Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdybym miał wentylację grawitacyjną,wełnę w poddaszu/stropie,10cm na ścianach to by było jeszcze więcej ;)

Wierz mi,że poznałem bardziej zgryźliwych ludzi na etapie budowy...domu na styropianie ocieplonym 20cm grafitowego styropianu i ogrzewający dom prądem zamiast ekogroszkiem ;)

Domy "durszlaków" czy "bublowców", jak ich tam nazywasz, mogą być dobrze wykonane. Policz, proszę analogiczny dom do twojego, ocieplony średnio ( podłoga 10cm i ściany 15cm śr. jak. styr). Oczywiście mam na myśli dom wykonany "prawie" bezbłędnie. Przedstaw nam różnicę.:???:

Edytowane przez twaro

Przedstaw nam różnicę.:???:

Ma do ogrzania polowe mojego domu i 2x lepiej docieplony + rekuperator. Ja place za CO 280 zl w styczniu. Arturek zaplaci ponizej 70 zl/mc za analogiczny okres w swoim pewnie..... (juz pisalem o kurze i siuraniu)... no bo jakas roznica chyba musi byc znaczaca skoro tak plwa na lewo i prawo. ;)

to nie wiedziałeś Magnolia?

jest tylko jeden wspaniały dom, inne to buble, durszlaki itp...

jak to poczyta ktoś kto się nie zna to za chwilę zacznie się do Arturka modlić, bo chyba tylko jakaś nadludzka moc potrafiła stworzyć tak doskonały dom...

..zastanawiam się jak można być takim prostakiem?...

to nie wiedziałeś Magnolia?

jest tylko jeden wspaniały dom, inne to buble, durszlaki itp...

jak to poczyta ktoś kto się nie zna to za chwilę zacznie się do Arturka modlić, bo chyba tylko jakaś nadludzka moc potrafiła stworzyć tak doskonały dom...

..zastanawiam się jak można być takim prostakiem?...

Ale niech ma. Nie o to mi biega.

ehhh nic juz nie dodam :)

Ma do ogrzania polowe mojego domu i 2x lepiej docieplony + rekuperator. Ja place za CO 280 zl w styczniu. Arturek zaplaci ponizej 70 zl/mc za analogiczny okres w swoim pewnie..... (juz pisalem o kurze i siuraniu)... no bo jakas roznica chyba musi byc znaczaca skoro tak plwa na lewo i prawo. ;)

Ciebie też nie do końca łapię:D

Pyksi wcale bym się nie zdziwił jak będzie płacił więcej od Ciebie... ciekawe jak to wytłumaczy

Wiecej to nieralne. To jest malutki domek jednak.

A wytlumaczenie zawsze bedzie jedno - plyta fundamentowa. To wspaniale ponadczasowe osiagniecie budowlanej mysli inzynierskiej, wazniejsze niz wynalezienie kola. ;)

Walka była o instalację samej pompy,gdyż temperatura powrotu poniżej 25st.C włączała grzałę,dla mnie bzdura i pod tym względem nie polecam Panasa.

Z przekazów użytkowników płyty fundamentowej grzejących z COP1 wiem,że wygrzewanie trwa ok.3000kWh...

QUOTE]

Miał byc Atlanic, ale się "zesrało".

Co jeszcze się "Zesrało"?

Arturo miej JAJA i opowiedz nam.

To nam się należy.:mad:

Moze gdzies jest ale mnie ominelo... ile m2 ogrzewasz tym TRI? Jakie masz temp zasilania?

Tez masz takie coz ze grzalki sie wlanczaja jak temp powrotu jest za niska?

Pytam bo zastanawiam sie czy ine PC tez tak moga miec czy tylko przypadlosc/funkcja Panasonica.

Bo jak inne to musze to tez sprawdzic u znajomego co ma inna LT...;)

Nie jedno cię ominęło.

Wystarczy wejść do Magnolii i przeczytać jego parę postów.

No buraku ?

Polecam dla odburakowienia się lekturę tematu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewający-elektrycznością-WYSTĄP!!!

Wtedy z buraka przemienisz się na nie buraka i słoma z butów nie będzie wystawała i dowiesz się,jak nadludzka moc w postaci wiedzy może z buraka uczynić użytkownika normalnego domu...

Artoro !!!

Co ci się stało???

Wyzwij mnię... proszę!

Edytowane przez twaro

No to buraku jeszcze jeden temat,jak można wybudować "nadludzki dom",który obejdzie się bez pompy ciepła :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciepły-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy

Jak przeczytasz od A-Z to może słoma i Twoje buractwo wyjdzie z Ciebie po cichu..

Grunt to wiedza,w przeciwnym razie to tylko buractwo.

Od prostaków Cię nie wyzywam,bo prostactwo pokazujesz swoimi postami...

Acha, prostak- burak.

Już rozumiem:)