Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój projekt wg obliczeń wg zapotrzebowania na ciepło każdego pomieszczenia przy zasilaniu +35st.C

O to jest pytanie,czyżby grzałkami zaczynać ładowanie akumulatora ?

T-CAP nie daje sobie ustawić określonej temperatury zasilania,H20Lo ustawione na 40st.C H20Hi ustawione na 37st.C a on swoje 35st.C

A gdyby instalacja była projektowana na zasilanie 28-30st.C ?

A czujnik przepływu masz dalej zmostkowany?

Dla mnie jest to wada i to duża..Przy dużej akumulacji ....

Bo taka PCi nie jest do takich celów stworzona - to nasz Polski wynalazek.Te grzałki elektryczne mają swoje znaczenie.

Po drugie każda PCi to maszyna cieplna i może warto by było wrócić do podstaw działania takiej maszyny - to odnośnie delty temperatury, która powinna wynosić kilka stopni - przyjmuje się że nie więcej jak 5.

Tak się zastanawiam, kiedy wreszcie ludzie zaczną postrzegać powietrzną pompę ciepła z właściwym zrozumieniem. Pogląd, że to tylko duża lodówka i każdy może być jej instalatorem, owocuje takimi właśnie rezultatami.

Zanim zacznie się pracę - należy dokładnie rozgryźć "przeciwnika", a wtedy wrośnie sprzedaż powietrznych pomp ciepła, bo są one warte zachodu, ale o ile pompy ciepła nie są dla idiotów, to powietrzne na pewno nie są dla debili - nie urażając nikogo, bo nie adresuję tego stwierdzenia personalnie.

Atlantic niema tego problemu

Ja robiłem kiedyś Fujitsu ale nie lubię tego sterownika i już od kilku lat trzaskam Technibela a teraz trochę Panasonica

Ci Francuzi chyba lubią japan atlantic fujitsu a technibel sanyo

Poza tym wątroba cierpiała jak musiałem jeździć do gdańska po papierek z autoryzacją

Edytowane przez mkm silesia

Gość Arturo72
Tak się zastanawiam, kiedy wreszcie ludzie zaczną postrzegać powietrzną pompę ciepła z właściwym zrozumieniem. .

Nie wiem czy o mnie piszesz ale ja budowałem dom pod prąd z COP1 z jak największą możliwością akumulacji ciepła i niskim zasilaniem.

Pompa to było przy okazji i miała być w późniejszym okresie montowana ale dla mnie nie możność idealnego dopasowania pompy do takiego domu jest dziwną rzeczą.

Ja robiłem kiedyś Fujitsu ale nie lubię tego sterownika i już od kilku lat trzaskam Technibela a teraz trochę Panasonica

Ci Francuzi chyba lubią japan atlantic fujitsu a technibel sanyo

Poza tym wątroba cierpiała jak musiałem jeździć do gdańska po papierek z autoryzacją

Sterownik Atlantica i Panasonica to niebo a ziemia,przy czym Atlantic to niebo a Panasonic,rzekłbym nawet piekło ;)

Edytowane przez Arturo72

A gdyby instalacja była projektowana na zasilanie 28-30st.C ?

Ale co jest warty taki projekt, jezeli temp łazienki ma być 24 oC to temp posadzki powinna miec ok 28-28,5 oC , jak moze być w takim przypadku temp zasilania 28 oC.

Ona musi być wyzsza o ok 5-6 oC w zalezności od grubości jastrychu.

To łazienka determinuje temp zasilania. Uważam za nie da się normowo zaprojektować podłogówki uwzględniając temp łazienki 24 oC dla całego okresu grzewczego przy temp zasilania 28-30 oC

no siwy ma rację

no jakbym nie dotykał kominka w lutym to za cały miesiąc wyszłoby max 300kwh

przy przewymiarowanej mojej pompie to żaden problem zmieścić się w tanszej taryfie

no dodajmy z 50 kwh ze względu na niższy cop nocą [choć ten luty jakiś wachań temp nie miał nocą]

i jeszcze dodajmy z 50 kwh na błąd w liczeniu moim

400kwh - x0,35zł da całkiem fajną kwotę

oczywiście mogę liczyć tak jak teraz 200 kwh

plus 60-80 kg drewna [u mnie koszt max 64 zł

Ale co jest warty taki projekt, jezeli temp łazienki ma być 24 oC to temp posadzki powinna miec ok 28-28,5 oC , jak moze być w takim przypadku temp zasilania 28 oC.

Ona musi być wyzsza o ok 5-6 oC w zalezności od grubości jastrychu.

To łazienka determinuje temp zasilania. Uważam za nie da się normowo zaprojektować podłogówki uwzględniając temp łazienki 24 oC dla całego okresu grzewczego przy temp zasilania 28-30 oC

To pętelka na ścianę ...

Gość Arturo72

Byłem i jestem przeciwny kablom grzejnym ale w łazience pod kaflami takowe będą ;)

I grzejnik drabinkowy , albo moze i dwa

Przy temp zasilania 28 oC i petelka na scianie niewiele da

Grzejnika drabiniastego nie będzie w łazience.

I grzejnik drabinkowy , albo moze i dwa

Przy temp zasilania 28 oC i petelka na scianie niewiele da

Mam w lazienkach gesciej rurki i drabinke na osobnej petli podlogowki, ale temp nigdy nie jest 24*C. Jak w domu 22*C to w lazienkach max 1*C wecej. I to tylko jak pompa grzeje, bo pozniej w okresie przerwy sie to wyrownuje.

Gość Arturo72
Dla mnie to nieporozumienie, "robić" PC z niskim zasilaniem dla lepszej efektywności (oczywiście!!) a gonić łazienkę kablami.

COP1 to dla mnie nie problem :)

A szkoda, bo to sprawna "suszarka" na reczniki.

Żona się nie zgodziła na taką ozdobę ;)

Ale z tego co czytam to WM daje radę jako "suszarka" ;)

Edytowane przez Arturo72