asolt 20.02.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 a z moich obserwacji to praktycznie największy wpływ w domach na łazienkę ma wentylacja! My, Wy tu piszecie o temperaturze w domu +22, w łazience +24 a ja prawie wszędzie gdzie jestem to w domu jest +22 a w łazience maks +20 bo wentylacja grawitacyjna działa zimą aż za efektywnie. Także dla mnie jak jest reku i jak temperatura domu i łazienki jest taka sama to już jest dobrze. Zresztą do sr.... więcej stopni nie potrzebuję a do kąpieli i tak zaraz się nagrzeje od wanny pełnej wody czy od prysznica, chyba szybciej niż włączenie maty na 10-15 min My tu nie mówmy o powodach strat w łazience, bo one są powszechnie znane, tylko o wpływie łazienki na obliczenia ogrzewania dla całego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 a z moich obserwacji to praktycznie największy wpływ w domach na łazienkę ma wentylacja! My, Wy tu piszecie o temperaturze w domu +22, w łazience +24 a ja prawie wszędzie gdzie jestem to w domu jest +22 a w łazience maks +20 bo wentylacja grawitacyjna działa zimą aż za efektywnie. Ale skad Ci taka bzdura wyszla. Mam WG i w lazience mam co najwyzej temperature taka jak w reszcie domu, bo kazde powietrze ktore wychodzi wentylacja w lazience MUSI przejsc przez pomieszczenia w domu. Moze ludzie maja jakies nawietrzaki w samej lazience, co jest duzym bledem i moze powodowac taki wlasnie efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 20.02.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) Ale skad Ci taka bzdura wyszla. Mam WG i w lazience mam co najwyzej temperature taka jak w reszcie domu, bo kazde powietrze ktore wychodzi wentylacja w lazience MUSI przejsc przez pomieszczenia w domu. Moze ludzie maja jakies nawietrzaki w samej lazience, co jest duzym bledem i moze powodowac taki wlasnie efekt. czytaj ze zrozumieniem bo napisałeś to samo co ja. Kawę proponuję. edytuje bo WG przeczytałem WM, ale błędy i efekty wychłodzenia łazienek szczególnie tych na piętrach są bardzo częste Edytowane 20 Lutego 2013 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 20.02.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 My tu nie mówmy o powodach strat w łazience, bo one są powszechnie znane, tylko o wpływie łazienki na obliczenia ogrzewania dla całego domu a zakładając taką samą izolację domu bo tak jest najczęściej to ... największym wpływem łazienki na obliczania ogrzewania dla całego domu ma .... czyżby nie wentylacja? Zakładając dopiero że z nią się "uporamy" można mysleć o zagęszczaniu rurek, osobnych obwodach, ściennym (tak ja zrobiłem obok podłogówki) itd choć i to jest mało warte bo temperatura b.szybko się wyrównuje w domu i łazience, co wg. mnie jest "przyzwoitym" wynikiem rozkładu temperatur i mania dokładania w łazience +2 jest zbyteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 czytaj ze zrozumieniem bo napisałeś to samo co ja. Kawę proponuję. edytuje bo WG przeczytałem WM, ale błędy i efekty wychłodzenia łazienek szczególnie tych na piętrach są bardzo częste No ale to raczej nie z winy samej WG. Ona zawsze wprowadza do lazienki powietrze z domu. Jesli ono mam 22*C to nie wychlodzi lazienki do 20*C. Nie ma cudow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.02.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 a zakładając taką samą izolację domu bo tak jest najczęściej to ... największym wpływem łazienki na obliczania ogrzewania dla całego domu ma .... czyżby nie wentylacja? Tylko w przypadku kiedy łazienka ma osobny nawiew, szczególnie przy wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 co ciekawe, w przepisach na ten temat (łazienki) jest bład, o ile dobrze pamiętam..no ale zbaczamy z tematu... I to duzy blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.02.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 I to duzy blad. Jaki ? - może być na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 20.02.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 To policz moc grzejnika dla +40*C na zasilaniu i dt=2K Policz dla dowolnej temp zasilania i dowolnej delty. Przekonasz sie po co przeplyw. dobrze gadasz do wyliczenia ciepła dostarczanego w jednostce czasu potrzebny jest dT czynnika i przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Jaki ? - może być na PW Duuuuzy. Pozbawiamy sie wentylacji innych pomieszczen, albo ja powaznie uposledzamy. Powietrze ma naplywac w pomieszczeniach "czystych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.02.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 dobrze radzę - wykreśl ten wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.02.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 muszę jeszcze dołożyć z 6 m2 w saloniewolałem dołożyć [no nie wiem ile -może z 1000zł.i się nie martwić -u mnie obecnie nie przekraczam zasilania 25 pompa pracuję z 7-8 h na dobęa na 13 pętli teraz mam odkrecone 7 w salonie mam balkon 4x 2,25 i witrynę 2x2 bałem się co będzie w mrozy -ale jest oktak przy okazji czasami dać z 5 cm mniej styro a docieplić okolicę ramy balkonu na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 dobrze radzę - wykreśl ten wpis. Lece! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.02.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Wisi nadal - czyli to ta druga ewentualność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.02.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) wytłumaczcie mi proszę jesli mam mocniej zagęszczone podłogówkito zasilanie jest wtedy niższe?a to pewnie wpływa na cop jeśli podłogówkę [ale przy tak niskim zasilaniu]nazywam bajerem fajnym to podłogówka pod drewnem -to nazwać mogę tylko bajką przepiękną[wzruszyłem się hehe]aha u mnie nie steruję niczym oprócz pogodówki. mi się fuksneło no ale głupotą było robienie rzetelnego ozc u Asolta na koniec budowyte brakujące do pasywniaka 1000kwh pewnie asolt mi wycisnołwiem jak podzielimy przez cop i nocną taryfę to mnie wyśmiejecie.aha projekt podłogówki miałem z purmotak mi zaprojektowali -po uwzględnieniu że będzie drewno i powietrznym wynalazkiem będę grzał Edytowane 20 Lutego 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 wytłumaczcie mi proszę jesli mam mocniej zagęszczone podłogówki to zasilanie jest wtedy niższe? a to pewnie wpływa na cop Tak. Masz wieksza powierzchnie wymiany rura-wylewka, wiec dla tej samej mocy mozesz miec nizsza jego temperature (dT moze byc nizsza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.02.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 faktycznie u nas jakoś milej-no i dobrzedziękuję bardzo za odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 20.02.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Pozwolę sobie zadać jedno pytanko.Pewnie już było wałkowane ale nie mogę znaleźć,-na podłodze poddasza użytkowego położyć styropian pod rurki ogrzewania podłogowego czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Pozwolę sobie zadać jedno pytanko.Pewnie już było wałkowane ale nie mogę znaleźć, -na podłodze poddasza użytkowego położyć styropian pod rurki ogrzewania podłogowego czy nie? U mnie sa 2cm jako wygluszenie tylko. Docieplac nie musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Pozwolę sobie zadać jedno pytanko.Pewnie już było wałkowane ale nie mogę znaleźć, -na podłodze poddasza użytkowego położyć styropian pod rurki ogrzewania podłogowego czy nie? Mam 3cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts