Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żenujący to ty jesteś na całej linii kilka razy w tym wątku poruszasz temat odwiertów, tąpnięć i rzekomych uszkodzeń dolnych źródeł.

Nie wspominając już, że na innych forach robisz to samo. Jak masz coś wartościowego do powiedzenia w wątku o powietrznych pompach ciepła to się wypowiedz a "NIE SIEJ HEREZJI' myślisz, że po takich wpisach jutro rano się obudzisz i będziesz miał kolejkę klientów po powietrznego Panasonica za którego jak wcześniej pisałeś bierzesz chyba 37-40 tys za instalację. Za taką kasę to ja robię IVT z odwiertami i na tym zarabiam. Ale widać żyjesz jeszcze w starych czasach kiedy to na instalacji zarabiało się 10-15 tys zł niestety świat się zmienia.

Kończę ten bezsens bo to nie o tym wątek.

Czytaj uważnie cała instalacja z zbiornikiem i ogrzewaniem podłogowym a nie pompa z odwiertem zobaczymy jak długo będzie cię stać dokładać do interesu - amortyzację wiertnicy liczysz zusy i podatki płacisz czy robisz lewiznę i dlatego tak jedziesz po kosztach?

A fakty są takie że rynek się kurczy ludzie mniej budują a jak się ma np. sprzęt w lisingu to trzeba jechać po kosztach żeby przynajmniej na ratę było trochę znajomych w branży mam i wiem jak to działa - to i przykłady rozwiązań z zachodu (z Szwecji też) przekonało mnie do nie kupowania (czy też lisingu) wiertnicy ty poszyłeś w drugą stronę zobaczymy kto miał racje czas pokaże.

Ja wiem jedno tendencja jest taka powietrzne do małych obiektów gruntowe do dużych i temu nie zaprzeczysz bo to mówią wyniki sprzedaży i nawet producenci gruntówek wchodzą w powietrzne żeby zostać na rynku więc naucz się robić instalki do powietrznych a zobaczysz że działają

Tylko nie wiem po co się pienisz konkurencję zawsze będziesz miał jak nie ja to jest jeszcze kilku innych.

Klient ma prawo wiedzieć co może pójść nie tak zasięgnąć informacji gdzie trzeba i sam podjąć decyzję.

Gość Arturo72
Hej Arturo jak tam temperatura dzisiaj? Wszystko otworzyles? Jakie zużycie kw

Salon z kuchnią 21,2st.C,sypialnia 22,5st.C pokój 1 i pokój 2 po 21,5st.C,wszystkie pętle otwarte na full,pompę dzisiaj wyłączyłem,zobaczymy na ile starczy ciepła z akumulacji.

Pompa chodziła non stop od temperatury w domu 13,1st.C przez 72h zużyła 148kWh i podbiła temperaturę do ok.22st.C.

Przypomnę,że mam dom bardzo akumulacyjny z silikatów i 67m3 betonu w płycie i wylewce,nie całkiem jeszcze "szczelny" bez parapetów i bez drzwi wejściowych z prawdziwego zdarzenia.

Do dyskusji... odwiertow etc sie nie przylanczam... Kazdy ma swoje racje, mozliwosci dzialki jak i $

Ale jak sie nie myle... i chyba tak wlasnie czytalem ze P/W to ten sektor PC ktora ma najwiekszy wzrost w Europie ..

:)

a ja czytałem że w Niemczech coraz mniej montuje się gruntówek na rzecz powietrznych. Stoję przed wyborem gruntowa czy powietrzna. I nie wiem co wybrać...

he, no właśnie pisałem, że czym więcej czytam tym mniej wiem. pierwotnie myślałem o gruntowej zorientowałem się w okolicy i ceny są spore. Chociaż z drugiej strony to inwestycja długofalowa... pogadałem z kilkoma użytkownikami i tak z zadowoleniem różnie. Jedni chwalili mówili że działa ok inni niby chwalili ale mieli jakieś ale. Zaczołem myśleć o powietrznych i jestem w czarnej du.ie.

Gość Arturo72
Zaczołem myśleć o powietrznych i jestem w czarnej du.ie.

Jeśli myślisz nad pompą ciepła tylko ze względu na zmniejszenie rachunków za ogrzewanie w przyszłości to najpierw zacznij od myślenia nad budowanym domem,dopiero w następnej kolejności nad źródłem ciepła do tego domu a dylemat czy gruntowa czy powietrzna sam się rozwiąże ;)

Edytowane przez Arturo72

he, no właśnie pisałem, że czym więcej czytam tym mniej wiem. pierwotnie myślałem o gruntowej zorientowałem się w okolicy i ceny są spore. Chociaż z drugiej strony to inwestycja długofalowa... pogadałem z kilkoma użytkownikami i tak z zadowoleniem różnie. Jedni chwalili mówili że działa ok inni niby chwalili ale mieli jakieś ale. Zaczołem myśleć o powietrznych i jestem w czarnej du.ie.

Ja " robię" tylko na Śląsku ale mogę podesłać Ci symulację jest tam też koszt grzania prądem jak podzielisz przez cztery to wyjdzie koszt grzania gruntową no i jeszcze sprawa taryf itp.

Zaczołem myśleć o powietrznych i jestem w czarnej du.ie.

Masz miejsce na działce na kolektor poziomy ? Jeśli tak, to skalkuluj koszty dla takiego. Możesz oddzielnie kupić pc, oddzielnie zlecić lub wykonać kolektor i kotłownie, a koszty nie będą z kosmosu. Wykonawcami instalacji mogą być zwykli hydraulicy, którzy mogą się taniej cenić niż specjaliści od pomp. Wtedy porównaj z p-w. Jeśli nie masz miejsca na poziomy, to niestety musisz porównać droższe odwierty z p-w. Gruntowa zawsze będzie pracować wydajniej i w stabilniejszych warunkach niż p-w.

Jeśli myślisz nad pompą ciepła tylko ze względu na zmniejszenie rachunków za ogrzewanie w przyszłości to najpierw zacznij od myślenia nad budowanym domem,dopiero w następnej kolejności nad źródłem ciepła do tego domu a dylemat czy gruntowa czy powietrzna sam się rozwiąże ;)
dom już jest, z wyliczeń potrzebuję 9kw Wcześniej myślałem o panasonicu, ale jak poczytałem ostatnio o spadku mocy to chyba odpada. Będzie kominek, ale tylko dekoracyjny bo w piecu już się napaliłem :)

Z cz.d mozna wyjsc.... swiatlo zobaczyc... oby nie w tunelu... :D

Porownaj oferty.... i przedewszystkim.... do jakiego domu, gdzie? Istniejacego, nowego... kaloryfery, podlogowka.... ?

Zapotrzebowanie roczne domu kWh?

Sa domy gdzie Powietrze/powietrze wystarcza..... rozklad, m2 etc.

Zacznij moze od tego :)

dom jest nowy dokładnie 166m2 wyliczono mi 9kw wszędzie podłogówka i dwie drabinki w łazienkach . Działka niezaduża 980, piach. Zastanawiałem się początkowo nad nibe , potem dostałem oferte na panasonica i atlantica, czytałem o Mitsubishi i Vailancie Cały czas jestem otwarty na nowe propozycję :) każdą rozważę.

myślałem o panasonicu, ale jak poczytałem ostatnio o spadku mocy to chyba odpada

Wszystkie pc mają spadek mocy - praw fizyki nie przeskoczysz, Powietrzne mają spadek mocy znaczący wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz- bo temperatura medium (powietrza) spada, gruntowe są niezależne od temperatur zewnętrznych i mają mniejszy spadek mocy w sezonie - bo temperatura gruntu też spada, ale zdecydowanie mniej - powinna się zatrzymać koło 0* pod koniec zimy. Powietrzne dobiera się inaczej - jak potrzebujesz przy -20* 9kW, to pc musi przy takiej temperaturze tyle dać, więc dla danych katalogowych liczonych dla +7 musi mieć koło 15kW, a nie 9kW - trzeba dokładnie przeczytać jaka jest jej charakterystyka i ją uwzględnić. Dla gruntówek wystarczy wiedzieć jaką moc mają dla warunków B0W35, bo z nie mniejszą mocą będą grzały przez całą zimę.

Wszystkie pc mają spadek mocy - praw fizyki nie przeskoczysz, Powietrzne mają spadek mocy znaczący wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz- bo temperatura medium (powietrza) spada, gruntowe są niezależne od temperatur zewnętrznych i mają mniejszy spadek mocy w sezonie - bo temperatura gruntu też spada, ale zdecydowanie mniej - powinna się zatrzymać koło 0* pod koniec zimy. Powietrzne dobiera się inaczej - jak potrzebujesz przy -20* 9kW, to pc musi przy takiej temperaturze tyle dać, więc dla danych katalogowych liczonych dla +7 musi mieć koło 15kW, a nie 9kW - trzeba dokładnie przeczytać jaka jest jej charakterystyka i ją uwzględnić. Dla gruntówek wystarczy wiedzieć jaką moc mają dla warunków B0W35, bo z nie mniejszą mocą będą grzały przez całą zimę.

Panasonic 12kw ma przy -15 właśnie 9kw dla c.o. 35oC a t-cap 9kw ma przy -15 też 9kw dla c.o. nawet 55oC (9kw t-cap ma tą samą sprężarkę co 12kw "zwykła" tylko jeszcze dodatkowy wtrysk czynnika i dochładzacz cieczy w celu poprawy wydajności sprężarki i parownika)

Salon z kuchnią 21,2st.C,sypialnia 22,5st.C pokój 1 i pokój 2 po 21,5st.C,wszystkie pętle otwarte na full,pompę dzisiaj wyłączyłem,zobaczymy na ile starczy ciepła z akumulacji.

Pompa chodziła non stop od temperatury w domu 13,1st.C przez 72h zużyła 148kWh i podbiła temperaturę do ok.22st.C.

Przypomnę,że mam dom bardzo akumulacyjny z silikatów i 67m3 betonu w płycie i wylewce,nie całkiem jeszcze "szczelny" bez parapetów i bez drzwi wejściowych z prawdziwego zdarzenia.

Jak na pierwsze grzanie to dobry wynik (tak mi się wydaje) zobaczymy jak będzie dalej

Gruntowa zawsze będzie pracować wydajniej i w stabilniejszych warunkach niż p-w.

Heh... a moze po prostu juz czas przestac ludziom to uswiadamiac i tylko podawac swoje zuzycia kowotowo z gruntowej w tanim pradzie? Dla wielu to bedzie "musztarda po obiedzie", ale czesc pewnie wylapie w pore roznice. ;)

Posprawdzaj sobie wszystko.... wybor nie jest maly.... Masz tez LG Therma V, Mitsubishi Zubadan, Daikin wypuscil ponoc nowa ulepszona serje LT.

P/W napewno bedzie prostsza w instalacji... trzeba tylko pamietac o wodzie / lodzie przy defrostach a wiec umieszczeniu PC:)

Spadek mocy ma kazda tak jak juz wspominano... niektore moga jednak miec mniej niz inne...

Istotne jest to zeby moc nie spadla ponize j zapotrzebowania Twojego domu przy np. -15 lub -20.

Jezeli PC nadal oddaje powiedzmy 9kW a dom potrzebuje 8kW to OK.... mocniejsza bedzie drozsza ale zadziej jezeli wogole bedzie korzystala z grzalek.

Nie mam porownania z innymi.... nasza nie widzialem zeby pracowala powyzej 3kW....ale tez nie zawsze ja studiuje :D wiec zakladajac nawet najnizszy COP 2 to wychodzi ze dom potrzebuje 6kW.... ty masz nowy dom.... podlogowke rozprowadzona... jest w czym wybierac....

Aha... nie wspominano akurat ostatnio... mysle ze rozsadnie jest rozgladac sie za pompami z inverterem nie on/off.... takich jeszcze sporo na rynku .

LG nawet za darmo nie chcę, mamy w pracy klimę tego producenta i pozostawię to ustrojstwo bez komentaża :)

o lodzie doczytałem, ja dopiero wszystko będę robił wziązku z tym będę mógł pomyśleć zawczasu by zrobić jakiś konkretny odpływ. piszesz żeby zwrócić uwagę na to czy inverter, a mi się wydawało, że chyba wszystkie powietrzne to invertery? Czy wszystkie powietrzne mają grzałki, bo chyba czytałem że nie ?

LG nawet za darmo nie chcę, mamy w pracy klimę tego producenta i pozostawię to ustrojstwo bez komentaża :)

o lodzie doczytałem, ja dopiero wszystko będę robił wziązku z tym będę mógł pomyśleć zawczasu by zrobić jakiś konkretny odpływ. piszesz żeby zwrócić uwagę na to czy inverter, a mi się wydawało, że chyba wszystkie powietrzne to invertery? Czy wszystkie powietrzne mają grzałki, bo chyba czytałem że nie ?

No widzisz a ja mam LG i jestem póki co (odpukać.. ) z niej zadowolony. Kupiłem w miarę tanio, żadne tam t-capy czy zubadany. Po prostu troszkę przewymiarowana bo ma 14KW i tak jak koledzy piszą przy -20 daje mi ok. 10 KW więc tyćke więcej niż zapotrzebowanie domu (nie znane tak naprawdę dokładnie)

ajj żeby tylko te pompy P/W nie musiały się odszraniać to byłby cud techniki

LG tylko tak napomnialem... nic o niej nie wiem...

Nie wszystkie powietrzne to invertery.... przynajmniej nie LT

Bosch ( Buderus), Euronom, Nibe , IVT, Thermia ( Danfoss bodajze ) to on/off.... z tym ze moze i maja modele Inverter w ofercie takze.... Nie mowie ze sa zle .... tyle tylko ze

zasada pracy jest inna... bez modulacji mocy.

Wszytkie LT beda mialy grzalki nie mniej aby podgrzac CWU do 55-60C albo i wyzej ( do wygzania Legionelli ).

W zaleznosci od dobranej mocy PC grzalki beda tez moze potrzebne aby utrzymac moc potrzebna do zasilenia CO przy niskich temperaturach....

8kW przy +7 to juz moze tylko 4kW przy -15, -20... jak zapotrzebopwanie domu jest 6kW to grzalka sie wlonczy.... ( w niektorych PC mozna ustawic

temp od ktorej grzalka bedzie mogla sie wlonczyc ). Nasza PC nie ma grzalek ale jest to HT .... raczej do zasilania tradycyjnych kaloryferow a nie podlogowki ;)

O odplywie warto pomyslec... z tym ze zima to bedzie lod... a wiec warto wybrac dogodne miejsce na PC

Prawidłowo dobrana pompa wyprodukuje grzałką 2% energii na potrzeby c.o. i 1% na potrzeby c.w.u.(dezynfekcja) i to niezależnie od producenta bo fizyka w pompie to 80% własności czynnika chłodniczego a ten ma ten sam skład chemiczny u każdego producenta 20% to soft np. zliczanie czasu potrzebnego do odszraniania (to moje subiektywne obserwacje na podstawie wielu producentów) można jeszcze zrobić wtrysk czynnika i dochładzanie cieczy jak w zubadanach i t-cap albo evi w on -off'ach copellanda

tak że zasadnicza sprawa to dobór i dobra instalacja gz

Mam opomiarkowaną powietrzną która w tym roku nie włączyła grzałki bo nawet jak spadło poniżej -12 to tylko na krótko a jest jeszcze coś takiego jak opóźnienie włączenia dogrzewania w dobrym sofcie można ustawić i temperaturowo i czasowo przez co wykorzystać akumulację podłogówki w czasie kilku godzin w nocy co nie oznacza że sprężarka nie pompuje w tym czasie