Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Artur to jest cena bez zasobnika na wodę i montażu?

ja mam ofertę na alfea excelia tri s14 na 17 tyś [ale to już cena z 8% vatem]

w sumie z 200 galmeta z dodatkowymi wejściami- litrowym zasobnikiem i montażem tego wszystkiego facet woła 20 tyś do ręki.

tylko mnie zastanawia czy moc nie będzie za duża , może to lepsze niż grzałki częściej się włączające.

wydajność cieplna jest o około 80% większa niż przy s8 .

ja tego atlantica łyknę w poniedziałek-mi akurat ;pasuję że firma ma 45 km do mnie .

gdyby nie odleglość pewnie kupiłbym to u hydrauliego .

Edytowane przez malux20

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Artur to jest cena bez zasobnika na wodę i montażu?

ja mam ofertę na alfea excelia tri s14 na 17 tyś [ale to już cena z 8% vatem]

w sumie z 200 galmeta z dodatkowymi wejściami- litrowym zasobnikiem i montażem tego wszystkiego facet woła 20 tyś do ręki.

Skąd taka różnica w cenie, skoro w katalogu jesy o 8tyś droższa ?

Tu kosztuje 22 100zł netto (z 8% VAT to 23,8tys)

http://www.jz24.pl/alfea-s14-excelia-tri-14-kw-pompa-ciepla-p-1061.html

Czy to czasem nie "dotacja", jak w firmie MK - gdzie trzeba najpierw zaplacić, 100% kwoty, a potem czekać na pompę ?

Wiesz, ile kosztuje w tej firmie zwykłą alfea S8 ?

no nie chciałem dokopywać

wróć do tematu jak ci rozpiepszy się piec -może za 2-3 lata albo 15 lat[no ale te 15 lat to cud]

jak najwięcej wyeksplaotuj piec , niech się jak najbardziej zamortyzuje

dla przykładu -w moim obecnym założyłem piec na ekogroszek w tygodniu w którym urodziła się córka i ojciec miał wylew.

dokupiłem po jakimś czasie zwykły piec - bo mam darmowy dostęp do kartonów i półdarmowy do drewna .

tej zimy nie odpalałem jeszcze ekogroszka

Ale nie o to chodzi, chciałbym latem wykorzystać taką pompę do grzania ciepłej wody cwu.

Nie chcę tego robić przy pomocy kotła na ekogroszek, tego lata grzałem grzałką elektryczną,

ale jest to droga zabawa ( a będzie droższa, ceny prądu raczej nie spadną).

Jeden z forumowiczów (nick Hydrauli) napisał ciekawy post, ale pozostawił go bez odzewu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191076-Zamie%C5%84-Olej-lub-Propan-na-PC-b%C4%99dzie-2-x-Taniej&p=5036956#post5036956

Nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła, ale są za i przeciw w moim przypadku było więcej przeciw.

Ale nie o to chodzi, chciałbym latem wykorzystać taką pompę do grzania ciepłej wody cwu.

Nie chcę tego robić przy pomocy kotła na ekogroszek, tego lata grzałem grzałką elektryczną,

ale jest to droga zabawa ( a będzie droższa, ceny prądu raczej nie spadną).

Jeden z forumowiczów (nick Hydrauli) napisał ciekawy post, ale pozostawił go bez odzewu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191076-Zamie%C5%84-Olej-lub-Propan-na-PC-b%C4%99dzie-2-x-Taniej&p=5036956#post5036956

Nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła, ale są za i przeciw w moim przypadku było więcej przeciw.

Trochę nie w temacie PC, ale może moja opinia pomoże. Mianowicie po trzech latach palenia ekogroszkiem doszedłem do wniosku, że nawet mając taryfę G11 jak u mnie tyle samo kosztuje grzanie CWU zwykła grzałką 2 kW co piecem. Oczywiście dotyczy okresu, kiedy nie grzeję CO, czyli maj-wrzesień. Nie opłaca się latem zostawiać odpalonego pieca. Zasadne jest więc rozważanie PC do CWU lub solarów jako dodatek do kotła na ekogroszek. Drugi sprawa - przerzuciłem się od tego roku na pellety. Komfort o niebo lepszy - brak żużla, popiołu prawie wcale, czyściutko w kotłowni, koszt praktycznie taki sam, może minimalnie wyższy od ekogroszku, ale komfort do wynagradza. Jakbym zamierzał w obecnym domu mieszkać jeszcze przez długie lata, zdecydowałbym się na tanią PC tylko do CWU i wpiął ją w układ CO do pracy w okresach przejściowych - wiosna, jesień. Mam kotłownię w piwnicy, więc spokojnie stamtąd mogłaby czerpać sobie powietrze nawet w mroźne dni.

DLA 16 se wyślę jutro bo nie mam wersji elektronicznej

Dzięki wielkie, a powiedz mi jeszcze jedna rzecz, być może mówiłeś ale mi wypadło. Czym się różni alfea se od s? Ale chodzi o bebechy i istotne różnice. Bo sterownik albo brak grzałek które można dokupić to pierdółki.

Policz sobie tak: zużywacie np. 200 litrów cwu podgrzanej średnio prawie o 40*, co daje ca. 8 kWh / dobę. Załóżmy, że potrafisz się obyć bez pieca przez całe pół roku, od początku maja do końca października. Daje to 180 * 8 = 1440 kWh. Tani chińczyk grzejący do wysokich temperatur da COP instalacji w okolicach 2,5 (osobisty szacunek). Tanim prądem te 1440 kWh to niecałe 500 zł, z pompą zaoszczędzisz niecałe 300 rocznie. Moja osobista opinia - nie opłaca się - za dużo zabawy, za mało korzyści. Na pewno jednak grzałbym prądem - odpalanie pieca latem do CWU pewnie daje jakąś śmieszną efektywność, więc za kilka stówek rocznie kupiłbym sobie komfort nie dotykania się do pieca przez pół roku. Pompa opłaca się, jeśli:

a. pokrywa większość zapotrzebowania na CO,

b. jest używana w ogrzewaniu akumulacyjnym, niskotemperaturowym.

c. masz skandalicznie wysokie zużycie CWU.

Podstaw sobie swoje wartości i przelicz konkretnie dla swojego scenariusza.

Moja osobista opinia - nie opłaca się - za dużo zabawy, za mało korzyści. Na pewno jednak grzałbym prądem - odpalanie pieca latem do CWU pewnie daje jakąś śmieszną efektywność, więc za kilka stówek rocznie kupiłbym sobie komfort nie dotykania się do pieca przez pół roku.

Popieram wszystko, a dodatkowo - co do w/w cytatu - odpalanie pieca latem na ekogroszku będzie droższe niż zwykła grzałka w taryfie G12. W G11 wychodzi bardzo podobnie. Dotyczy to zużycia prądu na grzałkę CWU na poziomie 5-6 kWh na dobę. Sprawdzone na własnej skórze i kieszeni przez trzy ostatnie lata prób i analiz :)

Tania PC do CWU może z powodzeniem wspomóc w okresach przejściowych nawet zwykłe grzejniki na nocnej taryfie, kiedy jest przeważnie najzimniej. Niezbyt wydajne i eleganckie rozwiązanie, ale jak już taką PC mamy, warto ją wpiąć do istniejącego CO.