Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po 10h grzania delta T spadła do 9st.C,na zasilaniu 35st.C powrót 26st.C,na większym biegu pompki delta T jest 6st.C.

Pokazuje to,że jednak płyta wygrzewa się cały czas i trochę czasu zajmie zanim dojdzie do odpowiedniej temperatury.

Pokazuje to tylko (IMHO), ze masz pompke GZ na za niskim biegu.

Już napisałem po co cytuję:

"Czasem piszę zima na jakichś forach ale chyba tylko po to żeby wiedzieć skąd klienci maja takie wiadomości o pompach zwłaszcza powietrznych.

Przez takie fora muszę ich oprowadzać po domach w których wszystko jest ok ale ci klienci (którzy już mają dobre instalacje) nie czują misji aby wszystkich oświecać jak ci od pomp gruntowych."

Gość Arturo72
Dt 6K, a jednak można. Ile biegów ma ta pompka?

Można,nie mówię,że nie.

Pompa obiegowa to Wilo Stratos ma 7 biegów,cały czas podłogówka chodzi na 4 biegu.

Pokazuje to tylko (IMHO), ze masz pompke GZ na za niskim biegu.

Być może,zależało mi na szybszym nagrzaniu płyty dlatego pompa obiegowa chodziła na niższym biegu,przez co więcej oddawała ciepła.

Głównym pytaniem do mkm było o grzałki poniżej 25st.C

daikin i rotex i nibe też ma to 25 C z grzałkami (coś w tym jest)

Dla mnie to wada przy akumulacyjnym domu.

Edytowane przez Arturo72

Kolego,jesteś cienki jak polsilwer.

Wogóle jaki masz cel bycia na forum skoro nie masz zamiaru się udzielać i radzić ?

Wiem ale nie powiem ? Nic nie wiesz...

Szukasz klientów ? O konieczności wykupienia płatnego profilu zapomniałeś ? Nie sztuka na PW rzucić cennik usług...

Nie polecę nikomu Twoich usług i sam nie skorzystam.

Jeszcze raz stwierdzam bardzo dużą wadę Panasonica T-CAP,którą jest załączanie się grzałki przy temperaturze poniżej 25st.C na powrocie,bez względu na temperaturę na zewnątrz,tak będzie nawet przy +15st.C,dla mnie to bzdura do kwadratu.

Po 10h grzania delta T spadła do 9st.C,na zasilaniu 35st.C powrót 26st.C,na większym biegu pompki delta T jest 6st.C.

Pokazuje to,że jednak płyta wygrzewa się cały czas i trochę czasu zajmie zanim dojdzie do odpowiedniej temperatury.

Na obecną chwilę będę grzał bez wyłączania pompy przez 7 dni.

Przypominam,że ja mam do nagrzania płytę fundamentową i wylewkę o łącznej objętości 67m3 betonu,którą trzeba zagrzać do temperatury 25st.C no i silikaty,które swoje też muszą dostac.

Instalacja wygląda tak:

Dokładnie.

Już pisałem że to nie wada a zabezpieczenie minimalnego ciśnienia skraplania ale jak się bierzesz za robienie instalacji to powinieneś to wiedzieć

Gość Arturo72
Czyli: niepotrzebny hałas był...

Pomijając grzałki.

O właśnie :)

Już pisałem że to nie wada a zabezpieczenie minimalnego ciśnienia skraplania ale jak się bierzesz za robienie instalacji to powinieneś to wiedzieć

Dla mnie jest to wada i to duża.

Przy dużej akumulacji czyt.dłuższym czasem przerwy załączania się pompy czyt.długim czasem oddawania ciepła z akumulacji podłoga wychłodzi się spokojnie poniżej 25st.C a zaczynając grzanie w celu ładowania akumulatora czeka nas niespodzianka w postaci grzania na grzałkach.

Mi to akurat nie przeszkadza zbytnio ale dla innych może być problemem.

Edytowane przez Arturo72

Być może,zależało mi na szybszym nagrzaniu płyty dlatego pompa obiegowa chodziła na niższym biegu,przez co więcej oddawała ciepła.

Oj, oj, oj. Chyba blad "logiczny". :)

Jak zwiekszenie delty GZ moglo spowodowac wzrost mocy Twojej pompy ciepla? Jesli juz, to co najwyzej moc mogla spasc poprzez zmniejszenie COP. Czas grzania wtedy nieuchronnie wzrasta.

O właśnie :)

Dla mnie jest to wada i to duża.

Przy dużej akumulacji czyt.dłuższym czasem przerwy załączania się pompy czyt.długim czasem oddawania ciepła z akumulacji podłoga wychłodzi się spokojnie poniżej 25st.C a zaczynając grzanie w celu ładowania akumulatora czeka nas niespodzianka w postaci grzania na grzałkach.

Mi to akurat nie przeszkadza zbytnio ale dla innych może być problemem.

To trzeba było zrobić instalacje tak aby woda nie spadała poniżej 25oC a nie teraz pisać że pompa be jak zwykle instalacja skopana a kto jest winny oczywiście pompa POWIETRZE WODA i teraz masz odpowiedź po co czasem coś piszę na forum

Gość Arturo72
Oj, oj, oj. Chyba blad "logiczny". :)

Jak zwiekszenie delty GZ moglo spowodowac wzrost mocy Twojej pompy ciepla? Jesli juz, to co najwyzej moc mogla spasc poprzez zmniejszenie COP. Czas grzania wtedy nieuchronnie wzrasta.

Być może mój błąd.

Wydawało mi się,ze skoro na niższym biegu temperatura zasilania jest wyższa a temperatura powrotu niższa to większa różnica temperatur zostaje oddana w dom.

Widzę,że się myliłem.

To trzeba było zrobić instalacje tak aby woda nie spadała poniżej 25oC a nie teraz pisać że pompa be jak zwykle instalacja skopana a kto jest winny oczywiście pompa POWIETRZE WODA i teraz masz odpowiedź po co czasem coś piszę na forum

Czytasz powyższe posty czy żyjesz w swoim materialistycznym świecie ?

Gdzie masz płatny profil zgodny z regulaminem ?

Jaką pojemność cieplną ma 1m3 żelbetu przy podgrzaniu o 1st.C ? Pomnóż to przez 67...

Dużą wadą Panasonica T-CAP są załączające się grzałki przy temperaturze +25st.C na powrocie.

Edytowane przez Arturo72

Czekaj, bo sie zgubilem. Mial sobie bypasa albo jakis mieszacz zalozyc? Czy jak?

To 25 C w daikinie to na zasilaniu .Grzałki załączają sie tylko na początku sezonu prze chwile .Ale przy uruchomieniach budynków jak są zimne to problemik.

Być może mój błąd.

Wydawało mi się,ze skoro na niższym biegu temperatura zasilania jest wyższa a temperatura powrotu niższa to większa różnica temperatur zostaje oddana w dom.

Widzę,że się myliłem.

Czytasz powyższe posty czy żyjesz w swoim materialistycznym świecie ?

Gdzie masz płatny profil zgodny z regulaminem ?

Jaką pojemność cieplną ma 1m3 żelbetu przy podgrzaniu o 1st.C ? Pomnóż to przez 67...

Dużą wadą Panasonica T-CAP są załączające się grzałki przy temperaturze +25st.C na powrocie.

To co wkleiłeś to twój projekt podłogówki cały czy masz jeszcze jakąś część obliczeniową?

Gość Arturo72
To co wkleiłeś to twój projekt podłogówki cały czy masz jeszcze jakąś część obliczeniową?

Mój projekt wg obliczeń wg zapotrzebowania na ciepło każdego pomieszczenia przy zasilaniu +35st.C

Może ale jak już bunkier nagrzeje to na wiosnę co zrobi jak ma super izolację i trzeba będzie tylko w nocy grzać?

O to jest pytanie,czyżby grzałkami zaczynać ładowanie akumulatora ?

T-CAP nie daje sobie ustawić określonej temperatury zasilania,H20Lo ustawione na 40st.C H20Hi ustawione na 37st.C a on swoje 35st.C

A gdyby instalacja była projektowana na zasilanie 28-30st.C ?

Edytowane przez Arturo72