszę niezmiernie,ciepło nawet w Skandynawii.Mam pytanie...czy przy tych temperaturach,w okresie jednego miesiąca ,1000kWh to nie lekka przesada,nawet jak na 250m2? Owszem trochę jest .Ale dom ma 250 i jest z 1974 roku jest poocieplany ale ma grzejniki zeliwne jak dla kotła grazowego jest też reku . Temperatura w domeczku 23 -23,5 C.okna 1,1 .Jest trochę mostków .Zapotrzebowanie wychodzi 10 kWh .Określone kiedyś na podstawie zużycia prądu przy -20 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.11.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 a jaka masz temp. w domu? - wiadomo ze na poddaszu powinno byc cieplej sterowniki ustawione na 22,5* w taniej i 21* w drogiej góra domu na czujnikach pokojowych, dół na podłogowych i tak ustawione żeby temp. w pomieszczeniach była jak wyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 29.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 sterowniki ustawione na 22,5* w taniej i 21* w drogiej góra domu na czujnikach pokojowych, dół na podłogowych i tak ustawione żeby temp. w pomieszczeniach była jak wyżej... to troszke tlumaczy - w domu mam 23.5 - 24szC - wieczorami jak juz wczesniej pisalem rozpalam kominek 2-3 szczap - dla nastroju - lubie p.s. - chcialem wstawic zdjecie termometru w domu jednego z 3ch na wysokosci 90cm - ale .... nie umiem , ocieplenie mamy podobne - wydatki na cala instalacje 1:2 wiec mozemy dobrze podpowiedziec innym co wybrac jak ktos mnie poinstruuje to wkleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.11.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Witam, podrzucam swoj post z innego tematu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168065-Podgrzewacz-z-pomp%C4%85-ciep%C5%82a-do-CWU-Hewalex&p=5034045#post5034045 Odpowiedz mile widziana tu lub tam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 29.11.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Witam.Chyba jednak za pochopnie wyraziłem swoją opinię na temat zużycia prądu przez Twoją PC.Ciekawi mnie jednak tak duże...a może małe,skądinąd,zapotrzebowanie na ciepło,10kWh....na/h ,na m2/w kWh/dobę?Czy jak to policzyłeś?Sory,że jestem upierdliwy,ale jak wiesz,mam duży dom w budowie...i PC,która jeszcze daje radę,ale to nie jest cała moc jaką chcę z niej wyciągnąć.Stąd moje pytania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 29.11.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Owszem trochę jest .Ale dom ma 250 i jest z 1974 roku jest poocieplany ale ma grzejniki zeliwne jak dla kotła grazowego jest też reku . Temperatura w domeczku 23 -23,5 C.okna 1,1 .Jest trochę mostków .Zapotrzebowanie wychodzi 10 kWh .Określone kiedyś na podstawie zużycia prądu przy -20 C tak mi sie wydaje ze grzejniki zeliwne i doza ilosc wody w nich to niezly bufor - ale to tak na chlopski rozum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Pompa pobiera ok.500m3/h i ja bym zrobił tak: Wszystko połączone trójnikami lub skrzynką rozdzielczą: ok.120m3/h masz z reku,reszta z nieużytkowego poddasza lub w twoim przypadku spod blachy,z garażu i z zewnątrz. GWC bym nie zaprzegał do tego,nie ma sensu,niech działa z reku. Ale to dalej będzie pompa ciepła do cwu.Domu nią nie zagrzejesz,ewentualnie można wspomóc główne zasilanie co. Ten dom ma miec ok 12 KWh/m2K, rocznie ok 5500 KWh, niecale 70 m2 podlogi do grzania, mysle, ze da rade GWC w tych najmrozniejszych dniach mogloby znacznie poprawiac COP, wszystko oczywiscie trzebaby przekalkulowac... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 29.11.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 tak mi sie wydaje ze grzejniki zeliwne i doza ilosc wody w nich to niezly bufor - ale to tak na chlopski rozum ... :yes:Coś w tym jest...u mnie,nim pójdzie w rurki siedzi w 300L buforze...Na razie puki co,sprawdza się,puki nie dopnę pozostałych ok.300m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 30.11.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Witam.Chyba jednak za pochopnie wyraziłem swoją opinię na temat zużycia prądu przez Twoją PC.Ciekawi mnie jednak tak duże...a może małe,skądinąd,zapotrzebowanie na ciepło,10kWh....na/h ,na m2/w kWh/dobę?Czy jak to policzyłeś?Sory,że jestem upierdliwy,ale jak wiesz,mam duży dom w budowie...i PC,która jeszcze daje radę,ale to nie jest cała moc jaką chcę z niej wyciągnąć.Stąd moje pytania.Pozdrawiam czy tu chodziło o mnie?? czy o hydrauli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.11.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Ten dom ma miec ok 12 KWh/m2K, rocznie ok 5500 KWh, niecale 70 m2 podlogi do grzania, mysle, ze da rade GWC w tych najmrozniejszych dniach mogloby znacznie poprawiac COP, wszystko oczywiscie trzebaby przekalkulowac. Coś tu nie tak, z tych danych to dom 8-litrowy 78,57kWh/m2, ale 12kWh/m2K ogranicza różnicę temperatur do 6,55*, zatem co to za strefa klimatyczna, chyba że jest to pomieszczenie warsztatowe o średniej temp wewnątrz w okresie grzewczym do ok 14*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.12.2011 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam.Chyba jednak za pochopnie wyraziłem swoją opinię na temat zużycia prądu przez Twoją PC.Ciekawi mnie jednak tak duże...a może małe,skądinąd,zapotrzebowanie na ciepło,10kWh....na/h ,na m2/w kWh/dobę?Czy jak to policzyłeś?Sory,że jestem upierdliwy,ale jak wiesz,mam duży dom w budowie...i PC,która jeszcze daje radę,ale to nie jest cała moc jaką chcę z niej wyciągnąć.Stąd moje pytania.Pozdrawiam miało być 10 kW (zapotrzebowanie bydynku dla około -20 C(były bardzo duże mrozy przez 3 doby ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 02.12.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 miało być 10 kW (zapotrzebowanie bydynku dla około -20 C(były bardzo duże mrozy przez 3 doby ) Dzięki!Rozumiem.Pozdrawiam ciepło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 09.12.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 ma ktos moze poompe ciepla powietrze-woda i czy można by było podjechac na chwilke zobaczyc jak takie cudo działa i sprawuje???w Wielkopolsce ..no chyba ze niedaleko Leszna pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.12.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 ma ktos moze poompe ciepla powietrze-woda i czy można by było podjechac na chwilke zobaczyc jak takie cudo działa i sprawuje??? w Wielkopolsce ..no chyba ze niedaleko Leszna pozdrawiam ! zapraszam do Kalisza uprzedz mnie ze 30min przed przyjazdem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.12.2011 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Jeśli chce ktoś pomacać PC powietrze woda to zapraszam do mnie (Warszawa targówek)Mam gaz ,ale teraz jadę na PC bo taniej .Jeszcze rok potestuję i z gazu zrezygnuję (opłaty stałe to około 600 zł rocznie (1 miech ogrzewania pompą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.12.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 to ja bym poprosil o kontakt na priv moze bym stolice dwiedzil w tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 13.12.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 hydrauli, a znasz się w razie czego na pompach mitsubishi, bo na dniach chcę u siebie odpalić i potrzebuję odciągnąc próżnie, ew jakieś wskazówki do instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts