Sławek... 16.02.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Są dokładni i nigdzie się nie śpieszą. i do tego mało biorą... normalnie finansowe perpetum mobile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.02.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Liczyles 'na zywo' czy tez z kartki ? Nie, ze sie czepiam ale pytam z ciekawosci bo jak na zywo to ja mieszkam o kilka rzutow beretem. Mokrym z 50% mniej. Od Arturo oczywiscie. Jak na zywo, to moze wpadniesz na kapusniak Mamy ? Nie rozumiem co znaczy na zywo, w 2012 roku wykonałem obliczenia ozc dla wymiany normowej i 0,5. Po zakonczeniu sezonu grzewczego nastąpiło podsumowanie zuzytej energii i wyszła zgodność z wyliczeniami dla 0,5 wymiany co mnie dziwi ponieważ był to 1 sezon grzewczy i zakładałem 10-15 % niedomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 16.02.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Arturo każdego uważa za głupca, każdy ma sp...ny dom (czyt. "durszlak"), jedynie on - Arturo zbudował dom idealny, jego dom jest w ogóle pozbawiony wad, jego pompa Panasonic jest najlepsza na świecie (niedawno najlepszy był Atlantic, ale to się już zmieniło),..................................................... a reszta - cóż... głupcy... Wszytko fajnie , dobrze miec wybujałe ego to pomaga w zyciu tylko to co napisałes jest na kredyt a w dzisiejszych czasach sytuacja szybko ulega zmianie. Tak apropos nawet myslałem aby miki zaproponował mi rekuperator bo na początku działalnosci miał w stopce Tychy ale jak widac migruje to tu to tam szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.02.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Po zniknieciu mikiego z forum znakazl sie nastepny formulowicz po ktorym mozna sobie pojechac jak po burym psie. Wyluzujcie, dajcie mu zyc. Przeciez nic wspolnego z mikim juz nie ma, no chyba Cap ich jeszcze laczy dopuki nie zacznie dzialac jak nalezy.Kazdy ma swoje "halo" zamiast je napietnowac trzeba sobie przesiac glupoty od informacji na ktorych moznabybylo polegac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.02.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 to nie o to chodzi. Ty widzę pochodzisz to tego tak --> jak kali kogoś zjebie - to dobrze.....jak Kalego zjebać - to źle....?? bo tak to odbieram.... kto sieje wiatr, zbiera burzę.... przy okazji pojawiają się tzw złośliwości wtórne, ale jakbys poczytał postyArturo i ArturaWi z czasów rozkwitu biznesu, to też byś się nie powstrzymał.... to jak ja - tyle że nie reku, a PC - do rodziny... same plusy były - tanio,blisko,solidnie itd Wierz mi sledze forum uwaznie i pamietam czas ich wspolpracy. Sam mialem okazje rozmawiac z mikim i Arturem. Nie skorzystalem z ich uslug gdyz wydalo mi sie to wszystko zbyt piekne by moglo zdac egzamin. Przy zbyt duzym natloku pracy latwo o przeoczenia, pomylki czy robota na skruty. Najwazniejsze, ze Artur zajal sie czyms innym. Moze i masz racje, ze cala sytuacje zle postrzegam. Wiem jedno nie mozna caly czas spogladac na czlowieka przez pryzmat jego poprzedniej roli w mikiego firmie. Pamietam sceptyczne podejscie Artura do PCI. Poglady czlowieka sie zmieniaja-moze sytuacja nie wiem. Wiem jedno jak mialbym mozliwosc kupic taniej PCI tez zmienilbym zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.02.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Uważam go za nawiedzonego,który nie ma zielonego pojęcia za co dokładnie zapłacił ponad 70tys.zł... Raczej Ty nie wiesz. A jeśli dom ma 300m2, a kwota obejmuje całą instalację tj CWU + podłogówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 16.02.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Najwazniejsze, ze Artur zajal sie czyms innym. Moze i masz racje, ze cala sytuacje zle postrzegam. Wiem jedno nie mozna caly czas spogladac na czlowieka przez pryzmat jego poprzedniej roli w mikiego firmie. Pamietam sceptyczne podejscie Artura do PCI. Poglady czlowieka sie zmieniaja-moze sytuacja nie wiem. Wiem jedno jak mialbym mozliwosc kupic taniej PCI tez zmienilbym zdanie. Z tym sie nie zgodzę bo akurat kto jak kto ale Artek dązy z niewiarygodnym samozaparciem do spełnienia swoich marzen Mila cos tam cos tam i prawdopodobnie byl by dobrym fachowcem w doradzaniu i obliczaniu i dobieraniu urządzenia do danej sytuacji tylko sposob w jaki prezentuje swoje opinie jest tak ortodoksyjny ze brakuje mu tylko jarmułki ,okrągłych okularów i sciany płaczu. Moich klientow ktorzy chca wydac pieniądze nie nazywam na forum ---ze maja głupie pomysły-- kurcze zajebiscie ze mają głupie pomysły bo wowczas stac mnie na moje idiotyzmy. Moim zdaniem skromnym szkoda ze mikiego nie ma bo osobiscie ciagle korzystam z pracy i porad osob z forum ktore byc moze sa drozsze bądz tansze nie wnikam ale jakos tak jest rodzinnie i wiem ze taka osoba polecona z tego forum nie narobi bajzlu. Jesli jest ktos ze Śląska to poprosze o priv odnoscie rekuperatora w koncu dzieki forum podjąłem decyzje o zastosowaniu rakuperatora a tu taka dupa i posucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 16.02.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Nie rozumiem co znaczy na zywo, w 2012 roku wykonałem obliczenia ozc dla wymiany normowej i 0,5. Po zakonczeniu sezonu grzewczego nastąpiło podsumowanie zuzytej energii i wyszła zgodność z wyliczeniami dla 0,5 wymiany co mnie dziwi ponieważ był to 1 sezon grzewczy i zakładałem 10-15 % niedomiaru. Chodzi mi o to czy byles osobiscie i sam pomierzyles do wyliczen czy tez te magiczne OZC wykonales na podstawie dostarczonych danych. To zasadnicza jak dla mnie roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 16.02.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Uważam go za nawiedzonego,który nie ma zielonego pojęcia za co dokładnie zapłacił ponad 70tys.zł... Wydanie takiej kwoty za pompę ciepła gruntową trzeba uważać jedynie jako kaprys inwestora a nie jako racjonalną decyzję czy nie jako alternatywę dla gazu czy kominka. a nawiedzony to juz cos innego niz idiota. delikatniej pojechałes zeby uscislic gosc po prawniczych studiach , swoja kanelaria dom ponad 300m2 nie wiem czy idioci konczą prawo ale na debila nie wygląda , max poukładany koles taki mial byc moze kaprys , decyzję podjąl takową a nie inną. nie miał czasu myslec nad tematem pompy tylko poszedl do sklepu i zakupil moze 70 zarabia w miesiąc ? kurcze tyle zmiennych. Ale tak prywatnie Artur czy czujesz ze budowa zamienia sie w DOM ? jak osiągniesz 21 stopni wewnątrz czego życzę wyluzuj , zrob herbatę z mlekiem bawarkę rozpal kominek jesli juz masz nie zapomnij otworzyc okna moze uslyszysz swiergot ptaka i wowczas poczujesz sie lepiej Ps moze Liwko zaraz powie ze mi sloma z buciorow uwalonych z tynku wychodzi ale dzis przez 3 godziny zarobiłem na 2 miesiace palenia gazem. fakt faktem ze dopiero jem sniadanie a jest 15:30 no ale jeszcze trza było glazurnika odwiedzic i kontrolę przeprowadzic czy prosto płytki kładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 przy okazji pojawiają się tzw złośliwości wtórne, ale jakbys poczytał postyArturo i ArturaWi z czasów rozkwitu biznesu, to też byś się nie powstrzymał.... Arturek tez jako pierwszy na forum uzmyslawial mi jakim to glupcem jestem nie robiac w domu kabli grzewczych. Ile to stracilem i jakiego frajera dalem z siebie zrobic instalujac pompe ciepla. Jakos tak samo przychodzi, chociaz kopanie lezacego to nie jest powod do satysfakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 16.02.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 kto sieje wiatr, największy wiatr to sieją : Sławek i Siwy ichyba Twaro nie piszą nic na temat pomp PW o których jest wątek tylko szukają zaczepki, najpierw miki teraz Arturo jak ich tu nie było to było rzeczowo ina temat a tak od kilkudziesięciu stron tylko jakieś czepianie się ludzi a nie maszyn. nawet Pyxis w swoich zapartych poglądach i niekoniecznie miłych komentarzach używa konkretnych argumentów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.02.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) ja swiety tez nie jestemale idzie sie dogadac ja to widzę tak stara cywilizacja jeszcze sie broni ale nowa już wchodzitakie przełomy powodują fermentdlatego chlopaki od gruntowych tu się udzielają.tzw koniec cywilizacji białego człowieka Edytowane 16 Lutego 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.02.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Chodzi mi o to czy byles osobiscie i sam pomierzyles do wyliczen czy tez te magiczne OZC wykonales na podstawie dostarczonych danych. To zasadnicza jak dla mnie roznica. Może to jest róznica, ale nie taka zasadnicza, a przynajmniej nie dla mnie. Wymiarów sprawdzać nie trzeba, nie spotyka się czesto odchyłek w wymiarach zewnętrznych, a jezeli juz są, to zmiany są ujęte w projekcie. Grubości i rodzaju ocieplen nie sprawdze gdyż nie bede robił przewiertów i pobierał próbki izolacji do badania aby potwierdzić zadeklarowane parametry, musze wierzyc inwestorowi na słowo. Nie jest w jego interesie aby dostarczyc mi błedne dane. To samo dotyczy okien, tu bazuje na danych dostarczonych przez dystrybutora okien i drzwi zewnetrznych i bramy garażowej (jezeli jest). Ukrytych wad wykonawstwa nie jestem stwierdzić metodą bezinwazyjną, a wiarygodnej termowizji w lecie nie da się zrobić. Czy ozc jest takie magiczne to nie wiem, ja nie widze w tych obliczeniach nic magicznego, po prostu typowe obliczenia inzynierskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.02.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 największy wiatr to sieją : Sławek i Siwy i chyba Twaro : a Siwego w czasie mojego stażu na forum, znałem jako forumowicza o zrównoważonych poglądach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 16.02.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 największy wiatr to sieją : Sławek i Siwy ichyba Twaro. Tak się składa że z mikim mam na pieńku. Pompe ciepła mam. Może walę off topic, ale ściemniaczom nie odpuszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 16.02.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 no ale wydawało mi się to oczywiste...porównujemy g-w 7-8kw z p=w 10-11kw - bo pw ma zimą kiedy jest największe zapotrzebowanie na CO mniejszą moc niż wynika to z nazwy... Adiqq nie chce mis ie dochodzić która prawda jest bardziej mojsza, ale mijasz się z prawdą, i już to było tu wałkowane chyba kilkanaście razy, są pompy PW (o których mówił i montuje hydrauli) które mają stałą moc do -17C chyba w zasilaniu 35C, więc są ponad 1,5 raza mocniejsze do tej temperatury na dworze od rzeczonej gruntówki. A dni z temperaturami poniżej -15 raczej na palcach jednej ręki pechowego drwala można policzyć. Ale zawsze możemy się pokłócić czyja prawda bardziej mojsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.02.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 moja moja w tym roku to chyba w centralnej polsce zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Adiqq nie chce mis ie dochodzić która prawda jest bardziej mojsza, ale mijasz się z prawdą, i już to było tu wałkowane chyba kilkanaście razy, są pompy PW (o których mówił i montuje hydrauli) które mają stałą moc do -17C chyba w zasilaniu 35C, więc są ponad 1,5 raza mocniejsze do tej temperatury na dworze od rzeczonej gruntówki. A dni z temperaturami poniżej -15 raczej na palcach jednej ręki pechowego drwala można policzyć. Ale zawsze możemy się pokłócić czyja prawda bardziej mojsza. Ale tez opisywali instalatorzy pomp PW kosztem czego to sie odbywa. Bierzesz pompe PW 12kW, moderujesz jej mocy przy wyzszych temperatutach powietrza na 7kW i stopniowo odkreczsz "kurek" jak temperatura powietrza leci w dol. Masz stala moc, ale dzieki takiej wlasnie "sztuczce". De facto to duzo mocniejsze urzadzenie i za tym pojdzie jej cena. Pomijam fakt, ze patrzenie tylko na jeden koniec "kija" (moc po stronie GZ) nie daje pelnego obrazu. Taka pompa pracujac ze stala moca 7KW bedzie w niskich temperaturach jechala z "COP" w okolicach 2 i krecila licznikiem 2x szybciej niz gruntowa 7kW przy dowolnej temperaturze powietrza na zewnatrz. Tez o tym trzeba pamietac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 16.02.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 największy wiatr to sieją : Sławek i Siwy ichyba Twaro jak byś jeszcze nie wiedział to Ci wyjaśnię: ja sobie tutaj zaglądam poczytać bo małomówny z natury jestem, ale jak widzę (nie będę stosował owijaczy) BURACTWO to reaguję. Jak można negować i krytykować każdego kto zbudował inny dom? jak to nazwać? jak nazwać nazywanie czyjegoś domu (na który ten ktoś może wydał oszczędności całego życia albo się zapożyczył na długie lata) "durszlakiem" a właściciela tego domu głupcem? a kim jest Arturo? tu pełna zgoda z Liwko - burakiem któremu słoma z butów wystaje i sam sobie zapracował na to określenie, jak był wielkim biznesmenem to każdemu wchodził po palcu w d..ę a teraz pokazuje swoją prawdziwą klasę... na temat jego wspólnika pozwól, że się nie będę wypowiadał bo nie warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 16.02.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 największy wiatr to sieją : Sławek i Siwy ichyba Twaro Kiedys nazywano mnie hejterem. A teraz poza podium. SKS jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts