Pyxis 19.02.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Przeplyw determinuje dT, czyli i dT i przepływ są wspólzalezne Czyli wystarczy podac dT i wiemy wszystko? Oj chyba nie. Przeplyw to niezbedny parametr do okreslenia mocy grzejnika.Bez tego nie wiesz nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 19.02.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Nie widziałem jeszcze takiej maty grzewczej podnoszącej temperaturę w takim czasie o 2K... Chyba nie to jest kluczowe o ile stopni podniesie. W tej chwili mam matę w łazience pod glazurą. Jak włączę z palca, po 15-30 sekundach robi się dużo sympatyczniej, bo ciepło w nóżki. Jeszcze poeksperymentuję. edit: terakotą oczywiście. Edytowane 19 Lutego 2013 przez andriuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czy mod tego nie widzi ? Ok,zgłaszam użytkownika mkm silesia jako sprzedawcę pomp ciepła firmy Panasonic,który uprawia "pseudoreklamę" i wypowiada się nie zgodnie z regulaminem,poza tym jako użytkownik i sprzedawca pomp ciepła bez wykupionego profilu płatnego posiada dwa konta na forum. no to teraz już chyba nie masz wątpliwości że tu rządzi paranoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 mozna tez ustawic sobie stala temp na zasilaniu... np. te 35C Chyba by mi doby zabraklo, zeby taka utrzymac. W domu mial bym ze 30*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czyli wystarczy podac dT i wiemy wszystko? Oj chyba nie. Przeplyw to niezbedny parametr do okreslenia mocy grzejnika.Bez tego nie wiesz nic Czy ja twierdzę ze mając tylko dT wiemy wszystko ?, nigdzie tak nie napisałem. Do obliczen jest potrzebny przepływ i wynika on z załozonej dT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Domyślam się że temperatura łazienek zrówna się pi*oko z resztą? Nie musisz sie domyslac, bo opisalem, ze tak sie wlasnie dzieje u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.02.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) W nowych izolowanych domach nie ma potrzeby stosowania strefy brzegowej Mam odmienne zdanie. "Cieplejsza" ściana poprawia komfort cieplny, powiedzmy, pomieszczenia. Poza tym odpowiednio wykonana jest nieoceniona w okresach przejściowych. Ma to też (może mieć) aspekt ekonomiczny - nie potrzeba podnosić temperatury w całym domu (pomieszczeniu). "Ciepła" ściana zwiększa komfort termiczny. Ps. W przypadku PCi różnica 1 stopnia GZ, ma spore znaczenie. Edytowane 19 Lutego 2013 przez sSiwy12 dopisałem Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czy ja twierdzę ze mając tylko dT wiemy wszystko ?, nigdzie tak nie napisałem. Do obliczen jest potrzebny przepływ i wynika on z załozonej dT. Dlatego sie dziwie, ze dyskutujecie jakis przypadek dla zakladanej delty, ale bez podawania przeplywu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A co będzie jeśli użytkownik wybierze system blokujący podłogówkę w okresie drogiej energii( 6-13, 15-22)? Oczywiście w okresach gdy temp. zewnętrzna pozwoli na takie przerwy w dostarczaniu ciepła co podłogi? Domyślam się że temperatura łazienek zrówna się pi*oko z resztą? I tu jest problem, tak w zasadzie nie jak zaakumulowac tej energii. Spadek temperatury nastąpi, ale jaki i jak szybko nastąpi to będzie inaczej w kazdym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Do Arturo72 i innych wietrzących branżowca. Czy mod tego nie widzi ? Arturo pisałem na wstepie, że nie jestem handlarzem i nie wkurzaj mnie. Wiem, że na tym forum zdarzali się różni naganiacze, ale nie mam z nimi ani nawet z branżą budowlano-instalacyjną nic wspólnego. Wiem, że jesteś podelrzliwy i zasadniczy jak Robespiere, ale tu nie trafiłeś. Obserwując twoje perypetie, zwłaszcza ostatnie zrobiło mi się Ciebie po prostu żal. Poza tym co wcześniej podkreśliłem jesteś na forum pierwszym przypadkiem piszącym coś więcej o instalacji T-Capa. To samo co Ciebie czeka mnie mam nadzieje jesienią tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.02.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Dlatego sie dziwie, ze dyskutujecie jakis przypadek dla zakladanej delty, ale bez podawania przeplywu. Pyksi, po ch..a mi przepływ gdy mam temperaturę zasilania i dT? Albo po ch... mi dT i przepływ gdy mam temperaturę zasilania i powrotu? Nie drąż tam gdzie to bezproduktywne działanie i nic nie wnoszące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Mam odmienne zdanie. "Cieplejsza" ściana poprawia komfort cieplny, powiedzmy, pomieszczenia. Poza tym odpowiednio wykonana jest nieoceniona w okresach przejściowych. Ma to też (może mieć) aspekt ekonomiczny - nie potrzeba podnosić temperatury w całym domu (pomieszczeniu). "Ciepła" ściana zwiększa komfort termiczny. Ps. W przypadku PCi różnica 1 stopnia GZ, ma spore znaczenie. Podałem przykład maluxa który wyłaczył kilka petli i pomimo tego nie odczuwa dyskomfortu, nie twierdzę ze w słabo ocieplonych domach ta strefa nie podnosi komfortu, ale dla domów dobrze i bardzo dobrze izolowanych stosowanie tej strefy generuje duze nadwyzki mocy, a zmniejszanie temp. zasilania blokuje łazienka a nie kazdy chce miec w niej dodatkowo ogrzewanie scienne. Nie ma jednego prawidłowego rozwiązania i do kazdego projektu trzeba podejsc indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Pyksi, po ch..a mi przepływ gdy mam temperaturę zasilania i dT? Albo po ch... mi dT i przepływ gdy mam temperaturę zasilania i powrotu? Nie drąż tam gdzie to bezproduktywne działanie i nic nie wnoszące To policz moc grzejnika dla +40*C na zasilaniu i dt=2K Policz dla dowolnej temp zasilania i dowolnej delty. Przekonasz sie po co przeplyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.02.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) . Edytowane 19 Lutego 2013 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czy mod tego nie widzi ? Ok,zgłaszam użytkownika mkm silesia jako sprzedawcę pomp ciepła firmy Panasonic,który uprawia "pseudoreklamę" i wypowiada się nie zgodnie z regulaminem,poza tym jako użytkownik i sprzedawca pomp ciepła bez wykupionego profilu płatnego posiada dwa konta na forum. Myślę że sam siebie taż powinieneś zgłosić bo zamontowałeś pompę X do skopanej instalacji po to by reklamować pompę Y jak paranoja to peranoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.02.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Podałem przykład maluxa który wyłaczył kilka petli i pomimo tego nie odczuwa dyskomfortu, Ale to tylko świadczy o tym, że miał źle wykonaną podłogówkę. A akurat ten przykład pokazuje "zasadę" działania strefy brzegowej i jej ewentualny wpływ na rozstaw rurek - może być większy - przy założeniu, że ktoś to wyliczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Ale to tylko świadczy o tym, że miał źle wykonaną podłogówkę. A akurat ten przykład pokazuje "zasadę" działania strefy brzegowej i jej ewentualny wpływ na rozstaw rurek - może być większy - przy założeniu, że ktoś to wyliczał. W tym przypadku widać efekt przewymiarowania i to bardzo znacznego, a tak bardzo tu promowanego (przewymiarowania). Liczone było tylko ozc, projektu podłogówki nie było. Dzieki projektowi mozna by było zaoszczedzic materiał i robociznę nic nie tracąc na funkcjonalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.02.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 W tym przypadku widać efekt przewymiarowania i to bardzo znacznego, a tak bardzo tu promowanego (przewymiarowania). Liczone było tylko ozc, projektu podłogówki nie było. Dzieki projektowi mozna by było zaoszczedzic materiał i robociznę nic nie tracąc na funkcjonalności. A nie jest tak że tam jeszcze nie ma okładzin (parkietu) tak mi się zdaje czytając wpisy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 A nie jest tak że tam jeszcze nie ma okładzin (parkietu) tak mi się zdaje czytając wpisy ? Wydaje mi sie ze parkiet jest juz połozony, zresztą malux zapewne sie na ten temat wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 20.02.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Z mojej praktyki wynika ze dla łazienek wystarcza podłogówka i grzejnik drabinkowy dla uzupełnienia mocy zasilany tą samą temp. Te temp wahaja się od 35do 38,39 oC w zalezności od strat w łazienkach, zawsze przeliczam dla 24 oC temp wewn. A grzałka w grzejniku grabinkowym przydaje się w okresach przejsciowych i wcale nie musi byc taka "ordynarna" a z moich obserwacji to praktycznie największy wpływ w domach na łazienkę ma wentylacja! My, Wy tu piszecie o temperaturze w domu +22, w łazience +24 a ja prawie wszędzie gdzie jestem to w domu jest +22 a w łazience maks +20 bo wentylacja grawitacyjna działa zimą aż za efektywnie. Także dla mnie jak jest reku i jak temperatura domu i łazienki jest taka sama to już jest dobrze. Zresztą do sr.... więcej stopni nie potrzebuję a do kąpieli i tak zaraz się nagrzeje od wanny pełnej wody czy od prysznica, chyba szybciej niż włączenie maty na 10-15 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts