malux20 17.12.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Artur to jest cena bez zasobnika na wodę i montażu?ja mam ofertę na alfea excelia tri s14 na 17 tyś [ale to już cena z 8% vatem]w sumie z 200 galmeta z dodatkowymi wejściami- litrowym zasobnikiem i montażem tego wszystkiego facet woła 20 tyś do ręki. tylko mnie zastanawia czy moc nie będzie za duża , może to lepsze niż grzałki częściej się włączające.wydajność cieplna jest o około 80% większa niż przy s8 .ja tego atlantica łyknę w poniedziałek-mi akurat ;pasuję że firma ma 45 km do mnie .gdyby nie odleglość pewnie kupiłbym to u hydrauliego . Edytowane 17 Grudnia 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.12.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Do artorosów - sprawność se i s jest ta sama .Różne tylko sterowniki i grzałki.Ale to akademicka dyskusja , bo SE już nie bedą sprzedawane.Zapraszam po S-ki:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.12.2011 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Alfea tri14 z zasobnikiem 200 i montażem ????? trudno będzie za 20 tyś Ale gratuluje inwestorowi .Rozczarowanie spowodowane niską jakością pamięta się długo po przeminięciu radości spowodowanej niską ceną”, Aldo Gucci 1938r:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.12.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) jak ktoś ma niedaleko do hydrauliego to brać od niego . takim ludziom jak on czy karbon warto parę złotych doplacić za ich doświadczenie no a powiedzćcie ta wielkość pompy nie jest za duża Edytowane 17 Grudnia 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.12.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Artur to jest cena bez zasobnika na wodę i montażu? ja mam ofertę na alfea excelia tri s14 na 17 tyś [ale to już cena z 8% vatem] w sumie z 200 galmeta z dodatkowymi wejściami- litrowym zasobnikiem i montażem tego wszystkiego facet woła 20 tyś do ręki. Skąd taka różnica w cenie, skoro w katalogu jesy o 8tyś droższa ? Tu kosztuje 22 100zł netto (z 8% VAT to 23,8tys) http://www.jz24.pl/alfea-s14-excelia-tri-14-kw-pompa-ciepla-p-1061.html Czy to czasem nie "dotacja", jak w firmie MK - gdzie trzeba najpierw zaplacić, 100% kwoty, a potem czekać na pompę ? Wiesz, ile kosztuje w tej firmie zwykłą alfea S8 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.12.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 http://www.mk.net.pl/dotacje.php?go=zakup Ceny Dimplex i Alfea obniżone o 5000zł do końca roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.12.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Pozostaje mieć nadzieję, że w drugiej połowie przyszłego roku też można będzie trafić na taką ofertę. Ciekawe, czy taką "dotację" (co za idiotyczne nazewnictwo) można wytargować u innego dystrybutora Alfea - np w Karbonie w Rybniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.12.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 jutro wieczorem napiszę jak to wszystko wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.12.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.12.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ta promocja jest do bani, i to brutto Porównując do kolegi hydrauli to on ma leprze ceny. Hydrauli podeślij mi ta dokumentację se16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.12.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ale która promocja dokładnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.12.2011 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 DLA 16 se wyślę jutro bo nie mam wersji elektronicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.12.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ale która promocja dokładnie ? ?// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 19.12.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 poczekaj jak ci piec padnie i wtedy kombinuj. Mu nie chodzi o rezygnację z kotła. Dziękuję za konkretne odpowiedzi. Człowiek poprosi o poradę a zostanie skopany przez rodaków (taki już jest POLAK), bez wiedzy dlaczego wybrałem tak jak wybrałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.12.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 no nie chciałem dokopywać wróć do tematu jak ci rozpiepszy się piec -może za 2-3 lata albo 15 lat[no ale te 15 lat to cud]jak najwięcej wyeksplaotuj piec , niech się jak najbardziej zamortyzuje dla przykładu -w moim obecnym założyłem piec na ekogroszek w tygodniu w którym urodziła się córka i ojciec miał wylew.dokupiłem po jakimś czasie zwykły piec - bo mam darmowy dostęp do kartonów i półdarmowy do drewna .tej zimy nie odpalałem jeszcze ekogroszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 19.12.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Ale nie o to chodzi, chciałbym latem wykorzystać taką pompę do grzania ciepłej wody cwu.Nie chcę tego robić przy pomocy kotła na ekogroszek, tego lata grzałem grzałką elektryczną,ale jest to droga zabawa ( a będzie droższa, ceny prądu raczej nie spadną). Jeden z forumowiczów (nick Hydrauli) napisał ciekawy post, ale pozostawił go bez odzewu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191076-Zamie%C5%84-Olej-lub-Propan-na-PC-b%C4%99dzie-2-x-Taniej&p=5036956#post5036956 Nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła, ale są za i przeciw w moim przypadku było więcej przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.12.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Ale nie o to chodzi, chciałbym latem wykorzystać taką pompę do grzania ciepłej wody cwu. Nie chcę tego robić przy pomocy kotła na ekogroszek, tego lata grzałem grzałką elektryczną, ale jest to droga zabawa ( a będzie droższa, ceny prądu raczej nie spadną). Jeden z forumowiczów (nick Hydrauli) napisał ciekawy post, ale pozostawił go bez odzewu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191076-Zamie%C5%84-Olej-lub-Propan-na-PC-b%C4%99dzie-2-x-Taniej&p=5036956#post5036956 Nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła, ale są za i przeciw w moim przypadku było więcej przeciw. Trochę nie w temacie PC, ale może moja opinia pomoże. Mianowicie po trzech latach palenia ekogroszkiem doszedłem do wniosku, że nawet mając taryfę G11 jak u mnie tyle samo kosztuje grzanie CWU zwykła grzałką 2 kW co piecem. Oczywiście dotyczy okresu, kiedy nie grzeję CO, czyli maj-wrzesień. Nie opłaca się latem zostawiać odpalonego pieca. Zasadne jest więc rozważanie PC do CWU lub solarów jako dodatek do kotła na ekogroszek. Drugi sprawa - przerzuciłem się od tego roku na pellety. Komfort o niebo lepszy - brak żużla, popiołu prawie wcale, czyściutko w kotłowni, koszt praktycznie taki sam, może minimalnie wyższy od ekogroszku, ale komfort do wynagradza. Jakbym zamierzał w obecnym domu mieszkać jeszcze przez długie lata, zdecydowałbym się na tanią PC tylko do CWU i wpiął ją w układ CO do pracy w okresach przejściowych - wiosna, jesień. Mam kotłownię w piwnicy, więc spokojnie stamtąd mogłaby czerpać sobie powietrze nawet w mroźne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.12.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 DLA 16 se wyślę jutro bo nie mam wersji elektronicznej Dzięki wielkie, a powiedz mi jeszcze jedna rzecz, być może mówiłeś ale mi wypadło. Czym się różni alfea se od s? Ale chodzi o bebechy i istotne różnice. Bo sterownik albo brak grzałek które można dokupić to pierdółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 19.12.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Ale nie o to chodzi, chciałbym latem wykorzystać taką pompę do grzania ciepłej wody cwu. Policz sobie tak: zużywacie np. 200 litrów cwu podgrzanej średnio prawie o 40*, co daje ca. 8 kWh / dobę. Załóżmy, że potrafisz się obyć bez pieca przez całe pół roku, od początku maja do końca października. Daje to 180 * 8 = 1440 kWh. Tani chińczyk grzejący do wysokich temperatur da COP instalacji w okolicach 2,5 (osobisty szacunek). Tanim prądem te 1440 kWh to niecałe 500 zł, z pompą zaoszczędzisz niecałe 300 rocznie. Moja osobista opinia - nie opłaca się - za dużo zabawy, za mało korzyści. Na pewno jednak grzałbym prądem - odpalanie pieca latem do CWU pewnie daje jakąś śmieszną efektywność, więc za kilka stówek rocznie kupiłbym sobie komfort nie dotykania się do pieca przez pół roku. Pompa opłaca się, jeśli: a. pokrywa większość zapotrzebowania na CO, b. jest używana w ogrzewaniu akumulacyjnym, niskotemperaturowym. c. masz skandalicznie wysokie zużycie CWU. Podstaw sobie swoje wartości i przelicz konkretnie dla swojego scenariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.12.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Moja osobista opinia - nie opłaca się - za dużo zabawy, za mało korzyści. Na pewno jednak grzałbym prądem - odpalanie pieca latem do CWU pewnie daje jakąś śmieszną efektywność, więc za kilka stówek rocznie kupiłbym sobie komfort nie dotykania się do pieca przez pół roku. Popieram wszystko, a dodatkowo - co do w/w cytatu - odpalanie pieca latem na ekogroszku będzie droższe niż zwykła grzałka w taryfie G12. W G11 wychodzi bardzo podobnie. Dotyczy to zużycia prądu na grzałkę CWU na poziomie 5-6 kWh na dobę. Sprawdzone na własnej skórze i kieszeni przez trzy ostatnie lata prób i analiz Tania PC do CWU może z powodzeniem wspomóc w okresach przejściowych nawet zwykłe grzejniki na nocnej taryfie, kiedy jest przeważnie najzimniej. Niezbyt wydajne i eleganckie rozwiązanie, ale jak już taką PC mamy, warto ją wpiąć do istniejącego CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts