Pyxis 19.02.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 I jezeli tak... to przy normalnym zasilaniu +35C i delta T 5C tak jak powinno byc to bedzie fajnie.... A co to za "norma". Ja u siebie nie widzialem jeszcze pelnych 35*C na zasilaniu. Najczesciej jest to max 33*C a najczesciej w okolicach 30*C. Powrot wtedy jest w okolicach 24*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 no to u mnie w lutym nie tylko powrót ale i zasilanie mam poniżej 25 stopnie jestem pewien ale w swoim blogu na taką sytuację zwracał uwagę karbon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Mój projekt wg obliczeń wg zapotrzebowania na ciepło każdego pomieszczenia przy zasilaniu +35st.C O to jest pytanie,czyżby grzałkami zaczynać ładowanie akumulatora ? T-CAP nie daje sobie ustawić określonej temperatury zasilania,H20Lo ustawione na 40st.C H20Hi ustawione na 37st.C a on swoje 35st.C A gdyby instalacja była projektowana na zasilanie 28-30st.C ? A czujnik przepływu masz dalej zmostkowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.02.2013 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 no to u mnie w lutym nie tylko powrót ale i zasilanie mam poniżej 25 stop nie jestem pewien ale w swoim blogu na taką sytuację zwracał uwagę karbon Atlantic niema tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.02.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Dla mnie jest to wada i to duża..Przy dużej akumulacji .... Bo taka PCi nie jest do takich celów stworzona - to nasz Polski wynalazek.Te grzałki elektryczne mają swoje znaczenie. Po drugie każda PCi to maszyna cieplna i może warto by było wrócić do podstaw działania takiej maszyny - to odnośnie delty temperatury, która powinna wynosić kilka stopni - przyjmuje się że nie więcej jak 5. Tak się zastanawiam, kiedy wreszcie ludzie zaczną postrzegać powietrzną pompę ciepła z właściwym zrozumieniem. Pogląd, że to tylko duża lodówka i każdy może być jej instalatorem, owocuje takimi właśnie rezultatami. Zanim zacznie się pracę - należy dokładnie rozgryźć "przeciwnika", a wtedy wrośnie sprzedaż powietrznych pomp ciepła, bo są one warte zachodu, ale o ile pompy ciepła nie są dla idiotów, to powietrzne na pewno nie są dla debili - nie urażając nikogo, bo nie adresuję tego stwierdzenia personalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 ja wiem że ta pompa to żaden cud technikiale w pierwszy sezon było okjedynie hałas jak jest oszroniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Atlantic niema tego problemu Ja robiłem kiedyś Fujitsu ale nie lubię tego sterownika i już od kilku lat trzaskam Technibela a teraz trochę Panasonica Ci Francuzi chyba lubią japan atlantic fujitsu a technibel sanyo Poza tym wątroba cierpiała jak musiałem jeździć do gdańska po papierek z autoryzacją Edytowane 19 Lutego 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Tak się zastanawiam, kiedy wreszcie ludzie zaczną postrzegać powietrzną pompę ciepła z właściwym zrozumieniem. . Nie wiem czy o mnie piszesz ale ja budowałem dom pod prąd z COP1 z jak największą możliwością akumulacji ciepła i niskim zasilaniem. Pompa to było przy okazji i miała być w późniejszym okresie montowana ale dla mnie nie możność idealnego dopasowania pompy do takiego domu jest dziwną rzeczą. Ja robiłem kiedyś Fujitsu ale nie lubię tego sterownika i już od kilku lat trzaskam Technibela a teraz trochę Panasonica Ci Francuzi chyba lubią japan atlantic fujitsu a technibel sanyo Poza tym wątroba cierpiała jak musiałem jeździć do gdańska po papierek z autoryzacją Sterownik Atlantica i Panasonica to niebo a ziemia,przy czym Atlantic to niebo a Panasonic,rzekłbym nawet piekło Edytowane 19 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A gdyby instalacja była projektowana na zasilanie 28-30st.C ? Ale co jest warty taki projekt, jezeli temp łazienki ma być 24 oC to temp posadzki powinna miec ok 28-28,5 oC , jak moze być w takim przypadku temp zasilania 28 oC. Ona musi być wyzsza o ok 5-6 oC w zalezności od grubości jastrychu. To łazienka determinuje temp zasilania. Uważam za nie da się normowo zaprojektować podłogówki uwzględniając temp łazienki 24 oC dla całego okresu grzewczego przy temp zasilania 28-30 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 no siwy ma racjęno jakbym nie dotykał kominka w lutym to za cały miesiąc wyszłoby max 300kwh przy przewymiarowanej mojej pompie to żaden problem zmieścić się w tanszej taryfie no dodajmy z 50 kwh ze względu na niższy cop nocą [choć ten luty jakiś wachań temp nie miał nocą]i jeszcze dodajmy z 50 kwh na błąd w liczeniu moim400kwh - x0,35zł da całkiem fajną kwotę oczywiście mogę liczyć tak jak teraz 200 kwh plus 60-80 kg drewna [u mnie koszt max 64 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ale co jest warty taki projekt, jezeli temp łazienki ma być 24 oC to temp posadzki powinna miec ok 28-28,5 oC , jak moze być w takim przypadku temp zasilania 28 oC. Ona musi być wyzsza o ok 5-6 oC w zalezności od grubości jastrychu. To łazienka determinuje temp zasilania. Uważam za nie da się normowo zaprojektować podłogówki uwzględniając temp łazienki 24 oC dla całego okresu grzewczego przy temp zasilania 28-30 oC To pętelka na ścianę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 może to śmiesznie zabrzmi może artur niech założy jakiś grzejnik z grzałką żeby podbić temperaturęnad ranem z 2h np przy jego zapotrzebowaniu to byłoby pewnie kilkadziesiąt złotych rocznieco o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 To pętelka na ścianę ... I grzejnik drabinkowy , albo moze i dwa Przy temp zasilania 28 oC i petelka na scianie niewiele da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ale co jest warty taki projekt, jezeli temp łazienki ma być 24 oC to temp posadzki powinna miec ok 28-28,5 oC , jak moze być w takim przypadku temp zasilania 28 oC. Byłem i jestem przeciwny kablom grzejnym ale w łazience pod kaflami takowe będą I grzejnik drabinkowy , albo moze i dwa Przy temp zasilania 28 oC i petelka na scianie niewiele da Grzejnika drabiniastego nie będzie w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 I grzejnik drabinkowy , albo moze i dwa Albo zostawić zapaloną żarówkę 100w będzie miała więcej niż te drabinki a tak poważnie pętelka w tynku załatwia temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 I grzejnik drabinkowy , albo moze i dwa Przy temp zasilania 28 oC i petelka na scianie niewiele da Mam w lazienkach gesciej rurki i drabinke na osobnej petli podlogowki, ale temp nigdy nie jest 24*C. Jak w domu 22*C to w lazienkach max 1*C wecej. I to tylko jak pompa grzeje, bo pozniej w okresie przerwy sie to wyrownuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.02.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A ściennego dołożyć??? Dla mnie to nieporozumienie, "robić" PC z niskim zasilaniem dla lepszej efektywności (oczywiście!!) a gonić łazienkę kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Grzejnika drabiniastego nie będzie w łazience. A szkoda, bo to sprawna "suszarka" na reczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Mam w lazienkach gesciej rurki i drabinke na osobnej petli podlogowki, ale temp nigdy nie jest 24*C. Jak w domu 22*C to w lazienkach max 1*C wecej. I to tylko jak pompa grzeje, bo pozniej w okresie przerwy sie to wyrownuje. Samo zycie, ono prostuje normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Dla mnie to nieporozumienie, "robić" PC z niskim zasilaniem dla lepszej efektywności (oczywiście!!) a gonić łazienkę kablami. COP1 to dla mnie nie problem A szkoda, bo to sprawna "suszarka" na reczniki. Żona się nie zgodziła na taką ozdobę Ale z tego co czytam to WM daje radę jako "suszarka" Edytowane 19 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts