Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post, jednak od dłuższego czasu obserwuję kilka wątków związanych z wentylacją i ogrzewaniem. Planuję bowiem na wiosnę lub wczesnym latem rozpocząć budowę nowego -drugiego domu, ale to zupełnie odrębny temat.

Nie jestem sprzedawcą, monterem, nie jestem w jakikolwiek sposób związany z branżą budowlaną. Nie mam nawet wykształcenia technicznego.

Mam jednak jakieś doświadczenia z eksploatacją pomp ciepła bowiem od 7 lat głównym, choć oczywiście nie wyłącznym źródłem ogrzewania mojego domu (pow. użytkowa ok.220m, kubatura ok. 800), są powietrzne pompy ciepła. W nowym domu będzie zainstalowana pompa ciepła Panasonic t-CAP 9 kW z opcją chłodzenia klimakonwektorem. W związku z tym zasięgnąłem w tej mierze informacji szczegółowych i źródłowych.

Obserwuję uważnie zmagania Arturo72 z jego pompą bowiem wbrew obiegowej opinii twierdzę, że zawsze lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych.

W związku z powyższym mam kilka pytań do Arturo 72

1. Czy pompa obiegowa Wilo jest oryginalna? W mojej pompie oryginał to Grundfos UPS 25/80, zamierzam go zresztą wymienić na Laing Ecocirc bo na II biegu pożera 180 W a chodzić musi na okrągło.

2. Czy zawór trójdrożny to Siemens taki jak sugeruje Panasonic w instrukcji montażu?

3. Czy jest zachowany minimalny przepływ 18 l na minutę?

4. Czy policzyłeś opory przepływu - sam hydroboks to 108 mb zawór Siemensa c`-a 100mb, rozdzielacz rurkami blisko 200 mb

5. Czy rurki instalacji mają średnicę 1/2 czy 3/4 bo z wyglądu na fotce w dzienniku calowe na pewno nie są.

Jak odpowiesz na powyższe pytania być może uzyskasz odpowiedź na konieczność stosowania wysokiej temperatury zasilania i dużej delty.

Pozdrawiam wszystkich uczestników, Arturowi życzę powodzenia i konsekwentnego spełnienia wszystkich założeń

A ściennego dołożyć???

Czasami się, czasami się nie da. Sa rózne łazienki, niektóre są na poddaszach i i mają lekkie sciany, a to z kolei drzwi, a to uskoki.

Czasami tak niska temp zasilania powoduje ze w innych pomieszczeniach przy rozstawie 10 cm brakuje mocy, jak dołozymy do tego parkiet to mozemy sie pozegnac z tak niską temp.

asolt mam już doświadczenie z parkietem -kompletnie bez znaczenia czy drewno czy płytki

Tak przy 10 cm rozstawu to faktycznie bez znaczenia, mniejszych rozstawów sie praktycznie nie stosuje. Do obliczen wazny jest rodzaj wykonczenia podłogi.

Ty moze tego nie widzisz ale jednak to znaczenie ma.

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post, jednak od dłuższego czasu obserwuję kilka wątków związanych z wentylacją i ogrzewaniem. Planuję bowiem na wiosnę lub wczesnym latem rozpocząć budowę nowego -drugiego domu, ale to zupełnie odrębny temat.

Nie jestem sprzedawcą, monterem, nie jestem w jakikolwiek sposób związany z branżą budowlaną. Nie mam nawet wykształcenia technicznego.

Mam jednak jakieś doświadczenia z eksploatacją pomp ciepła bowiem od 7 lat głównym, choć oczywiście nie wyłącznym źródłem ogrzewania mojego domu (pow. użytkowa ok.220m, kubatura ok. 800), są powietrzne pompy ciepła. W nowym domu będzie zainstalowana pompa ciepła Panasonic t-CAP 9 kW z opcją chłodzenia klimakonwektorem. W związku z tym zasięgnąłem w tej mierze informacji szczegółowych i źródłowych.

Obserwuję uważnie zmagania Arturo72 z jego pompą bowiem wbrew obiegowej opinii twierdzę, że zawsze lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych.

W związku z powyższym mam kilka pytań do Arturo 72

1. Czy pompa obiegowa Wilo jest oryginalna? W mojej pompie oryginał to Grundfos UPS 25/80, zamierzam go zresztą wymienić na Laing Ecocirc bo na II biegu pożera 180 W a chodzić musi na okrągło.

2. Czy zawór trójdrożny to Siemens taki jak sugeruje Panasonic w instrukcji montażu?

3. Czy jest zachowany minimalny przepływ 18 l na minutę?

4. Czy policzyłeś opory przepływu - sam hydroboks to 108 mb zawór Siemensa c`-a 100mb, rozdzielacz rurkami blisko 200 mb

5. Czy rurki instalacji mają średnicę 1/2 czy 3/4 bo z wyglądu na fotce w dzienniku calowe na pewno nie są.

Jak odpowiesz na powyższe pytania być może uzyskasz odpowiedź na konieczność stosowania wysokiej temperatury zasilania i dużej delty.

Pozdrawiam wszystkich uczestników, Arturowi życzę powodzenia i konsekwentnego spełnienia wszystkich założeń

Przesadziłeś winny już jest już go prowadzą do kata to pompa z zmostkowanym czujnikiem przepływu takiego hichkoka mi zepsuć

Chodzi o temp zasilania 46 oC i dT =6 oC ? Jezeli tak to pomoze i to duzo

Powiedzmy że dT będzie minimalna (1K, 2K?), a temperatura zasilania będzie się zmieniać quasi-sinusoidalnie w zakresie min/max +40/+46

PS

Bardziej będzie to piła niż sinusoida, strome narastanie i łagodne zbocze.

Edytowane przez wihajster
PS