Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

LG nawet za darmo nie chcę, mamy w pracy klimę tego producenta i pozostawię to ustrojstwo bez komentaża :)

o lodzie doczytałem, ja dopiero wszystko będę robił wziązku z tym będę mógł pomyśleć zawczasu by zrobić jakiś konkretny odpływ. piszesz żeby zwrócić uwagę na to czy inverter, a mi się wydawało, że chyba wszystkie powietrzne to invertery? Czy wszystkie powietrzne mają grzałki, bo chyba czytałem że nie ?

To czy mają grzałki czy nie jest nieistotne.Gruntówki tżz mają grzałki

To kwestia doboru jak dobierzesz na -20 to będzie pracowała do -20 C bez grzałek.

A PC z reguły dobiera się na -20 C Tak jak inne urządzenia np kocioł gazowy i olejowy.

Pompy powietrzne to nie zawsze inwertery .Są też inne rozwiązania,ale wg mnie gorsze.

Nie wiem czy to zależy od kopalni ale są zwroty,sam jestem przykładem,z tym,że na terenie działki mam przewidywane szkody górnicze kat.III.

W tym tygodniu wkleję pismo z kopalni JSW. Mam mieć 2 kategorię. Z wywiadu przeprowadzonego z mieszkańcami już zatwierdzonych szkód, wszystkim obniżyli po wejściu do Unii kategorię o dwie kategorie. Ci, którzy mieli 4, mają teraz drugą. Adekwatnie do wszystkich. U mnie ma być oficjalnie druga w 2042r, tj. roku zakończenia wydobycia, ale ZERO kasy, bo nie mają jeszcze koncesji. Tragikomedia.

Edytowane przez klaudiusz_x

Kurcze szkoda że na mazurach nie ma szkód górniczych :)

Jakby nie szkody, miałbym 30grafitowego i domek 3 litrowy. Mniej nie, za późna edukacja.

Domek popęka i z 3 litrowego zrobi się 10.

Nikomu tego nie życzę.

Ciekawe czy kopalnia będzie zwracać za ogrzewanie. Chyba tylko vipom :lol2:

Edytowane przez klaudiusz_x

30 cm styropianu grafitowego? A dlaczego od razu nie pół metra?

Tylko osoba ktora jeszcze nie miala okazji grzac domu moze sadzic, ze wystarczy dac odpowiednio grubo styro na sciane (koniecznie, ale to niezbedznie koloru rysika od olowka) i oto mamy dom energooszczedny! Taki maly budowlany cud ;)

dom jest nowy dokładnie 166m2 wyliczono mi 9kw wszędzie podłogówka i dwie drabinki w łazienkach . Działka niezaduża 980, piach. Zastanawiałem się początkowo nad nibe , potem dostałem oferte na panasonica i atlantica, czytałem o Mitsubishi i Vailancie Cały czas jestem otwarty na nowe propozycję :) każdą rozważę.

Przy tak słabym ociepleniu (9 kW) mocno bym się zastanowił nad powietrzną, chyba ze te 9 kW to obliczen z allegro.

A z jakim COP grzeje?

Czy to jest takie istotne, dom energooszczedny takim zawsze będzie niezaleznie od zródła grzewczego, co prawda Konrad nie ma możliwości dywersyfikacji nosnika energii ale gdy by miał taką mozliwość to jego dom przy gruntowej pci stał by się pasywnym.

Czy to jest takie istotne

A nie???

Kiedyś z mpoplawem obliczaliśmy ile w moim przypadku zaoszczędził bym rocznie gdybym zamiast 15cm styropianu dał 20. Wyszło 40zł. Między 20 a 25 już by na flaszkę nie starczyło, a między 25 a 30 nawet na piwo.

Ale gdybym grzał czystym prądem... Obliczyłem że grzejąc PC w moim przypadku nie ma sensu dawać więcej niż 15cm.

A nie???

Kiedyś z mpoplawem obliczaliśmy ile w moim przypadku zaoszczędził bym rocznie gdybym zamiast 15cm styropianu dał 20. Wyszło 40zł. Między 20 a 25 już by na flaszkę nie starczyło, a między 25 a 30 nawet na piwo.

Ale gdybym grzał czystym prądem... Obliczyłem że grzejąc PC w moim przypadku nie ma sensu dawać więcej niż 15cm.

Nie ma w Polsce przymusu stosowania lepszego ocieplenia niz to co stanowią WT2008.

Czy te 15 cm nie było przesadzone, mozna było zastosowac 10 cm a te 80-100 zł w stosunku do 15 cm tez nie stanowi oszałamiającej kwoty.

Dobrze ze jestes zadowolony ze swojego domu i ze swoich rachunków. To ze nie chciałes aby były znacząco nizsze to twoja sprawa, twoj cyrk, twoje małpy

Edytowane przez asolt

Nie ma w Polsce przymusu stosowania lepszego ocieplenia niz to co stanowią WT2008. Dobrze ze jestes zadowolony ze swojego domu i ze swoich rachunków. To ze nie chciałes aby były znacząco nizsze to twoja sprawa, twoj cyrk, twoje małpy

Bo wszystko trzeba zrobić rozsądnie a nie bezmyślnie dokładać kolejne centymetry! Powiedz jaki sens ekonomiczny przy PC jest pchać się w 30cm styropianu i to na dodatek drogiego grafitowego? Moim zdaniem to głupota.

Bo wszystko trzeba zrobić rozsądnie a nie bezmyślnie dokładać kolejne centymetry! Powiedz jaki sens ekonomiczny przy PC jest pchać się w 30cm styropianu i to na dodatek drogiego grafitowego? Moim zdaniem to głupota.

To jest twoje zdanie i jak na forum wiadomo nie podlega ono dyskusji, ale twoje podejscie do tej sprawy jest dosc unikatowe, gdyz przy wielu moich obliczenia nikt mnie prosił o zmniejszanie czy tez pozostawienie takiej samej grubości izolacji jej rodzaju zmiejszenia wsp okien itp do WT2008, tylko dlatego ze bedzie grzał pci, a raczej jest wrecz przeciwnie. Ewentualne zmniejszenie grubosci izolacji wynikały tylko i wyłacznie z braku własciwego jej rozplanowania i powodów czysto technicznych (zmiany w projekcie, źle dobrane wysokości okien itp)

Hm.... wyliczono/zaproponowano 9kW? Ale przy jakiej temp?

Tak jak mowilismy 9kW to juz 4-5kW przy -20.... jak dom sie zadowoli 4kW przy -20C to zle? 166m2...

:)

Byc moze nie doczytałem lub zle zrozumiałem, jezeli projektowe obciązenie cieplne jest na poziomie 4 kW to jest bardzo dobrze i dobór jest nieco przeszacowany