Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no tak masz rację

no ale przy przewidywanym zużyciu energii za 1500 -2000 zł to z 500zł przyznasz niebagatelna kwota.

no u mnie żeby przy 100000km rocznie przejechanych rocznie to musiałbym żeby zachować proporcję na przeglądy bez napraw płacić z 20-25 tyś zł rocznie-a to byłaby głupota

czy miał ktoś już okazję płacić zea przegląd gwarancyjny lub pogwarancyjny?

czy przy pompie po wcześniejszym przeszkoleniu można pewne czynności wykonywać samemu.

niepodoba mi się to że człowiek walczy o copy itp a tu trzeba wykładać kilkaset złotych rocznie na przeglądy

Nie wiem jak to jest z powietrznymi, ale gruntowych nie trzeba serwisować, podobnie jak lodówki. Jak już działa to działa i działać będzie. Jedynie co jakiś czas (raz na rok) warto przeczyścić filterek siatkowy DZ (3 minuty) i kontrolować ciśnienie DZ i GZ.

A mnie cały czas wszyscy mówią ,że nie ma cudów w fizyce i taka pompa to przy minus 15 cop 1 jak dobrze pójdzie (bo może być poniżej 1 ,gdyż pójdzie część na odszranianianie i pompa do układu CO da tyle, co wzięła z gniazdka, dodatkowo pomniejszone o energię ,którą zużyła do odszraniania)

kto Ci to mówi to po pierwsze, (koledze też wszyscy mówili że 10 cm wełny w skosach to świat i ludzie, dał 15, a teraz żałuje że tak mało) tu masz wszystkie certyfikaty pomp i warunki w jakich były robione, powiem Ci, że przy -15 żadna z interesujących pomp nie miała cop 1 lub poniżej (od1,6 do 2z hakiem)

Do użytkowników PCi powietrze-woda.

1. Jaki COP osiągacie przy grzaniu CO+CWU?

2. Jaki jest rozkład zużycia w taryfie tańszej i droższej? Stosujecie w ogóle G12?

3. Jak ma się właśnie osiągnięcie przyzwoitego COP z pogodzeniem z pracą w tańszej taryfie? Czy nie kłóci się to ze sobą?

Pytam teoretycznie praktyków. Jak prąd zdrożeje 4 razy, to będę rozważał taką pompę u siebie :)

Co prawda nie używam PCi powietrze-woda, ale kiedyś robiłem obliczenia (są gdzieś w necie nadal dostępne), z których wynikało, że zdecydowanie bardziej opłaca się wykorzystywać w nocy 2 taryfę (pomimo dużo niższej temperatury) niż włączać PCi w taryfie dziennej, gdy jest cieplejsze powietrze.

Z tego co pamiętam wychodziło to nawet korzystniej niż przy taryfie G11. Oczywiście PCi musi umożliwiać pracę w tak niskich temperaturach.

Moje obliczenia potwierdzał tam użytkownik takiej PCi :).

Musi to być jednak dobra pompa P-W, pewnie na R410, która ma jeszcze jako taką charakterystykę (moc i COP) przy powiedzmy -10 i -15 st.C. Nie sprawdzi się za to oranie tanią prostą PC P-W jedynie w drugiej taryfie w środku mroźne, kiedy pompa traci radykalnie moc i COP przy np. -7 st.C. Wtedy traci sens posiadanie taryfy G12, a lepiej wykorzystywać G11 w cieplejszych porach dnia. To wszystko zależy oczywiście od konkretnej pompy, konkretnego domu, mocy, itp. W firmie pracuje u nas proste Zibro inwerter pow-powietrze o mocy grzewczej chyba 6,5 kW, działa wydajnie nawet przy -25 - sprawdzone, własnoręcznie zmierzone zeszłej zimy.

Co prawda nie używam PCi powietrze-woda, ale kiedyś robiłem obliczenia (są gdzieś w necie nadal dostępne), z których wynikało, że zdecydowanie bardziej opłaca się wykorzystywać w nocy 2 taryfę (pomimo dużo niższej temperatury) niż włączać PCi w taryfie dziennej, gdy jest cieplejsze powietrze.

Z tego co pamiętam wychodziło to nawet korzystniej niż przy taryfie G11. Oczywiście PCi musi umożliwiać pracę w tak niskich temperaturach.

Moje obliczenia potwierdzał tam użytkownik takiej PCi :).

Ze swoich obliczeń z pamięci: średnia roczna różnica pomiędzy dobową tmax a tmin wynosi ca. 8*, a w najzimniejszych miesiącach 5*. Przy stawkach 35/70 groszy za kWh, COP musiałby spadać dwukrotnie przy różnicy 5-8 stopni. Tak się nie dzieje dla żadnej pompy, ergo zawsze się opłaca jechać na maksa w taniej taryfie.

Witam,

Mam pytanie odnośnie doboru oraz opłacalności zamontowania pompy ciepła powietrze woda w domu.

Obecnie posiadam kominek w salonie oraz piec na ekogroszek. Dom kabatura 570m3 powierzchnia użytkowa to 120m2 + garaż 20m2.

Sposób ogrzewania mieszany podłogówka + grzejniki, na dole 32 m2 podłogówki + 43m2 grzejniki - góra 7,9 m2 podłogówki + 30 m2 grzejniki.

Czy warto zainstalować taką pompę ciepła, jako wspomaganie ogrzewania zwłaszcza na początku wiosny czy jesienią (gdzie podłogówka ogrzeje mi cały dom, wiem z doświadczenia) oraz do cwu. Co Państwo sądzą o takim rozwiązaniu, jaką pompę ciepła zastosować. Czy ktoś ma pompę ciepła i grzejniki?

JA dziś miałem przyjemność (oprócz nieprzyjemnych korków w wawie) spotkać się z kolega hydrauli który mi pokazywał instalacje w swoim domku.

Wygląda to sensownie, szczególnie przy obecnych temperaturach.

jedyne co jest dziwne w daiklinie bo akurat taka oglądałem to pompa obiegowa która bardzo mocno ciągnie energii rzędu 200w.

Pisaliście tam o COP=2,6. Jakie wtedy można założyć procentowe zużycie w obu taryfach?

QQQQ pisze o planach objęcia w 90% taniej taryfy.

Pisaliście tam o COP=2,6. Jakie wtedy można założyć procentowe zużycie w obu taryfach?

QQQQ pisze o planach objęcia w 90% taniej taryfy.

nie mam planow - tak mam :)

jak przejde do taurona na g13od+ to chyba ciepelka nie zabraknie w najgorsze mrozy w 100% w taniej - ale waham sie, bo i tak rozpalam kominek i nie wiem czy warto ...