wihajster 19.02.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 COP1 to dla mnie nie problem Wiem, miał być pierwotnie COP=1. Ale jak już wydałeś xxkPLN to można by było COP= hmmm, >1? Człowiek uczy się na błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) pyxis u mnie tak samo z tempw łazienkach drabinki na osobnej pętliale faktycznie temp zasilania a temp w łazienkach to też u mnie problem będzie no bo jak podbić ją do 24 przy moim zasilaniu-cudów nie ma przecież Edytowane 19 Lutego 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Samo zycie, ono prostuje normy To akurat da sie przezyc. Nie jest uciazliwe - przynajmniej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.02.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam wszystkich. To mój pierwszy post, jednak od dłuższego czasu obserwuję kilka wątków związanych z wentylacją i ogrzewaniem. Planuję bowiem na wiosnę lub wczesnym latem rozpocząć budowę nowego -drugiego domu, ale to zupełnie odrębny temat. Nie jestem sprzedawcą, monterem, nie jestem w jakikolwiek sposób związany z branżą budowlaną. Nie mam nawet wykształcenia technicznego.Mam jednak jakieś doświadczenia z eksploatacją pomp ciepła bowiem od 7 lat głównym, choć oczywiście nie wyłącznym źródłem ogrzewania mojego domu (pow. użytkowa ok.220m, kubatura ok. 800), są powietrzne pompy ciepła. W nowym domu będzie zainstalowana pompa ciepła Panasonic t-CAP 9 kW z opcją chłodzenia klimakonwektorem. W związku z tym zasięgnąłem w tej mierze informacji szczegółowych i źródłowych. Obserwuję uważnie zmagania Arturo72 z jego pompą bowiem wbrew obiegowej opinii twierdzę, że zawsze lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych. W związku z powyższym mam kilka pytań do Arturo 721. Czy pompa obiegowa Wilo jest oryginalna? W mojej pompie oryginał to Grundfos UPS 25/80, zamierzam go zresztą wymienić na Laing Ecocirc bo na II biegu pożera 180 W a chodzić musi na okrągło.2. Czy zawór trójdrożny to Siemens taki jak sugeruje Panasonic w instrukcji montażu?3. Czy jest zachowany minimalny przepływ 18 l na minutę?4. Czy policzyłeś opory przepływu - sam hydroboks to 108 mb zawór Siemensa c`-a 100mb, rozdzielacz rurkami blisko 200 mb5. Czy rurki instalacji mają średnicę 1/2 czy 3/4 bo z wyglądu na fotce w dzienniku calowe na pewno nie są. Jak odpowiesz na powyższe pytania być może uzyskasz odpowiedź na konieczność stosowania wysokiej temperatury zasilania i dużej delty. Pozdrawiam wszystkich uczestników, Arturowi życzę powodzenia i konsekwentnego spełnienia wszystkich założeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Żona się nie zgodziła na taką ozdobę Ale z tego co czytam to WM daje radę jako "suszarka" Z WM czy bez niej, podgrzewany schnie szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A ściennego dołożyć??? Czasami się, czasami się nie da. Sa rózne łazienki, niektóre są na poddaszach i i mają lekkie sciany, a to z kolei drzwi, a to uskoki. Czasami tak niska temp zasilania powoduje ze w innych pomieszczeniach przy rozstawie 10 cm brakuje mocy, jak dołozymy do tego parkiet to mozemy sie pozegnac z tak niską temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 artur z tym wm to przesadadrabinka z minimalną temp lepiej radzi sobie z recznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 asolt mam już doświadczenie z parkietem -kompletnie bez znaczenia czy drewno czy płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 artur z tym wm to przesada drabinka z minimalną temp lepiej radzi sobie z recznikami nie to nie przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.02.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czasami się, czasami się nie da. Sa rózne łazienki, niektóre są na poddaszach i i mają lekkie sciany, a to z kolei drzwi, a to uskoki.(...) A w takim razie drabinka zasilana 24/24 temperaturą w zakresie +46/+40? Pomoże "coś"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 no może inaczej i to ito będzie oknajlepiej razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 artur z tym wm to przesada drabinka z minimalną temp lepiej radzi sobie z recznikami Nie wiem,nie mam ani tego ani tego Po prostu czytam spostrzeżenia forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 asolt mam już doświadczenie z parkietem -kompletnie bez znaczenia czy drewno czy płytki Tak przy 10 cm rozstawu to faktycznie bez znaczenia, mniejszych rozstawów sie praktycznie nie stosuje. Do obliczen wazny jest rodzaj wykonczenia podłogi. Ty moze tego nie widzisz ale jednak to znaczenie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Nie wiem,nie mam ani tego ani tego Po prostu czytam spostrzeżenia forumowiczów Co tu sie koowa tak "konsyliacyjnie" nagle zrobilo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A w takim razie drabinka zasilana 24/24 temperaturą w zakresie +46/+40? Pomoże "coś"? Chodzi o temp zasilania 46 oC i dT =6 oC ? Jezeli tak to pomoze i to duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam wszystkich. To mój pierwszy post, jednak od dłuższego czasu obserwuję kilka wątków związanych z wentylacją i ogrzewaniem. Planuję bowiem na wiosnę lub wczesnym latem rozpocząć budowę nowego -drugiego domu, ale to zupełnie odrębny temat. Nie jestem sprzedawcą, monterem, nie jestem w jakikolwiek sposób związany z branżą budowlaną. Nie mam nawet wykształcenia technicznego. Mam jednak jakieś doświadczenia z eksploatacją pomp ciepła bowiem od 7 lat głównym, choć oczywiście nie wyłącznym źródłem ogrzewania mojego domu (pow. użytkowa ok.220m, kubatura ok. 800), są powietrzne pompy ciepła. W nowym domu będzie zainstalowana pompa ciepła Panasonic t-CAP 9 kW z opcją chłodzenia klimakonwektorem. W związku z tym zasięgnąłem w tej mierze informacji szczegółowych i źródłowych. Obserwuję uważnie zmagania Arturo72 z jego pompą bowiem wbrew obiegowej opinii twierdzę, że zawsze lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych. W związku z powyższym mam kilka pytań do Arturo 72 1. Czy pompa obiegowa Wilo jest oryginalna? W mojej pompie oryginał to Grundfos UPS 25/80, zamierzam go zresztą wymienić na Laing Ecocirc bo na II biegu pożera 180 W a chodzić musi na okrągło. 2. Czy zawór trójdrożny to Siemens taki jak sugeruje Panasonic w instrukcji montażu? 3. Czy jest zachowany minimalny przepływ 18 l na minutę? 4. Czy policzyłeś opory przepływu - sam hydroboks to 108 mb zawór Siemensa c`-a 100mb, rozdzielacz rurkami blisko 200 mb 5. Czy rurki instalacji mają średnicę 1/2 czy 3/4 bo z wyglądu na fotce w dzienniku calowe na pewno nie są. Jak odpowiesz na powyższe pytania być może uzyskasz odpowiedź na konieczność stosowania wysokiej temperatury zasilania i dużej delty. Pozdrawiam wszystkich uczestników, Arturowi życzę powodzenia i konsekwentnego spełnienia wszystkich założeń Przesadziłeś winny już jest już go prowadzą do kata to pompa z zmostkowanym czujnikiem przepływu takiego hichkoka mi zepsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Co tu sie koowa tak "konsyliacyjnie" nagle zrobilo? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia (czy jakos tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 idż do groszków to załapiesz luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Chodzi o temp zasilania 46 oC i dT =6 oC. Jezeli tak to pomoze i to duzo Bez wzgledu na wartosc przeplywu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.02.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Chodzi o temp zasilania 46 oC i dT =6 oC ? Jezeli tak to pomoze i to duzo Powiedzmy że dT będzie minimalna (1K, 2K?), a temperatura zasilania będzie się zmieniać quasi-sinusoidalnie w zakresie min/max +40/+46 PS Bardziej będzie to piła niż sinusoida, strome narastanie i łagodne zbocze. Edytowane 19 Lutego 2013 przez wihajster PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts