Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej!Pozdrawiam gorąco!Nie było mnie w dysputach,ale zapewniam,że śledzę wątek "kibicuję",odnośnie pogody,też się cieszę niezmiernie,ciepło nawet w Skandynawii.Mam pytanie...czy przy tych temperaturach,w okresie jednego miesiąca ,1000kWh to nie lekka przesada,nawet jak na 250m2?

Owszem trochę jest .Ale dom ma 250 i jest z 1974 roku jest poocieplany ale ma grzejniki zeliwne jak dla kotła grazowego jest też reku .

Temperatura w domeczku 23 -23,5 C.okna 1,1 .Jest trochę mostków .Zapotrzebowanie wychodzi 10 kWh .Określone kiedyś na podstawie zużycia prądu przy -20 C

sterowniki ustawione na 22,5* w taniej i 21* w drogiej

góra domu na czujnikach pokojowych, dół na podłogowych i tak ustawione żeby temp. w pomieszczeniach była jak wyżej...

to troszke tlumaczy - w domu mam 23.5 - 24szC - wieczorami jak juz wczesniej pisalem rozpalam kominek 2-3 szczap - dla nastroju - lubie

p.s. - chcialem wstawic zdjecie termometru w domu jednego z 3ch na wysokosci 90cm - ale .... nie umiem :( , ocieplenie mamy podobne - wydatki na cala instalacje 1:2 wiec mozemy dobrze podpowiedziec innym co wybrac :)

jak ktos mnie poinstruuje to wkleje

Witam.Chyba jednak za pochopnie wyraziłem swoją opinię na temat zużycia prądu przez Twoją PC.Ciekawi mnie jednak tak duże...a może małe,skądinąd,zapotrzebowanie na ciepło,10kWh....na/h ,na m2/w kWh/dobę?Czy jak to policzyłeś?Sory,że jestem upierdliwy,ale jak wiesz,mam duży dom w budowie...i PC,która jeszcze daje radę,ale to nie jest cała moc jaką chcę z niej wyciągnąć.Stąd moje pytania.Pozdrawiam

Owszem trochę jest .Ale dom ma 250 i jest z 1974 roku jest poocieplany ale ma grzejniki zeliwne jak dla kotła grazowego jest też reku .

Temperatura w domeczku 23 -23,5 C.okna 1,1 .Jest trochę mostków .Zapotrzebowanie wychodzi 10 kWh .Określone kiedyś na podstawie zużycia prądu przy -20 C

tak mi sie wydaje ze grzejniki zeliwne i doza ilosc wody w nich to niezly bufor - ale to tak na chlopski rozum ...

Pompa pobiera ok.500m3/h i ja bym zrobił tak:

Wszystko połączone trójnikami lub skrzynką rozdzielczą:

ok.120m3/h masz z reku,reszta z nieużytkowego poddasza lub w twoim przypadku spod blachy,z garażu i z zewnątrz.

GWC bym nie zaprzegał do tego,nie ma sensu,niech działa z reku.

Ale to dalej będzie pompa ciepła do cwu.Domu nią nie zagrzejesz,ewentualnie można wspomóc główne zasilanie co.

Ten dom ma miec ok 12 KWh/m2K, rocznie ok 5500 KWh, niecale 70 m2 podlogi do grzania, mysle, ze da rade :) GWC w tych najmrozniejszych dniach mogloby znacznie poprawiac COP, wszystko oczywiscie trzebaby przekalkulowac...

Pozdrawiam

Witam.Chyba jednak za pochopnie wyraziłem swoją opinię na temat zużycia prądu przez Twoją PC.Ciekawi mnie jednak tak duże...a może małe,skądinąd,zapotrzebowanie na ciepło,10kWh....na/h ,na m2/w kWh/dobę?Czy jak to policzyłeś?Sory,że jestem upierdliwy,ale jak wiesz,mam duży dom w budowie...i PC,która jeszcze daje radę,ale to nie jest cała moc jaką chcę z niej wyciągnąć.Stąd moje pytania.Pozdrawiam

czy tu chodziło o mnie?? czy o hydrauli??

Ten dom ma miec ok 12 KWh/m2K, rocznie ok 5500 KWh, niecale 70 m2 podlogi do grzania, mysle, ze da rade :) GWC w tych najmrozniejszych dniach mogloby znacznie poprawiac COP, wszystko oczywiscie trzebaby przekalkulowac.

Coś tu nie tak, z tych danych to dom 8-litrowy 78,57kWh/m2, ale 12kWh/m2K ogranicza różnicę temperatur do 6,55*, zatem co to za strefa klimatyczna, chyba że jest to pomieszczenie warsztatowe o średniej temp wewnątrz w okresie grzewczym do ok 14*.

miało być 10 kW (zapotrzebowanie bydynku dla około -20 C(były bardzo duże mrozy przez 3 doby )