Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

a z moich obserwacji to praktycznie największy wpływ w domach na łazienkę ma wentylacja! My, Wy tu piszecie o temperaturze w domu +22, w łazience +24 a ja prawie wszędzie gdzie jestem to w domu jest +22 a w łazience maks +20 bo wentylacja grawitacyjna działa zimą aż za efektywnie.

Także dla mnie jak jest reku i jak temperatura domu i łazienki jest taka sama to już jest dobrze. Zresztą do sr.... więcej stopni nie potrzebuję a do kąpieli i tak zaraz się nagrzeje od wanny pełnej wody czy od prysznica, chyba szybciej niż włączenie maty na 10-15 min

My tu nie mówmy o powodach strat w łazience, bo one są powszechnie znane, tylko o wpływie łazienki na obliczenia ogrzewania dla całego domu

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a z moich obserwacji to praktycznie największy wpływ w domach na łazienkę ma wentylacja! My, Wy tu piszecie o temperaturze w domu +22, w łazience +24 a ja prawie wszędzie gdzie jestem to w domu jest +22 a w łazience maks +20 bo wentylacja grawitacyjna działa zimą aż za efektywnie.

Ale skad Ci taka bzdura wyszla. Mam WG i w lazience mam co najwyzej temperature taka jak w reszcie domu, bo kazde powietrze ktore wychodzi wentylacja w lazience MUSI przejsc przez pomieszczenia w domu.

Moze ludzie maja jakies nawietrzaki w samej lazience, co jest duzym bledem i moze powodowac taki wlasnie efekt.

Ale skad Ci taka bzdura wyszla. Mam WG i w lazience mam co najwyzej temperature taka jak w reszcie domu, bo kazde powietrze ktore wychodzi wentylacja w lazience MUSI przejsc przez pomieszczenia w domu.

Moze ludzie maja jakies nawietrzaki w samej lazience, co jest duzym bledem i moze powodowac taki wlasnie efekt.

czytaj ze zrozumieniem bo napisałeś to samo co ja. Kawę proponuję.

edytuje bo WG przeczytałem WM, ale błędy i efekty wychłodzenia łazienek szczególnie tych na piętrach są bardzo częste

Edytowane przez lukasza

My tu nie mówmy o powodach strat w łazience, bo one są powszechnie znane, tylko o wpływie łazienki na obliczenia ogrzewania dla całego domu

a zakładając taką samą izolację domu bo tak jest najczęściej to ... największym wpływem łazienki na obliczania ogrzewania dla całego domu ma .... czyżby nie wentylacja? Zakładając dopiero że z nią się "uporamy" można mysleć o zagęszczaniu rurek, osobnych obwodach, ściennym (tak ja zrobiłem obok podłogówki) itd choć i to jest mało warte bo temperatura b.szybko się wyrównuje w domu i łazience, co wg. mnie jest "przyzwoitym" wynikiem rozkładu temperatur i mania dokładania w łazience +2 jest zbyteczna.

czytaj ze zrozumieniem bo napisałeś to samo co ja. Kawę proponuję.

edytuje bo WG przeczytałem WM, ale błędy i efekty wychłodzenia łazienek szczególnie tych na piętrach są bardzo częste

No ale to raczej nie z winy samej WG. Ona zawsze wprowadza do lazienki powietrze z domu. Jesli ono mam 22*C to nie wychlodzi lazienki do 20*C. Nie ma cudow.

a zakładając taką samą izolację domu bo tak jest najczęściej to ... największym wpływem łazienki na obliczania ogrzewania dla całego domu ma .... czyżby nie wentylacja?

Tylko w przypadku kiedy łazienka ma osobny nawiew, szczególnie przy wentylacji grawitacyjnej.

muszę jeszcze dołożyć z 6 m2 w salonie

wolałem dołożyć [no nie wiem ile -może z 1000zł.

i się nie martwić -u mnie obecnie nie przekraczam zasilania 25 pompa pracuję z 7-8 h na dobę

a na 13 pętli teraz mam odkrecone 7 w salonie mam balkon 4x 2,25 i witrynę 2x2

bałem się co będzie w mrozy -ale jest ok

tak przy okazji czasami dać z 5 cm mniej styro a docieplić okolicę ramy balkonu na dole.

wytłumaczcie mi proszę

jesli mam mocniej zagęszczone podłogówki

to zasilanie jest wtedy niższe?

a to pewnie wpływa na cop

jeśli podłogówkę [ale przy tak niskim zasilaniu]nazywam bajerem fajnym

to podłogówka pod drewnem -to nazwać mogę tylko bajką przepiękną[wzruszyłem się hehe]

aha u mnie nie steruję niczym oprócz pogodówki.

mi się fuksneło

no ale głupotą było robienie rzetelnego ozc u Asolta na koniec budowy

te brakujące do pasywniaka 1000kwh pewnie asolt mi wycisnoł

wiem jak podzielimy przez cop i nocną taryfę to mnie wyśmiejecie.

aha projekt podłogówki miałem z purmo

tak mi zaprojektowali -po uwzględnieniu że będzie drewno i powietrznym wynalazkiem będę grzał

Edytowane przez malux20