Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no tak masz rację

no ale przy przewidywanym zużyciu energii za 1500 -2000 zł to z 500zł przyznasz niebagatelna kwota.

no u mnie żeby przy 100000km rocznie przejechanych rocznie to musiałbym żeby zachować proporcję na przeglądy bez napraw płacić z 20-25 tyś zł rocznie-a to byłaby głupota

malux20 napisał:
czy miał ktoś już okazję płacić zea przegląd gwarancyjny lub pogwarancyjny?

czy przy pompie po wcześniejszym przeszkoleniu można pewne czynności wykonywać samemu.

niepodoba mi się to że człowiek walczy o copy itp a tu trzeba wykładać kilkaset złotych rocznie na przeglądy

Nie wiem jak to jest z powietrznymi, ale gruntowych nie trzeba serwisować, podobnie jak lodówki. Jak już działa to działa i działać będzie. Jedynie co jakiś czas (raz na rok) warto przeczyścić filterek siatkowy DZ (3 minuty) i kontrolować ciśnienie DZ i GZ.

tomek131 napisał:
A mnie cały czas wszyscy mówią ,że nie ma cudów w fizyce i taka pompa to przy minus 15 cop 1 jak dobrze pójdzie (bo może być poniżej 1 ,gdyż pójdzie część na odszranianianie i pompa do układu CO da tyle, co wzięła z gniazdka, dodatkowo pomniejszone o energię ,którą zużyła do odszraniania)

kto Ci to mówi to po pierwsze, (koledze też wszyscy mówili że 10 cm wełny w skosach to świat i ludzie, dał 15, a teraz żałuje że tak mało) tu masz wszystkie certyfikaty pomp i warunki w jakich były robione, powiem Ci, że przy -15 żadna z interesujących pomp nie miała cop 1 lub poniżej (od1,6 do 2z hakiem)

Do użytkowników PCi powietrze-woda.

1. Jaki COP osiągacie przy grzaniu CO+CWU?

2. Jaki jest rozkład zużycia w taryfie tańszej i droższej? Stosujecie w ogóle G12?

3. Jak ma się właśnie osiągnięcie przyzwoitego COP z pogodzeniem z pracą w tańszej taryfie? Czy nie kłóci się to ze sobą?

Pytam teoretycznie praktyków. Jak prąd zdrożeje 4 razy, to będę rozważał taką pompę u siebie :)

HenoK napisał:
Co prawda nie używam PCi powietrze-woda, ale kiedyś robiłem obliczenia (są gdzieś w necie nadal dostępne), z których wynikało, że zdecydowanie bardziej opłaca się wykorzystywać w nocy 2 taryfę (pomimo dużo niższej temperatury) niż włączać PCi w taryfie dziennej, gdy jest cieplejsze powietrze.

Z tego co pamiętam wychodziło to nawet korzystniej niż przy taryfie G11. Oczywiście PCi musi umożliwiać pracę w tak niskich temperaturach.

Moje obliczenia potwierdzał tam użytkownik takiej PCi :).

Musi to być jednak dobra pompa P-W, pewnie na R410, która ma jeszcze jako taką charakterystykę (moc i COP) przy powiedzmy -10 i -15 st.C. Nie sprawdzi się za to oranie tanią prostą PC P-W jedynie w drugiej taryfie w środku mroźne, kiedy pompa traci radykalnie moc i COP przy np. -7 st.C. Wtedy traci sens posiadanie taryfy G12, a lepiej wykorzystywać G11 w cieplejszych porach dnia. To wszystko zależy oczywiście od konkretnej pompy, konkretnego domu, mocy, itp. W firmie pracuje u nas proste Zibro inwerter pow-powietrze o mocy grzewczej chyba 6,5 kW, działa wydajnie nawet przy -25 - sprawdzone, własnoręcznie zmierzone zeszłej zimy.

HenoK napisał:
Co prawda nie używam PCi powietrze-woda, ale kiedyś robiłem obliczenia (są gdzieś w necie nadal dostępne), z których wynikało, że zdecydowanie bardziej opłaca się wykorzystywać w nocy 2 taryfę (pomimo dużo niższej temperatury) niż włączać PCi w taryfie dziennej, gdy jest cieplejsze powietrze.

Z tego co pamiętam wychodziło to nawet korzystniej niż przy taryfie G11. Oczywiście PCi musi umożliwiać pracę w tak niskich temperaturach.

Moje obliczenia potwierdzał tam użytkownik takiej PCi :).

Ze swoich obliczeń z pamięci: średnia roczna różnica pomiędzy dobową tmax a tmin wynosi ca. 8*, a w najzimniejszych miesiącach 5*. Przy stawkach 35/70 groszy za kWh, COP musiałby spadać dwukrotnie przy różnicy 5-8 stopni. Tak się nie dzieje dla żadnej pompy, ergo zawsze się opłaca jechać na maksa w taniej taryfie.

Witam,

Mam pytanie odnośnie doboru oraz opłacalności zamontowania pompy ciepła powietrze woda w domu.

Obecnie posiadam kominek w salonie oraz piec na ekogroszek. Dom kabatura 570m3 powierzchnia użytkowa to 120m2 + garaż 20m2.

Sposób ogrzewania mieszany podłogówka + grzejniki, na dole 32 m2 podłogówki + 43m2 grzejniki - góra 7,9 m2 podłogówki + 30 m2 grzejniki.

Czy warto zainstalować taką pompę ciepła, jako wspomaganie ogrzewania zwłaszcza na początku wiosny czy jesienią (gdzie podłogówka ogrzeje mi cały dom, wiem z doświadczenia) oraz do cwu. Co Państwo sądzą o takim rozwiązaniu, jaką pompę ciepła zastosować. Czy ktoś ma pompę ciepła i grzejniki?

JA dziś miałem przyjemność (oprócz nieprzyjemnych korków w wawie) spotkać się z kolega hydrauli który mi pokazywał instalacje w swoim domku.

Wygląda to sensownie, szczególnie przy obecnych temperaturach.

jedyne co jest dziwne w daiklinie bo akurat taka oglądałem to pompa obiegowa która bardzo mocno ciągnie energii rzędu 200w.

HenoK napisał:

Pisaliście tam o COP=2,6. Jakie wtedy można założyć procentowe zużycie w obu taryfach?

QQQQ pisze o planach objęcia w 90% taniej taryfy.

budowlany_laik napisał:
Pisaliście tam o COP=2,6. Jakie wtedy można założyć procentowe zużycie w obu taryfach?

QQQQ pisze o planach objęcia w 90% taniej taryfy.

nie mam planow - tak mam :)

jak przejde do taurona na g13od+ to chyba ciepelka nie zabraknie w najgorsze mrozy w 100% w taniej - ale waham sie, bo i tak rozpalam kominek i nie wiem czy warto ...