Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Gość Arturo72
Tak przy 10 cm rozstawu to faktycznie bez znaczenia, mniejszych rozstawów sie praktycznie nie stosuje.

Ja mam w łazience 70% co 5cm na listwach.Było ciężko ale jest :)

Co tu sie koowa tak "konsyliacyjnie" nagle zrobilo?:D

No cóż... :)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a wiecie mam argument jakiś do bardzo dobrej izolacji

mogę założyć drewno w domu bez oglądania się

salon z kuchnią ma 51m2 kładę parkiet w części wypoczynkowej salonu i dlatego zakreciłem 3 pętle z 6 i nie mam żadnego problemu z komfortem

wiem wiem w niedzielę paliłem kominkiem

wiele osób potrafi grzać płaszczem wodnym to zamiast gazu czy gruntowej

to powietrzna bedzie ok

Edytowane przez malux20

Arturo, jeśli ta pompa ma dalej zmostkowany czujnik przepływu jak pisze mkm_silesia, to grzałki mogą włączać sie w trybie awaryjnym. Pamiętaj, że przepływ minimalny to 18 l na minutę. Sprawdź charakterystykę pompy obiegowej policz z grubsza opory przepływu całej instalacji i dobierz właściwy bieg

Mniejsza dT tym wieksza moc, juz nawet przy 40 oC i dT=2 ta moc bedzie spora, oczywiście uzależniona od wielkosci grzejnika

No, to w takim razie mammy przy gruntowej PC i odpowiednio dużej drabince zapewniony komfort temperaturowy przy COP dla c.o. wynikającym z COP podłogówki plus (albo raczej minus) COP ~3,0 dla drabinek.

Zamiast COP=1.

Wiem, wiem, wiem że łazienki i drabinki to mały % w skali całego budynku, ale takie "zboczenie" mam i mnie to osobiście boli stosowanie ordynarnych grzałek/kabli, mając PC oczywiście. Amen.

Gość Arturo72
Nie jestem sprzedawcą, monterem, nie jestem w jakikolwiek sposób związany z branżą budowlaną. Nie mam nawet wykształcenia technicznego.

W nowym domu będzie zainstalowana pompa ciepła Panasonic t-CAP 9 kW z opcją chłodzenia klimakonwektorem. W związku z tym zasięgnąłem w tej mierze informacji szczegółowych i źródłowych.

mkm silesia-jest to bardzo żałosne i żenujące posunięcie,naprawdę nie stać Cię na płatny profil ?

Takie ściemnianie na forum jest wychwytywane od razu...

Kolego Pratchawiec,Atlantic pod względem sterowania jest zdecydowanie lepszym wariantem niż Panasonic T-CAP,przemyśl to ;)

Jeśli zdecydujesz się na TRI11 to technicznie nie ma o czym mówić i co porównywać :)

Edytowane przez Arturo72

Ja mam w łazience 70% co 5cm na listwach.Było ciężko ale jest :)

Teoretycznie, ale i praktycznie w łazience powinna być wyższa temperatura, ale jest tak, że tam też jest wywiew powietrza (bo musi być).

Z łazienki korzysta się okazjonalnie, a to oznacza, że grzeje się niepotrzebnie - zwłaszcza przy wentylacji grawitacyjnej.

Moim zdaniem w łazience powinno być dogrzewanie "czasowe" - tylko wtedy kiedy jest taka potrzeba. Rozwiązań jest sporo.

A przy okazji, pytanie do instalatorów. Jak tłumaczycie inwestorom, brak strefy brzegowej ?

No, to w takim razie mammy przy gruntowej PC i odpowiednio dużej drabince zapewniony komfort temperaturowy przy COP dla c.o. wynikającym z COP podłogówki plus (albo raczej minus) COP ~3,0 dla drabinek.

Zamiast COP=1.

Wiem, wiem, wiem że łazienki i drabinki to mały % w skali całego budynku, ale takie "zboczenie" mam i mnie to osobiście boli stosowanie ordynarnych grzałek/kabli, mając PC oczywiście. Amen.

Z mojej praktyki wynika ze dla łazienek wystarcza podłogówka i grzejnik drabinkowy dla uzupełnienia mocy zasilany tą samą temp. Te temp wahaja się od 35do 38,39 oC w zalezności od strat w łazienkach, zawsze przeliczam dla 24 oC temp wewn. A grzałka w grzejniku grabinkowym przydaje się w okresach przejsciowych i wcale nie musi byc taka "ordynarna"

Z łazienki korzysta się okazjonalnie, a to oznacza, że grzeje się niepotrzebnie - zwłaszcza przy wentylacji grawitacyjnej.

Moim zdaniem w łazience powinno być dogrzewanie "czasowe" - tylko wtedy kiedy jest taka potrzeba. Rozwiązań jest sporo.

Hallelujah! Nie pytałem publicznie, ale nigdy nie rozumiałem po co w 3 kiblach w domu utrzymywać 25* przez całą dobę. Nie lepiej zrobić opcję wduś guzik żeby odpalić matę grzewczą na 5 czy 10 minut? I sympatyczniej i oszczędniej.

Gość Arturo72
Teoretycznie, ale i praktycznie w łazience powinna być wyższa temperatura, ale jest tak, że tam też jest wywiew powietrza (bo musi być).

A przy okazji, pytanie do instalatorów. Jak tłumaczycie inwestorom, brak strefy brzegowej ?

Dlatego u mnie będą kable pod kaflami,łazienka rządzi się swoimi prawami ;)

Strefa brzegowa także jest,co 10cm na szer.80cm.

mkm silesia twierdzi,ze tak nie powinno być bo mówił,że instalacja jest skopana.

Czyżby on się nie znał na instalacjach ? Sztuczny instalator a zgrywa fachowca ?

Niech inwestorzy ocenią jego zachowanie.

Hallelujah! Nie pytałem publicznie, ale nigdy nie rozumiałem po co w 3 kiblach w domu utrzymywać 25* przez całą dobę. Nie lepiej zrobić opcję wduś guzik żeby odpalić matę grzewczą na 5 czy 10 minut? I sympatyczniej i oszczędniej.

No właśnie :)

Łazienka ciepła mimo wyłączonej pompy ciepła ;)

Edytowane przez Arturo72

Norma dla WC nie przewiduje wcale 24 oC, a tylko 20 oC czyli tyle ile w pozostałej czesci domu

W nowych izolowanych domach nie ma potrzeby stosowania strefy brzegowej (patrz przypadek maluxa) ,jezeli zdarzy się zwiekszone straty bo np. duze przeszklenia to wtedy i tak jest rozstaw 10 cm , a strefe brzegowa z rozstawem 5 cm nie ma sensu robic, lepiej podniesc temp zasialnia o 1 oC i uzyskamy ten sam efekt

A grzałka w grzejniku grabinkowym przydaje się w okresach przejsciowych i wcale nie musi byc taka "ordynarna"

Ordynarna w sensie technicznym, chodziło mi tylko o to że jest to zwykły grzejnik rezystancyjny i odpowiadający mu COP=1.

Nie miałem na myśli formy przestrzennej ani koloru obudowy ;)

Pozdrawiam

Arturo, jeśli ta pompa ma dalej zmostkowany czujnik przepływu jak pisze mkm_silesia, to grzałki mogą włączać sie w trybie awaryjnym. Pamiętaj, że przepływ minimalny to 18 l na minutę. Sprawdź charakterystykę pompy obiegowej policz z grubsza opory przepływu całej instalacji i dobierz właściwy bieg

I co dalej uważasz że warto?

Ordynarna w sensie technicznym, chodziło mi tylko o to że jest to zwykły grzejnik rezystancyjny i odpowiadający mu COP=1.

Nie miałem na myśli formy przestrzennej ani koloru obudowy ;)

Pozdrawiam

Aha, ale procentowo jest to mały udział w całosci zapotrzebowania na ciepło. Szkoda tym sobie zaprzatac głowę

Napisał Arturo72

Kolego Pratchawiec,Atlantic pod względem sterowania jest zdecydowanie lepszym wariantem niż Panasonic T-CAP,przemyśl to

Jeśli zdecydujesz się na TRI11 to technicznie nie ma o czym mówić.

Pompa dość długo czeka już w garażu. Atlantic czy inne nie wchodzą zatem w rachubę. Mam nadzieję, że jak pokonasz "choroby wieku dziecięcego" Panasonica i wygrzejesz wszystko, nie będziesz tak sfrustrowany.

Potega i "ładność" sterownika to jednak nie są dla mnie elementy decydujące. Zasadniczą dla mnie sprawą był fakt, że pompa ta przystaje znakomicie do moich założeń grzewczych i chłodniczych a nie jest w cenie Zubadana, którego zresztą też rozważałem.

Gość Arturo72
Pompa dość długo czeka już w garażu. Atlantic czy inne nie wchodzą zatem w rachubę. Mam nadzieję, że jak pokonasz "choroby wieku dziecięcego" Panasonica i wygrzejesz wszystko, nie będziesz tak sfrustrowany.

Potega i "ładność" sterownika to jednak nie są dla mnie elementy decydujące. Zasadniczą dla mnie sprawą był fakt, że pompa ta przystaje znakomicie do moich założeń grzewczych i chłodniczych a nie jest w cenie Zubadana, którego zresztą też rozważałem.

Czy mod tego nie widzi ?

Ok,zgłaszam użytkownika mkm silesia jako sprzedawcę pomp ciepła firmy Panasonic,który uprawia "pseudoreklamę" i wypowiada się nie zgodnie z regulaminem,poza tym jako użytkownik i sprzedawca pomp ciepła bez wykupionego profilu płatnego posiada dwa konta na forum.

Edytowane przez Arturo72

Z mojej praktyki wynika ze dla łazienek wystarcza podłogówka i grzejnik drabinkowy dla uzupełnienia mocy zasilany tą samą temp. Te temp wahaja się od 35do 38,39 oC w zalezności od strat w łazienkach(...)

A co będzie jeśli użytkownik wybierze system blokujący podłogówkę w okresie drogiej energii( 6-13, 15-22)? Oczywiście w okresach gdy temp. zewnętrzna pozwoli na takie przerwy w dostarczaniu ciepła co podłogi? Domyślam się że temperatura łazienek zrówna się pi*oko z resztą?